Gljive južne Hrvatske |
Odgovori | Stranica <12345 6> |
Korisnik | |
Južni
Nedavno posijan Pridružen: 22 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 95 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sponzorirani linkovi | |
Južni
Nedavno posijan Pridružen: 22 Listopad 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 95 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ajoj. Daj mi reci vidiš li na slici ijednu da je sigurno jestiva pa da ih berem u više primjeraka kada opet naiđem na njih, ako je to ovako moguće.
|
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Teško je odgovoriti na onakvoj skupnoj slici gljiva ( gdje ih je više).
Slika gljive mora biti pojedinačna za svaku gljivu i jasna .Slikati sve odozgo, odozgo i otkinuti dio gljive tj presjek. Gljive pojedine se moraju i mirisati. Gljive se ne smiju brati ako su mlade i nerazvijene, velika mogućnost pogreške. Ako ne znaš sigurno što su krasnice ni u ludilu ne probavaj. Kod mene u knjizi Božca je navedeno 21 vrsta kasnica i od toga 7 vrsta nejestivih ( među njima ima i crvenih). Ponavljam ti da se moraš konsultirati sa iskusnim gljivarima, gljive ne biramo po izgledu nego jestivosti. Ako nikada nisi brao gljive, nije dobra opcija da ih uopće bereš na ovakav način. Netko ti može sliku pravilno identificirati, a ti da zamjeniš u stvarnosti sa nejestivom zbog neiskustva. Pazi dobro što radiš. |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
smrcko
Cvjetni guru Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Stavljaj brojeve pored slika da je lakše odgovarati. Zadnja je po meni zavodnica - otrovna.
A predzadnja mi je malo nejasna, možda je panterova muhara-otrovna. Ne vidi joj se prsten i donja strana, te dno gljive. |
|
|
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro, hvala ti smrcko. Poslušat ću te.
|
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Danas sa bio u šetnji u Konavlima - Dubrovačka županija i bio iznenađen sa malom količinom gljiva koje sam vidio.
Obišao sam nekoliko maslinika u selu Gornje Vataje i ovo je to. Ove dvije vrste ne znam koje su pa ako netko može nešto reći za njih, bilo bi dobro. Prva je imala divnu kremastu boju ispod klobuka, a druga je imala tamnu boju ispod njega i to mi je bilo upečatljivo. |
|
Agaricus
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Upravo klijam Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav Dalmaciji,
moram reći da je opasno determinirati putem slika, a pogotovo kad netko iskaže namjeru da će nešto tako i jesti!!! Dakle, nikako ne jesti dok nisi 100%siguran. Broj 2. je mlada Sunčanica (Macrolepiota procera). Nju jesti samo kad odraste i kada je klobuk širi od 10-15 cm da ne pojedeš otrovnu Lepiotu ... Broj 4. Russula (Krasnica) gotovo neodredivo preko slike da li je jestiva ili ne ... (Lijepo su kolege pisale jučer i danas) Broj 5. Vjerovatno mlada Amanita pantherina (Panterova muhara) - strašna otrovnica Broj 6. Omphalotus illudens (olearius) - Zavodnica - otrovna Broj 7. Neki Boletus (Vrganjevka) - otrovna jer se čini da je iz vrste Purpurnih vrganja. Teško odrediva i kad je imaš u ruci ... Broj 8. Sunčanica Broj 9. Rekao bi jedna od Krasnica (Russula) a koja ... pričali smo .... Bez broja: E, zadnje 4 slike u jednom postu: tu je sve smiješano, vide se barim 2 različite vrste ona bijela sa vjenčićem (prstenom) je Agaricus (rođak našeg šampinjona) među kojima ima i otrovnih. Polako ... Uživaj i dalje u gljivarenju (i učiti učiti učiti) i ja sam danas malo do šume :) LP A |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Puno hvala na odgovorima i nadam se da ćemo vidjeti vašu šetnju šumom.
|
|
sampjer
Novo sjeme Pridružen: 01 Prosinac 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Puno pozdrava za sve na forumu. Nisam se neko vrijeme javljao.
Ja sam isto početnik za moge, ali eto u ovo godinu dana skupio sam neko iskustvo i berem par vrsta za koje sam siguran. Za jug Hrvatske je karakteristična gljiva koja raste u borovini, a za men je vrlo ukusna , a to je rujnica, koje ima i na otocima. Ja sam je počeo brati ovog mjeseca i oduševila me na žaru, a i s jajima. Kuvali smo je i na brujet i ukiselili. Ove kisele sam provao i čeini se da će bit dobre. evo par fotografija: (narančasto mlijeko) ( crveno mlijeko) ( jedne i druge) Malo se pozabavite ovim gljivama i neće Vam biti žao. Dobro su obrađene na internetu, a i ovo karakteristično mlijeko je velika pomoć kod determinacije. |
|
smrcko
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja često susrećem rujnice, ali mi ne pašu .
Jedna gospođa starija( srela sam je u šumi) mi je rekla da je to dobar pokazatelj i da je nebi ni trebala jesti. Jednostavno nekome sjedne , nekome ne. To mi je jedna od najljepših gljiva. |
|
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.......evo i mene...upravo se vratila sa vikenda na Peljescu.....rujnice su bile na gradelama sa komadicem pancete i na toc sa rizima...... nas prijatelj ih pozna i sad sam ih i ja naucila...nasao je Lactarius deliciousus koja ima narancasto mljijeko i lazne rujnice koje nisu za jelo, nesto su svjetlije , vrlo slicne ali mlijeko im je bjelkasto-krem.... bas dobro za nauciti razliku...
.....na Peljescu ih cak i cesce beru i konzumiraju....
.....pozdrav Juznom, odlicno si slikao .......izgleda da si pronasao uzasno otrovnu gljivu panterovku....
...pozdrav Sampjeru....da li berete Suilluse?
|
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.....evo pada kisa...bas sam iznenadjena da u Solitudu ima toliko vrsta....
...Juzni, nemoj zuriti sa jelom...trebas prvo promatrati i zapazati...vrlo je opasno zaletiti se....i suncanice su delikatne za odredjivanje.....
...dje je tocno bila gljiva br 5 ?
|
|
Južni
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Skonto sam manči. Ona mlada je bila zatvorena i nije bila sama i taj dan sam to doznao navečer i poradovao se kako ću marendat i danas odem tamo da ih vidim jesu li što porasle, a ono sve na podu počupane, slomljene i bačene sa strane. Trebo sam sebi snimit facu tada umjesto gljive i izgledo bi ko panterka.
Ipak, ostala je jedna koju nisam ni ja prvi put vidio i slikao sam je, te je možeš vidjeti ubrzo na mojoj temi. Bio sam i na Petki, ali nisam nešto puno našao iako sam se zavukao duboko i umalo izgubio. Onda sam se vratio u Solitudo i možeš vidjeti gljive iz Solituda nakon 5-6 snimki gljiva sa Petke. Bio sam se zabrinuo, đe si nestala. Drago mi je da si uživala. Što se tiče papanja, ne žurim, ali sam za sunčanicu sada siguran radi prstena, a mladu je neću brati. Žao mi je što ostale nisu jestive koje sam snimio, osobito ona koju sam samu priložio iz više kuteva jer je ima dosta. Isto tako, moram naći negdje mjesto gdje ih ima dosta, a nema ljudi. Nislim da je to san svakog gljivka. |
|
sampjer
Novo sjeme Pridružen: 01 Prosinac 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 17 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na pozdravima. Suillusa ima dosta po borovini, ali ih još ne konzumiramo. Tu i tamo po kojeg uberemo radi konzultacija, ali još nismo na "ti" s njima. |
|
sampjer
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo ovo su moji nalazi od prije desetak dana, ali ipak nisam konzumirao, jer nisam imao potvrdu da se radi o jestivim sunčanicama, iako sve na to ukazuje. Ipak bolje biti oprezan |
|
Odgovori | Stranica <12345 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |