Božićni kaktus - Zygocactus |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2526272829 41> |
Korisnik | |
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Da,monstera
![]() |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
monstera ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Jedva čekam da procvate,zanima me koja nijansa roze će biti! Imam i ja rozi i bijeli,samo nešto kasne,inače moji uvjek kasnije cvatu,taman tamo negdje oko Božića.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Malo se uključujem na ovu temu. Preljepi su vam zygići i lijepo rascvjetani. Moji imaju pupove, ali oni će cvasti tek oko Božića da bi opravdali svoje ime. Stalno su vani na balkonu i dobro se drže. Unesti ću ih u kuću kad procvjetaju da bi mogla uživati u lijepim cvijetovima.
|
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
jagoda nemoj zaboravit fotke kad procvate
![]() |
|
|
|
![]() |
|
jagoda ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5241 |
Naravno Tea biti će slikica....
|
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Evo nešto o božićnom kaktusu iz časopisa Vrt
Kaktuse obično zamišljamo kao bodljikave stanovnike suhih pustinja, ali to je samo dio istine. Jedna od najljepših iznimaka je božićni kaktus - kaktus bez bodlji koji ne potječe iz suhih krajeva, nego iz vlažnih tropskih prašuma gdje, umjesto u tlu, uspijeva u krošnjama stabala kao epifit. Kako održavati božićni kaktus? Za njega je idealna temperatura između 20 i 25 stupnjeva. Iznimka je razdoblje mirovanja. Položaj treba biti svjetao ali bez direktnog sunca, osobito ljeti. Smeta mu suhi zrak, pa ga treba skloniti dalje od radijatora. Supstrat uvijek treba biti umjereno vlažan, ne smije se nikada sasvim osušiti, niti biti natopljen. Prihrana se obavlja ljeti svakih 14 dana (specijalnim gnojivom za epifite ili univerzalnim tekućim gnojivom ali u pola uobičajene doze. Da bi božićni kaktus procvao mora proći razdoblje mirovanja tijekom rujna i listopada. Tada ga treba držati u svježijoj prostoriji te ga zalijevati znatno manje nego inače. Ljeti ga treba držati vani, u polusjeni. To znatno utječe na kondiciju, rezultat je bujnija cvatnja. |
|
![]() |
|
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
Evo još naših božićnih. Nažalost stari najveći, očigledno neće cvasti, trebat će mu vremena za oporavak.
![]() ![]() ![]() |
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Klimatis ljepi kaktusi
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Emilly ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 11 Listopad 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1664 |
Predivni su, moj je tek sad izbacio pupoljke
![]() |
|
![]() |
|
Gricka ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 04 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 1726 |
prelijepi su Klimatis, prelijepi.
![]() |
|
Posegni za suncem, pa iako ne uspiješ, bit ćeš okružen zvijezdama
|
|
![]() |
|
Moje sam zigiće nedavno kad je padala kiša stavila na kišu da uživaju u pranju i zaljevanju....Još su u pupoljcima koji se svakim danom povećavaju....
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
sutra je novi dan
|
|
![]() |
|
kikach ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 19 Lipanj 2011 Status: Offline Bodovi: 497 |
pozdrav svima! evo i mojeg zigića:) mislila sam da ce biti skroz bijeli, pa je ispao roskasti:)
![]() ![]() |
|
![]() |
|
keeka ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 252 |
Pozdrav, imam problem, moj bozicni kaktus sam drzala u kupatilu na prozoru i bilo mu je lijepo, imao je svjetla, ne grije se al naravno nije hladno. Sad kad je sav tako lijepo propupao donijela sam ga u dnevnu gdje je odjednom poceo mi cijele grancice odbacivat :( ne znam sta mu je, nije mu zemlja prevlazna al nije ni suha; a i u sobi nije veca temp od 22. Ako itko zna pomozite mi sa svojim savjetima, plizzzzzzzzz
|
|
![]() |
|
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
Nama se događa slični problem. Na 5 od 8 božičnjaka u cvatu počeli su otpadat pupovi. Da li je razlog previše vode(1 tjedno), prihrana ili nešto treće?
Uvijek su na istom mjestu. Od proljeća do jeseni su vani u polusjeni, a po zimi u dnevnom boravku blizu staklene stijene. Vidjeli ste slike svi prekrasno cvatu, a nakon 10 dana počeli su pup po pup otpadat. |
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
zribal ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 29 Listopad 2011 Lokacija: tu blizu Vas Status: Offline Bodovi: 822 |
Ili previše vode ili nagla promjena tmperature u prostoriji, naravno ako u vrijeme pupanja nisu premještani. Takva su moja iskustva. Ja svoj kaktus nikako ne mičem jer nemam potrebe, uvijek je u zatvorenoj - ostakljenoj lođi i nikad mu nisu opali pupovi. Prije sam imala drugi kaktus kojeg sam iz stubišta zgrade unijela u dnevnu sobu i u roku od nekoliko dana niti jedan pup nije ostao.
Trenutno moj kaktus ima puno pupova, ali mi se čini da sporo rastu, ako ovako nastavi neće otvoriti cvjetove ni do Uskrsa, a mali pupoljčići pojavili su se još početkom studenog. Vjerojatno nije dovoljno toplo!?! Maze zar ne... |
|
Tko ne voli cvita ne voli ni svita.
|
|
![]() |
|
keeka ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 252 |
Ne znam sta mu je, nekako mi je tuzan a u kupatilu je bio tako vesel, a sad me strah opet ga premjestat u kupatilo da mu i to ne zasmeta. Mislim da nije ni do zemlje ni zaljevanja vec do mjesta al vise ni sama ne znam.
|
|
![]() |
|
Gricka ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 04 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 1726 |
Zlatno pravilo: ne premještati! Kod tebe Klimatis je vjerojatno zalijevanje hladnom vodom izazvalo nekakav šok -ako je prostorija topla onda bi trebalo malo i vodu smlačiti |
|
Posegni za suncem, pa iako ne uspiješ, bit ćeš okružen zvijezdama
|
|
![]() |
|
Gricka, znam da se ne smije premjestati, al kad je bio tako prekrasan, pa sm ga htjela gledat cijele dane u dnevnoj a ne u kupatilu :)
Nadam se da ce se priviknuti |
|
![]() |
|
Voda je ostajala, na sobnoj temp. Premješteni su kad je vani zahladilo. I godinama tako, i stvarno ne znam što se dogodilo.Možda gnojivo tekuće ili šok ali kakav? Stoje na komodi 0,5 m od staklene stijene.
|
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Mojem otpali pupovi od topline.Ti radijatori
![]() |
|
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 2526272829 41> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |