Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Cvijeće foto... > Moj grad u slikama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Lič (Gorski kotar)
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Lič (Gorski kotar)

Odgovori Odgovori Stranica  <1 1617181920 24>
Korisnik
Poruka
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Status: Offline
Bodovi: 2666
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Listopad 2011 u 21:05

OTOK, Lantana, Anaida, bergenia, Antonija - dođe period kad jednostavno imam obaveza na sve strane, pa onda bude malo mirnije....

Vratila sam se upravo iz Rijeke pa slijedi nekoliko friških sličica...
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Listopad 2011 u 21:27

Jutros se nije činilo da ću putovati u Rijeku, no oko podne je zazvonio mobitel - novinari iz Kanala RI bi došli snimiti reportažicu (u izložbeni prostor Rijeka) o izložbi. Odmah sam "ponudila" da je najbolje da predsjednik udruge (btw. sad već ionako pola foruma zna da je to moj bivši suprug) dođe predstaviti eksponate na izložbi.

U jednom periodu posjetio nas je i načelnik Općine Fužine, jer je bio spriječen doći na samo otvaranje.

U izložbenom prostoru je osim naši predmeta...

...povremeno aktualna i neka od radionica. Danas su učenici iz OŠ Fužine predstavili svoje radove...

No, od svih radionica, novinara, načelnika i sl. šećer je došao na kraju - neočekivano, bez ikakvog dogovora...

Triša, tek kad si otišla vidjela sam što si napisala u knjigu utisaka..Hug

Prilog će biti na Kanalu Ri, u emisiji Planet Ri - u petak...Wink

Na vrh
baka View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 14388
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje baka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Listopad 2011 u 22:09
Eto da bar vidim na TV!WinkConfused
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2011 u 09:54
Naravno da takvo  nešto nisam mogla, niti smjela propustiti. Najvećim djelom zbog naše Nataly, jer njen je doprinos ovoj izložbi i svemu što se događa u Liču zaista hvale vrijedan, a drugim djelom (manjim) zbog mm kojeg takve stvari jako zanimaju, pa je odmah našao zajednički jezik sa gosp. Draženom, koji je ipak "alfa i omega"  etno zbirke.
Druženje s Nataly je kao i uvijek bilo kratko ali slatko!

Sram me je reći da u Rijeci živim više od 63 godine, a da nisam znala za prostor ove zbilja impresivne zgrade, već je morala doći jedna goranka da me na to upozori.

Hvala Nataly!
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5001
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2011 u 10:16
čitajući reportažu pomislila sam " bilo kuda Triša svuda"Thumbs%20Up

jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.

Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2011 u 12:18

Antonija, Triša i ja smo se također nasmijale na tu temu kad smo se ugledale.. Ništa ne može proći bez naše Triše. Njoj bi pasala oba potpisa: i "Nevera s Kvarnera" i "bilo kuda Triša svuda"...Wink

Baka, najprije ćeš pogledati prilog na TV a potom ćeš doći u Lič pogledati eksponate...Wink

Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2011 u 13:14
Nataly, lijepo si nas opet informirala o dobrim vijestima iz vašeg kraja!
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2011 u 18:38
Nataly, prekrasna je izložba i žao mi je da nisam mogla doći. Hvala na pozivu! Ti si kao Triša ... "Bilo kuda Nataly svuda"! Smile

Što bi Lič bez tebe...? Ako se ponovo budeš ženila moraš za "istog" iz Liča ili nekog novog tko je iz Liča, jednostavno ne smiješ napustiti  Lič!Smile
Rijeka

Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2011 u 20:34
Originalno poslano od člana Mira K Mira K napisao:

Nataly, prekrasna je izložba i žao mi je da nisam mogla doći. Hvala na pozivu! Ti si kao Triša ... "Bilo kuda Nataly svuda"! Smile

Što bi Lič bez tebe...? Ako se ponovo budeš ženila moraš za "istog" iz Liča ili nekog novog tko je iz Liča, jednostavno ne smiješ napustiti  Lič!Smile

MiraK  sad bih se razljutila, ali me voziš do Brača pa moram ovaj put prešutjeti..Wink.  Ali kad se vratimo bit će ti Ouch. Ustvari, ako se vratim jer mi je Lantana tamo nekog obećala, pa možda ostanem u Bolu...Big%20smile

Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2011 u 20:37
Originalno poslano od člana Anaida Anaida napisao:

Nataly, lijepo si nas opet informirala o dobrim vijestima iz vašeg kraja!

Anaida, tko zna možda svratimo jednom do tebe na radio intervju.. Ili ćeš ti doći kod nas u posjetu...Wink
Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Listopad 2011 u 20:50
Originalno poslano od člana Triša Triša napisao:

Naravno da takvo  nešto nisam mogla, niti smjela propustiti. Najvećim djelom zbog naše Nataly, jer njen je doprinos ovoj izložbi i svemu što se događa u Liču zaista hvale vrijedan, a drugim djelom (manjim) zbog mm kojeg takve stvari jako zanimaju, pa je odmah našao zajednički jezik sa gosp. Draženom, koji je ipak "alfa i omega"  etno zbirke.
Druženje s Nataly je kao i uvijek bilo kratko ali slatko!

Sram me je reći da u Rijeci živim više od 63 godine, a da nisam znala za prostor ove zbilja impresivne zgrade, već je morala doći jedna goranka da me na to upozori.

Hvala Nataly!

Iskoristit ću priliku i nadovezat se na ovaj dio u kojem si spomenula da si Riječanka a da ti je jedna Goranka ukazala na ovaj prostor, jer do sada nisi znala za njega.
Ličani (iako pripadaju Gorskom kotaru) oduvijek gravitiraju prema Rijeci. Ljudi su vlakom odlazili na posao u Rijeku, djeca pohađaju srednju školu u Rijeci (vrlo mali broj odlazi u Delnice).

Kao primjer, može poslužiti podatak da je 1965. godine Mjesna zajednica LIč uputila molbu da se, unatoč štednji električne energije, vanjska rasvjeta upali u 4 sata ujutro jer - OKO 400 LJUDI tada odlazi na vlak (većina na posao, manji broj u školu). A danas u Liču ukupno živi oko 470 ljudi. Za tu godinu postoji i podatak da je u Delnicama (koje su nam bliže) zaposleno 14 ljudi a u Rijeci 254.

Eto, tko zna što ću ti još morati objašnjavati o Rijeci...Wink

Na vrh
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 12480
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2011 u 08:17
Na vrh
Triša View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 19699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Triša Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2011 u 10:31
Nataly, svaki je podatak koristan, a ovo je baš zanimljivo. Nikad me kao školarku nije zanimala povjest, a sada kako i sama već skoro pripadam u povjestsmile96sve mi je zanimljivije znati neke podatke iz prošlosti.
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
Na vrh
Belina View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 3901
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Belina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Listopad 2011 u 19:38
Bravo Nataly,
Ništa bez tebe,ti si zakon,prošli i budući.....ClapPotpisujem sve što je Trišy rekla i napisala.smile120Izložba je lijepa.
Na vrh
Silvy View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2406
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2011 u 01:40
Nataly,    smile141   . Svaka čast, i sve pohvale svima koji su učestvovali u prezentaciji tvoga Liča kroz etno zbirku.

Kad već nisam mogla doć u Ri, morat ću jednom skoknut u Lič  pogledat i naravno popit kavu s tobom. (samo moram te "ulovit" jer si uvijek u điru).

Hvala na predivnoj reportaži.

Na vrh
jagoda View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5241
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jagoda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2011 u 02:38
Nataly vrijednice naša, lijepa ti je bila izložba. Žao mi je što nisam stigla doći iako si me uredno pozvala. Ovih sam dana ja imala gljivarskih obaveza, tako da sam više bila u šumi nego u Rijeci...Za vikend je bila jesenska izložba gljiva i sve obaveze po tom pitanju.Dražena nisam srela u šumi, ali sam ga vidijela na KanaluRi kad su pokazali vašu izložbu.
Bravo Nataly što bi Lič bez tebe i tvog ex supruga....WinkWink
sutra je novi dan
Na vrh
FranjicaZG View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
ZLATNI DONATOR

Bodovi: 4567
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje FranjicaZG Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Listopad 2011 u 10:16
Stvarno je dobro biti u penziji... stigne čovjek puno toga "vidjeti"... a što nakon 18 stranica u jednom dahu,  kazati... kao prvo, mislila sam da si puno, puno mlađa. Već me nakon IG kavice šokiralo da te kćer dovezla do mjesta nastavka putovanja sa Ri ekipom. Ja sam mislila kako su to još klinci pa ti savjetovala da ih maziš i ljubiš... vidim da je to i kod tebe vjerojatno pluskvamperfekt. Princeza i princ su ti prekrasni, uz sve tvoje zanimacije oni su tvoj najveći uspjeh, prepuni interesa za život oko sebe, aktivni sudionici... Svaka čast kraljice majko!
Nisam ni znala gdje je Lič a kamoli nešto o njemu pa mi nje bilo jasno što to misliš pisati o tako malom mjestu da otvaraš post. Odurno, bahato...no dobro nepromišljeno, u jednom sam "gutljaju" ispila i srndača i cveteke i obilje događanja. Ispada da kao i Triša, sad više znam o Liču nego o svom mjestu stanovanja.  Najvažnije je što sam naučila da sve ovisi o ljudima. Fala Nataly!
Na vrh
tomica View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 939
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tomica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Studeni 2011 u 14:10
Upravo sam pregledala slike iz Argentine i pomislih Bože šta je u tom malom Liču pa daje ovakve predivne ljude. I onda mi sine ideja da bi nas dvije mogle ugovoriti kakve folkloraške susrete jer ja stvarno moram vidjeti i Tebe i Tvoj Lič.
Na vrh
Anaida View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 7297
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Anaida Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2011 u 06:28
Tomice, kakva krasna ideja!
Nataly će sigurno organizirati nešto!
"Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca."
P.Bosmans
Na vrh
Nataly View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nataly Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2011 u 12:06

Prošlo je mjesec dana od kada sam nešto napisala u ovoj temi. Nije da baš nisam imala o čemu pisati, nego su neke druge teme bile aktualnije.
Zahvaljujem svima (Mari, Triši, Belini, Silvy, jagodi, Franjici, Tomici, Anaidi i onima koji čitaju ovu temu a ne ostave trag) na pohvalama i lijepim riječima.

Franjice, drago mi je da ti se odmah prilikom prve posjete svidjelo ono što si vidjela (mislim na Lič a ne na sebe). Big%20smile To je razlog da iduću godinu dođeš u stvarni obilazak i kavu u Liču.

Tomice, hvala Tebi na ideji i vjeruj mi da ću nastojati da se susret realizira. Javit ću ti se na pp.

Nedavno je iz tiska izašla knjiga pod nazivom "Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke" u kojem je predstavljeno tristotinjak muzeja, zbirki, stalnih izložbi i crkvenih zbirki, s fundusom od gotovo 7 milijuna predmeta. Svaki je muzej predstavljen tekstom, slikom a mogu se naći i podaci o adresi, kontaktima,  web adrese...

Ponosni smo što je i Kulturno-povijesna zbirka Lič uvrštena u taj vodič.

O zbirci u vodiču piše:

" Zbirka u Liču, jednome od najstarijih naselja u Gorskom kotaru, otvorena je 1994. godine. Od 2001. brigu o njoj vodi Etnografska udruga "Sv. Juraj".  Zbirka se nalazi u središtu mjesta, u zgradi Osnovne škole.
Stalni postav ima oko 500 tematski podijeljenih izložaka koji potječu iz Liča i okolice. Najbrojniji su etnografski predmeti i alati koji su se upotrebljavali u svakodnevnom životu i radu goranskih seljaka - u kući, gospodarstvu, obradi drva...
O prošlosti mjesta govore i pisani dokumenti, knjige i fotografije. Rekonstrukcija građanske spavaće i dnevne sobe s pripadajućim namještajem, slikama, posuđem, ukrasima i dr. prikazuje sliku života bogatije građanske obitelji u Gorskom kotaru s kraja 19. i početka 20. st.
Sakralna građa: liturgijski predmeti, odjeća, zastave, misali i glazbeni instrumenti, potječe iz crkve Sv. Jurja u Liču (17. st.), a zvono iz Svetišta Bl. Djevice Marije Snježne (18.st).

Izložena je i donacija dr. Guya Paića i njegove pokojne supruge Arlette Ambrožić-Paić. Riječ je o umjetninama što ih je taj par prikupio na brojnim putovanjima, uglavnom po Africi, Aziji i Južnoj Americi, po čemu je taj segment postava posvećen kulturama izvaneuropskih naroda jedinstven u Gorskom kotaru."

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 1617181920 24>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.