Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Adenium obesum - Pustinjska ruža
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Adenium obesum - Pustinjska ruža

Odgovori Odgovori Stranica  <1 361362363364365 407>
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 2 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
majcka View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Status: Offline
Bodovi: 447
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje majcka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Ožujak 2014 u 18:45
Kod svih Pinusovih komentara ne mogu a da ne mislim, kako on ima neki čarobni štapić.
Eksotika je kul
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 8291
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Ožujak 2014 u 19:17
Sve si nešto mislim da bi i meni trebao jedan čarobni. Big smile 

Na vrh
DaZip View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 13
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje DaZip Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2014 u 00:14
Pozdrav svima, evo i par mojih adeniuma sijanih lani u 5. mjesecu:

Pogriješila sam jer sam ih držala na pretoplom zbog čega su se izdužili. Zato sam jednog već obrezala i presadila iako nisam sigurna je li to bilo baš pametno napraviti u isto vrijeme. Nadam se da ga nisam previše šokirala.

Imam jedno pitanje za vas iskusnije: rubovi listova na nekim adeniumima se suše zadnjih par mjeseci i što je zanimljivo, to se dešava samo na onima koji su posađeni u propusnijem supstratu (pola glistenjak, pola perlit). 

Na njima je par listića također požutilo i otpalo, ali pretpostavljam da je to zbog perioda mirovanja. Inače sam tijekom zime adeniume držala na prozoru u grijanoj prostoriji i zalijevala ih jednom tjedno. 
Je li moguće da se to događa zbog premalo zalijevanja ili možda presuhog zraka u prostoriji?
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2014 u 05:06
Pozdrav i tebi, ne znam odgovoriti na tvoje pitanje, ali lijepo mi je vidjeti tvoje adeniume. Smile
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2014 u 08:52
DaZip, za godinu dana stare tvoji adeniumi  i ne izgledaju previše robustno. To veze sa sušenjem vrhova lišća nema samo svejedno što su veći sa debljim kaudeksom adeniumi lakše probrode zimu. Vjerojatno si  ih nekoliko puta kada je to bilo potrebno zaboravila zaliti. Ništa strašno vidim da je novo lišće kako treba zeleno  i svježe.
 A što se tiče perlita on jednostavno nije dobar izbor za jednu od komponenti  supstrata. Perlit ne može akumulirati vodu. Nešto malo vode veže na sebe i to samo površinski. Pumica (bims,plovučac) ili tenisit u kombinaciji sa kompostom ili glistenjakom sve sterilizirano je odlična kombinacija za adenium supstrat.

Na vrh
DaZip View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 13
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje DaZip Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Ožujak 2014 u 14:18
Da, vjerojatno sam prenaglo smanjila zalijevanje jer sam se bojala da mi ne stradaju od previše vode u ovom zimskom periodu. 

Probat ću nabaviti taj tenisit, mislim da ga u MBM-u više ne prodaju, ali potražit ću ga na još par mjesta. Ako ga ne uspijem naći, uzet ću floreopor (drobljeni liapor), mislim da je i on bolji izbor od perlita. 
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Bodovi: 247
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2014 u 09:23
Originalno poslano od člana Andina Andina napisao:

Cupsica, pričekaj malo, možda onaj za kojega misliš da je albino ipak dobije zelenu boju. Ako ne, i ako počne rasti brže od ostalih, onda mu, nažalost, nema spasa. Ja sam ih imala nekoliko - ni jedan nije preživio. Čitala sam da im je najdulji vijek tri mjeseca. Neki su pokušali albinosa cijepiti reznicom normalne biljke (naravno, u mikro verziji), ali ni to nije uspjelo održati albinosa na životu. A što ćeš, s tim se treba pomiriti.

Andina hvala ti na odgovoru Smile

U međuvremenu je proklijao još jedan potpuno bijeli Confused
Onaj prvi ne raste rapidno, čak štoviše uopće ne raste... Najmanji je među klijancima. I dalje je bijeli, možda malo smećkastog se nazire na njemu. Ali jako malo...

Slikat ću ovih dana svoje sijance, pa ću staviti sliku da vidite moje beboline i da albinosa (ako su albino)...

Ako se sjećate slike sa sjemenkama, one na kojoj se vidi sjeme koje je ogromno i sjeme koje je puno manje... Ovo malo sjemenje je proklijalo dosta brzo, ovom velikom je trebalo dugo. Tek su jučer ostali bez ljuskica. Biljčice ovog velikog sjemenja su duplo veće i duplo debljeg caudexa od ostalih... Iako su zadnji proklijali...Kakvo sjeme, takve i biljke Big smile

Eto, od 30 posijanih proklijalo je njih 22 Smile
S tim da su dva albino i jednom nešto ne paše i mislim da će taj uskoro biti bivši Confused

Čini mi se kao dobra statistika i ja zadovoljna Smile

Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Travanj 2014 u 14:16
cupsice, baš mi je drago da je sjeme isklijalo u tolikom broju. Thumbs Up Staviš slikicu?
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 09:12
Evo slikica Wink

Posadila sam po 6 komada u svaku posudu... Iako su svi posađeni u isti supstrat i držim ih u istim uvjetima, u jednoj posudici je 4 otkazalo poslušnost i krepucnulo - pa su tamo ostala  samo 2... Od ta dva jedan je albino.

Ostali se drže dobro i lijepo napreduju Smile

Pa idemo redom:
Najveće sjeme koje je zadnje proklijalo:

Pa ostale biljkice:

Posudica sa samo 2 preživjela:

Grupna slikica Big smile

Eto, to su moji novi sijanci Smile
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 09:19
I da, naravno, da su mi se pomješale oznake, tako da sam ih na kraju maknula. Sad više ne znam koja biljkica je koje vrste adeniuma Confused

Ako ikada dođemo do faze cvjetanja onda ću opet znati koji je koji Big smile
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 10:06
Cupsica, ovo ti je jako dobro !
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 12:40
Originalno poslano od člana Glikica Glikica napisao:

Cupsica, ovo ti je jako dobro !

Hvala Glikice Smile
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 17:43
Baš su debeljuškasti. Big smile Moji nisu ni upola kao tvoji. Držiš ih pod lampom?
Na vrh
cupsica View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje cupsica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 18:15
Originalno poslano od člana bugicaza5 bugicaza5 napisao:

Baš su debeljuškasti. Big smile Moji nisu ni upola kao tvoji. Držiš ih pod lampom?

Hvala Smile

Ne, lampa je pospremljena. Držim ih u stanu uz prozor. Iako, polako sam ih počela iznositi van na sunce kad je baš toplo...Smile
Na vrh
majcka View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje majcka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 19:58
Ja sam svojega ošišala, pa šta bude - bude:

Eksotika je kul
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 20:33
Majcka, ja bih ga još više orezala. Mislim, na kraće !
Na vrh
bugicaza5 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bugicaza5 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 21:19
Lijepo molim, kada se može početi sa prihranom sijanaca? Embarrassed
Na vrh
majcka View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje majcka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 22:02
Originalno poslano od člana Glikica Glikica napisao:

Majcka, ja bih ga još više orezala. Mislim, na kraće !

Sigurno??

To uvijek mogu uraditi. Mislim rezati na još krače. Uštukati ga ne mogu.

Koliko tačno bi ga trebala odrezati? Naime to još nikada nisam radila i zaista nemam pojma.

Hvala na odgovorima.
Eksotika je kul
Na vrh
majcka View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje majcka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 22:03
Originalno poslano od člana bugicaza5 bugicaza5 napisao:

Lijepo molim, kada se može početi sa prihranom sijanaca? Embarrassed

Koliko ja znam, veoma brzo. AKA odmah.
Eksotika je kul
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Travanj 2014 u 22:28
Majcka, kao prvo izvadi ga van iz ove ukrasne tegle, daj mu mogućnost da diše i preko korjena, tj, oslobodi mu dovod zraka kroz rupu na dnu tegle. Ako si ga sad ošišala, ostavi ga dalje tako kako je. Za sada, kasnije ga možeš još šišnuti.

Bugica, prihranjivati ih možeš početi kad krene treći par listova. I to blagom otopinom ali kod svakog zalijevanja. Ako ti je( a trebao bi biti) supstrat dovoljno propustan, povremeno iz polij kišnicom ili odstajalom vodom tako da ti voda procuri i da ispereš zaostale netopive elemente. Pod uvjetom da su ti na toplom.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 361362363364365 407>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,797 sekundi.