Pelargonije ili muškatle |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3233343536 94> |
Korisnik | |
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Majdaaa ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 19 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 260 |
Divne su ti! Guste i već dosta duge :)
|
|
![]() |
|
Lu Lei ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: Križevci Status: Offline Bodovi: 256 |
evo i mojih ovogodišnjih vladarica balkona :-)
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/pelargonije_2013/58933.aspx -
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/pelargonije_2013/58931.aspx -
|
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Vjerojatno se radi o plutavosti lišća. Plutavost na lišću Pelargonija ne uzrokuju patogeni organizmi, već se radi o promjenama uzrokovanim fiziološkim poremećajima. Smatra se da je glavni uzrok vodeni disbalans u supstratu za vrijeme hladnijeg oblačnog vremena ili kada je zemlja pretjerano vlažna i topla, a zrak hladniji s visokom vlažnošću. Simptomi plutavosti lišća pelargonija su: - pojavljuju se klorotične zelenkaste mrlje na licu lista, koje se razvijaju u vodenkaste mjehuriće na naličju lista te postaju plutaste i smeđkaste - list može požutjeti, odumrijeti i otpasti - plutavost u pojedinoj fazi može sličiti bakterijskoj paleži (Xanthomonas campestris pv. Pelargonii) ali je od te bolesti razlikuju plutasti mjehurići Mjere zaštite -pelargonije treba držati na sunčanom staništu ali ih zaštititi od izravnog podnevnog sunca -radovito i ujednačeno ih zalijevati u jutarnjim satima (izbjegavati večernje zalijevanje jer se ulazi u noć kada se povećava zračna vlaga bez svjetla) - uvijek ih zalijevamo odstajalom vodom, a ako je nemamo, mlakom vodom iz vodovoda jer hladna voda, na biljke ugrijane suncem, djeluje kao neugodan udar na koji biljke odgovaraju žućenjem listova i otpadanjem cvjetova. - redovito odstranjivati ocvale cvjetove - prihranjivati ih folijarnim putem sa Plantella specijalnim gnojivom za pelargonije uz dodatak DRIN-a u količini 5-10 ml/10 l vode |
|
![]() |
|
Majdaaa ![]() Pustio korijenje ![]() Pridružen: 19 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 260 |
Negdje sam vidjela da je netko imao isti problem, ali ne mogu naći....ja bi rekla da možda željeza nedostaje...ali ne znam...
|
|
![]() |
|
Lu Lei ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 14 Svibanj 2013 Lokacija: Križevci Status: Offline Bodovi: 256 |
Ja ne bih rekla da je to bolest, ako napreduju, mozda im fali malo gnojiva. No u svakom slucaju ima i sredstvo pod nazivom Folifertil T kojim se biljke prihranjuju preko lista. Pa mozda da ih pospricas time.
|
|
![]() |
|
Što je muškatlu ako na listu ima svjetlo zelene točkice? (vidjela sam takav list na ovim novim dodanim muškatlima)
|
|
![]() |
|
posipala sam po korjenu i nakon nekog vremena nisam ništa vidjela...i još sam malo u zemlju trucnila i po cijeloj saksiji :D nadam se da im to ne smeta!
|
|
![]() |
|
Eh da, kazu svaki pocetak je tezak
![]() ![]() |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
![]() |
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
Draga Aralija, hvala od |
|
![]() |
|
Draga Pčelice,hvala na pomoći
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Evo što su naši admini, ako ne mogu sam mogu oni, Hvala vam od srca na pomoći. Lu
![]() |
|
|
|
![]() |
|
pčelica7 ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 27 Listopad 2008 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 1966 |
Lu Lei, dobrodošla na CIF.........bilo bi lijepo da nam se predstaviš u temi namjenjenoj za to, Predstavite se (klik) da ti i ostali članovi požele dobrodošlicu, a ovdje pričamo o pelargonijama
![]() kako nisi uspjela sama staviti fotku, evo ja to činim |
|
Kad ima volje, ima i načina. (G.B.Shaw)
|
|
![]() |
|
Hvala na dobrodošlici |
|
![]() |
|
Lu Lei dobrodlošla nisi napisala preko koga prenosiš sličice, ako je preko foruma slijedi upute a ako ne ide zamoli admine da ti pomogne, ja idemo malo preko foruma , malo preko žabca "imagesach" i ide bez problema
|
|
|
|
![]() |
|
ako gmiže neopitroid je po mom saznaju dovoljan, možda netko drugi ima neko drugo iskustvo, ja se ježim kad u presadnicama koje donesem iz rasadnika između žila vidim žute kuglice koje na pritisak pucaju, nikad nisam saznala što je to pa ako netko zna neka javi i kako ih se osloboditi, da li šteti, koliko i što upotrijebiti ako je štetno osim mehaničlo uklanjanje
|
|
|
|
![]() |
|
ufff i ne mohu poslati sliku |
|
![]() |
|
pozdrav,evo da se i ja pohvalim svojim prošlogodišnjim ljepoticama ( doduše, malo su zatrpane papirom i perjem jer se rodilo moje dijete, ali to nije omelo njihov prekrasan rast cijele prošle godine ) slikane su 30.06.
ovogodišnje su zasađene početkom travnja i postaju prekrasne ,ali slikicu šaljem nešto kasnije
![]() |
|
![]() |
|
Grozota! Samo u jednoj je nešto jako sitno...vjerujem da to mnogi ne bi niti primjetili...ali ja uvijek baš gledam pažljivo! Naprašila sam s neopitroidom i ne vidim više! Ovu što sam stavila sam izvadila i u zemlju sam okolo naprašila...možda su uši ili tako nešto...imam nekakav insekticid....ne znam jel da i s time pošpricam?
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 3233343536 94> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |