Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Menta- metvica
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Menta- metvica

Odgovori Odgovori Stranica  <1234 7>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Status: Offline
Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2010 u 13:48
Originalno poslano od člana griva1978 griva1978 napisao:

ma kakav meštar za mente!! Ima ih par stotina križanaca i hvala Bogu da nema otrovnih [IMG]smileys/smiley17.gif" align="absmiddle" alt="Tongue" />[IMG]smileys/smiley36.gif" align="absmiddle" alt="LOL" /> jer ljudi beru sve što miriši iole na mentol...par stotina čitaj :600!!Za ovu mentu mislim da je metha arvensis... cvte u pazušcima lista i ima jedan miomirisni na trun limuna miris... :)

Pa nema takav miris, ima normalan miris na mentu. Čudi me da se ponaša više kao puzavac/penjač, ima vrlo mekanu stabljiku, čim prifali malo vode, počinje lagano klonuti (ne venuti), ovakvu mentu još nisam vidio. Nadam se da je u redu koristiti ju u prehrani?
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2010 u 09:37
ma kakav meštar za mente!! Ima ih par stotina križanaca i hvala Bogu da nema otrovnih TongueLOL jer ljudi beru sve što miriši iole na mentol...par stotina čitaj :600!!

Za ovu mentu mislim da je metha arvensis... cvte u pazušcima lista i ima jedan miomirisni na trun limuna miris... :)
http://studio-martina-natura.hr/
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2010 u 21:28
Imam i ja tu ali ne znam koja je.Griva mi poslala.
Ona je meštar za mente, kad dođe ona će odgovorit.
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
mememe View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 578
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mememe Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Rujan 2010 u 13:56
Poštovani forumaši, trebam malu pomoć. prije nekoliko dana kupio sam jednu biljku mente, ali pošto nisam stručnjak neznam točno o kojoj se radi. Može li mi tko reći koja je ovo menta?

Evo nekoliko slika

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Kolovoz 2010 u 21:54
joj super su mi ti sokovi Tongue ja ove god nisam ništa radila... i već mi žao... ali imam još vremen nadoknaditi bar ponešto...
Na vrh
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Kolovoz 2010 u 07:27

LIKER OD MENTE
100 gr. mentinih listova
1/2 kg. secera
1 l. vode
1 l. alkohola od 90°
Priprema:
Listove mente ubrati rano ujutro. Staviti ih u staklenku, dodati alkohol, hermeticki zatvorite i ostavite tako 10 dana, svaka 2 dana protresite staklenku. Nakon 10 dana filtrirajte preko gaze i dobro ocijedite listove. U litri vode otopite secer i kuhajte nekoliko minuta. Kada se ohladi dodajte alkoholu u staklenki. Ostavite slijedeca 24 sata i onda filtrirajte i spremite u prozirne boce da se lijepo vidi zelena boja likera.

SIRUP OD MENTE
Prvo 20 deka zdravih listova mente prokuhati s 2 l kipuće vode i koricama 2 neprskana limuna. Procijediti i ohladiti pa ponovno prokuhati s 2 kile šečera. Ohladiti i uliti u boce. Kad želite piti ulije se malo jer to ipak sirup i onda dolije hladne vode. Fenomenalno za osvježiti se.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Srpanj 2010 u 13:59
Nemam pojma :) Ako ima "finiji" miris, ne onako oštar kao mentol nego više kao spearmint ( bili su nekada davno pred 20-tak god bomboni tog naziva koji su bili rađeni sa tom aromom) onda bi zaista i mogla biti križanac menthe spicate i menthe piperite.... to je dosta česta kombinacija na divlje kraj voda.... spicata ima dublje urezane žile koliko mi se čini i na slici da jest ( iako je malo mutna) ...... a ako su listovi malo deblji, mekani, obrasli vrlo finim dlačicama onda je križanac m. longiolie i m. piperite ( iako za lungifoliu ima preuske listiće , bar u odnosu na ono na šta sam ja nailazila do sad....i ona zna imati onaj neki malo neugodan vonj...
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Srpanj 2010 u 18:01
Ah, te mente!Nikad ih neću naučiti razlikovati.
Evo, ovu sam jučer našla, kraj vode, pa kontam da je možda ta vodena.
Fino miriše, malo manje intezivno nego ova moja u vrtu, piperita.A i listovi su drugačiji, dulji...
Znaš li, griva, koja je ovo menta?

Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2010 u 19:15
p.s. samo ,menthe piperite sam kod sebe nabrojala u jednom trenutku 4 vrste a od čega su 3 bile potpuno divlje........
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2010 u 19:14
Originalno poslano od člana manči manči napisao:

....menta  piperita  by  griva....

...ta  druga  biljka  što  miriše  i  na  mentu  i  na  limun....

e, više nisam niti sama sigurna..... jedno vrijem esam mislila da je jedna određena  menta........... onda mi je jeda naš priznati znalac ljekovitih biljaka rekao da je to zapravo divlji bosljak, onda sam ja nekako došla do toga da je to možda korzikanska metvica ........ nakon toga nisam niti sama bilaj sigurna osim da je jestiva, neotrovna(isprobano :))) da je strašno rijetka u prirodi zapravo i da još uvijek ne zanmsa sigurnošću.... ali ja ju svrstavam u mente......... a ima ih preko 250 vrsata i križanaca pa..... :)
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2010 u 19:09
Originalno poslano od člana montokuc montokuc napisao:

Ovo je metvica sa otoka Mljeta,raste u slobodnoj prirodi u ogromnim kolicinama,isto kao i maticnjak na postu prije ovoga!

ovo ti je jedna od vodenih menti, vrlo vjerovatno mentha aquatica ili neki od njenih križanaca sa klasastom metvicom....ima ih puno varijateta......
klasična metha aquatica se naziva i smrdljiva menta jer ima.... blago zatomljen dubok, kružan, natruhu smrdljiv neobičan miris......
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2010 u 19:05
Originalno poslano od člana bvlgari76 bvlgari76 napisao:

Posijao sam menthu piperithu u par teglica, raste i raste.
Jel moze savjet, kada je spremna za berbu?

tik pred cavatnu ili na početku cvatnje......:)
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Srpanj 2010 u 00:04
Listovi su najbolji u lipnju, prije nego biljka procvjeta.
Kad procvjeta, onda se bere cijela biljka.
Na vrh
bvlgari76 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 64
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bvlgari76 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Lipanj 2010 u 19:34
Posijao sam menthu piperithu u par teglica, raste i raste.
Jel moze savjet, kada je spremna za berbu?
Na vrh
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Siječanj 2010 u 08:18
smile78
Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Siječanj 2010 u 13:34
antune mislim da se metvica "poništi" zimi, a na proljeće opet izbija iz žila koje ostanu u zemlji

bar je kod mene tako

sad je nema vidjeti osim suhih šiba, a kad krene - kad otopli, raste ko korov
Na vrh
antun007 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1709
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antun007 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Prosinac 2009 u 13:16
Dali ona prezimljuje vani u kontinentalinim krajevima?
Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
Na vrh
montokuc View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 196
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje montokuc Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Prosinac 2009 u 10:27
Ovo je metvica sa otoka Mljeta,raste u slobodnoj prirodi u ogromnim kolicinama,isto kao i maticnjak na postu prije ovoga!

Na vrh
cenarius View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 116
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cenarius Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Prosinac 2009 u 21:51
Mislim da jeste!Smile
Korov je biljka cije vrline jos nisu otkrivene!!!

Na vrh
montokuc View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 196
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje montokuc Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Prosinac 2009 u 20:41
Da li je ovo limun metvica,matičnjak(Melissa officinalis)?

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1234 7>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.