Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Gljive
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Identifikacija gljiva
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Identifikacija gljiva

Odgovori Odgovori Stranica  <1 3132333435 38>
Korisnik
Poruka
pskornelija View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Status: Offline
Bodovi: 5
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pskornelija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Studeni 2012 u 23:05
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pskornelija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Studeni 2012 u 23:06

Na vrh
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pskornelija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Studeni 2012 u 23:11

Molim pomoć našla sam puuuno gljiva u Zadru u borovoj šumi koja je prošle godine gorjela jako su sluzave...

Na vrh
sunceeee View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1634
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sunceeee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Studeni 2012 u 23:21
 Dragi moji gljivoljupci, danas sam ponovno bila u šumi u nadi da ću naći martinčice ali od njih ni m a kamoli krugovi gljiva.

Našla sam par prosenjaka, trublje, nekoliko velikih buzdovana, puhara, a pored kuće velike gnojištarke ( neću stavljati slike jer sam 100% sigurna )
Našla sam i pasji stršak ( bar mislim da je on ), nisam ni znala da rastu u toj "mojoj" šumi. 

Za 3 vrste bi molila identifikaciju; jedino za miris ne znam što bi napisala

1. - gljiva vel. kao dlan ( ženski ), gotovo stručka ni nema, tvrda, klobuk
       "tamno" bijeli- nije snježne bijel, nije potpuno gladak već izgleda kao da je posut s najsitnijim brašnom ili sl., listići malo tamniji- bola kože ili oker, nisu jako gusti...  

2. - gljiva vel. moje ruke, listići nisu jako gusti-svjetliji su od klobuka, klobuk boje kože-oker ili malo svjetlo narančasti, gladak kao svila, stručak je od listića prema dolje sve tanji...

3. ovih gljiva je bilo jako puno; velike su do 18 cm u promjeru, klobuk gladak, listići gusti svjetliji, klobuk na kraju svjetliji ( kao svjetlo sivi ) a prema sredini sve tamnjie smeđi, stručak od klobuka prema dolje sve deblji...   

Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega!   Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
Na vrh
sunceeee View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sunceeee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Studeni 2012 u 23:03
Malo sam surfala po net-u i mislim da su ( zapravo sam 100% sigurna ) gljive pod 3. maglenke.
Miris je dosta jak, podsjeća me na miris šumske zemlje i vrganja.

Lijepo se vidi da se listići spuštaju niz stručak, dok kod otrovne olovaste rudoliske su kao "odsječeni" od stručka.

Ispravite me ako griješim.
Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega!   Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Studeni 2012 u 07:24
Pod 3. uz sve što si navela,
čini mi se Lepista nebularis.

pos 2. Hygrophorus ovisno o mirisu eberneus ili tu negdje
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
Na vrh
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje pskornelija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Studeni 2012 u 11:05
molim vas još nisam našla koje su vrste gljiva na slikama koje sam stavila
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Studeni 2012 u 18:31
Kornelija,

nedostaje nam kvalitetna slika listića ...

no pogledat ću malo bolje pa se još javim kasnije

LP
D.
Na vrh
orsobruno View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan

Bodovi: 45
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje orsobruno Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Studeni 2012 u 22:14
Sunceeee, još i stanište nam dočaraj.
Broj 2: Ipak bih rekao Hygrophorus Penarius, zbog listića i blijedo-crvenkastih tonova.
Na vrh
Maja82 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Maja82 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2012 u 10:44
Poz svima.
Nemam pojma o gljivama i znam prepoznati samo šampinjone

Ne mislim ih ni jesti, nego me samo zanima koje vrste imaju kod mene... Postavljala bih slike ako nije problem, pa ako prepoznate koju javite mi.

Na vrh
Maja82 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Maja82 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2012 u 10:49

Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
tata-mata foruma ©

Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2012 u 18:30
maja ne kužim se u gljive osim u sampinjone i varganje tako da ti ne mogu pomoci

ali slike su ti fenomenalne, jako lijepo i profesionalno uslikane. koji fotić korisits??
Na vrh
sunceeee View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sunceeee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2012 u 19:14
Originalno poslano od člana administrator administrator napisao:

maja ne kužim se u gljive osim u sampinjone i varganje tako da ti ne mogu pomoci

ali slike su ti fenomenalne, jako lijepo i profesionalno uslikane. koji fotić korisits??

Potpisujem! Slike su fenomenalne, i mene zanima koji aparat koristiš!

Prve dvije spadaju u vrganjevke, a zadnje dvije su puhare ( već starije ).
Vjerujem da će ti se za detaljnije informacije javiti naši dragi stručnjaci.

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2012 u 21:10
Lijep pozdrav !
I sama učim a evo što mi se čini sl br 4 - zavodnica , Omphalatus olearius - otrovna , sl br 1 i 2 - neki baršunovac , Xerocomus , puhara , možda trbušasta , stara je .
povratakprirodi.blogspot.com
Na vrh
Agaricus View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Agaricus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2012 u 21:22
Slažem se sa Manči glede determinacije gljiva,

a slike su prekrasne - više ambijentalne i umjetničke
(uživam u njima, no teško je prepoznati gljivu bez svih detalja iste - klobuk, listići, miris, okus itd)

Hvala za uživanje
Na vrh
Maja82 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Maja82 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Studeni 2012 u 02:04
Eh, pa dobro i izabrala sam najljepše slike. Postavljat ću ja ovdje i neke bezvezne. Ali da vidite kako neki likovi slikaju gljive pali bi na guzicu. Imam Canon eos 450d, 12 megapiksela.
Nisam ga ni savladala kako treba, a kad je dobar aparat u rukama neznalice, to može samo loše završiti. Recimo, nikako ne znam fokusirati čitavu gljivu. Ako fokusiram klobuk, ova dole drška mi je zamućena i obrnuto. A i šume su malo mračnije, što dodatno otežava.
Od jednog lika (Markan) sam dobila savjet da obratim pažnju gdje gljive rastu, je li na panju, na livadi, u šumi itd, i da je slobodno uberem i slikam odozdo, ali meni nekako žao da ih berem, tako da ćete vjerovatno malo mojih slika identifikovati.
Svejedno, ako koju skužite napišite naziv, može i latinski, pa ću malo guglati. Gledala sam online enciklopediju, ali nisam mogla nijednu moju gljivu da prepoznam. Zanima me i koje su otrovne, koje ne, na kojim mjestima koja vrsta inače raste, je li dosta rasprostranjena ili rijetka itd.

Kako sam vas shvatila na prvoj slici je ostarjeli Baršunovac jel?
Za drugu sam znala da je nećete identifikovati jer se radi o beznačajnim gljivama koje rastu na travnjaku ispred kuće i jako su sitne.
Četvrta je Omphalatus olearius ona je otrovna jel?
A peta puhara.
Na vrh
Maja82 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Maja82 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Studeni 2012 u 22:55
Je li i ovo Baršunovac?

Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Studeni 2012 u 09:33
Baršunovci bi trebali biti tankonogi vrganji ali sa gljivama nema pravila . Baršunovac je jer ima klobuk fino baršunast a ovaj je nekako više gladak , sjajan ili slika vara . Po spužvici ispod , po boji možda je isto star . Pišem ovo da učimo zajedno , pričekat ćemo Agaricusa što kaže . Kod mene nema pravih vrganja nego slinavaca i baršunovaca . Omphalatus je otrovna i ima je puno i često se kamuflira , može biti tamno smeđa sa narančastim područjima , živo narančasta , pravilna , valovitog klobuka ali uvijek boja ruku u smeđe-narančasto .
povratakprirodi.blogspot.com
Na vrh
rrorion View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 118
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rrorion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2012 u 22:35
molim pomoć, koje su to gljivegljiva4
Na vrh
rrorion View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 118
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje rrorion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Studeni 2012 u 22:36
gljiva3
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 3132333435 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.