Rajčica - Lycopersicon esculentum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2223242526 78> |
Korisnik | |
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
...pozzzz svima....
....samo naprijed, pocrvenit ce i vase rajcice...
....u juznoj Dalm je sve za sad o.k......jedemo na salatu k'o veliki, cak se spremam napravit i prvu salsu od monte carla.....
....kise nemamo vec mjesec i po dana....muz zalijeva samo 1x sedmicno kantom kisnice iz gustijerne...
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
wizardica ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2011 Lokacija: od vamo...tamo Status: Offline Bodovi: 2140 |
Škoj, Dalmatiner rajčica-- zove se tako kako mi je čovijek koji uzgaja tu , al doslovno mrcinu od ploda rajčicu,rekao da se tak zove, u principu on je tako zove.To je jedan plod od i preko kile.
Maaaanččiii, Booog, pa kako si ti i tvojr rajčice, jestel obje crvene od sunca?:-D Ja jedva čekam da probam neke od novih sorti, a čekam i Sabura da mi ponudi onu svoju žutu bosansku, kažu da je jaaako fiiina.:-D
Kišnica u kombinaciji sa sušom daje finišni okus rajčici, dalmoši kažu da je ne treba previše zalijevati da je onda ukusnija.Moj suprug je dalmoš pa ti čujem to od njegovih Novigrađana.
|
|
![]() |
|
wizardica ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 21 Ožujak 2011 Lokacija: od vamo...tamo Status: Offline Bodovi: 2140 |
![]() |
|
![]() |
|
Škoj ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 05 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 54 |
Uau! Bilježim se za sjeme ako budeš prodavala ili dijelila za sljedeću sezonu.
Meni je u vrtu pome napao kukac kojeg mi zovemo čimak, zelena buba koja leti. Ubode pomu i naravno ona na tom mjestu počne truliti. Ubijam ih rukama ali sam jučer morala baciti dvadesetak rajčica. Najslađe su joj black plum, a izbjegavaju male koktel rajčice. |
|
![]() |
|
E, Škoj, stani u red pa kad stigneš
![]() ![]() |
|
![]() |
|
novopazovcanka ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 07 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 44 |
pozdrav svima toplo se nadam da ce sjeme ove rajcice {paradajza} roditi iduce godine .Ocigledno Vam covjek nije rekao da je ta rsjcica iz sjemena GMO.Jer tako velika ne postoji u prirodi mislim nije to njena osobina.
oprostite sto sam se umjesala u Vas razgovor . ![]() |
|
![]() |
|
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
Jok ne postoji. Dalmatiner - heirloom rajčica, prirodno uzgojen veliki umaški paradajz - slično kao i dalmatiner, više crven, prirodno uzgojen gigantska belgijska rajčica, black from tula (ponekad daje ogromne plodove), big amish white, itd itd - velike rajčice, bile one heirloom ili recentnog uzgoja nastale su uzgojnom selekcijom dosta prije nego što je GMO kao pojam nastao. |
|
![]() |
|
Prve uzgojene rajčice nastale iz davne prošlosti su bile male divlje rajčice a kasnijom selekcijom pri uzgoju stvorene su velike nepravilnog oblika a ove danas raznih oblika i veličina su što hibridi što heirloom rajčice.
Ajd na obuku!
![]() |
|
![]() |
|
mememe ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: ZG / PU Status: Offline Bodovi: 578 |
Da, inače original rajčica nije ni bila crvene boje, već žute, kažu vrli znanstvenici.
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
MG20 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 09 Ožujak 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 16 |
Evo jedan link za one koji znaju i imaju volje citat na engleskom... sve o rajcicama (od polja do stola
![]() http://gardening.about.com/od/totallytomatoes/tp/Tomatoes-Growing-Recipes.htm |
|
![]() |
|
HomoVegetus ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 26 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 14 |
pozz, imam pitanjce.. pomidori su mi puni onih smrdljivih buba,(stink bugs), imate li kakvo riješenje osim da sadim suncokret,lavandu itd. jer mi je malo kasno sad za to.
citao sam da se pomidori mogu ispirati cijeli jedan tjedan i da to pomaže, ali strah me da ne obole od previše vode i vlage. isto sam našao i to bi mogao probati, pomješati pola ulja biljnog ili maslinovog, pola vode i time špricati pomidore, imate li vi kakav dobar savjet, jer imam tih buba previše i upropastit če mi paradajze a počeli su sazrijevati.. tnx |
|
![]() |
|
![]() Od silnih rajčica ništa se ne vidi.
Šalim se naravno, podsjeti me na jesen, jer ja sigurno nebum popamtila kome sam kaj rekla a i da zapišem, hm, nema neke vajde.
|
|
![]() |
|
Škoj ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 05 Travanj 2011 Status: Offline Bodovi: 54 |
Wizardice, sjetit ću te se na jesen, bez brige.
HomoVegetus, otvorila si mi oči. I moje pome su napale isti kukci, a ja pojma nisam imala kako se zovu te beštijice. Dakle to je zelena stjenica, Nezara Viridula, ili ti ga smrdljivi Martin, kod nas čimak. Na mom otoku se dosta ljudi tuži ove godine na njih. Ja ih tamanim jednog po jednog, rukama, a najviše mi vole black plum. Javi kako podnose ulje, pa ću i ja probati. |
|
![]() |
|
E Manči, kako napreduju rajčice, one druge.Meni su neke potpuno izgubljene od tuče.Ove koje su ostale za sad su fenomenalne, samo da ih bolest od kiša ne strefi.
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...evo me baš!!!
....one druge tj. one koje sam ja sijala i dobila na forumu i od tebe - male su i kilave jer sam ih kasno posijala za naše prilike na jugu....ne znam što će bit s njima....ali imam još sjemenaka pa ću dogodine pametnije....
....muževe su fantastične, posebno nam se svidjela sorta Karmelo - da li je neko sadi?????
....pozzz Wizardice, nadamo se dobiti sjemenčica jedne posebno velike sorte ...bit će i za tebe na kraju ljeta....ne znam još kako se zove...
|
|
![]() |
|
anči39 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
Moje rajčice na doljnjem dijelu ploda imaju crno oboljenje.
Zna li tko što je to ,od čega i kako to izbječi i izliječiti ??
Hvala !!
|
|
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
|
|
![]() |
|
Uzrok tomu je manjak kalcija u biljci i time u plodu, sto moze biti ili zbog stvarnog manjka kalcija u tlu, ali i zbog neravnomjernog zalijevanja, viška kalija ili niskog ili visokog pH tla. To se nažalost ne može rješiti preko noći već se taj problem rješava kvalitetnom pripremom tla, a sad za početak treba plodove koji su crni baciti da ne muče biljku. Treba dodati komposta i malčirati biljke piljevinom, slamom - što vam je već dostupno da se vlaga zadržava dulje. Ja bih dodao i nesto mineralnog gnojiva u vodu za zaljevanje (makar ih puno ljudi ne voli) da se poveća koncentracija topivog kalcija (svakako provjeriti sastav gnojiva). I uz sve to, zadnji korak, nakon dobrog zalijevanja pospricati lišće biljaka blagom otopinom gorke soli - jedna čajna zličica na litru vode, time se upija magnezij koji pomaže pri upijanju kalcija. Čitao sam da preparati za folijarnu prihranu kalcijem u ovoj situaciji ne pomažu, vec se oni isto koriste u prevenciji, prije i tokom cvatnje. Za iduću sezonu dobro pognojiti zemlju već obrađenim stajskim gnojivom (ne pretjerati) i kompostom i od početka malčirati. Za svaki slučaj u zemlju dodati izvor kalcija tipa ljuske jaja, smrvljeni vapnenac ili čak mlijeko u prahu na mjesto gdje će se posaditi rajčice. Ako živite uz obalu najvjerovatnije kalcija u tlu ne fali već mu je vrlo vjerovatno pH uneravnotežen. |
|
![]() |
|
anči39 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
Hvala mememe na savjetima
![]() |
|
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
|
|
![]() |
|
gospina trava ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Paradajz sam špricala sa juhom od wiz..., i sa mlijekom 3,2% i vodom u omjeru 50:50 2 x tjedno.
Možda bi vrijedilo da sam prskala samo sa mlijekom bez vode. Naime dobio mi je i plamenjaču i vršnu trulež ploda. Kolega koji je po struci agronom mi je dao savjet za ubuduće. Veli kad ti se paradajz zakorijeni zalij ga sa vapnom. Na jednu biljku ide šaka vapna i 1 l vode. Napraviti otopinu dan prije zalijevanja. Tako ćeš spriječiti sve bolesti ploda, a za bolesti lista mlijeko je slaba zaštita, osim ako je domaće i ako se ne razrijeđuje. Inaće čovjek preporučuje kao zaštitu sredstvo Quadris koje ima karencu samo tri dana. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2223242526 78> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |