Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Identifikacija gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Identifikacija gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 2021222324 38>
Korisnik
Poruka
maca66 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje maca66 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2010 u 12:56
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
maca66 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje maca66 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2010 u 12:57
Molim pomoć.U vrtu smo imali orah koji je posječen i iz panja su niknule gljive. Moli da mi pomognete da li su jestive.Hvala

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Listopad 2010 u 22:45
Pozdrav,

Iako na (lijepim) slikama nismo vidjeli stručak i prsten (koji Puze moraju imati); mislim da se radi o njima.
Puze, Mednjače (Armillaria melea) su gljive koje i sam nalazim na panjevima oraha (Juglans).

Nisam ih nikada jeo, iz razloga što se u vrijeme njihovog rasta nalazi toliko drugih gljiva koje nisu uvjetno jestive poput nje.

Naime, Puza je uvjetno jestiva gljiva - otrovna u sirovom stanju i preporuča se 10 a neki kažu i 20 minuta kuhanja - te kiseljenje mlađih klobučića. Stručak se baca kao prežilav i pretvrd, kao i stariji primjerci.

Ugodnu večer
A.
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Listopad 2010 u 12:36
Agaricus ako imaš vremena pogledaj moje gljive i ako nešto razaznaješ napiši. Odvajam svoje gljive da se lakše snalazim i da ne zatrpavam drugima temu.Wink

Ima ih 16-ak
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3937&PN=4

Hvala Hug
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Pocetnik View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pocetnik Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2010 u 21:15
pozdrav, kako ću postaviti slike sa kompa, slikao sam neke gljive s mobitelom pa ih hoću staviti ovdje da mi pomognete oko identifikacije
Na vrh
Pocetnik View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pocetnik Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2010 u 20:44
http://www.cvijet.info/cp/blogs/ftb.imagegallery.aspx?username=Pocetnik&ftb=ctl00_cpholder_txt_message
evo tu bi trebale biti
Na vrh
spomi View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje spomi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Listopad 2010 u 15:14
pozdrav svima imam pitanje zna li neko nesto o tartufima
Na vrh
sampjer View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 17
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sampjer Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2010 u 17:18
Pozdrav svima.
Evo jedne gljive koja mi je dosta interesantna, jer na jednoj poziciji raste  ko na plantaži. Raste u grupama. Šuma mješano, hrast i grab, ne gusta. Gljive su često na čistini.  Dosta su čvrste.

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2010 u 17:40
Pozdrav Sampjer,

obzirom na grupni rast (kada se micelij razvije kroz koju godinu bit će rast u "kolu"), našao si Lepistu.
Lepistu, a po meni ne clitocybe, jer se na listićima vide i spore crvenkaste boje - čini mi se ...
Boja klobuka i stručka (iako se slabo vidi klobuk) navodi me na pomisao na Lepistu irinu (Perunikina kružoliska).
No, pogledaj si i sam malo po googleu.

Evo ti jedan dobar (iako Slovenski) link sa lepistama:
http://www.gobe.si/Mikologija/Lepista

I napomena, ne jesti gljivu ako nisi 100% siguran koja je!!!

I još jedna napomena, crvenkastu otrusinu imaju Entolome, pa si pogledaj Olovastu rudolisku - Entoloma sinuatum, kojom su trovanja česta, pa i ove godine u Slavoniji ...

Ugodnu večer
A.
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 95
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2010 u 19:33
Originalno poslano od člana Agaricus Agaricus napisao:

Pozdrav Sampjer,

obzirom na grupni rast (kada se micelij razvije kroz koju godinu bit će rast u "kolu"), našao si Lepistu.
Lepistu, a po meni ne clitocybe, jer se na listićima vide i spore crvenkaste boje - čini mi se ...
Boja klobuka i stručka (iako se slabo vidi klobuk) navodi me na pomisao na Lepistu irinu (Perunikina kružoliska).
No, pogledaj si i sam malo po googleu.

Evo ti jedan dobar (iako Slovenski) link sa lepistama:
http://www.gobe.si/Mikologija/Lepista

I napomena, ne jesti gljivu ako nisi 100% siguran koja je!!!

I još jedna napomena, crvenkastu otrusinu imaju Entolome, pa si pogledaj Olovastu rudolisku - Entoloma sinuatum, kojom su trovanja česta, pa i ove godine u Slavoniji ...

Ugodnu večer
A.

Aquqricuse, pozdrav.  Molim te pogledaj na ovom linku sliku pod brojem 9. i reci da li je to ista gljiva jer po opisu raste u istom okružju.

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4148&PN=3
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2010 u 20:16

O, ne, niti blizu ....

Da ih obje imaš u rukama bilo bi odmah jasno. Ono je Russula - Krasnica. Jako krhka gljiva koja se trga vrlo lako i puca nepravilno jer je zrnaste strukture. Lepiste, a i većina ostalih gljiva su nitaste strukture a naročito stručak lepiste.

Isto tako, krasnice ne rastu grupno, niti u krugovima, a obzirom da su mikorizne gljive, ne mogu rasti na livadama (daleko od korijena drveta koje vole).

Pozz
A
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2010 u 21:57

O, ne, niti blizu ....

Da ih obje imaš u rukama bilo bi odmah jasno. Ono je Russula - Krasnica. Jako krhka gljiva koja se trga vrlo lako i puca nepravilno jer je zrnaste strukture. Lepiste, a i većina ostalih gljiva su nitaste strukture a naročito stručak lepiste.

Isto tako, krasnice ne rastu grupno, niti u krugovima, a obzirom da su mikorizne gljive, ne mogu rasti na livadama (daleko od korijena drveta koje vole).

Pozz
A

A jada moga, tako slične, a nisu jednake. A možemo li što učiniti da determiramo jestivost te gljive? Da je detaljnije slikam?
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2010 u 22:03
1. Evo još jedne male koja traži identifikaciju.

Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2010 u 22:10
2. I još jedna.

Nađena je na livadi u travi i ima ih nekoliko, udaljenih po nekoliko metara jedna od druge.
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2010 u 22:18
3. I još jedna.

Nađena je u mješanom okružju, više česmine, ali nisam siguran. Uglavnom,  bila je u paru, jedna do druge kao iz istog korijena da rastu.
Boja "brade" jest onako tamna.
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2010 u 22:48
Nije lako a nekad nije ni moguće samo slikom.

Važno je i mjesto, stablo, vrsta stabla, ili livada, korijen gljive (kojeg nikad nema na slikama onih koji pitaju)
Igraju često detalji

No mogu probati, a determinacija je na onome ko pita (uvjek!) - Ti moraš biti siguran a netko drugi te samo može usmjeriti.

Rekao bi:
1. Hygrocybe conica
2. oblik Tricholoma - čudno mi je stanište ...
3. invalid bez noge a možda i bez prstena?
ako je imala prsten Agaricus silvicola ...

Eto,
ne očekuj puno preko slike, ali ako želiš u svijet gljiva, nema druge nego knjigu u ruke + Internet + forumi + ne kušati dok nisi 100%...

Svako dobro
A.
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2010 u 23:21

Nije lako a nekad nije ni moguće samo slikom.

Važno je i mjesto, stablo, vrsta stabla, ili livada, korijen gljive (kojeg nikad nema na slikama onih koji pitaju)
Igraju često detalji

No mogu probati, a determinacija je na onome ko pita (uvjek!) - Ti moraš biti siguran a netko drugi te samo može usmjeriti.

Rekao bi:
1. Hygrocybe conica
2. oblik Tricholoma - čudno mi je stanište ...
3. invalid bez noge a možda i bez prstena?
ako je imala prsten Agaricus silvicola ...

Eto,
ne očekuj puno preko slike, ali ako želiš u svijet gljiva, nema druge nego knjigu u ruke + Internet + forumi + ne kušati dok nisi 100%...

Svako dobro
A.

Hvala ti aqui, Wink shvaćam te. Onaj invalid bez noge je da bi pokazao unutrašnji dio, a PRSTENA nije bilo.

Da sam znao da je važan korijen, nebi je presjekao, ali evo, još nešto više znam.

Još jednom, hvala ti što se mučiš s nama, veliki si blagoslov Božji.
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2010 u 18:26
Imam i danas tri gljive za identifikaciju. Bio sam u šetnji i slikao više nepoznatih biljki, ali ove su mi zapele za oko. Ostale ću večeras uplodati iza 22 sata na temi "Slike gljiva radi ljepote".

1. Okružje ove gljive je česmina.

Promjer ovog klobuka je oko 10 cm. Peteljka je debela sigurna 2 cm, a duga oko 4 cm.

2. Ovu sam našao u grupi, nekoliko ih je bilo jedna uz drugu.

Klobuk je oko 5 cm promjera, peteljka oko 7 cm, narančaste boje bez
mirisa.

3. A ovu nisam dirao jer su zajedno i jako su male te sam odlučio čekati da naraste. Ipak, ako se nešto može...

Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2010 u 19:39
Pozdrav Južni,

lijepi nalazi.

Ključne riječi za pretragu Interneta i foruma ...:

1. Leucopaxillus macrocephalus (Glavata debeljača) (ako nije imala mlijeka pri prerezu i nije krhke građe), a možda i neka krupna Russula, ovisi o krhkosti - to već znaš - zrnato krhka? itd.
2. jedna od Russula (ako je zrnato - krhe građe)
ako si siguran da je Russula (Krasnica) onda igraju miris, okus !!! ali obavezno pljunuti kad se osjeti  itd.
3. neće ni narasti puno veća, Lycoperdon (Puhara) možda perlatum a možda i neka slična, možda pyriforme  ako ima oblik kruške, jestiva dok je prerez potpuno bijel ali ne neka delicija (meni)

Pozdrav Jugu
A.
Na vrh
Južni View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Južni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Studeni 2010 u 22:00

Pozdrav Južni,

lijepi nalazi.

Ključne riječi za pretragu Interneta i foruma ...:

1. Leucopaxillus macrocephalus (Glavata debeljača) (ako nije imala mlijeka pri prerezu i nije krhke građe), a možda i neka krupna Russula, ovisi o krhkosti - to već znaš - zrnato krhka? itd.
2. jedna od Russula (ako je zrnato - krhe građe)
ako si siguran da je Russula (Krasnica) onda igraju miris, okus !!! ali obavezno pljunuti kad se osjeti  itd.
3. neće ni narasti puno veća, Lycoperdon (Puhara) možda perlatum a možda i neka slična, možda pyriforme  ako ima oblik kruške, jestiva dok je prerez potpuno bijel ali ne neka delicija (meni)

Pozdrav Jugu
A.

Hvala prijo. Clap Prva nije imala mlijeka i nije baš krhka.

Ona druga jest krhka, jako lako joj se klobuk kida. Nema mirisa, a okus nisam provao, kakav bi trebao biti?

A za treću, šteta, bila bi još ljepša da je veća. Nema oblik kruške. obla je u klobuku. Nećemo je papati.

Spremam sada slike od cijele šetnje i ima još lijepih nalaza, ali nisam ih brao pa nemam detalje.

Bila je jedna koja je imala u korjenu i ispod klobuka žutu tekućinu i jako je smrdila na jod ili slično, uh odvratno. Mora bit da je neka otrovnjača, vidjet ćeš je poslije.

Pozdrav.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 2021222324 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.