Adenium obesum - Pustinjska ruža |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 285286287288289 407> |
Korisnik | |
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zmaj,očito sam fulala sa odvajanjema zemlje.Trebala sam ih zaliti i presaditi zajedno sa zemljom ![]() Andina,tekst ti je odličan ![]() ![]() |
|
Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Andina ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Marsha, na ovom linku piše da je bolje uzgajati adeniume u plitkim posudama od terakote s kamenčićima za drenažu zbog toga što u plastičnim posudama supstrat dugo ostaje previše mokar, a to može uzrokovati truljenje korijena.
No, ja mislim da je stvar u tome koliko zalijevamo biljčice. U posudama od terakote supstrat se brže isušuje jer one "dišu". Naravno da će korijen strunuti ako biljku svaki dan zalijemo s dva dl vode, no ako vodimo računa o tome da voda otiče, a tlo bude uvijek malo vlažno, mislim da nije bitno od čega je posuda. |
|
“Cvijeće su riječi koje čak i malo dijete može razumjeti”.
Artur C. Coxe (američki svećenik i pjesnik) |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Neukroćena biljka ![]() ![]() Najljepši vrt pod kišom 2014 Pridružen: 31 Srpanj 2011 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3306 |
Pinus, i ja mislim da bi se svi listići, ako adeniume često okrećemo dok su još maleni, trebali naviknuti na sunce pa onda ne bi došlo do opeklina. Upravo to i radim - svaki put kad ih stavim na sunce, drukčije ih okrenem.
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Ovo je samo slobodni prijevod, dakle, onako kako sam ja shvatila. Na kraju piše: Crowded roots stunt the growth of plants, so as seedlings grow, they
should be re-potted often until they reach their full size. Adeniums
grown in 18-inch pots or containers can reach several feet in width and
height in just three to five years.
Doslovno, to bi značilo: Nagomilano korijenje zaustavlja rast biljaka, zato, kako sadnice rastu, trebale bi biti presađivane često dok ne dostignu svoju punu veličinu. Adeniumi uzgajani u teglicama od 18 inča ili kontejnerima mogu postići nekoliko stopa u širinu i visinu za samo tri do pet godina. |
|
|
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
Andina hvala ti na tvome trudu i ovom tekstu. To je to. To što tu piše primjenjujem na svojim adeniumima od prvog dana. Skrenuo bi pažnju samo na dio teksta koji se odnosi na sprječavanje opeklina. Adeniumi rastu prema izvoru svjetlosti. Kada ih držim na prozorskim policama često ih okrećem. Deformirana rast, zašto ? Meni nije lijepa. Jednom kada se naviknu na sunce nema više straha od opeklina.
|
|
![]() |
|
zmaj ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Andina dala si si truda i dobro si nam to prenjela.
Sa ovakvim informacijama sam se susreo i ranije, pa ih i primjenio u uzgoju i Adeniumi mi super napreduju. U vegetaciji ih obilno zaljevam, direktnog sunca imaju samo dopodne, često ih prihranjujem. E sad me zagolicao ovaj podatak da nije poželjno da ih je više u istoj tegli. Za sada će ostati zajedno u posudi, i naravno pratit ću reakcije. Ako primjetim da stagniraju ili koju drugu reakciju sljedi presađivanje u zasebne posude. |
|
![]() |
|
marsha ![]() Mladi grm ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2012 Status: Offline Bodovi: 576 |
Andina, hvala na prijevodu
![]() Sad me baš zanima dal je ovo za pojedinačnu sadnju istina. Od Emilly odlično izgledaju ona 2 mala zgurana ![]() Jedan dio mojih su po 2 u većim teglama. Vidim da ih je većina u plastičnim teglama. Da li je bolje uzet od terakote tegle ili to nema ipak za njih neke veze? |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Nisam neki ekspert za engleski, ali sam pokušala prevesti tekst o uzgoju adeniuma na ovm linku.
Zalijevanje Voda može izazvati kronični stres tako da se usporava rast adeniuma, pa je pravilno zalijevanje neophodno za zdrave biljke. Ljeti i klijanci i zrele biljke zahtijevaju puno vode kao da su močvarne tropske biljke, ali zimi im je potrebno lagano zalijevanje jer su sklone truljenju. Kako bi se spriječilo truljenje korijena, važna je drenaža i kvalitetna tegla s rupicama za odvod suvišne vode. Rasvjeta i temperatura Adeniumi zahtijevaju puno svjetla i trebaju biti na suncu barem pola dana, ali u pustinjskim klimatskim uvjetima zahtijevaju laganu popodnevnu sjenu. Nakon što su biljke odrasle, mogu se prilagoditi punom suncu, ali samo Adenium swazicum može podnijeti ekstremne vrućine. Zrele biljke rastu i proizvode pupoljke u umjereno vrućem vremenu, ali najbolje s umjerenom do visokom vlažnošću. Međutim, rast i razvoj čini se da se uspori kada temperature ostaju iznad 37 stupnjeva Celzija. Sprječavanje opeklina Važno je držati biljke u loncima okrenute u istom smjeru tijekom cijelog ljeta, jer ako ih okrenemo, strana stabljike koja je bila u hladu može biti teško opečena od intenzivne topline sunca. Ujesen, kada je sunce nisko na nebu, posebno je opasno vrijeme kada mogu nastati opekline na sadnicama adeniuma kao i na odraslim biljkama. U vrućim podnebljima mlade sadnice treba štititi od sunca dok ne dosegnu debljinu od 7,5 cm u promjeru. Biljke koje se iznose van nakon što su zimovale u prostoriji, mogu dobiti opekline na lišću, ali to im neće značajno štetiti jer će se ubrzo pojaviti novi listovi. Prihrana Adeniumi dobro napreduju uz kontinuiranu i obilnu količinu gnojiva. Sporootpuštajuća gnojiva dodana supstratu mogu se tijekom vegetacije koristiti zajedno s uravnoteženim gnojivom u vodi za zalijevanje. Ispravan tip za korištenje je 20-20-20, s dodatkom mikronutrijenata u koncentraciji od 200 ppm dušika, kako bi se potaknuo rast i cvatnja. Adekvatno gnojenje i zalijevanje je ključ za uspješan uzgoj adeniuma. Uzgoj u teglama Adeniumi dobro rastu u teglama, ali brzo mogu i strunuti. Isprepleteno korijenje više biljaka može ih zaustaviti u rastu te ih zato treba posaditi pojedinačno u teglice. Tijekom rasta treba ih često presađivati dok ne dosegnu svoju punu veličinu. Ako sam nešto pogriješila, molim one koji bolje vladaju engleskim da me isprave. |
|
|
![]() |
|
Tea ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 20 Prosinac 2010 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 3658 |
Andina
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
zmaj ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 08 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 317 |
Čuo sam da je medom dobro premazat oštečenja na korjenu, ali to ne prakticiram. Ako primjetim oštečenja ostavim biljku na zraku dovoljno dugo da se oštečenja zasuše i tada ju posadim.
Adeniume sam prije presađivanja zalio i u veću teglu ih premjestio sa svim supstratom koji se držao na korjenju. Bit mi je bila presadit ih u veću posudu, a ne promjena supstrata. Sada kad su u vegetaciji gnojivo dobivaju jednom tjedno, i još ih nisam iznio van jer su nočne temperature preniske. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Tea, ja sam samo jednog namazala medom misleći da će mu to pomoći da se korjenčić oporavi. Uginuo je taj i još dva koje nisam mazala medom. Ne znam što im je bilo, imali su isti tretman kao i ostali. Tako da mislim da nije problem u medu.
|
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Kako bi bilo da netko tebe počupa??
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Med sam stavljala zato jer sam dosta korjenčića počupala kad sam ga odvajala od zemlje i bojala sam se da se neće primiti.Očito sam ga stavila previše
![]() |
|
|
|
![]() |
|
bebolina ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 24 Srpanj 2011 Lokacija: Selendra b.b. Status: Offline Bodovi: 12672 |
Teu treba ovako |
|
![]() |
|
![]() |
|
Hvala vam na pohvalama.
Tea žao mi je zbog gubitka, ali veseli se ovima što su ostali. S kojim razlogom si im korjen mazala medom, i da li si mazala cijeli korjen. |
|
![]() |
|
Ko zna kaj im je došlo.Vlada neko adeniumsko ludilo
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Baš šteta ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Ne,draga,nisu svi.Troje od onih koje sam presadila u novi supstrat.Bili su među najljepšima i zdravima.Mislila sam da će biti i najizdržljiviji ali očito nisu. |
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Tea, i meni se događa isto. Već su mi tri tako uginula, a ostali stagniraju. Oni najnapredniji više nisu kod mene, ostali su mi samo ovi koje sam sijala u siječnju. Sutra ih presađujem u svježi supstrat.
Čini mi se da im ne paše ovo vrijeme. Mada je nama toplije nego zimi, njima je hladnije jer se u stanu više ne grije. Mojima ni sunce nije pomoglo da krenu. |
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 285286287288289 407> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |