Identifikacija gljiva |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2021222324 38> |
Korisnik | |
maca66 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 22 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
maca66 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 22 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2 |
![]() |
|
Agaricus ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Pozdrav,
Iako na (lijepim) slikama nismo vidjeli stručak i prsten (koji Puze moraju imati); mislim da se radi o njima. Puze, Mednjače (Armillaria melea) su gljive koje i sam nalazim na panjevima oraha (Juglans). Nisam ih nikada jeo, iz razloga što se u vrijeme njihovog rasta nalazi toliko drugih gljiva koje nisu uvjetno jestive poput nje. Naime, Puza je uvjetno jestiva gljiva - otrovna u sirovom stanju i preporuča se 10 a neki kažu i 20 minuta kuhanja - te kiseljenje mlađih klobučića. Stručak se baca kao prežilav i pretvrd, kao i stariji primjerci. Ugodnu večer A. |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Agaricus ako imaš vremena pogledaj moje gljive i ako nešto razaznaješ napiši. Odvajam svoje gljive da se lakše snalazim i da ne zatrpavam drugima temu.
![]() Ima ih 16-ak http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=3937&PN=4 Hvala ![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Pocetnik ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 14 Listopad 2010 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 2 |
pozdrav, kako ću postaviti slike sa kompa, slikao sam neke gljive s mobitelom pa ih hoću staviti ovdje da mi pomognete oko identifikacije
|
|
![]() |
|
Pocetnik ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 14 Listopad 2010 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 2 |
http://www.cvijet.info/cp/blogs/ftb.imagegallery.aspx?username=Pocetnik&ftb=ctl00_cpholder_txt_message
evo tu bi trebale biti |
|
![]() |
|
spomi ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Studeni 2009 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 1 |
pozdrav svima imam pitanje zna li neko nesto o tartufima
|
|
![]() |
|
sampjer ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 01 Prosinac 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 17 |
Pozdrav svima.
Evo jedne gljive koja mi je dosta interesantna, jer na jednoj poziciji raste ko na plantaži. Raste u grupama. Šuma mješano, hrast i grab, ne gusta. Gljive su često na čistini. Dosta su čvrste. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Pozdrav Sampjer,
obzirom na grupni rast (kada se micelij razvije kroz koju godinu bit će rast u "kolu"), našao si Lepistu. Lepistu, a po meni ne clitocybe, jer se na listićima vide i spore crvenkaste boje - čini mi se ... Boja klobuka i stručka (iako se slabo vidi klobuk) navodi me na pomisao na Lepistu irinu (Perunikina kružoliska). No, pogledaj si i sam malo po googleu. Evo ti jedan dobar (iako Slovenski) link sa lepistama: http://www.gobe.si/Mikologija/Lepista I napomena, ne jesti gljivu ako nisi 100% siguran koja je!!! I još jedna napomena, crvenkastu otrusinu imaju Entolome, pa si pogledaj Olovastu rudolisku - Entoloma sinuatum, kojom su trovanja česta, pa i ove godine u Slavoniji ... Ugodnu večer A. |
|
|
|
![]() |
|
Južni ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 22 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 95 |
Aquqricuse, pozdrav. Molim te pogledaj na ovom linku sliku pod brojem 9. i reci da li je to ista gljiva jer po opisu raste u istom okružju. http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4148&PN=3 |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
O, ne, niti blizu .... Da ih obje imaš u rukama bilo bi odmah jasno. Ono je Russula - Krasnica. Jako krhka gljiva koja se trga vrlo lako i puca nepravilno jer je zrnaste strukture. Lepiste, a i većina ostalih gljiva su nitaste strukture a naročito stručak lepiste. Isto tako, krasnice ne rastu grupno, niti u krugovima, a obzirom da su mikorizne gljive, ne mogu rasti na livadama (daleko od korijena drveta koje vole). Pozz A |
|
|
|
![]() |
|
Južni ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 22 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 95 |
A jada moga, tako slične, a nisu jednake. A možemo li što učiniti da determiramo jestivost te gljive? Da je detaljnije slikam? |
|
![]() |
|
1. Evo još jedne male koja traži identifikaciju.
![]() |
|
![]() |
|
2. I još jedna.
![]() ![]() ![]() Nađena je na livadi u travi i ima ih nekoliko, udaljenih po nekoliko metara jedna od druge. |
|
![]() |
|
3. I još jedna.
![]() ![]() Nađena je u mješanom okružju, više česmine, ali nisam siguran. Uglavnom, bila je u paru, jedna do druge kao iz istog korijena da rastu. Boja "brade" jest onako tamna. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Nije lako a nekad nije ni moguće samo slikom.
Važno je i mjesto, stablo, vrsta stabla, ili livada, korijen gljive (kojeg nikad nema na slikama onih koji pitaju) Igraju često detalji No mogu probati, a determinacija je na onome ko pita (uvjek!) - Ti moraš biti siguran a netko drugi te samo može usmjeriti. Rekao bi: 1. Hygrocybe conica 2. oblik Tricholoma - čudno mi je stanište ... 3. invalid bez noge a možda i bez prstena? ako je imala prsten Agaricus silvicola ... Eto, ne očekuj puno preko slike, ali ako želiš u svijet gljiva, nema druge nego knjigu u ruke + Internet + forumi + ne kušati dok nisi 100%... Svako dobro A. |
|
|
|
![]() |
|
Hvala ti aqui, ![]() Da sam znao da je važan korijen, nebi je presjekao, ali evo, još nešto više znam. Još jednom, hvala ti što se mučiš s nama, veliki si blagoslov Božji. |
|
![]() |
|
Imam i danas tri gljive za identifikaciju. Bio sam u šetnji i slikao više nepoznatih biljki, ali ove su mi zapele za oko. Ostale ću večeras uplodati iza 22 sata na temi "Slike gljiva radi ljepote".
1. Okružje ove gljive je česmina. ![]() Promjer ovog klobuka je oko 10 cm. Peteljka je debela sigurna 2 cm, a duga oko 4 cm. ![]() ![]() ![]() 2. Ovu sam našao u grupi, nekoliko ih je bilo jedna uz drugu. ![]() Klobuk je oko 5 cm promjera, peteljka oko 7 cm, narančaste boje bez mirisa. ![]() ![]() ![]() 3. A ovu nisam dirao jer su zajedno i jako su male te sam odlučio čekati da naraste. Ipak, ako se nešto može... ![]() |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Pozdrav Južni,
lijepi nalazi. Ključne riječi za pretragu Interneta i foruma ...: 1. Leucopaxillus macrocephalus (Glavata debeljača) (ako nije imala mlijeka pri prerezu i nije krhke građe), a možda i neka krupna Russula, ovisi o krhkosti - to već znaš - zrnato krhka? itd. 2. jedna od Russula (ako je zrnato - krhe građe) ako si siguran da je Russula (Krasnica) onda igraju miris, okus !!! ali obavezno pljunuti kad se osjeti itd. 3. neće ni narasti puno veća, Lycoperdon (Puhara) možda perlatum a možda i neka slična, možda pyriforme ako ima oblik kruške, jestiva dok je prerez potpuno bijel ali ne neka delicija (meni) Pozdrav Jugu A. |
|
|
|
![]() |
|
Hvala prijo. ![]() Ona druga jest krhka, jako lako joj se klobuk kida. Nema mirisa, a okus nisam provao, kakav bi trebao biti? A za treću, šteta, bila bi još ljepša da je veća. Nema oblik kruške. obla je u klobuku. Nećemo je papati. Spremam sada slike od cijele šetnje i ima još lijepih nalaza, ali nisam ih brao pa nemam detalje. Bila je jedna koja je imala u korjenu i ispod klobuka žutu tekućinu i jako je smrdila na jod ili slično, uh odvratno. Mora bit da je neka otrovnjača, vidjet ćeš je poslije. Pozdrav. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2021222324 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |