Vlasac - Allium schoenoprasum |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Korisnik | |
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ne bi rekla da je lukovica otrovna (neznam zapravo, ali mislim da nije), jednostavno se ne koristi u kulinarstvu. Dok ti jednom nikne ne moraš čekati da procvjeta, možeš ga odmah koristiti, samo prve godine ti neće biti tako velik.
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Šeflera ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Pa dost mi je visoki. Skoro ko perunika!
Ja sam ga zasadila -jedan u pjeskovito drugi u nađubrenu zemlju u cvjetnjaku. Nema razlike! Visina im je ista, okus isto- probala danas! |
|
![]() |
|
Lavandablue ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
SilveK, znam da se koristi samo lisce
![]()
I da li ga, ako ga sada posadim iz semena i nikne, mogu koristiti za zacin i brstiti, ili moram sacekati da pocne da cveta pa tek onda?
|
|
![]() |
|
Lavandablue ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Wow, predivan je!
Seflera, jel on to bas veliki ili se meni cini?
I bas je dekorativan. Da li voli malo propustniju-peskovitu zemlju i manje vode, ili vise vode-zalivanja? I koliko sunca voli?
Cula sam da je vlasac vrlo lekovit i zdrav. Koristim ga povremeno u kulinarstvu kao suvi zacin (za supe npr.), ali bih volela bas svezeg da ga imam svaki dan.
|
|
![]() |
|
SilveK ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Može se uzgojiti i iz sjemenja, tako sam ja uzgojila svoj, s time da su prve godine izrasli samo mali listići, a teg slijedeće je cvao. Inače vlasac možeš posaditi i u teglu te ga imati na prozorskoj daski - tako ćeš imati svježi začin cijele godine. Vjetojatno znaš da se od vlasca koriste samo listovi, a ne lukovica. |
|
![]() |
|
Šeflera ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Ja lani dobila gomolj nakon cvatnje. Podjelila ga na dva djela koji su se raširili i samo što nisu procvali. Nije zahtjevna biljčica. Kad prolazim kraj nje znam otrgnuti jedan listić i onak ga žvaknuti na licu mjesta. Nisam ga dosad nikad sušila, ali sam ga znala nabrati kod majke, narezati i zamrznuti.
Evo sličica od neki dan ![]() |
|
![]() |
|
Zanima me sve o vlascu posto zelim da ga imam u svom zacinskom balkonskom vrtu, pa bih molila za savete iskusnih kada se sadi, kako, kako se gaji i slicno.
Ne znam ni latinski naziv.
Hvala unapred!!!
![]() |
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
to su moja dva grmića vlasca,po svemu su isti osim po cvijetu,valjda samo po tome.
|
|
![]() |
|
shasha ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <12 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |