Identifikacija gljiva |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1415161718 38> |
Korisnik | |
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
...pokušala sam odrediti gljivu koja mi je narasla na otoku, jug Hr, oko panja masline...po 3,4 komada zajedno...
![]() ![]() ...već su bile malo raskvasane kišom i srednje stare...
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....ubrane su 2 dana kasnije....vrlo stare....
...evo prerezi.....miriše ugodno....gljivasti miris, jak, k'o šampinjoni....
![]() ...lamele su dosta široke, idu niz stručak i plodno meso je subjelasto, vrlo tanko, kožica klobuka sjajna, lako se diže....
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() ...stručak bio šupljikav, tamniji izvanka od klobuka...stručci iskrivljeni...
|
|
![]() |
|
![]() ...u mraku je svjetlucala donja strana klobuka....
...mislim da je to zavodnica......otrovna gljiva....
....jedino nisam našla narančasto mlijeko ( ??? )...biće što je stara....
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
To Mančice vjerojatno jeste zavodnica.
Stanište: zavodnice rastu busenasto na panjevima maslina, hrasta i bukve. Prave jestive lisičice nikada ne rastu na panjevima, niti imaju tako živahnu boju i takvu veličinu kao zavodnica. Kad se nosi zavosnica u ruci, cijela ruka se oboji u narandžasto smeđe. ( Romano Božac) Iz drugog izvora: <>http://www.zurdana.com/default.aspx?str=red1&j=cro&t=0 Svojim izgledom i bojom podsjeća na lisičarku pa se neiskusnom beraču može potkrasti fatalna greška. Raste najčešće u busenu na trulom panju , ali ako je drvo jako trulo izgleda kao da raste iz zemlje . Na taj način može se pomisliti da se radi o lisičarki. No najlakše ju je otkriti ako se pogledaju listići ispod klobuka tzv. lamele. Lisičarka umjesto lamele ima određenu nervaturu koja izgleda kao rebra ili žile. Zanimljivost vezana za tu gljivu je da je fluorescentna te svijetli u mraku
( tj.daje odsjaj svjetlu kojim je osvijetljena) . Posebnom foto
tehnikom taj fenomen se može i snimiti.
|
|
![]() |
|
...mislim da je ima dosta na otoku...to ću provjerit za vikend i slikat mlađu....
....oduševilo me kako fluorescira u mraku....
...imam knjigu R. Božac.....tamo sam i našla jedno 4 vrste za uži izbor, a onda kad sam je ubrala i proučila, odlučila se za zavodnicu.....
....nije smrtno otrovna, ali izaziva teške probavne smetnje u obliku proljeva , povraćanja i grčeva...
...čitala sam gljivarske strane na netu i kažu da joj boja varira od zlatno žute, narančaste do smeđe...
...ime joj paše - vrlo lijepa i uočljiva gljiva - prava zavodnica
![]() |
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Ima Mančice nešto što sam saznala u vezi tih nesmrtnih, ali ipak otrovnih gljiva.
Otrov se akumulira u tijelu i neda se lako očistiti iz tjela te vremenom može praviti štetu na organima, ima i gljiva koja može izazvati leukemiju. Čini mi se da se najbolje držati čisto jestivih gljiva. Ali ovo sam čula, možda i nije istina ![]() |
|
![]() |
|
Agaricus ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Molio bi vas da potvrdite moju današnju sreću. Nisam još brao martinčice pa nisam siguran da li su ovo ili nisu. Hvala i pozz
![]() |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
![]() |
|
Agaricus ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Ostale slikice:
http://free-ka.t-com.hr/gljive/index.htm |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
ja nisam neki ekspert za gljive ( pogotovo detekciju po slici :) ali meni izgledaju kao martinčic koje ja berem :)
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Agaricus bravo, našao si martinčice-CLITOCYBE GEOTROPA.Ja sam ih isto danas našla na otoku Krku sa još dosta drugih gljiva.Ja ih jako volim jesti i to uz kiseli kupus.Jedva čekam da sutra pripremim tu deliciju....
![]() ![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Manči javljam ti da sam pogledala stranicu na netlogu koju si spomenula u svom postu.Filmić je jako zgodan.Pogledala sam cijelu stranicu i odmah se ulogirala i otvorila svoju temu sa slikama o gljivama..Možeš pogledati kad budeš imala vremena.Pročitala sam da ste ti i Smrcko diskutirale o ZAVODNICI .Po tvojoj slici ne može se gljiva prepoznati jer je stara, a po meni mogla bi biti PUZA ili eventualno ZAVODNICA.Ja sam danas bila na otoku Krku i vidijela sam puno puza i nekoliko zavodnica.Staviti ću ti slike pa pogledaj na koju ti liče te koje si našla na tvom otoku.....
![]() ![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Manči kao što sam napisala evo današnje slike sa Krka,ZAVODNICA
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Ovo su PUZE kojih na Krku ima puno,ali su uglavnom stare...
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Evo i mojih MARTINČICA...
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Evo i gro plana jedne od MARTINČICA....
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Na kraju stol sa gljivama,posloženih po vrstama u čekaju termičke obrade....
![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
...Jagoda, thanks za slike....ono je ipak zavodnica...imam novih slika pa ću poslije staviti....našla sam potpuno mlade i imale su narančasto-smeđi sok koji oboja prste....
|
|
![]() |
|
Rerin ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 18 Studeni 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
Pozdrav svima,
rekla sam da ću staviti slike za neke koje nisam sigurna no u međuvremenu našla odgovor.
Jagoda možda se i sretnemo negdje u šumi na Krku
![]() I pozdrav Grivici
![]() |
|
![]() |
|
Željka23 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 1415161718 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |