Identifikacija gljiva |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3132333435 38> |
Korisnik | |
pskornelija ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 08 Studeni 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
pskornelija ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 08 Studeni 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
![]() |
|
![]() |
|
sunceeee ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Lokacija: Hrv. zagorje Status: Offline Bodovi: 1634 |
Dragi moji gljivoljupci, danas sam ponovno bila u šumi u nadi da ću naći martinčice ali od njih ni m a kamoli krugovi gljiva.
Našla sam par prosenjaka, trublje, nekoliko velikih buzdovana, puhara, a pored kuće velike gnojištarke ( neću stavljati slike jer sam 100% sigurna ) Našla sam i pasji stršak ( bar mislim da je on ), nisam ni znala da rastu u toj "mojoj" šumi. Za 3 vrste bi molila identifikaciju; jedino za miris ne znam što bi napisala 1. - gljiva vel. kao dlan ( ženski ), gotovo stručka ni nema, tvrda, klobuk "tamno" bijeli- nije snježne bijel, nije potpuno gladak već izgleda kao da je posut s najsitnijim brašnom ili sl., listići malo tamniji- bola kože ili oker, nisu jako gusti... 2. - gljiva vel. moje ruke, listići nisu jako gusti-svjetliji su od klobuka, klobuk boje kože-oker ili malo svjetlo narančasti, gladak kao svila, stručak je od listića prema dolje sve tanji... 3. ovih gljiva je bilo jako puno; velike su do 18 cm u promjeru, klobuk gladak, listići gusti svjetliji, klobuk na kraju svjetliji ( kao svjetlo sivi ) a prema sredini sve tamnjie smeđi, stručak od klobuka prema dolje sve deblji... |
|
Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega! Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 22 Kolovoz 2010 Lokacija: Hrv. zagorje Status: Offline Bodovi: 1634 |
Malo sam surfala po net-u i mislim da su ( zapravo sam 100% sigurna ) gljive pod 3. maglenke.
Miris je dosta jak, podsjeća me na miris šumske zemlje i vrganja. Lijepo se vidi da se listići spuštaju niz stručak, dok kod otrovne olovaste rudoliske su kao "odsječeni" od stručka. Ispravite me ako griješim. |
|
Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega! Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
|
|
![]() |
|
Agaricus ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Pod 3. uz sve što si navela,
čini mi se Lepista nebularis. pos 2. Hygrophorus ovisno o mirisu eberneus ili tu negdje |
|
"Na mjestima gdje plešu šumske vile, gljive izrastaju u krug..."
|
|
![]() |
|
molim vas još nisam našla koje su vrste gljiva na slikama koje sam stavila
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 03 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 103 |
Kornelija,
nedostaje nam kvalitetna slika listića ... no pogledat ću malo bolje pa se još javim kasnije LP D. |
|
|
|
![]() |
|
orsobruno ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 17 Listopad 2011 Status: Offline Bodovi: 45 |
Sunceeee, još i stanište nam dočaraj.
Broj 2: Ipak bih rekao Hygrophorus Penarius, zbog listića i blijedo-crvenkastih tonova.
|
|
![]() |
|
Maja82 ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Novo sjeme ![]() Pridružen: 16 Studeni 2012 Status: Offline Bodovi: 4 |
Poz svima.
Nemam pojma o gljivama i znam prepoznati samo šampinjone ![]() Ne mislim ih ni jesti, nego me samo zanima koje vrste imaju kod mene... Postavljala bih slike ako nije problem, pa ako prepoznate koju javite mi. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
maja ne kužim se u gljive osim u sampinjone i varganje tako da ti ne mogu pomoci
ali slike su ti fenomenalne, jako lijepo i profesionalno uslikane. koji fotić korisits?? |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Potpisujem! Slike su fenomenalne, i mene zanima koji aparat koristiš! Prve dvije spadaju u vrganjevke, a zadnje dvije su puhare ( već starije ). Vjerujem da će ti se za detaljnije informacije javiti naši dragi stručnjaci. |
|
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Lijep pozdrav !
I sama učim a evo što mi se čini sl br 4 - zavodnica , Omphalatus olearius - otrovna , sl br 1 i 2 - neki baršunovac , Xerocomus , puhara , možda trbušasta , stara je . |
|
povratakprirodi.blogspot.com
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Slažem se sa Manči glede determinacije gljiva,
a slike su prekrasne - više ambijentalne i umjetničke (uživam u njima, no teško je prepoznati gljivu bez svih detalja iste - klobuk, listići, miris, okus itd) Hvala za uživanje |
|
|
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Eh, pa dobro i izabrala sam najljepše slike. Postavljat ću ja ovdje i neke bezvezne. Ali da vidite kako neki likovi slikaju gljive pali bi na guzicu. Imam Canon eos 450d, 12 megapiksela.
Nisam ga ni savladala kako treba, a kad je dobar aparat u rukama neznalice, to može samo loše završiti. Recimo, nikako ne znam fokusirati čitavu gljivu. Ako fokusiram klobuk, ova dole drška mi je zamućena i obrnuto. A i šume su malo mračnije, što dodatno otežava. Od jednog lika (Markan) sam dobila savjet da obratim pažnju gdje gljive rastu, je li na panju, na livadi, u šumi itd, i da je slobodno uberem i slikam odozdo, ali meni nekako žao da ih berem, tako da ćete vjerovatno malo mojih slika identifikovati. Svejedno, ako koju skužite napišite naziv, može i latinski, pa ću malo guglati. Gledala sam online enciklopediju, ali nisam mogla nijednu moju gljivu da prepoznam. Zanima me i koje su otrovne, koje ne, na kojim mjestima koja vrsta inače raste, je li dosta rasprostranjena ili rijetka itd. Kako sam vas shvatila na prvoj slici je ostarjeli Baršunovac jel? Za drugu sam znala da je nećete identifikovati jer se radi o beznačajnim gljivama koje rastu na travnjaku ispred kuće i jako su sitne. Četvrta je Omphalatus olearius ona je otrovna jel? A peta puhara. |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Je li i ovo Baršunovac?
![]() ![]() |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Baršunovci bi trebali biti tankonogi vrganji ali sa gljivama nema pravila . Baršunovac je jer ima klobuk fino baršunast a ovaj je nekako više gladak , sjajan ili slika vara . Po spužvici ispod , po boji možda je isto star . Pišem ovo da učimo zajedno , pričekat ćemo Agaricusa što kaže . Kod mene nema pravih vrganja nego slinavaca i baršunovaca . Omphalatus je otrovna i ima je puno i često se kamuflira , može biti tamno smeđa sa narančastim područjima , živo narančasta , pravilna , valovitog klobuka ali uvijek boja ruku u smeđe-narančasto .
|
|
povratakprirodi.blogspot.com
|
|
![]() |
|
rrorion ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 15 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 118 |
molim pomoć, koje su to gljive
![]() |
|
![]() |
|
rrorion ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 15 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 118 |
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3132333435 38> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |