Afričke ljubičice - Saintpaulia |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 6061626364 82> |
Korisnik | |
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jel se jos nekome desilo da su se poceli susit vrhovi listova od radijatora, kao da je pokoji list vatrom oprljen i malo su se prosarale, tj. dobile neke svijetle fleke? Skontala sam da je od radijatora
![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
nbjelovu ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Meni nije, ali ako imaš te sumnje, one vole vlažan zrak, a radijator isušuje. Ako možeš, priguši te radijatore, i redovito stavljaj na njih mokre ručnike, ili, obično se ljubica stavi u široki podložak, on se napuni vodom, a po njemu se stave kamenčići, ili bilo šta drugo što viri iz te vode, i na to pitarić, tako voda obilno isparava i vlaži listove, a korijen ne čuči u vodi. To će im prijati čak i ako radijatori nisu pravi uzrok tog problema.
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Kamelia, prelijepe su ti, obje, ona šatirana ima nevjerojatan cvjetić, obje su kao pjenica... Imaju li imena?
Miranda, lijepe i zdrave, cvast će one opet u proljeće, ne presađuj, pusti ih u istom pitariću, samo ih redovito prihranjuj.
|
|
OPG 159365
|
![]() |
|
kacunak ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 13 Kolovoz 2013 Lokacija: BiH Status: Offline Bodovi: 1086 |
Malo sam ih od strane gdje u njih duva radijator zastitila alum. folijom, a ispod njih je ploca od stiropora i solidno su odmaknute, pa cemo vidjeti. Osim toga, zimi dosusim ves u kuci pa ima i vlage u zraku. Nina, jesu li tvoje ljubicice jos na wicku i kako si zadovoljna? Ima li cvijeta zimi?
|
|
![]() |
|
Tapien ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Studeni 2013 Status: Offline Bodovi: 12 |
zna li tko zašto su se ljubićici ovako listovi zavili? bila je na zapadnom prozoru ispod kojeg je radijator, je li joj možda suhi zrak zasmetao?
http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/sobno_cvijece/africka_ljubicica/66515.aspx - ![]() |
|
![]() |
|
Moje tako izgledaju kad ih presadim pa ostetim korijen ili kad ih previse zalijem. Jednom mi je potpuno nova ujutru kad sam ustala sama osvanula takva, bez ikakvog povoda. Njoj je vec smetala promjena mjesta. Ne reaguju sve isto.
|
|
![]() |
|
Miranda ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2013 Status: Offline Bodovi: 1263 |
Hvala na savjetu ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Tapien ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Studeni 2013 Status: Offline Bodovi: 12 |
bila je malo previše zalivena dok me nije bilo za blagdane
nadam se da će se oporavit, to mi je prva ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Iris1 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 23 Studeni 2012 Status: Offline Bodovi: 50 |
Miranda, ja svoje ljubičice i preko zime prihranjujem tekućim gnojivom. I lijepo cvjetaju. Nisam probala stavljati prihranu u štapićima pa o tome ne znam ništa.
|
|
![]() |
|
Iris1 ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 23 Studeni 2012 Status: Offline Bodovi: 50 |
Tapien, nadam se da će se tvoja ljubičica oporaviti. I nadam se da ćeš nam pokazati kad procvjeta.
|
|
![]() |
|
desert rose ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Kod mene je praksa pokazala - kada se jednom listić zavije, objesi - nema mu više pomoći. Odmah ga odrežem.
![]() |
|
![]() |
|
Tapien, nemoj je sad zalivati 10 dana, trebala bi se oporaviti. To objeseno lisce zna nekad potrajati bas dugo, danima, pa ako potraje vise od mjesec slobodno skini te listove s krajeva i ona ce se baciti na nadoknadjivanje lisca. Moja je ta koju sam pomenula iznad, nakon uklanjanja 9 objesenih listova, u roku mjesec i po 17 novih listica iz sredine izbacila! Bukvalno sam svaki dan vidjela pred ocima pomak! Iris, i ja prihranjujem zimi, ali jednom mjesecno a ne pri svakom zalivanju. Ipak one nemaju svjetla upola manje sati nego ljeti, pa nemaju kud tu prihranu potrositi. Kad se nagomila tih neiskoriscenih materija u zemlji, zna spaliti biljku.
|
|
![]() |
|
Miranda, ja sam u vise navrata cula za tu prihranu u stapicima da je bez efekta. Bolje tecno gnojivo za cvijetnice, ali na preporucenu mjeru gnojiva dodaj upola vise vode nego sto na pakovanju pise.
|
|
![]() |
|
kacunak i desert rose, puno hvala
![]() rasadit cu je u 3.mjesecu, kad malo zatopli, što se do tad ne oporavi maknit cu |
|
![]() |
|
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Ako su zimi na hladnijem, onda ne treba prihrana. Ako su na toplom, onda je preporučljiva.
Kad se prihranjuje često, onda je treba povremeno isprati sa dosta čiste vode koja se pusti da neko vrijeme prolazi kroz cijeli pitarić, da spere sve soli koje ostaju od toga gnojiva. To pogotovo ako zalijevate odozdo ili wickom.
Kacunak, moje u toplom cvatu i sada, u hladnom su cvale do pred ovaj posljednji hladni val, ne znam šta je sada sa njima jer nisam tamo bila dugo.
|
|
OPG 159365
|
![]() |
|
Miranda ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 06 Studeni 2013 Status: Offline Bodovi: 1263 |
Ok cure,hvala na savjetima! Jutros sam ih malo prihranila. Pa ćemo vidjeti.
Ma nije sad meni baš bitno da ponovo počnu cvjetat ko blesave u što kraćem roku! One će same odlučit kada će... ![]() Meni je bitno da ostanu zdrave. |
|
![]() |
|
Cure moje, kod mene ni jednog cvjetica vec oko mjesec dana, da li im je hladno ili se odmaraju, ne znam. Presadjivane su prije par mjeseci i pet-sest je vec cvjetalo a ostale i dalje nista. Sad bukvalno ni jedna ne cvjeta, a prije mjesec tacno sam kupila i par novih pa ne znam kakav je cvijet i jeeeedva cekam da vidim sta sam kupila
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Miranda, jako je lijepa tvoja ljubičica.
Mojih 11 ljubičica bujno cvijeta. A 4 se spremaju. Pune su pupova. |
|
![]() |
|
Miranda, preslatka je! Kako zdravo i lijepo zeleno lisce a cvjetovi reckavi. Kako je covjek sretan kad u
kucu donese novu lijepu biljcicu skromne cijene! Iris, bravo za tebe! Kako to uspijevas, kod mene gomile listova, samo se inate. |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 6061626364 82> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |