Klematis - Clematis |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 5960616263 136> |
Korisnik | |
d.i.n.a. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 495 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Negdje sam pročitala da klematisi grupe 1 nevole mrazove i hladne zime, da im uništi cvatnju, jeli to istina?
|
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
arim ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Ožujak 2009 Lokacija: Vinkovci Status: Offline Bodovi: 1377 |
Klemantis je napisao:
Iz dosadašnjeg iskustva zavolio sam najviše clematise 1. i 2. skupine, sve osim velikocvjetnih kultivara jer po meni njima nije mjesto u mom vrtu nego u teglama. Zašto im nije mjesrto u vrtu? Meni se se najviše sviđaju ti velikocvjetni :) obožavam velike cvijetove.I baš njih sam željela nabavit,i htjela sam molit nazive tih velikocvjetnih. |
|
![]() |
|
d.i.n.a. ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 24 Lipanj 2010 Status: Offline Bodovi: 495 |
svatko ima svoje favorite, nećemo se raspravljati kaj je kome ljepše jer to je po meni bedasto, sto ljudi sto ćudi!!! Svaka biljka je lijepa sama po sebi i na svoj način!
Imaš na netu stranice posvećene klematisima, i opis i sve, samo treba znati malo stranih jezika... ![]() |
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
|
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
Nijedan se nama dosad nije smrznuo. A tako je, o ukusima se ne raspravlja, ja sam samo iznio svoje mišljenje.
Bio u Botaničkom i Kaliji. U Botaničkom kupio ljetne jasmine-budleje za 10 kn, a u Kaliji clematisa dragoj za rođendan. Jedine koje sam našao a da nemamo. 3 za 100 kn, pregledao Avantgarde, Empress i Purpureu- skupi a u lošem stanju, onda sam radije uzeo 3 manja za istu cijenu Rouge Cardinal, W. Nike i Mrs Cholmo.... plavi velikocvjetni |
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Klimatis ![]() Odrastao grm ![]() Pridružen: 20 Rujan 2010 Status: Offline Bodovi: 1360 |
Pa jesi vidjela moju montanu, cvate i raste kao luda .
|
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Maggie ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 243 |
I moja montana (rubens) se jako lijepo širi. očito joj položaj i tlo odgovaraju.
|
|
![]() |
|
Gricka ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 04 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 1726 |
Lijep izbor boja. Svi su
![]() |
|
![]() |
|
Ma draže mi je čuti od nekog tko ih ima, onda sam sigurna!!! Znači mogu ih nabaviti, super. Hvala ljudi!
![]() |
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
|
Maggie ![]() Već proklijao ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 243 |
Ovaj forum mi je super! Zahvaljujući informacijama koje sam tu dobila, odabrala sam baš Clematise da rastu uz moju ogradu.
|
|
![]() |
|
Gricka ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 04 Listopad 2010 Status: Offline Bodovi: 1726 |
Vjerojatno svi sa ovog foruma možemo reći isto. Puno učimo razmjenjujući vlastita iskustva. Ja konkretno počev od Donate, Flavije, Antonije, Mire K.,Klimatisa i mnogih drugih sam čitajući postove jako puno naučila...
![]() |
|
![]() |
|
Dapače, zato se stalno vraćamo po još. Npr ja, sad kad znam da mogu sa sigurnošću posaditi Montanu Mayleen da se pentra po sjenici htjela bih znati dali ona može prekriti prostor od cca 10 m2, ili da joj dodam još i bršljan s druge strane?? Ili još jednu Montanu? (Sjenica će biti otvorenog tipa, kao pergola recimo)
U ožujku i travnju će mi mirisati Armandii, svibanj će ukrasiti Montana i Lonicera koja isto super miriše sve do rujna... ![]() ![]() ![]() |
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
|
waterlily ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 06 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 709 |
Nažalost Armandii su osjetljivi na niske temperature kakve mi imamo ovdje u unutrašnjosti, moj jedan nije preživio, a kad sam pogledala u knjižicu, imala sam i zašto, armandii su među najzimogroznijima. Šteta. I najviše mirišu od ostalih.
evo vam link http://www.clematis-westphal.de/shop/clematis-sondergruppe/csondergruppespecials/clematis-armandii-apple-blossom.htm Da bi mogli biti vani posađeni, moraju imati tri plusića kod pahuljice. On ima samo jedan. To znači otprilike da može izdržati do max nekih -10 stupnjeva. Floride su isto zimogrozne, zato su kod mene u teglama. Inače ne volim sklanjati cvijeće po zimi, tj nemam puno takvog cvijeća, al radi clematisa se žrtvujem. ![]() |
|
Želja i ljubav su krila za velika djela
|
|
![]() |
|
antonija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 29 Travanj 2010 Lokacija: župa dubrovačka Status: Offline Bodovi: 5001 |
waterlily, supre je link koji si stavila!
|
|
jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
|
![]() |
|
waterlily ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 06 Kolovoz 2009 Status: Offline Bodovi: 709 |
Hvala, inače na glavnoj stranici ima tražilica i samo ukucajte ime clematisa, pa kad se otvori klikne se još jednom ako treba i onda dobijete tabelu. Tu sve piše, da li miriši, koliko raste u visinu, u širinu, koja je grupa, opseg cvijeta i da li je mirisan. Tri plusa je najmirisniji.
|
|
|
|
![]() |
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Evo ovaj raste do 12 metara u dužinu.
http://www.clematis-westphal.de/shop/clematis-montana/c-montana/clematis-montana-jenny-keay.htm |
|
|
|
![]() |
|
Hvala svima, stvarno ste od ogromne pomoci!!! Iskustvo je ipak najbolji ucitelj a ja ga tek stjecem, zahvaljujuci vasem strpljenju. :)
|
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
|
nata07 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 07 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 904 |
samo da čujem mišljenje.....
jel bi moglo klematis i pasiflora na iste ljestve, svaki sa jedne strane ili je pasflora previše invazivna?
inače waterlily
![]() |
|
ako vas nitko ne voli, cvijeće će vam sigurno uzvratiti
|
|
![]() |
|
Naravno da može. Bršljan, ruža penjačica, pasiflora, loza uz sve ide
|
|
Neka se sve zeleni
|
|
![]() |
|
Potonule mi sve lađe...
![]() Prvo saznam da ne mogu imati Armandiija, zatim da u Kalii nema Purpurea Elegans i Montana Mayleen... ![]() Ali utješila sam se sa Montanom Rubens (našla sam jeeee) |
|
Tena 28.3.2010
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 5960616263 136> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |