Matičnjak - Melissa officinalis |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 11 Svibanj 2008 u 11:12 |
Candida, saznala sam da maticnjak (Melissa officinalis) zovu jos i 'pcelinja metvica' ili 'pcelinja trava', da sama rec 'melissa' na grc. znaci pcela. To je narodno ime koje je ova biljka dobila jer privlaci pcele, narocito maticu, i jos uvek se koristi u pcelarstvu. Pcelari je koriste da bi pomocu njenog mirisa vratili 'odbegli' roj. |
|
Aglaja
|
|
Sponzorirani linkovi | |
dada
Nedavno posijan Pridružen: 18 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 69 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
jako mi je zanimljiva ova tema jer se vec neko vrijeme pitam dal za caj koristite zelene listice (mente, melisse...) tj. kak uberete tak odmah kuhate caj ili se mora prvo posusit?? vjerojatno je glupo pitanje al nemojte zamjeriti.
i kako imam doma melisu (kupljenu u konzumu u teglici) i super napreduje, pitam se dal ju netko koristi za jos nesto osim za caj.? |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nije glupo pitanje.Nikad nije suvišno pitati kad nisi siguran.
Zapravo, čaj se pravi od zelene i od posušene biljke. Idealno je biljku ubrati i napraviti čaj ako je ona baš tada najbolja za branje. Ali kako taj period kod nekih biljaka kratko traje, najbolje ju je ubrati u optimalno vrijeme, posušiti je i spremiti. Ja puno ljekovitog bilja uzgajam u svom "ljekovitom vrtu".Neke berem i odmah u lončić za čaj a neke sušim. Matičnjak(melisa ), metvica, kadulja,neven,trputac...su mi uvijek pri ruci i većinom ih upotrebljavam zelene.Dok gospinu travu, kičicu. preslicu. majčinu dušicu(cvijet ), bazgu....sušim i spremam. Melisa se može rezati nekoliko puta, stalno se obnavlja.Čaj od melise smiruje i uspavljuje.Ali od nje se može napraviti i tinktura koja se zimi dodaje čaju i ima isti učinak.Osim toga tinktura od melise pomaže kod herpesa, reume,gihta...Pravi se tako da se tegla napuni svježim isjeckanim listovima melise i prelije dobrom rakijom, votkom ili 70% alkoholom.Ostavi se da odstoji , ne na suncu, 5-6 tjedana i procijedi. Još je potrebno napomenuti da melisa ne bi smjela doći u dodir s metalnim predmetima tijekom pripreme. |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, svakako.
Ekvivalent 1 čajnoj žličici suhe trave je 1 jušna žlica zelene. Kad je u pitanju čaj od melice, na 1 šalicu vrele vode doda se 2 žličice suhe ili 2 žlice zelene biljke.To nam se može činiti puno, ali bez straha kad je u pitanju melisa. |
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Melisu koristim i vrlo je efikasna kad mi se klinci opeku na koprivu, dobro natrljam sa par listića i pečenje za par minuta nestaje, čak i oni bijeli plikovi ako je koža bila osjetljivija. Slično djeluje i nakon uboda komarca, srbež nestaje gotovo momentalno i trajno. Inače u tu svrhu mogu se koristiti i druga eterična ulja (lavanda npr.), no ja ih nemam, a melisa mi raste u vrtu.
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li znate da melisa koristi kod herpesa?
Ja uvijek u kući imam dobru tinkturu melise za slučaj herpesa na usnama ili drugdje pa čak pomaže i kod herpes zostera.Oboljela mjesta se više puta dnevno mažu tinkturom melise a uz to se od nje pije i čaj. |
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aaaaaaa!!!! zašto to nisam prije znala!!!...jooojjj!!.. dana Gospodnjeg 16.06.
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
daklem dana Gopodnjeg 16.06. upala sam u koprive izvodeći neuspiješnu akrobaciju nad jednom jarugom u berbi vrščića.... i joooojjj.... mislila da ću možda na hitnu koliko sam se bukvalno ranila!!!.... još uvijek imam ožiljke na lijevoj podlaktici i na nosu... ostatak lica je kako tako došao sebi... srećom...
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...ufff.. nekako kad hoću uzet smajlić pritisnem slanje..... daklem... to niej svrbilo.... to je ubijalo... a rane duboke... stvarno duboke...
Hvala Nickless!!! ovo će sigurno biti od koristi jer sam poslovično jaaaaako smotana i non stop padam...većinom iz šume izađem blatna i iza ušiju.... tko zvjera uokolo ne vidi tlo... |
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Znam, ali koristim ga za to (što je jako rijetko) svježeg, inače nisam još radio te tinkture, macerate i ostale vještičje preparate pa bih te molio za "recept" za melisinu tinkturu, kad se bere za to.%alkohola, koliko dugo stoji, sjena ili sunce ... Tnx
|
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa sad, evo i ja sam neki dan bezuspješno tražeći gljive pronašao koprive na rubu neke šume i pofurio podlaktice, doma sam se natrljao sa melisom i bilo je puno bolje, ali, za tako velike opeklilne treba jaaako puno melise, a nisam htio počupati pola toga što mi raste u vrtu. Ono što pomaže je eterično ulje melise ...
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...eee....daaaa..... pošto zaista koristim aktivno i puno eteričnih ulja ali isključivo od oshadhija i pranaroma i uvijek mi tona toga treba .... takvu poslasticu ( i luksuz) si još nisam priuštila.... et. od melisse...... no hmmm... jeste li sigurni da je to točan spoj koji pomaže kod opekotina koprivom?... možda je nešto drugo...npr za herpese divno pomaže melissa ali ne eterično nego u prvom redu spojevi koji su topivi u vodi zato se i masti rade od estrahiranog vodenog estrakta...a i oblozi od čaja uvelike pomažu.....
...cccc...vještičje preparate.... na račun kojih je preživljavalo čitavo čovječanstvo do prije samo 50 god!!!!... :O))) ..tinkutre se sve rade na isti način a to je onaj kao u opisu od nevenove tinkture... mislim da sam to tu pisala....ako nisam javite pa vam napišem... ... razlika u tretiranju je u podneblju koja imaju varijacije ( vremenske, svijetlo/mrak, količina) ali na onaj način sigurno nećete pogriješiti..... a sad francuzi, njemci, englezi, amerikanci, balkanci svi imaju neke svoje varijatete... još najbolje da francuzi apsolutno priznaju i kopiraju njemački način... ... razlika od tinkture do tinkture je zavisna od vremena berbe biljke jer svaka ima svoje vrijeme kad je najdjelotvornija...... melisa, menta, kadulja....i ostale biljke iz porodica usnatica najčešće je to vrijeme početka cvatnje ( tu su opet razlike dal u punom cvatu, dal pola pola, dal dok je cvat samo u pupu....)... ali opet ako promašite vriejme cvatnje opet je i sam list iako tad nije na svojih 100% snage i potencijala ...opet je na možda ( improviziram) 90-80-75.... pa opet dobro!! :O)))...uostalom šta znate kada je brana biljka od koje je rađena kupovna tinktura... a opet je tu i razlika jer kupovne tinkture i ostale biljne stvari su rađene od bilja koje je uzgajano komercijalno baš za tu svrhu.... najčešće plantažno ( pa se postavlja pitanje i jačine energije te biljke) i vrlo često van HR ( imamo ogroman uvoz plantažno uzgojenog bilja iz češče i poljske) pa se opet postavlja pitanje.... koliko je optimalno i "the best" za vaš organizam ono što raste tisućama kilometara od vas... zraka i mentaliteta koji vas okružuje, kemijske strukture tla i vode.... i opet je onda taj matičnjak iz vašeg vrta mada ste možda promašili najoptimalnije vrijeme berbe bolji!!! :O))) i još jedna stvar.... domaća rakija i industrijski alkohol u kupljenim tinkturama... ne mogu se usporediti... jer je tu pitanje agresivnosti na biljku i koliko će ona dati od tih svojih svojstava zavisno od načina na koji radite tu tinturu..... znano je da je sasvim drugačija kemijska struktura mesa životinje koja je ubijena u agoniji i strahu i one koja je bila prvo omamljena... a zato svi misle da je sa biljem drugačije...??? ..mi smo samo presirovi da bi to još dublje shvaćali... ..p.s. kad joj kidate lističe i stavljate u teglu....melissi... radite to prstima a ne nožom.... i dobiti ćete jednu drugačiju dimenziju... ostalom zna se da se neke biljke ne bi trebale brati metalom zao jer dokazano onda reagiraju drugačijim kemijskim spojevima... ( bršljan npr) ... obična glina isto!! :O))).....o.k. koprivu ne!! :O))) |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I šapćite joj "oprosti mi, oprosti mi , molim te"
Ovo nije zahebancija, ja to zaista i činom! Dakle tinkturu melise radim ovako: Listove melise naberem po sunčanom vremenu prije cvatnje.Kad melisa procvjeta dobiva na gorčini.Gorki su i stari, donji listovi koji već mijenjaju boju,pa ni njih ne koristimo.Listove usitnimo ali nikako metalnim nožem.Može sa nečim drvenim, eventualno plastičnim ili prstima. Tegla se napuni lisnom masom, nenatiskano.Zalije se pravom domaćom rakijom ili najviše 70% alkoholom.Moj izbor je rakija, imam svoju. Rakija mora prelaziti masu 1-2 cm.Drži se na toplom mjestu ali ne na suncu, 4-6 tjedana,procijedi i spremi u tamne boce. Osim za herpes ova tinktura je dobra kod srčanih smetnji (2x 15 kapi dnevno),masiranje bolnih mjesta kod reume, masiranje sljepoočnica kod glavobolje, gljivična oboljenja....i još štošta. |
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zahvaljujem objema na opširnom i detaljnom objašnjenju. |
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Melissa je biljka sredozemlja koja voli osunčano, zaštićeno mjesto. Listovi joj imaju aromu po limunu.
Razmnožava se sjemenjem, diobom korijena ili reznicama. Grmovi narastu do 50-70 cm visine, u povoljnim uvjetima se sama razmnožava. Tijekom zime se grm smrzne, ali na proljeće potjera ponovo iz korijena. Ne podnosi se s metvuljom (monardom), pa se ne smije saditi u njenoj blizini. U kulinarstvu se koristi OBAVEZNO svježa (ne smije se kuhati), i to uz salate, rajčicu, sveži sir i umake od začinskog bilja. Prilikom sušenja gubi većinu svoje arome i kao takva se koristi za čaj koji djeluje umirujuće na srce i živce. Sadrži eterična ulja , tanin i gorke tvari. U cvatu izrazito privlači pčele. |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Divna biljka....kod nas je zovu pčelinja ljubica.....
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo i slike melise iz mog vrta:
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
SilveK divan ti je matičnjak....sočan da čak do ovdje miriše :O))))
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala griva, stvarno divno miriše...jedino šteta što ga skoro uopće ne koristim, samo za ubode insekata, stvarno pomaže ako se izgnječenim listom prijeđe preko mjesta uboda...u salate mi ne pada na pamet...mislim, zaboravim na to da bi uopće probala...evo sad sam odlučila sutra nešto malo nabrati i osušiti za čaj... pa da probam.
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
.... poberi ga!!!! i spremi!!!....inače bi se trebao brati prije cvatnje li i ovako će biti od neke koristi.... kad netko dobije herpes, umij ga u njenom čaju..... kad ti je teško zaspati probaj sa njenim čajem... kad ti teško padne hrana na želudac, popij čaj...kod gripe isto!
|
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |