Falenopsis - Phalaenopsis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2122232425 58> |
Korisnik | ||
Emilly ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 11 Listopad 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1664 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Nemam ni jednog ni drugog
![]() Stuartiana mi je ipak mrvu ljepši |
||
![]() |
||
Sponzorirani linkovi | ||
![]() |
||
hana ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
|
ak budu dva računam na tebe
![]() |
||
"Chi pianta un giardino semina la felicità"
Amelia,It |
||
![]() |
||
Emilly ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 11 Listopad 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1664 |
|
![]() |
||
![]() |
||
irenaidani ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 19 Siječanj 2012 Status: Offline Bodovi: 817 |
|
![]() |
||
![]() |
||
mimagy ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 10 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 57 |
|
Drage mojeeee ... sjest i plakat! :((( Listovi su mi i dalje ostali fino zeleni,ali su tako smežurani i labavi, suze ronim gledajući u svoju orhideju ... Help! :(
|
||
"Zdrav razum je samo pregršt predrasuda koje smo usvojili do osamnaeste." A.Eistein
|
||
![]() |
||
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
|
Hm, tu ti može biti stvarno svašta. Može biti žedna, prezalivena, loš korijen... Ja bi ju presadila u novi supstrat, porezala trulo korijenje. Ne znam da li si stavila kakvu sličicu ![]() A imam i jednog koji se redovito smežura kad procvjeta. Muku mučim s njim stalno... Daj napiši kako se brineš o njemu ![]() |
||
![]() |
||
bugic ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 27 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 337 |
|
Emily..bas si nam lijepo osvjezila temu svojim ljubimicama. Ona s tamno rozim rubovima mi je favorit. Izgleda da uzivaju kod tebe. Drzis ih vani?
![]() |
||
![]() |
||
mimagy ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 10 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 57 |
|
Prvo da kažem,negdje prije sam je presadila u borovu i hrastovu koru te umiješala stiropor,zatim sam supstrat natopila u vodi s gnojivom,ocijedila i onda vratila orhideju. U početku sam joj špricala listove svaki dan,ali su mi onda rekli da ne špricam,da ću je ubiti tako,samo da ju potapam u određenom periodu. Slike imate na strani 20 ili 21. Porezala sam svo trulo korijenje,no koliko primjećujem korijenje opet,ubrzano truli. Ne znam u čemu griješim,ne želim izgubiti svoju orhidejicu,a ne znam kako da je povratim (da joj vratim živost) :// ... |
||
"Zdrav razum je samo pregršt predrasuda koje smo usvojili do osamnaeste." A.Eistein
|
||
![]() |
||
Silvy ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2406 |
|
mimagy,
moja stoji na ormariću pokraj prozora, nema propuha, niti direktnog sunca i ne mičem je otud. Većinom je suha, katkad joj pošpricam listove, a jednom na mjesec je potopim u vodi i iscijedim ostatak. Još je nisam nikad dohranjivala. Sada ima dvije nove grane prepune cvjetova, a dva donja lista su požutila. Pusti je, nemoj je zalijevati niti dohranjivati, malo zaboravi na nju, možda je u tome caka. I meni je ovo prvi phal i imam ga već više od 2 godine, tako da nisam neki znalac. Sretno! |
||
![]() |
||
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
|
@mimagy, dejica ne voli svakodnevno kupanje, osim ako je zrak presuh od centralnog grijanja. Tad joj laganini rošenje paše.
Ove dejice su isto kao i tvoje bile u očajnom stanju, sve zbog prevelike brige njihove vlasnice, koja ih je bila spremna s žaljenjem pospremit u kantu za smeće. Zamolila sam je da to ne čini nego da ih fino spakuje i pošalje mi ih poštom na oporavak, što je i ućinila.
Za dobrodošlicu sam ih okupala u fungicidu, obrezala trulo korijenje i posadila ih u novi supstrat, koji sam predhodno dobro namočila i smjestila na stalažu s ostalim dejicama. Dva tjedna nisu dobile ni kap vode
![]() ![]() Ovi veliki listovi su bili potpuno mlohavi, a gle ih sad...
|
||
![]() |
||
![]() |
||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
|
evo i mene u ovoj temi, dakle ovako, imala sam nekoliko dejica ( što dobila, što kupila) prošle godine u jesen, bile su divne, cvale i ocvale, i onda....
Jednostavno sam ih maknula negdje u stranu i zaboravila..... pRIJE 2 mjeseca sam natrapala na ovu temu sjetila se mojih biljčica, kad ono: sve potjerale mlade izbojke. Počela ih potapati u kišncu i prihranjivati i evo ih danas: ![]() ![]() |
||
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
||
![]() |
||
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
|
i ovaj na doljnjoj slici desno ima cvjetni pup gore visoko, al m crkla baterija na fotiću pa nisam uspjela slikati.
|
||
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
||
![]() |
||
mandevila ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Rujan 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 341 |
|
Emilly,pa gdje si kupila te orhideje,takove nisam ni vidla-prekrasne su
![]() |
||
![]() |
||
megy25 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 09 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 5 |
|
bok ljudi... :D ja sam nedavno od drage osobe dobila orhideju bila je prekrasna veliki lijepi bijeli cvijetovi i svašta nešto ... no sve u svmu su joj počeli listovi žutiti čitala sam po različitim forumima i pisalo je da treba odstraniti trulo korjenje u međuvremenu su joj svi cvijetovi pootpadali... odstranila sam trulo korjenje ... eh sad imam jedan drugi problem listovi nisi onaki napeti i zeleni nego su više nekako mlohavi koda da ima fali vode... pomagajte ljudi poludit ću...
![]() |
||
![]() |
||
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
|
Prije bih rekla da je ovdje upitanju višak vode. Korjenje neće biti trulo ako ima malo vode, može trunuti samo u vodi, a bez nje bi bilo suho. Listovi orhideja slično reagiraju i na višak i na manjak vode, upravo kao da su dehidrirali. Ukoliko je u pitanju višak vode mislim da nije neki veliki problem. Izvadite biljku iz ukrasne posude (ako je u njoj) i ostavite na sušenju. Kad se malo prosuši, nakon par dana vratite ju u ukrasnu posudu, a onda dalje s zalijevanjem oprezno. Odnosno, ja njih ne zalijevam nego potapam, dva puta mjesečno. (nekad i češće, uvijek prije provjerim stanje supstrata). Dakle, cijelu posudu potopim i držim u vodi 2-3 sata, kad izvadim ostavim isto toliko da se cijedi. U ovu vodu dodajem i gnojivo za orhideje. Ukoliko je upitanju dehidracija zbog suše dobro je svakodnevno prskati listove vodom. Prskanje je takodjer jedna od mjera za redovitu njegu i uspješan rast biljke.
|
||
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
||
![]() |
||
megy25 ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 09 Srpanj 2012 Status: Offline Bodovi: 5 |
|
Hvala puno... ja ju zaljevam jednom tjedno tj potapam... izvadim ju iz posude i stavim ju na sušenje nadam se da će preživjeti...
|
||
![]() |
||
Anastazija_ ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() 1. Najljepši vrt - Proljeće 2014 Pridružen: 09 Lipanj 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 6004 |
|
Jednom tjedno je prečesto. I ja svoje potapam svakih 14 dana i nikada ih ne špricam, nego kraj njih držim zdjelice sa vodom. |
||
U životu nije važno koliko puta padneš , već koliko si se puta spreman dignuti.
|
||
![]() |
||
|
Još kada bih znala što je "fungricid" ? Dečko cijelo vrijeme viće da ju bacim,kupit ćemo drugu,ali ja ne želim,iako sam na rubu, ne želim je baciti,makar mi kupio još 1001 orhideju,želim da mi i ova jednog dana opet procvjeta... |
||
|
||
![]() |
||
|
Danas sam samo malo izvukla orhideju da bih provjerila korjenje, jer mi nije u prozirnoj posudi, svo korijenje mi je trulo,pa i zračno. Mislim da mojoj orhideju više nema spasa. (a baš sam mislila da sve ispravno radim)... :((
|
||
|
||
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2122232425 58> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |