Slavujev vrt |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 243244245246247 282> |
Korisnik | |
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
moje stazice su svaki dan sve čarobnije a oko njih raste sve više novih biljaka koje su stigle u moj vrt zahvaljujući forumu i njegovim vrijednim članovima. ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
SlavujVk ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši vrt - Ljeto 2013 Pridružen: 13 Studeni 2012 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 5466 |
Floramye
Camelia ![]() |
|
![]() |
|
SIRUP OD KADULJE
Svibanj je mjesec u kojem se bere kadulja . Ljekoviti su joj i listovi i cvjetovi ali ipak listovi malo više. Kao i svaku ljekovitu biljku, kadulju treba brati dok je u pupovima jer tada ima najviše sokova kojima hrani cvjetove. Treba je brati po sunčanom vremenu jer je tada najbogatija eteričnim uljem. Sirup od kadulje pogodan je za asmatičare i malu djecu. Pomaže kod iskašljavanja i pročiščavanja dišnih putova. Kod kašlja se pije 3 žličice na dan. Kadulja se ne smije uzimati dulje vrijeme i u velikim količinama. Ne smiju je uzimati trudnice i epileptičari. Za sirup se beru zdravi listići bez cvjetova. 30 dkg listića kadulje 2 kg šećera 2 l vode 5 dkg limunske kiseline Stavite u lonac red listića,red limunske kiseline dok sve ne potrošite. Otopite 30 dkg šećera, da bude karmeliziran i zalijte sa 2 vode. Dodajte ostali šećer i kuhajte oko 20 min. Vruče prelijte preko listova, lonac poklopite i ostavite da stoji 24 sata. Procjedite i ulijte u boce. Čuvajte na tamnom mjestu. |
|
![]() |
|
ajama ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2012 Lokacija: slavonija, Status: Offline Bodovi: 5957 |
svašta ćemo mi naučiti. sa zadovoljstvom te slušam
|
|
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Samo uzdišem od ljepote
![]() |
|
![]() |
|
RAZLIČAK centaurea
Različak je biljka koja je nekada bila uobičajeni korov koji je rastao na žitnim poljima i ljutio kosce jer im je smetao i otupljivao oštrice na srpovima, danas se često uzgaja u vrtovima zbog upadljive boje i oblika. Centaurea montana je trajnica koja raste uglavnom u planinskim područjima Europe. Možda ne spada u najljepše biljke kamenjara ali je zanimljiva zbog cvijeta koji ima dvije boje i vrlo je privlačan pčelama i leptirima. |
|
![]() |
|
gute Fee ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 23 Lipanj 2010 Lokacija: tu i tam Status: Offline Bodovi: 7699 |
Svakom novom slikicom nam pruzas sve vise uvid u tvoj prekrasan vrt ! Divota je setati tvojim stazama !
|
|
![]() |
|
NEVEN calendula officinalis
Latinsko ime ovog lljekovitog cvjeta vesele boje je umanjenica od latinske riječi calendulae što znači mali kalendar ili mali sat. To se povezuje njegovim cvjetom koji sklapa latice kada nema sunca. Shakespeare je u "Zimskoj priči" napisao: Neven koji odazi na spavanje sa suncem i s njim mokar ustaje. U srednjovjekovnoj Engleskoj su ga nazivali 'Gold' a poslije je dobio naziv 'Marigold' u čast Djevice Marije. Boji njegovog cvjeta pridavale su se izuzetne moći pa i sposobnost da 'izvuku grešne misli iz glave' U ljekovite svrhe se upotrebljavaju samo cvjetovi-svježi ili osušeni. Neven djeluje protuupalno, antibakterijski, antiseptički. Liječi iritiranu i raspucanu kožu,ekceme, ugrize komaraca i opekline od sunca. Za te svrhe se može napraviti ulje tako da se u toplo biljno ulje umjesaju latice. Oparak od latica nevena se upotrebljava za pjegavu ili masnu kožu |
|
![]() |
|
Camellia ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 23 Siječanj 2012 Lokacija: Dugo selo Status: Offline Bodovi: 6620 |
Kod tebe je stvarno užitak prošetati i svaki put nešto saznati o cvijeću.
![]() |
|
![]() |
|
Free ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 18 Travanj 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 5914 |
![]() Hvala ti što nas razveseliš prelijepim sličicama svod divnog vrta !!! |
|
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
|
![]() |
|
FLORAMYE ![]() Odrastao grm ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 14 Siječanj 2011 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1337 |
![]() |
|
Najsretniji ljudi ne posjeduju najbolje od svega. Oni samo naprave najbolje iz onoga, što im je na raspolaganju.
|
|
![]() |
|
Belina
![]() |
|
![]() |
|
UPOTREBA SAPONARIE
"Saponaria potječe iz Europe i srednjeg istoka. Neki tvrde da su je poznavai čak i Asirci oko 8. st. pr.Krista. Njezin korjen pomiješan sa vodom daje pjenastu sapunicu. U Siriji je služila za pranje vunenih tkanina, u Švicarskoj za pranje ovaca prije striženja. Sapuniku i danas upotrebljavaju u muzejima jer je prikladnija za čiščenje osjetljivih tapiserija i tkanina od većine deterđenata. ŠAMPON OD SAPONARIE Ovaj blagi šampon je izvrstan ako vas svrbi vlasište ili imate perut. 25 g svježeg korjena saponarie, listova ili stabljika ili 15 g osušenog korjena 750 ml vode lavandin hidrolat Razlomite stabljike,narežite korjen na velike komade i stavite u posudu s vodom. Pustite da zavrije i lagano kuhajte 20 min. Procjedite i dodajte malo lavandinog hidrolata jer saponaria neugodno miriše. Upotrebljavajte kao običan šampon, dobro utrljajte u vlasište i isperite. |
|
![]() |
|
Belina ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 26 Siječanj 2011 Status: Offline Bodovi: 3901 |
Vratila si se ti tvojim ljepoticama,sve su sretne.
![]() |
|
"Mića rožica" sa otoka Krka - Omišalj
|
|
![]() |
|
![]() Viburnum opulus ![]() ![]() ![]() Geum rivale ![]() Gorska zečina ![]() Heucera caramel ![]() Lonicera nitida ![]() Šumarica ![]() |
|
![]() |
|
poklanjam vam jednu lijepu rusinsku pjesmu koju ovih dana učimo pjevati u društvu
KED JA IŠOL POPOD HUMNA Ked som išol popod humna išče nje bul dzenj. Zbačel ja tam krasne dzivče jak už pljeje ljen. Hej že Bože krasne dzivče, zlati ručki maš. Ta pre toti vredni ručki budzeš moja znaj. Dam ci šerco, dam ci dušu za tot ošmih tvoj. A za ručki i za očka i sam život svoj. |
|
![]() |
|
drago mi je da mogu pomoći i da nešto naučite od ovoga što pišem ![]() |
|
![]() |
|
desert rose,
ako nastaviš šetati vrtovima na forumu, ubrzo ćeš se zaraziti ovom cvjetnom bolešću. i ja sam krenula sa povrtnjakom. ![]() |
|
![]() |
|
drage su mi tvoje posjete,tvoje riječi koje napišeš jer u njima nema površnosti nego se vidi da si shvatila što sam napisala i htjela napisanim reći. svaki tvoj komentar je slika zdravog i pametnog razmišljanja. hvala ti na lijepim željama! ja imam običaj reći: dati će Bog, uvijek je dao! ![]() |
|
![]() |
|
tikvić,
vrt još nije najljepši, biti će početkom 6. mjeseca. hvala na lijepim komentarima. ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 243244245246247 282> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |