Pelargonije ili muškatle |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7980818283 94> |
Korisnik | |
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Igore, u rasadnicima biljke tretiraju sredstvima za rast i cvat preko svake mjere, naravno da bi ih bolje prodali (svi mi rađe kupimo pelargonije sa bujnim cvatom). Nakon te prve cvatnje (ti si pupoljke odrezao pa je nije ni bilo) biljke malo stagniraju i onda ponovno "krenu".
Znači, ako su biljčice zdrave, malo strpljenja, počet će one rasti i cvjetati
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Za rast ti je ako na slikama imaju samo lisnate biljke bez cvijeta.
![]() |
|
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
|
![]() |
|
Igor ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
Ja sam kupio one zelene štapiće i stavio u svaku žardinjeru po jedan , valjda je to za rast . Sad sam već dva tjedna prestao zaljevati s gnojivom za cvjetanje pa će mo vidjeti .Možda uspije. Ako ne bacam i kupujem druge.
|
|
![]() |
|
smrcko ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Najljepši ljubimac u vrtu 2018 Pridružen: 17 Lipanj 2008 Lokacija: Teška planina Status: Offline Bodovi: 18305 |
Ma mogu se prvi pupovi skinuti ( ali prije cvatnje, tj otvaranja pupa ) i tada navaliti sa gnoivom za rast ( a ne cvat) to je i meni savjetovano jednu godinu, kao dobar potez za svaku novo kupljenu pelargoniju ili muškatlu. Mislim da se za rast može korostiti ono za sobno bilje bez cvata ( ali nisam sigurna, najbolje pitati u poljoprivrednoj apoteci). Ako to uspije kad se zadovoljiš veličinom biljke onda ići sa đubrivom za cvatnju. Ja mislim da sam to radila. Ako je biljka snažna i razvijena može i obilato cvati.
Sad je i gotovo pupove si pootkidao pa navali gnoivom za rast, ali nemoj pretjerati da ne spržiš biljku. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Igor ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 5 |
Mislim da je vidljivo kako izgledaju i to već oko mjesec i pol su ovakvi. Ni maknuli se nisu osim što sam skidao cvjetove kojih je bilo puno. To sve po preporuci. Aovo su domaći , mislim da je razlika vidna. Isto su zaljevani , isto prihranjivani i na istom položaju su .
Vidi se bujnost i pupovi u razvoju
|
|
![]() |
|
Hvala na savjetima , balkon je okrenut jug/jugozapad . znači na suncu su od recimo 10sati do zalaska. Imam i tendu koju redovito spustim preko ako je sunce prejako. Imam još i nekoliko "domaćih " biljaka čije sam mladice ukorijenio od stare biljke. One su pak divnog i bujnog rasta ,velikih listova i taman se formiraju pupovi. Jednom riječju prebogati u odnosu na ove druge. Uostalom slikao sam pa ču i slike staviti. |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....igor...slažem sa smrckom da je pitanje kako su tretirane u stakleniku, zatim nije trebalo otkinuti svježe cvjetove, otkidaju se ocvali, sad biljci treba vremena da formira nove pupoljke, to je proces i iziskuje određene minerale....na kakvom su položaju jer ako imaju previše sunca ne rastu dovoljno u visinu, tako moje na otoku na živom suncu su male i minijaturne, malih cvjetnih glavica......
|
|
![]() |
|
Ovako ovo je samo moje zapažanje.
Jako ovisi kako su sadnice tretirane prije kupovine i kako su ih prihranjivali. Kad tek kupiš ne procvalu sadnicu prihranjuj je sa gnoivom za rast,a ne cvatnju. To se radi do prvih cvjetova, a nastavlja se sa gnoivom za cvat. Sada možeš naizmjenično đubriti za rast i za cvat. Nek još netko pomogne, ako se razumije bolje u ovaj problem. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Ovdje sam novi i trebam pomoć.Stoga molim sve koji mi mogu pomoći da se jave.
