Rajčica - Lycopersicon esculentum |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 78> |
Korisnik | |
Sabur ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 144 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kako ide formiranje liste sorti za 2011?
![]() U mene svaki dan sve veća dilema. ![]() |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
argus ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 30 Svibanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 3 |
Ja sam već nabavio sjeme još samo treba plan sadnje razraditi
|
|
![]() |
|
Sabur ![]() Upravo klijam ![]() Pridružen: 28 Kolovoz 2010 Status: Offline Bodovi: 144 |
argus
hajd pofali se i napiši koje sorte. ![]() |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Ja imam staru sortu nešto kao volovsko srce,a kupila sam jednu nisku sortu i jednu raniju sortu.Ne znam na pamet imena,a vrećice su mi na vikendici gdje mi je vrt.Vrt je cca 9m kvadratnih pa mogu saditi po dvije tri biljke.Eto samo hobi-korist malena,ali me silno veseli.
![]() |
|
![]() |
|
I ja imam nekoliko "noname" paradajzi pa se ne bi iznenadio ako bi imao 2-3 sorte istog samo sa drugim imenima. :)
|
|
![]() |
|
PeKa ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 122 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
PeKa
Ovako na oko: Black from Tula ili možda Black Krim. |
|
![]() |
|
PeKa ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 07 Siječanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 122 |
Pa, priča ide ovako...
Naša susjeda (preko 60) u Motovunu dobila je sjeme od druge nonice prije više godina (računam preko 20). Biljka naraste oko metar visine i napravi 4-7 velikih plodova. Biljka nije previše snažna, i ne može držati plodove, pa mi se čini da je to sorta koja se uzgaja kao puzavica (ne veže se na kolce; mi smo ih, doduše, vezali, ali...). Prema mojem osjećaju za boje, plodovi su više jasno crveni, a meso je isto takvo (nije crno ili tamnije). Za nijansu-dvije su crveniji od Rutgersa. Zapravo, slične su boje volovskom srcu (no, Pekica drukčije vidi boje, pa ovo baš nije 100% pouzdan opis). Zbog veličine, plodovi kasno dozrijevaju u našoj klimi (ako uopće, pola ih ne uspije dozrijeti), pa mi se čini da bi to mogla biti sorta iz još toplijih krajeva. Primjerak s fotografije ubran je na samom kraju sezone, još zelen, pa je dozrijevao na prozorskoj dasci. Malo sam "prointernetao" fotke rajčica, ima par sorti koje su slične (npr. Caspian pink), ali to je isto kao da idem u šumu brati gljive na temelju fotki iz knjige. Nisam baš neki poznavatelj sorti rajčica...
PeKa
|
|
![]() |
|
eriness13 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 24 Veljača 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
Poštovanje, ja sam ovdje friška pa se eto prvo prišmajhlavam vama profićima
![]() Prvi put bi ove godine posadila nekoliko sadnica paradajza u tegle na balkon i moram priznati našla sam pravo bogatstvo informacija na ovom forumu. Hvala za to ![]() Mislim da sam skužila kako posijati paradajz i kada ga presaditi u tegle. Ono kaj me mući je koju sortu paradajza da posadim. Kako je riječ o balkonu jug-zapad sunce je uvijek dostupno. Molim vaše preporuke za nekog "običnog" malog (koji ne raste 2 m, ipak je to balkon :D) nepuzajučeg paradajza sa finim plodom. Može biti i ona mini verzija, i definitivno bih vam zahvalila na po vašem mišljenju najbolje sorte "crnog" mini paradajza. Crnog bi si stvarno željela posaditi jer mi je familija oduševljena a na placu su prošle godine dosta zapaprili sa njegovom cjenom. Unaprijed hvala i sorry za dugi post. A kada počnem sa cijelim projektom, fotografije i primjedbe slijede ![]() |
|
![]() |
|
Ela13 evo tema sa mog područja. ![]() Eriness13: ako želiš balkonsku sortu preporučujem: a) Micro Tom ili b) Yellow currant |
|
![]() |
|
jadranka4 ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 25 Lipanj 2009 Status: Offline Bodovi: 437 |
Sabur,molim te reci gdja kupiti sjeme Micro Tom rajčica?Naišla sam već više puta na tu sortu gledajući postove,ali gdje ju kupiti?!
![]() |
|
![]() |
|
Opcija da nabaviš jeste:
1. Da nađeš koga u HR koji bi ti poslao/prodao/zamijenio 2. Da nađeš kakvu HR trgovinu (ja nisam iz HR i ne poznajem). 3. Da naručiš sa kakve online trgovine. Lično bi ti predložio ovu: Tatiana Tomatobase mada nikad nisam naručivao preko NET-a jer nemam onih raznoraznih "cards" da platim. :) |
|
![]() |
|
eriness13 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 24 Veljača 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
Fala Subar! Evo da napravim svoj prvi update. Kupila sam 4 sorte (kad je bal onda je maskembal). Na netu sam saznala da su to više manje balkonske vrste...bumo vidli.
Dakle u planu sadnje su "Tiny Tim", "Black Cherry", "Yellow Currant" i "Yellow Pear" . Prva tri sjemena nabavila sam preko "aukcija.hr", za to netreba imati nikakve kartice jer se uplačuje direktno na sellerov tekući račun. Zadnje sjeme sam nabavila prek "ebay.uk" čisto da vidim dali bu kakvih problema sa prelaskom sjemena preko granice. Mislila sam prvo probati samo sa Timom ali rekla sam si kud puklo da puklo, ako već sadim onda ću saditi sve kaj me na prvi pogled zainteresiralo. Sada čekam da sjeme dođe, i onda zabava počinje :D |
|
![]() |
|
Sabur,hvala i još nešto-savjetovao si mi ranu sortu STUPICA,ali toga nigdje.Možda bi mi ti mogao poslati koju sjemenku ili da kupim preko tebe(ako to sve skupa nije nezgodno) U zagrebačkim dućanima se vrte 3-4 sorte,pa ne znam ni sama. |
|
![]() |
|
Tiny Tim ne poznajem. Black cherry imo prošle sezone, crni paradajzi veličine oraha, visina sadnice je bila 190cm (skoro 2 metra) tako da ne znam šta će ti raditi na balkonu 2m visoka sadnica. ![]() OK, možeš provocirati policiju da pomisle da je konoplja. ![]() Yellow Currant je OK za balkon i ja sijem ako Bog da ove sezone. Yellow Pear imao prošle godine. Žute mini kruše veličine oraha u obliku kruške naravno. Moja skoro pa najomiljenija sorta. Visina sadnice bila oko 180 cm. Tako da opet se pitam što će ti to na balkonu. ![]() Eto da ne kažeš da te nisam upozororio. ![]() |
|
![]() |
|
Jadranka da, radilo se je o Stupici. Rana sorta. Problem oko slanja u HR i BiH je u tome što ove legende na carini ne samo da pregledaju i sve pobrkaju (jednom stiglo sjeme, sve pobrka, pomiješano) već dosta puta ne stiže pošiljka. Prošli put slao u Bosnu jednoj osobi sa foruma i nikad stiglo. Jedina opcija je da u prolazku kroz HR pošaljem mada na autocesti nigdje nisam vidio pošte. ![]() Ne znam kako da ti to uručim. Slanje preko ovih online trgovina se drugačije tretira jer se radi o "orginal pakovanjima" za koje obično nema problema na carini. |
|
![]() |
|
@Sabur
Daaaj me nemoj zezati... ![]() Ali lijepo je pisalo u opisu vrste da su to patuljaste vrste paradajza... A niš, ak fakat budu tak velike...neznam bum ih proslijedila baki u vrt...ili nekaj ![]() |
|
![]() |
|
Možda sam ja imao neku čudnu sortu Black cherry-a jer ako pogledaš ovaj link ima nekih više "vrsta" a sve je pod Black cherry.
Ono što sam ja doživio proše sezone jeste visina skoro 2 metra. Imao sam 2 sadnice, jednu vjetar zbog visine i velikog broja plodva je odlomilo ![]() ![]() Nauk, ako vam se slomije sadnica tokom sezone i da nije potpuno otkinuto samo privežite i ima sve šanse da zrije dalje pa čak i cvate dalje. ![]() eriness13 , pozdravi baku i reci ako bude 2m visok paradajz, nek nabavi ljestve. ![]() svako dobro. |
|
![]() |
|
Našla sam neki broj na koji se može zvati za sjeme rajčica.Pokušat ću naručiti Micro Toma.Sabur neću te gnjaviti,pokušat ću neku ranu sortu potražiti u dućanu.Nekako mi se ta tvoja sorta dopala,provjerena u praksi.Ipak hvala ti,možda bude prilike!
|
|
![]() |
|
Ela13 ![]() Nedavno posijan ![]() Pridružen: 14 Travanj 2010 Status: Offline Bodovi: 89 |
Link koji bi mogao biti od koristi ljubiteljima paradajza.
![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 56789 78> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |