Maranta - Marantaceae |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456> |
Korisnik | |
bigmamma ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 02 Studeni 2009 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3466 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja za Božić od šogorice dobila marantu, za sad je mala, ima 6 listova. Držim je na polici u blagovaoni gdje nema baš previše svjetla, al kolko vidim, odgovara joj mjesto.
Žao mi je, Triša što je tvoja otišla, a baš sam si mislila kako bi lijepo bilo kad bi moja narasla kao tvoja. |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
lana2 ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
super bigi raste ona dosta brzo. Jedino je kod marante problem što nakon nekog vremena donji listovi počnu odlaziti. Po meni dobro je obnavljati biljku nakon dvije godine. Zakorjenjuje se vrlo brzo u vodi i ponovno dobro napreduje.
MPK je baš nešto ne voli jer kaže da joj se čini kao da je živa kad se počnu navečer podizati listovi. ![]() |
|
![]() |
|
Triša ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
E pa ja baš to volim kod nje, tako je neobična, evo neka nova iskustva s ovom predivnom biljkicom. Manči moja nikad nije išla van, ali izgleda da bi mogla - razmislit ću o tome na proljeće - naravno kad kupim novu biljku.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Ja držim svoju maru u kuhinji na šanku i zasad se ponaša dolično školski,navečer ide spavati i skuplja "ručice" ujutro ih širi.Čini mi se zasad zadovoljna a i ja jer mi je prekrasna tako neobična.
|
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
...ja isto volim to što radi sa listovima, biljka koja moli, mislim da je tako zovu englezi...
...zaključila sam da na zaštičenom mjestu može bit vanka i 6 mj u Dalmaciji, jedini problem je bura....moja je sad ofucana poprilično zbog vjetrovite tarace, a kiša joj sigurno godi, naravno ne jaka, držim je na dnu drvene police koja je štiti od sunca i kiše....
|
|
![]() |
|
hoya ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Sad ste me prisjetili - to mi je jedna od mojih prvih i dražih biljki u kolekciji. Izgubila sam je jedno ljeto dok smo bili na godišnjem, ali još uvijek čuvam štap od kokosovih vlakana oko kojih sam je učvršćivala.
|
|
![]() |
|
macak ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
Ja sam danas od MM-a za valentinovo dobila ovu biljkicu. Odmah sam ju presadila, jer je bila u vrlo maloj zdjelici, a pročitala sam da kad je mlada voli češće presađivanje. Nadam se da će lijepo rasti.
|
|
![]() |
|
ivna ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 24 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 2773 |
Obožavam ovu biljku
![]() ![]() |
|
![]() |
|
proljeće ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 29 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 7005 |
Ja sam marantama na žalost nemam sreće. Imala sam ih nekoliko i uvijek se dogodi nestane skoro pa "preko noći". Sada ima samo jedan list koji stoji ali ću ga posjeći i staviti u vodu da se ožili , možda onda budemo obje imale više sreće...
|
|
![]() |
|
maslacak7 ![]() *Moderator Foruma ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 03 Ožujak 2009 Lokacija: Betina Status: Offline Bodovi: 2828 |
ja sam kao i proljece obozavam ovu biljkicu..al mi bas nece i nece...imala mali pelcer i nestao ...sta mu smeta neznam...
|
|
![]() |
|
macak ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 25 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 841 |
Danas sam poslikala dio svog cvijeće, evo i moje ljepotice, dobila sam ju za Valentinovo i od tada ima dva tri nova listića:
![]() |
|
![]() |
|
White ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 23 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 207 |
ja neznam šta ću sa svojom?toliko je narasla u visinu da joj se grančice počinju savijati prema dolje i bojim se da ne puknu,a prerasla mi je već onaj štap za potporanj,bez njega nije jednostavno ni mogla rasti..
da joj kupim veći i presadim u veću saksiju?kada se ona smije presađivati?uf puna sam pitanja ![]() |
|
![]() |
|
White, ja sam nedavno na burzi(najveća firma
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
White ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 23 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 207 |
ma problem je što ja i nemam neko mjesto gdje ju mogu pustiti da slobodno pada,nebi joj uvjeti odgovarali.novi listovi koji joj izlaze mi ostaju mali i zeleni,a ona je s onim ljubičastim žilama iza pa sam mislila zbog toga da bi ju trebala presaditi možda?
|
|
![]() |
|
Pa ja to ne znam... Svjetli listovi joj mogu značiti i to da ima previše svjetla.Iz iskustva primjećujem da što je na tamnijem mjestu i listovi su joj tamniji.Ja je držim na kuhinjskom šanku, dosta tamno, toplo joj je, ne zalijevam ju previše u teglu (mada ona voli vlagu) ali joj svakodnevno prskam lišće dva-tri puta dnevno i raste...Vjerovatno si i pročitala ali ako ti navečer pruža listove u zrak, to bi otprilike trebalo značiti da joj mjesto odgovara.Ali ako nema nikakvih štetočina na njoj , ja bih ipak pričekala proljeće pa ju onda presadila , stavi joj nekakav viši potporanj ako drugačije ne može (npr. bambus, on je dosta tanak i visok) i pričekaj.Napominjem to je moje mišljenje, već se netko drugi javiti ako nisi zadovoljna sa odgovorom
![]() |
|
![]() |
|
Hm, ja svoju sad promatram i nije digla listove u zrak, a ispočetka je to redovito činila. Nije na svijetlom mjestu, nije joj propuh, a toplo joj je, garantiram, jer ako meni nije hladno nije nikom. Počet ću joj i listove prskati, slika je gore, pomagajte, trebam li brinuti?
|
|
![]() |
|
Zašto bi se brinula mačak?!? Pa mara izgleda super , raste , to je bitno a to što ne "moli"
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
![]() |
|
Moja moli svako veče (još uvijek
![]() ![]() |
|
![]() |
|
inaja ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 1007 |
moja maranta je kupljena u merkatoru prije mozda dva mjeseca ali nikako da se jave novi listovi imala ih je 9 kad sam je kupila i još uvijek ih je samo devet,ona normalno i dalje diže listove navečei nista e nije promijenila kad je duze gledam pomislim da je mozda uvisinu narasla ali nisam bas sigurna ima li neki savijet kako bi izrasli novi listovi.
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 23456> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |