Grčki oleander - Asclepias currasavica |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 6> |
Korisnik | ||
Nickless ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Imam i par sadnica viška ako je netko u ZG. Nisam siguran da ih je pametno slati poštom, to su već (malo) veće biljke. One malecke sadnice su u proljeće, ove su već u cvatu.
|
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
Nickless ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
|
Ma nema problema. I ja sam lijepih stvari na ovom forumu saznao (makar nisam baš aktivan u pisanju), evo ove godine npr. uživam u cvatu stephanotisa.
Da, asclepias je lijep kad jednom naraste i bude razgranat kao i slično grmoliko cvijeće. Za sjemenke od lani ne znam, probaj na proljeće.
|
||
![]() |
||
|
Evo da ovako odgovorim na neka pitanja iz PP-a sad kad sam konačno našao vremena za poslati sjeme. Sijanje u proljeće, mislim da je oko 15 stupnjeva c. neka poželjna temperatura za klijanje, meni je proklijao i u kući ranije u 2. mjesecu i vani na otvorenom nešto kasnije u travnju. Inače je asclepias koliko sam čitao na netu u usa tzv. invanzivna biljka, klijavost je vrlo dobra ako su vlažnost i temperatura ok.
Jedno opažanje, asclepias pušta jako nježan i dubok korjen, tako da ga je zgodno u početku držati u onim najmanjim posudama i provjeravati da li se korjen smotao na dnu posude oko supstrata pa onda presaditi u nešto veću posudu i tako par puta za vrijeme rasta. Tako se postigne veći volumen korjena i sama biljka naraste veća. Ove sam godine iste male biljčice uzgojio u četiri različite veličine posuda i dobro se vidi kako je rast biljke proporcionalan veličini posude. Naravno ako se može posaditi u zemlju nema tog "problema".
Asclepias je biljka vegetativno slična kao lantane ili naš oleandar, znači u južnim krajevima može ostati vani ili biti u zemlji, u kontinentalnim uvjetima bi se smrznuo, treba ga zaštititi od smrzavanja unosom u kuću preko zime. Kao i lantani, preko zime lišće otpadne i na proljeće ponovo prolista.
Zgodno je posaditi zajedno 3-4 proklijale biljčice i nadalje se mogu formirati u grmić rezanjem ili isplesti u stup do visine od nekih 50 cm i onda rezati pri vrhu da je dobije krošnja drvca. Pri tome stalno rezati mlade izboje koji rastu iz podnožja. Zapravo sve isto kao na temi s lantanama.
|
||
![]() |
||
Duda-Lave ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
|
saad ste me malo zbunili..zar se sama biljčica ne grana kao i običan oliander..mislim da ipak nakon nekog vremena ispadne grmić ili baš se moraju posaditi nekoliko biljkica jeden pored druge?
|
||
![]() |
||
tajčica ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 05 Ožujak 2009 Status: Offline Bodovi: 385 |
|
u kojem si dijelu zagreba.
Ja bih već veće biljčice ako imaš viška
Hvala unaprijed
|
||
![]() |
||
|
Da, ali to nakon nekog dužeg vremena, kao što je netko gore napisao prvo budu samo nekakve šibe ...
Zato se s par biljčica i istovremenim rezanjem radi grananja daleko brže dobije forma lijepog grma.
|
||
![]() |
||
|
Nisam u ZG, već u VG.
Jedan dan ću doći u ZG i javiti se svima zainteresiranima na PP.
|
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 27 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 3007 |
|
pa evo ja sam ti poslala pp pa ak moš odgovorit bila bih zahvalna
|
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
evo me da se javim kako tvoje-moje biljčice..ja sam teglicu koju si mi tako nesebično poslao fino razdijelila u više malih pitara i evo neki još uvijek cvatu ali su svi uključujući i one malešne pustili sa strane novog potomka iz korijena...tko god dođe iako je još malo svi primjete te preslatke cvijetiće ...na proljeće idu u zemlju a pokušat ću i preplest kako si opisao i na vrhu raditi grmić..
![]() |
||
![]() |
||
frida ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
|
ja imam malu biljčicu i dobro si rekao - stalna borba s biljnim ušima...
|
||
![]() |
||
Mira K ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
|
Ima li šanse da i ja dođem do sjemena ovog predivnog oleandera? Hoćeš li mi poslati u kuverti? Ja imam sve druge vrste boje ali ovaj ne. Zahvaljujem ti, unaprijed ![]() |
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
|
Za biljne uši i za sve bolesti ti je najbolje napraviti ovaj " preparat" i sve će otići sa svih biljaka! 3 cigarete, najlošije, kolumbo, naprimjer, bez papira i filtera stvi u 1,5l vode i to treba stajati 5 dana. Stavi u špricaljku i špricaj, puno, sve će uginuti. Ja to radim kod svih bolesti biljaka i vrlo je uspješno! Ništa m se neće dogoditi, ne brini! P:S. Eto koliko je duhan štetean.. |
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Ja imam stari recept za sve biljke i uši, možda neznate pa biti će mi drago da vam pomognem: 3 cigarete ( najlošije, kolumbo), bez filtera i papira, staviti u 1,5l vode i to treba stajati 5 dana pa tek onda sa tim špricati biljke. Ja sam tako spasila puno toga od ušiju, čak i Judino drvo! Probajte! Učinkovito je! |
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Preporučam se za biljčicu, dolazim 8.01.2010 u Zagreb pa bih preuzela ako je moguće da je dobijem. Biti ću u Buzinu a možemo se dogovoriti kako ti paše. Napisala sam ti broj mobitela u PP. |
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
I tebi draga dajem stari recept za uši koji se primjenjuje kod svih biljaka i vrlo je uspješan: 3 cigarete ( kolumbo), bez papira i filtera staviti u 1,5 l vode i tako neka stoji 5 dana! Poslije špricati biljke! Ja sam puno toga spasila i to uvjek spravljam i imam u rezervi! Spasila sam i Judino drvo, čak! Biti će mi drago da sam pomogla svima koji su došli do ove informacije! Vrijedi pokušati a napišite iskustva. P.S. Za nekoliko dana, tjedan, dva nema više ušiju, vjerujte mi! |
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
![]() |
||
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
|
ovog proljeća sam iznijela biljku (ovo joj je 3. ljeto) i odrezala je jer je otišla u visinu
odrezane grančice sam stavila u vodu da puste žile i nedavno posadila u teglu jedna je već formirala pupove i cvjetati će tako da se može razmnožavati i reznicama |
||
![]() |
||
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
|
Ako tko ima sjemenke ja bih molila...
![]() |
||
![]() |
||
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
|
![]() |
||
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
|
![]() Uploaded with ImageShack.us Od jeseni je bio malecki, tu je već narasao!!! ![]() Uploaded with ImageShack.us A sada je to već veliki dečko, u krasno cvijeta!! A posijani u proljeće u povrtnjaku je duplo veći i ima duplo više cvijetova!! |
||
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1234 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |