Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Vlasac - Allium schoenoprasum
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Vlasac - Allium schoenoprasum

Odgovori Odgovori Stranica  <12
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2008 u 21:55
Ne bi rekla da je lukovica otrovna (neznam zapravo, ali mislim da nije), jednostavno se ne koristi u kulinarstvu. Dok ti jednom nikne ne moraš čekati da procvjeta, možeš ga odmah koristiti, samo prve godine ti neće biti tako velik.
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Šeflera View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2274
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Šeflera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2008 u 12:10
Pa dost mi je visoki. Skoro ko perunika!
Ja sam ga zasadila -jedan u pjeskovito drugi u nađubrenu zemlju u cvjetnjaku. Nema razlike! Visina im je ista, okus isto- probala danas!

Na vrh
Lavandablue View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 601
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lavandablue Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2008 u 11:23
SilveK, znam da se koristi samo lisceThumbs%20Up, ali ne znam zasto ne i lukovica. Da li je mozda otrovna?

I da li ga, ako ga sada posadim iz semena i nikne, mogu koristiti za zacin i brstiti, ili moram sacekati da pocne da cveta pa tek onda?
Na vrh
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lavandablue Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2008 u 11:15
Wow, predivan je!
Seflera, jel on to bas veliki ili se meni cini?
I bas je dekorativan.

Da li voli malo propustniju-peskovitu zemlju i manje vode, ili vise vode-zalivanja? I koliko sunca voli?

Cula sam da je vlasac vrlo lekovit i zdrav. Koristim ga povremeno u kulinarstvu kao suvi zacin (za supe npr.), ali bih volela bas svezeg da ga imam svaki dan.

Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2008 u 10:28

Može se uzgojiti i iz sjemenja, tako sam ja uzgojila svoj, s time da su prve godine izrasli samo mali listići, a teg slijedeće je cvao. Inače vlasac možeš posaditi i u teglu te ga imati na prozorskoj daski - tako ćeš imati svježi začin cijele godine. Vjetojatno znaš da se od vlasca koriste samo listovi, a ne lukovica.

Na vrh
Šeflera View Drop Down
Trajnica
Trajnica

Bodovi: 2274
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Šeflera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Svibanj 2008 u 23:27
Ja lani dobila gomolj nakon cvatnje. Podjelila ga na dva djela koji su se raširili i samo što nisu procvali. Nije zahtjevna biljčica. Kad prolazim kraj nje znam otrgnuti jedan listić i onak ga žvaknuti na licu mjesta. Nisam ga dosad nikad sušila, ali sam ga znala nabrati kod majke, narezati i zamrznuti.

Evo sličica od neki dan

Na vrh
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lavandablue Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Svibanj 2008 u 19:47

Zanima me sve o vlascu posto zelim da ga imam u svom zacinskom balkonskom vrtu, pa bih molila za savete iskusnih kada se sadi, kako, kako se gaji i slicno.
Ne znam ni latinski naziv.

Hvala unapred!!!
Smile
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2007 u 10:26
to su moja dva grmića vlasca,po svemu su isti osim po cvijetu,valjda samo po tome.
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Lipanj 2007 u 10:25
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.