Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Adenium obesum - Pustinjska ruža
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Adenium obesum - Pustinjska ruža

Odgovori Odgovori Stranica  <1 357358359360361 407>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 2 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2014 u 18:41
Originalno poslano od člana bugicaza5 bugicaza5 napisao:

. . . Kad ih diram, osjetim da se čvrsto drže, valjda su razvile korijen. Nasipala sam još zemlje, a one izašle ponovo. To je regularno ili? Embarrassed

Sve je to regularno, ti diraš, osjetiš da se čvrto drže i izlaze van. Smile Pusti sjemenke pri miru. Samo gledaj kako rastu i uživaj  Embarrassed

Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8291
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2014 u 20:30
Pinus, hvala na tako brzom odgovoru. Mislila sam da mora isklijati zeleni adeniumčić. Bio mi je upitnik iznad glave kad su provirili vrhovi smeđih sjemenki, rekla bih da bi oni trebali biti pod zemljom. Embarrassed Nemaš pojma kako mi je drago isprobati uzgoj ove neobične ruže. 
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2014 u 20:46
Bugica, ono smeđe su ti ljuskice sjemenki koje bi trebale same spasti, a ako ne padnu same, onda sve pošpricaj da te ljuskice omekšaju i nježno ih skini sa biljčica.
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
majcka View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 447
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje majcka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2014 u 20:48
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

Originalno poslano od člana bugicaza5 bugicaza5 napisao:

. . . Kad ih diram, osjetim da se čvrsto drže, valjda su razvile korijen. Nasipala sam još zemlje, a one izašle ponovo. To je regularno ili? Embarrassed

Sve je to regularno, ti diraš, osjetiš da se čvrto drže i
izlaze van. Smile Pusti sjemenke pri miru. Samo
gledaj kako rastu i uživaj  Embarrassed

Po mom iskustvu ako te sjemenke predugo ustrajaju na biljčici ona sporije raste od ostalih. Ali nikad ne znaš, dali češ povrijediti biljku, ako sjemenku skineš. Onda se treba odličiti, šta je značajnije. Čekati, da sjemenka sama spadne ili polako i nježno skinuti šeširič.
Eksotika je kul
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2014 u 20:57
Glikica, majcka puno vam hvala, zbilja mi puno znači svako novo saznanje. Heart

Znam da izgledam ko prava neznalica, ali nije se uopće nazirao zeleni dio adeniuma, pa nisam znala što da mislim. A uopće nemam iskustva u uzgoju istog! Embarrassed Što se skidanja sjemenki tiče, nadam se da će same pasti, ako ne - pisati ću vam i staviti slikicu, pa ću odlučiti uz vašu pomoć.
Znači, tako to ide, uskoro će malci na vidjelo, baš se veselim! smile188
Na vrh
jkonsta1 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 105
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jkonsta1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2014 u 21:27
Da, vidjela sam na netu kako skidaju te ljuskice sa čačkalicom, prije treba biljku namoćiti. Moji su tek pustili majušni korijenčić, danas sam primjetila. Jeeee! smile126
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2014 u 21:40
Ako je sijanac dovoljno snažan, ljuskica će pasti i sama, u protivnom joj morate malo pomoći. Kad ( i ako) ljuska padne obavezno ju izbacite van, Ako ne može sama pasti, pokvasite ju, neka se malo opusti i onda pažljivo ju skinite sa vrha biljčice i onda bacite. 
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 247
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2014 u 21:45
bugicaza5 nemaš brige sa skidanjem ljuskice Wink

Ja sam doslovnog sa svakog svog sijanca skidala ljuskicu... Nikad mi se nije dogodilo da sama otpadne... Špricneš malo vode da se omekša ljuskica, pincetu u ruke i nježno skineš ljuškicu... Smile

Veći je problem kasnije sijanca održati na životu Embarrassed ...
Doduše, ide proljeće, pa će možda i taj dio ići lakše.... Bar si ja to mantram svaki dan LOL
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2014 u 22:13
Nema potrebe forsirati skidanje ljuskica ! Biljka bi trebala to sama odraditi. A ako baš zapne , onda joj pomognemo.
Na vrh
Dini55 View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao

Bodovi: 151
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Dini55 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2014 u 22:43
Od mojih 11 sjemenki mislim da ih je zasad pustilo 5 korjenje, neke su vec krenule gore. Ljusku cu maknuti za dva dana ako ne otpadne sama Smile
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2014 u 08:56
Originalno poslano od člana Glikica Glikica napisao:

Nema potrebe forsirati skidanje ljuskica ! Biljka bi trebala to sama odraditi. A ako baš zapne , onda joj pomognemo.

Ja očito nešto krivo radim u tom postupku, iako ne mogu dokučiti što... Meni ljuskice ne otpadaju same. Sijanac već dobrano naraste, izađe iz supstrata, ali ljuskica je još gore. I nakon 3-4 dana nakon što je proklijao, uspravio se - ljuskica stoji na njemu. Čak se zna dogoditi i da listić izmigolji van ljuskice, ali ona ne otpada... U svakom slučaju nikako mi ljuskice same ne ispadnu...

Glikice koliko ti dana čekaš prije nego im sama skineš ljuskice?
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2014 u 14:02
Čitam vas i hvala svima na svakoj informaciji! Smile Moja četvorka lagano raste, danas im se već vide zelena tjelešca. Možda nikne i još koji od jedanaest, strpljivo ću čekati. Big smile
Na vrh
dzeni View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 386
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dzeni Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2014 u 18:45
Moze li mi neko reci ima li neko alternativno gnojivo za adeniume?Trazila sam danas u nasoj apoteci 15-15-15 npk gnojivo,ali nemaaaa...imaju neke manje omjere .
Ove svoje sijance nisam bogzna cesto gnojila preko zime,sad mi nemaju listica,ali imam osjecaj da bi im sad trebao neki dobar doping.
sutnja je zlato....
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2014 u 18:50
Cupsica, ne mogu ti reći u danima jer je svaki puta drugačije. Uglavnom ne žurim, jer ta ljuskica je na neki način i zaštita onom osjetljivom vršku biljke iz koje će se razviti listići. Uglavnom sačekam da se biljčica uspravi pa tek onda dobro pošpricam ljuskice, pustim malo ga omekšaju i onda ih samo lagano maknem. 
I pazite pri tome da na biljčici ne ostane ona tanka opna koja je skoro prozirna. 
Na vrh
jkonsta1 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam

Bodovi: 105
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje jkonsta1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2014 u 18:52
Čitala sam da je dobro gnojivo za kaktuse (i to pola doze) ali osobno nemam s tim iskustva. Big smile
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2014 u 18:55
Originalno poslano od člana Glikica Glikica napisao:

Cupsica, ne mogu ti reći u danima jer je svaki puta drugačije. Uglavnom ne žurim, jer ta ljuskica je na neki način i zaštita onom osjetljivom vršku biljke iz koje će se razviti listići. Uglavnom sačekam da se biljčica uspravi pa tek onda dobro pošpricam ljuskice, pustim malo ga omekšaju i onda ih samo lagano maknem. 
I pazite pri tome da na biljčici ne ostane ona tanka opna koja je skoro prozirna. 

Glikice hvala na odgovoru Smile

Meni se biljke skroz usprave i još pričekam 3-4 dana i još ne ispada ljuskica... Negdje je greška, ali ja je ne mogu skužiti... Da li ti možda kad se usprave skineš foliju, pa onda čekaš da otpadne ljuskica?
Ja skidam ljuskicu i tek onda mičem foliju...
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2014 u 18:57
Originalno poslano od člana jkonsta1 jkonsta1 napisao:

Čitala sam da je dobro gnojivo za kaktuse (i to pola doze) ali osobno nemam s tim iskustva. Big smile

Ja sam preko zime, s obzirom na umjetnu rasvjetu, prihranjivala NPK 7-7-7 s mikroelementima... Sad sam prešla na 15-15-15 s mikroelementima...

U kojoj fazi smanjujem dušik? Kad biljke trebaju cvjetati? Moji su premali da bi cvjetali ove godine, pa pretpostavljam da ne trebam mijenjati gnojivo?!
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2014 u 20:36
Originalno poslano od člana cupsica cupsica napisao:

Kad biljke trebaju cvjetati?

Na djelu je kombinacija genetike i uzgoja.

Prvi sijanac koji mi je procvjetao trebao je manje od 6 mjeseci od sijanja do cvjetanja, cca 50% sijanca 9 mjeseci a neki i više od godinu dana. 

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2014 u 20:52
Originalno poslano od člana cupsica cupsica napisao:

Kad biljke trebaju cvjetati? 

Pogledaj OVDJE. Prvi sijanac  je trebao dan manje od 5 mjeseci Big smile

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Ožujak 2014 u 21:32
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

Pogledaj OVDJE. Prvi sijanac  je trebao dan manje od 5 mjeseci Big smile 
joj kako dobro računam LOL
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 357358359360361 407>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,688 sekundi.