Moj problem je u tome što moje pelargonije ne rastu. Kupio sam ih prije dva mjeseca i ništa nisu dobile u visinu. mali lištići ne razvijeni , od koljena do koljena jako mali rast . Šta da radim. Zasadio sam ih u novu zemlju , uredno prihranjivao tekućim gnojem za cvatuće biljke. Na svakoj biljci je bilo puno cvijetova što su mi savjetovali da sve do jednog skinem . Ne vidim nikakav pomak Razvijaju se novi pupovi ali rasta i bujanja lisne mase nema. Očajan sam , pomozite.
|
|
![]() |
|
Adana dobrodošla
![]() Radiš ovako kako ti je Tija rekla, plus bi dodala ako imaš žute ili bolesne listove odstrani. Cvijet koji je ocvao i bolesni listovi crpe snagu biljki i usporavaju cvjetanje i samu biljku. Baš zbog toga je potrebno odstranjivati te djelove, da bi biljka bila lijepa i bujna. Ocvale cvjetove se ostavlja kod nekih biljaka ako se želi sjeme, kao npr kadifica. Kako je meni Mali Gogo savjetovao kadifici ili bilo kojoj biljci se cvat mora potpuno osušiti i klonuti , da bi sjeme sazrelo i ne smije se prije otkinuti. Inače neće proklijati iduću godinu. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Adana ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 27 Svibanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 2 |
hvala na jasnom odgovoru i na dobrodošlici! |
|
![]() |
|
Tija ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 04 Prosinac 2008 Lokacija: nooooo Status: Offline Bodovi: 6510 |
Adana cvijet ima peteljku do glavne grane i dok ocvate trgaš dakle cvijet i peteljku do glavne grane ide lako jer ima ko zglob mali svaka, kad otkidaš bujnije rastu.
i dobrodošla
|
|
![]() |
|
Adana ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 27 Svibanj 2009 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 2 |
pozdrav svima, ovo je moj prvi post na ovom forumu :)
prvi put sadim sama pelargonije, i vidim da mnogi od vas često spominju otkidanje ocvalih dijelova biljke. da li bi mi neko mogao pobliže objasniti kako se to radi- da li se otkida npr. samo list, ili samo latice, ili i grančica sa listom (ili cvijetom)? inače počele su lijepo da cvatu, imam crvenih i tamnorozih :) |
|
![]() |
|
Mala Boo ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 20 Svibanj 2009 Status: Offline Bodovi: 49 |
i moj balkon krase crvene puzavice,obožavam ih.tako su zahvalne...evo slike samo jednog cvjetića:
![]() |
|
[IMG]http://smiley-msn.com/Smileys/Super-smiley//Smiley-msn.com-Super-Smiley-41065.gif" />
|
|
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
manči ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
....nuna imam ih više iste boje a samo ova je raskošna, dvije su jedva preživjele snijeg jer su bile upravo ošišane i još uvijek su bez cvijeta, a neke su pošle u vječna lovišta......hibridne su pa nisu dugog vijeka, ali ovoj se svidjelo visiti na zidu....
...trebala bi imat jednu sličnu tvojoj, otvoreno roza sa bijelim rubom ali tek se oporavlja....
|
|
![]() |
|
nuna ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 812 |
![]() |
|
![]() |
|
nuna ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 30 Siječanj 2008 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 812 |
Manči tvoje pelargonije su me ostavile bez riječi.Boja im je prekrasna.Ja imam pelargonije sa sličnom bojom ali ne sa toliko cvijeta.
|
|
![]() |
|
Sanjam prekrasne su ti pelargonije a tek kolica.Bravo...
|
|
![]() |
|
....već je imam više godina, ugodila je na ovom mjestu na zidu i ne smijem je micat....sad je u najboljem izdanju, poludila od cvijeta.....
![]() ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 7980818283 94> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |