Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Voće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Amula
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Amula

 Odgovori Odgovori Stranica  <12
Korisnik
Poruka
Drug Mile View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 22 Studeni 2010
Status: Offline
Bodovi: 58
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Drug Mile Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Ožujak 2012 u 13:30
Postoji mnogo različitog voća u porodici "prunus", ne možemo reći za sve da je "vrsta šljive". Tu je i trešnja (prunus avium) za koju ne kažemo da je vsta šljive, pa tako i amula-dženarika-zerdelija-cibor... lat. prunus cerasifiera, eng. cherry plum, myrobalan. Koristi se kao podloga za cijepljenje šljiva, a zapravo je i sama vrlo ukusno voće. Dakle amula je voće, smatra se da je jedan od roditelja domaće šljive, a ne sorta šljive.

Ono što je Marjana spominjala je očito "greengage", koja zaista je sorta šljive. Zapravo u eng. literaturi razlikuju termine "plum"i "gage", latinski naziv za obje je "prunus domestica". "plum" kod nas zovemo "šljiva" a za "gage" sam najčešće čuo naziv "ringlovka" ili "šljiva sorte ronglo". E sad i ta "sorta" je diskutabilan pojam jer bi svi pripadnici jedne sorte trebali biti genetski identični, a ringlovki ima različitih, većih, manjih, više plavih, više žutih, više ljubičastih... Tema me dosta zanima jer bih volio sakupiti sve te voćne vrste "iz davnina" ali teško nalazim literaturu koja bi objasnila ove podjele.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.