Gljive južne Hrvatske |
Odgovori | Stranica <1234 6> |
Korisnik | |
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
8.
Petka, Dbk, borova šuma, studeni mj.
....čvrsta bijela gljiva sa malim žutkastim potezima na klobuku, stajanjem je sve više dobijala žute boje, smećkaste....
|
|
Sponzorirani linkovi | |
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
9.
Elafiti, borova šuma
....bijela gljiva, klobuk oko 5 cm, na dnu stručka malo ostatka ovoja, klobuk rebrast do pola....
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
....smrcko, listala sam tvoju identifikaciju i sjećam se ovog za žute vodenaste gljivice....vrlo je vrlo to to...
...hvala na pomoći....eh da nam još dođe Cordy .....i štogod napiše...ili Jagoda i drugi gljivoznalci....
...znaš, jako je zanimljivo polako učiti...u šumi sam bila 5 puta i skupila 30 - tak različitih....sad već znam neke termine a i slike sam memorirala....
...kad skupim nešto iskustva onda ću konzultirat jednog znalca sa mog terena da vidim što je što....mislim da je on čak učio uz Fochta...
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što god saznaš podjeli s nama, da i mi učimo
8. je neka krasnica 9. je vrsta preslice. Sliči mi na sivu preslicu koju sam i ja brala i jela. Ne bi preporučila ikome da bere ovu vrstu gljiva za jelo ,jer se u tom rodu može zamjeniti sa jako otrovnim gljivama pupavkama. I sama preslica je uvjetno jestiva, mora se prokuhati 10min i baciti voda. <>http://www.boletus.hr/slike/gljive/Amanita%20_vaginata%20_BullFr%20Vittadini_3.jpg <>http://www.boletus.hr/prikaz.asp?slovo=Amanita+vaginata+%28Bull%3AFr%29+Vittadini Samo im pada stranica , svako malo kao i naša. |
|
Agaricus
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav Manči,
šalji slike odozgora i odozdola, jer nemam prilike vidjeti neke od vrsta koje rastu kod vas (jer živim u kontinentalnom dijelu) ... Ne zaboravi slikati stručak i listiće gljive. Ne zaboravi nam reči miris gljive i stablo ispod kojeg je rasla ... Slažem se sa svim Smrčkovim komentarima osim za Clitocybe geotropa gdje bi želio vidjeti bolje stručak i listiće - no možda je i u pravu. Sve ostalo mi djeluje ok. Isto tako glede Preslice (Amanita) pazi, ima vrsta kojima lako otpadne vjenčić te se može raditi i o otrovnoj Amaniti - budi oprezna. Moraš biti 100% sigurna prije degustacije. Lijep pozdrav i čujemo se A. |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...hvala Agaricus na komentaru...ja cu stavljati slike pa ako vam je nesto poznato napisite.....imam jos od lani snimljenog materijala....ove godine nisam bila jos u sumi, mislim da je rano....ne planiram konzumirati gljive, ucim cisto iz gusta prirodnjaka.....
|
|
Agaricus
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa, da naučim i ja nešto od tebe ...
Kada se kreće u gljive kod vas? Mislio sam i ja otići malo 8.10. u jednu prekrasnu šumicu hrasta medunca (Quercus pubescens) blizu Zadra u nadi da ću naći neku gljivicu? Da li je prerano? Hvala Agaricus |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....ja sam skroz na jugu HR....tek je pala prva kisa prije 2-3 dana....
....ako bude listopad bez kise nece jos biti gljiva....kraj desetog i jedanaesti mjesec su sigurniji....kod nas se gljive ne beru i ne konzumiraju, nije to uvrijezeno.....tek rijetki pojedinci odlaze u Hercegovinu i skupljaju par vrsta.....
.....ja to vise proucavam iz gusta prirodnjaka, nemam namjeru kuhati....
...kad nesto saznam novo o nasim gljivama napisat cu....
|
|
Južni
Nedavno posijan Pridružen: 22 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 95 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro jutro svima, osobito tebi, manči jer sam tvoj patriot iz Grada.
Radio sam noćnu smjenu i evo idem doma i odlučio ispričati moju jučerašnju priču sa gljivama. Jučer sam bio u šetnji kampom Solitudo i naišao na nekoliko vrsta gljiva od koji je jedna bila jako velika, boje na bijelu kavu i došao sam doma i malo surfao o gljivama i počele su me zanimati, a inače ih volim papati. Žena mi se nije složila da ćemo ih papati, ali rekao sam da ćemo vidjeti ako su zicer, ok. Evo, danas ću ih poći slikati i postaviti ovdje na razmatranje. Sviđa mi se ovaj tvoj potez, da i u Južnoj Dalmaciji ljudi imaju uvid u gljive oko njih, pa ću nadam se i ja pomoći. Pozdrav. |
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
......pozzz Juzni....
.....drago mi je da ima jos ljubitelja gljiva na jugu.....
.....ne jedem gljive jer su mi tesko probavljive i ne znam o njima dovoljno ali sam sa prijateljima pocela proucavati i za sad sa sigurnoscu poznam bijelu puharu koja raste na livadama.....sad joj je vrijeme.....
...treba biti vrlo oprezan i polako uciti...
...za pocetak je vazno gledati i slikavati....
...prosetat cu se do Solituda, nisam se ni sjetila da ih tamo moze biti....
|
|
Južni
Nedavno posijan Pridružen: 22 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 95 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo me iz auto kampa Solitudo i cijeloga sam prešao.
Joj, danas kada sam tražio gljive, jako puno sam ih našao i fasciniran sa nekima jer su tako lijepe, druge opet čudne. Koliko sam se zanio u traženju i slikavanju, bio sam izgubio očale i vratio se nazad i uz jednu molitvicu opet ih našao. Sada nemam vremena prebaciti slike, ali mislim da ću večeras. Bilo mi je super i jedva čekam opet poći na novi teren. Sutra idem u Konavle u posjetu pa ću ako bude lijepo vrijeme i tamo fotkati gljivice. Danas sam ih doživio kao poklone od samog Boga. Odjednom se stvore ispred tebe. A terapija za fokusirati se, je samo takva. Tko je rastresen, gljive tražiti. Evo sam pokušao na brzinu postaviti jednu sliku sveukupno ubranih gljiva od danas, pa nisam uspio. Ajde mi manči kaži kako uploadirati slike, koji je kod foruma, kako to ide? Kopirao sam ovaj link http://tinypic.com/ ali ne znam što staviti u "tags" , valjda je tu kod foruma, a ja ga ne znam. Help. |
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo sam se snašao.
|
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo sam uspio. Ovo su sve gljive koje sam ubrao, ali ne sve koje sam slikao iz razloga da bi ih ti manči mogla vidjeti i slikati. Znači duplikati svih ovih su još u kampu osim ove prve s lijeva jer je želim kušati i još jedne koju ću postaviti, malešna je i crvene je boje po vrhu. Iznenađen sam kolio vrsta tu ima na tako malom prostoru. |
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Joj, nešto mi ne štima pisanje teksta pa moram ponoviti sa "citiraj".
|
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
S obzirom da si totlni početnik sa gljivama ne bi ti savjetovala da išta jedeš!!! Probaj se uključiti u gljivarsku udrugu ili gljivariti sa iskusnim gljivarem, baš zato što imaš veliku želju za gljivarenjem i to može biti pasno kod početnika.
Ja sam od djetinstva brala gljive, a takođe i moj suprug. I veoma smo oprezni sa upoznavanjem novih gljiva. Gljive moraš prepoznavati u svaki detalj i miris, i opet i iskusnim se dese katastrofalne greške. I točno od kraja do kraja zemlje gljive se razlikuju. U krajevima di sam rođena imali smo obilje sirovki ( sirogriza ) i mliječnica, ovdje di ih sad berem sirovku smo vidjeli samo jednu a mliječnice ne mogu da raspoznam od drugih gliva koje su slične. Tako da gljivarim od nule. Suprug je brao od malena lisičice , vrganje i sunčanice. Tako da smo oboje imali nekakav start. Suprug i ja imamo sličan ukus i već sada izbacujemo gljive koje nam ne pašu rujnice, puhare, prosenjaci ( ako budu ukišeljenji ok onda samo takvi). Na onoj skupnoj srici, ako se ne varam crvenkasta gljiva koja je na više mjesta mi liči na otrovnu zavodnicu, koju zamjene sa lisičicom. Gljive nije dobro brati ni ako su blizu otrovnice i to zna biti kobno, niti u mladom stadiju jer između dvije jestive ti se može uvući najotrovnija. Ova slika zadnja bi trebala biti sunčanica, ali evo ti na ovom linku i otrovne sunčanice koje bi poljuljalje sakoga kad ih vidi. To je sa riječke izložbe. http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4078&PN=3 |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Joj krivu sliku sam stavio.
|
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala ti na info. Baš mi je žao što je to tako osjetljivo područje. Volim papati gljive i sigurno ću provati za ono u što sam skroz siguran. Npr. s desne strane skupne slike, na dnu, se vide krasnice i meni je to tako očito!?
|
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Osobno ne berem krasnice, to mi je nekako opasno područje. Ima otrovnih i čini mi se da im boja zna varirati, tu ti ne mogu pomoći. Samo pazi
|
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
Odgovori | Stranica <1234 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |