Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Grmlje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Hortenzija - Hydrangea
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Hortenzija - Hydrangea

 Odgovori Odgovori Stranica  123 38>
Korisnik
Poruka
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Hortenzija - Hydrangea
    Objavljeno: 07 Travanj 2007 u 16:30
Prošle godine sam ožilio hortenziju koja ima crvene cvetove. Proletos je lepo krenula da tera listiće, ali me zanima da li hortenzije treba saditi na sunčano mesto ili one više vole polusenku. Unapred hvala za odgovore.
Fotografije naših hortenzija možete naći ovdje:

http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=224

Više o istoj biljci:http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/6/savjet/21.aspx
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2260
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Travanj 2007 u 18:30
Originalno poslano od člana voki voki napisao:

Hvala, gde sam je posadio samo ujutro ima sunca, tako da mislim da će joj odgovarati. Kada potera na stablu mlade izboje dužine 5-6 cm, taj zeleni deo se otkine i posadi. Stalno se zaliva i jako se lako ožili na taj način.


Dugo vremena sam pokušavala hortenziju  održati na teraci ali mi nije nikako uspjevala biti zelena s velikim listovima, već je bila skoro pa izgorila.
Hortenzija voli sjenovito mjesto , i to uglavnom sjevernu stranu. Voli jako vlažnu zemlju zato se i lako zakorjenjuje. Moja prijateljica ima crvene hortenzije već dugo godina, prekrasni su grmovi visoki skoro 1,5 m i više.Nalaze se u sjeni iza kuće, pa i nisam sigurna dali sunca uopće tamo ikad i ima. Možda malo kroz jutro. Par tih reznica je zasađeno kod moje mame i hladu i za sada izgledaju super!! Ubacit ću sličicu kad procvjeta.
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Svibanj 2007 u 07:53
Najbolje je uzeti zeleni dio izdanka, koji još nije odrvenio i posaditi odmah u zemlju, dobro zalivati i prima se 100 %, Ja imam crvene hortenzije i razmnožavam ih u proleće sa zelenim reznicama. Zelene izbojke otkinem rukom do drvenastog dela i zasadim. Može i sa starijim reznicama ali tada im je potreban duži period za ožiljavanje.
Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2260
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Lipanj 2007 u 20:02
Originalno poslano od člana Nina Nina napisao:

ja nikako ne mogu skužiti kako hortenziju pravilno "ošišati", tj. malo bih je oblikovala i skratila, ali da mi cvjeta iduće godine. na par mjesta sam čitala kako , ali ja to ne kužim, koje grane i kad treba odrezati?
 


Evo savjeta :

Hortenzije se krajem zime nikako ne smiju drastično orezivati...
Dovoljno je KRAJEM VELJAČE odstraniti eventualno smrznute izdanke i stare cvijetove ( iako ni to nije prijeko potrebno....)
Radikalna rezidba ne dolazi u obzir jer ona gotovo u potpunosti eliminira cvatnju tijekom ljeta.

Nina evo sličica jedne hortenzije koja nije uobičajena Hydrangea cinerea...Heart



Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2260
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Kolovoz 2007 u 13:51
Ružičasto ili plava boja hortenzije je pitanje tla, tj.o pH vrijednosti.
Cvijetovi će zadržati plavu boju...isključivo u kiselom tlu koje sadrži dovoljno aluminijeva sulfata.
Ružičasti cvijetovi će biti u alkalnim tlima gdje je vrijednost iznad 7 pH.  
 
Plavu boju možeš sačuvati ako dodaš kisele zemlje ...npr.zemlja za rododendrone ili specijalnim gnojivom za hortenzije.
 
Po slici bi na proljeće mogla razmišljati o presađivanju u veći lonac..
 
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Pridružen: 26 Rujan 2008
Status: Offline
Bodovi: 13777
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Veljača 2009 u 10:09

Ako malo pregledate internet, bit ćete potpuno zbunjeni. Negdje piše da su hortenzije za sjenu, negdje da su za sunce. Što se orezivanja tiče naći ćete da se orezuju nakon cvatnje, ali i u proljeće.

E, pa moje su hortenzije u hladu, ispod stabla paulovnie. Ljepše su mi i bujnije one koje su u većoj hladovini. Orezujem ih nakon cvatnje i to uglavnom mlade grančice, stare samo toliko da oblikujem grm. Na proljeće orežem ako ima suhih grana.
Razmnožim ih u proljeće, te od prošlog proljeća su sada pune listova i cvjetat će ovog ljeta.
I treba im jako puno vode
 
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2010 u 20:13
Sve naprijed napisano odnosi se na velelisnu ili vrtnu hortenziju (Hydrangea Macrophylla). Ponovit ću da se hortenzije u pravilu NE orezuju - osim održavanja "higijene" grma (proljetno odrezivanje suhih cvatova, smrznutih i starih uzdužno raspucanih grana, tankih kržljavih izbojaka, gornjih dijelova zimom oštećenih izboja).

Prirodno ima roza cvijetove (za postizanje plave boje tlo mora biti kiselo pH 4 - 4,5 sa  dovoljno željeza - da bi mogla asimilirati dovoljno aluminija u obliku al. sulfata potrebnog za stvaranje plave boje. Ako je tlo alkalno, neće se moći postići plava boja). Preparat za plavljenje hortenzija može se naći u trgovačkim centrima koji imaju odjele za vrt.
Uz gore navedenu vrstu, evo nekih značajnijih koje se i kod nas sve češće sreću:
Šumska hortenzija (H. arborescens) - krembijela.
Metličasta hortenzija (H. Paniculata) bijela, naraste i do 3 m, cvate od 7. mj.
Penjačica (H. Petiolaris) - bijelog cvijeta
Treba napomenuti da za razliku od prve vrste, H. Arborescens i H. Paniculata cvatu na mladim ovogodišnjim granama - stoga ju treba u rano proljeće drastično orezati.

Sve hortenzije se mogu prihranjivati gnojivom za rododendrone - prihranjivanje završiti najkasnije krajem kolovoza - da stignu sazreti vršni dijelovi grančica, jer će inače zimi stradati.

Iako dobro podnose kontinentalnu zimu, zbog relativno plitkog i osjetljivog korjenja dobro je staviti malč (može i od suhog lišća) i ne saditi ih na izložene i  mokre položaje.
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Siječanj 2010 u 20:28
Zabotravila sam napisati o svom iskustvu sa "farbanjem" hortenzija kojih imam više grmova.
Kako obožavam plavu boju, htjela sam i njih pofarbati - i pretprošle godine kupila preparat za plavljenje. Toliko sam ga sipala kroz cijelu sezonu rasta da sam se pobojala da će ih spržiti. I ništa- bile su roza.
Prošle godine sam ponovila istu stvar - i dalje su ostale roza. Kako sam do sada potrošila sigurno 2 -3 kilograma tog preparata, a tamo se govori o par žlica svakih mjesec dana, to sam shvatila da ih neću moći pofarbati - JER RASTU NA ALKALNOM TLU!
Na vrh
antonija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 29 Travanj 2010
Lokacija: župa dubrovačka
Status: Offline
Bodovi: 5001
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje antonija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Kolovoz 2010 u 17:37
MIRNA,ja moje hortenzije orezujem u drugom mjesecu, tada skratim za trećinu. ako sada orezivaš onda skini samo cvijetove a na zimu ostatak, granu koja nije cvijetala prepoznaješ po pupu na vrhu, tu ne diraj, onu sa orezanim cvijetom vidiš da ima rez na vrhu. radi ovako i mislim da će ti hortenzija uzvratiti ljepotom i veličinom svojih cvijetova. moram ti napomenuti da sam ja na jugu, radi orezivanja u stvari u nas reču da se orezuju kad i loza!
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2010 u 22:36
Evo nekih savjeta koje sam si pribilježila u dnevniu, a koji su meni pomogli da shvatim tajnu hortenzija. Možda ćete naći nešto što vam je korisno.Wink

Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:



Hortenzije


Ako sam dobro shvatila postoje dvije vrste hortenzija , one koje cvjetaju na prošlogodišnjim i ovogodišnjim granama.

Novopečene vrtlare ( kao ja Wink) najviše zbunjue orezivanje hortenzija. Kod mene ih je zimus orezala hladnoća, te sam imala nisku hortenzijusa cvjetovima među stopalima grana i ne baš puno cvjetova.

Često vrtlari misle  žbun je i treba ga orezati da bi bo ljepši , pogotovo što nakon zime izgleda mrtav. Međutim hortenzija je biljka koja godinama može biti prava ljepotica bez ikakvog orezivanja.

Hortenzije podnose orezivanje, ali na pravilan način u suprotnom može izostati cvatnja.

Reziba se vrši kad vam se ne sviđa nešto kod hortenzije, visina, bljedoća cvjetova.

Rezidba kod pojedinih može poboljšati vitalnost i krupnoću cvjetova.

Sve vrste hortenzije se ne sijeku u isto doba i na isti način, već prema vrsti i cvatnji.

1. Cvjetanje na starim granama.

Siječe se nakon cvatnje i to samo cvjetne glavice.

Da bi ste bili sigurni koja vam je vrsta hortenzije prisjetite se kad je cvjetala. Ako je to bilo u rano ljeto, te prestajala do sredine ljeta ( kasnije se mogu pojavljivati sporadični cvjetovi) , onda je ona koja cvjeta na prošlogodišnjim granama.

Ova vrsta hortenzije formira cvjetne pupoljke za sljedeću godinu na kraju ljeta ili početkom jeseni, kad dani postanu kraći i temperature niže.
Da bi ste izbjegli oštećivanje tih pupića odmah kad cvjet krene venuti izrežite ga.
I još jedna pozitivna strana odstranjivanja cvjetnih glalavica je da se pipoljci brže formiraju kad se cvjet skine i biljka se brže oporavlja , te daje veće i ljepše cvjetove iduću godinu.

Vrste

Hydrangea macrophylla temp. min. - 23,
H. serrata temp. min. - 23 ,
H. quercifolia temp min - 28


Najvažnije  ne sjecite ove hortenzije do dna i ne odstranjujte grane koje daju pupove za iduću sezonu.

Da bi ste poboljšali izgled  hortenzije i održali urednost, odstranite najstarije grane koje kvare izgled biljke i smetaju. Kako hortenzija stari , tako i odrveni te može producirati manje cvjetova. Redovito skraćivanje najstarijih grana može ojačati grm i dati bogatiju cvatnju. Takođe na isti način se može održati kompaktnost žbuna i da ne bude previsok, ciljaju se najvišlje grane za rezanje.




2. Hortenzije koje cvjetaju na ovogodišnjim granama


Pošto formiraju grane i pupove iste godine, za taj proces trebaju više vremen i počinju cvatnju sredinom ljeta i cvjetaju do početka prvih mrazeva.
Ova vrsta tolerira da je zaboravite orezati , bitno je da je ne dirate  od vremena kad počinje otvarati cvjetne pupove.

Vrste su veoma otporne ( to mi treba)Smile

H. paniculata temper. min. -35 stepeni
H. arborescens temper. min. -35 stepeni


Da dobijete velike lijepe cvjetove ovu vrstu odsjecite do dna, kasno u zimu ili rano u proljeće. Ako je isječete nemilosrdno do dna dat će svoj maksimum svaku godinu. Međutim oni koji ne sjeku ovako imaju male cvjetove na jakim  granama.
Sječenje do dna izgleda ovako.



Ako ne želite, da pod teretom cvijeta i nakon kiše poliježu grane po zemlji, odsjecite grane na visinu od 45- 60 cm. Ovako.



Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2010 u 22:37
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:

Nastavak o hortenzijama.

Veliki problem za ljubitelje hortenzija u hladnijim podnebljima, je što čekaju cijelu zimu i iščekuju ljeto da vide hoće li se cvjetovi pojaviti na njihovim hortenzijama i dožive razočaranje. Dolazi do odbacivanja pupova.
To se dešava kod vrste Hydrangea macrophylla temp. min. - 23,
H. serrata temp. min. - 23.
Savjet je jednostavan, birajte biljke koje su za vaše klimatske uvjete .
Rješenje za taj problem može biti sadnja hortenzija na sjevero- istok ili prem apadinama, umjesto na jug i zapad. Razlog tome što se jug i zapad prvi zagrijavaju,  to uzrokuje da se pupoljci prerano otvore i odbace zbog hladnoće.
Može se pokušati zaštiti borovim granama ili zaštitnim pokrivalima, ali u promjenjljivim klimatskim i teškim uvjetima to je mala pomoć.

Hortenzije koje imaju previše hlada mogu rezultirati bogatim lisnatim dijelom, a bez cvatnje. Sve ovisi od klime i uvjeta u kojoj biljka raste. Naprimjer u maglovitim sjevernijim, hladnijim krajevima ( bilo bi to kod nas više planinski) ona ne mora uopće biti u hladu. Bitno je biljci pogoditi pravilan položaj,  za klimatske uvjete koje biljka ima, u kojem će ona dati svoj maksimum.

Još jedan problem može zasmetati hortenziju, a to je previše đubrenja.
Previše dušika u gnoivu može dati bogatu lisnatu masu, sa malo cvjetova ili potpuno bez cvjetova.
Hortenzija može podnijeti velike količine gnoiva, bez da se ošteti i spali korjen, tako da možete eksperimentirati.
Previše vlažnosti ili suhoća zemlje može takođe rezultirati manjkom cvatnje.

Poboljšavanjem tla možete pojačati boju vaše hortenzije.


Boja ovisi PH vrijednosti zemlje i o količini aluminija u zemlji ( osim bijelog varijateta koji nije ovistan o pigmentu).
 Hortenzija može apsorbirati aluminij samo ako je PH vrijednost niska.
Znači što je niža PH vrijednost zemlje i više aluminija u zemlji to će cvjetovi biti plavlji. Što je zemlja manje kisela i manje aluminija u zemlji to će ružičastiji cvijet biti.

S obzirom da testovi za aluminij nisu baš lako dostupni, dopustite da vas vaša hortenzija vodi u iskustvo uzgoja i korigiranju boje. Nek biljka raste jednu sezonu i promatrajte njenu boju.

Ako biljka poplavi imate aluminija u zemlji i tlo je kiselo. Ako je pink ili tlo nema aluminij ili je PH višlja.
Trebali bi imati PH indikatore i testirati zemlju u proljeće  da bi ste mogli reagirati na vrijeme.

1. Ako je vaše tlo kiselo i imate alumij prisutan u zemlji = cvjetovi plave, a želite ružičaste. Dodajte vapno u zemlju i fosfor da povećate PH zemlje, ne dodajite aluminij. Ili možete hortenziju držati u posudi u zemlji koja ne sadrži aluminij.

2. Veća PH vrjednost, sa aluminijem = ružičasti cvjetovi, a želite plave cvjetove dodajte kompostnu zemlju koja će smanjiti Ph vrijednost zemlje.

3. Kisela zemlja, bez aluminija= ružičasti cvjetovi. Želite li plavlje dodajte aluminij sulfat za povećanje aluminija u zemlji.

4. Visoka ph zemlje i malo aluminija= ružičasti cvjetovi. Želite plavlje cvjetove dodaje aluminj sulfat i zemlju niže PH vrijednosti da pojačate apsorbciju aluminija.Smile
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 20 Srpanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1031
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Veljača 2012 u 13:04
ohh da razbijamo par mitova koje ovdje citam :)

@Free - hortenzije se mogu zakorjenjivati u bilo koje doba godine (mozda su to i jedine biljke s kojima se to moze) - odrvenjene ili zelene reznice sasvim svejedno, sve se dobro ukorijenjuju. Ako ti nisu uspjele nesto si pogrijesila.

@Svima - hortenzije NISU BILJKE ZA SUNCE. Prirodno rastu u azijskim sumama. Ne smeta im jutarnje sunce ako kratko traje ostatak dana moraju biti u hladu. Zar biljke treba muciti na sunca i cekat da objese svo lisce da bi ih se zalilo? Obicna tortura i barbarizam! Ako zelis uzgajati neku biljku onda se treba raspitati malo i o uvjetima u kojima one prirodno rastu i onda to pokusati stvoriti u svom vrtu. Free kako mislis da bi ti hortenzije rekle da zele u hladovinu? zar znak da su svaki drugi dan s liscem do poda nije dovoljno? (oprostite na emocijama ali ne podnosim tortutu prema biljkama). Hortenzije vole vodu i to u tolikoj mjeri da se mogu saditi bez ikakvih problema i na obale jezerca (prirodno i rastu na obalama rijeka i jezerca).

@darijaz - za plavu boju cvijeta hortenzije trebaju kiseli ph supstrata. To se postize jednostavno - sadnjom biljke u supstrat za rododendrone. Ili se dodaje ALUMINIJEV SULFAT a ne modra galica (Bakar sulfat). Za stvorit plavu boju u cvijetu je potreban aluminij a on je biljkama najvise dostupan upravo u kiselim supstratima. Za zakiseljavanje supstrata moze se dodati i sumpor u prahu. Bijeli cvijetovi se ne mogu bojati. Cavli ili zeljezo ne sluze za plavljenje cvijetova - to se koristi protiv kloroze listova. Kloroza se javlja u alkalnim tlima gdje je zeljezo teze dostupno biljkama. Cavli bas i nisu uspjesni u tome (sporo se raspadaju i stvaraju zeljezov oksid - hrdu, oblik zeljeza tesko dostupan za biljke) ali se zato moze koristiti zeljezov sulfat (koji se usput moze i koristiti i kao prirodni puzomor). Buduci da je zeljezo u alkalnim tlima teze dostupno tada se moze koristit helirani oblik zeljeza sa organskim kiselinama (limunska, EDTA i dr) buduci da takve molekule biljka moze bez problema apsorbirati.


Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 20 Srpanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1031
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Veljača 2012 u 19:47
Ovo sa sumporom funkcionira ovako. Sumpor se prirodnom oksidacijom putem kisika i vode u zemlji pretvara u sumpornu kiselinu koja snizava ph zemlje (u isto vrijeme odlican je fungicid za zemlju buduci da gljivice nemogu razviti otpornost na sumpor). Koliko sumpora dodati u zemlju zavisi o pocetnoj pH vrijednosti zemlje. Sto je ph veci to ce trebat dodati vise sumpora da bi se snizio (zakiselio). Sumpor se moze pomjesati u zemlju prilikom presadivanja ili dodati na povrsinu zemlje okolo biljke. Kao i sa svim kemikalija treba paziti sa dozom jer koliko moze pomoci toliko moze i odmoci ako se ga stavi previse. Plava boja ovisi a kolicini teskih metala u zemlji i o ph same zemlje. Najbitniji je aluminij koji je upleten u sintezu antocianina (gr. anthos = cvijet, cyanos=plavo) - biljni pigmenti koji ovisno o pH mjenja boju iz plavo/ljubicaste u crvenu (kad je ph kisel antocianini su plave boje). Usput aluminij i zakiseljuje biljnu stanicu. Sto je veca kolicina aluminija u zelji to ce cvijetovi biti vise plavi. Da bi se aluminij apsorbirao u biljku pH zemlje mora biti kisel - recimo da je tada aluminij "topiv" u zemlji pa ga biljka moze apsorbirati (mada se na molekularnoj razini dogada malo drugacija prica). U supstratima koji imaju visi pH, znaci vise su bazicni, aluminij postaje nedostupniji (spaja se sa drugim elementima u zemlji i tvori slabo topive soli, npr sa fosfatom). Dodavanjem aluminij sulfata elegantno rjesavamo taj problem jednim potezom jer ta sol dodaje aluminij u zemlju i sulfat koji je zakiseljuje (znaci ne treba dodavati sumpor). Ta se sol dodaje par puta kroz godinu pocevsi od proljece. Moze se posipati kao prah oko biljke ili se moze rastopiti u vodi pa se otopinom zalije biljka. Kolicina opet ovisi o stanju supstrata i o velicini biljke.

@nina22 - od samog sumpora mogu poplaviti ako u zemlji vec postoje visoke kolicine metala ali koje nisu dostupne biljci zbog visoke pH vr. Znaci sam sumpor bez metala nema bas ucinka.

@free - svejedno koliko im dajes vode bit ce vise sretne ako ih stavis u sjenu, a i imat ce ljepse i tamnije cvijetove :). Meni ne zvuci luckavo pricanje s biljkama - odavno je vec poznato (a i ima i puno znanstvenih radova) i dokazano da biljke ne "vegetiraju" nego jako dobro komuniciraju sa okolinom, drugim biljkama, dobrim bakterijama i gljivicama u zemlji a isto tako i sa ljudima na nekoj energetskoj razini. Isto tako mogu biti jako okrutne prema bliznjima (bez problema se poubijaju medusobno - alelopatija) ali znaju biti i jako solidarne i altruisticno nastrojene prema pripadnicima svoje vrste. Oni ljudi koji jos uvjek misle da su biljke bezdusna stvorenja koja nista ne osjecaju, zao mi je to reci, ali zagubljeni su jos uvjek u srednjem vjeku. Kako se ponasas prema  svojim biljkama toliko ti i one vrate kroj ljepotu i prinose.
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 20 Srpanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1031
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Ožujak 2012 u 20:18
Nije hladno za orezivanje. Rezu se najstarije grane, tj one starije od 3 godine. Cvijetovi se odrezu do prvih velikih pupova na grani.
Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 20 Srpanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1031
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Travanj 2012 u 13:03
Inace se biljke, pa tako i hortenzije, nikad ne sade dok su u punom cvatu jer je sva energija usmjerena na stvaranje cvijetova a manje na korijen, Drugo hortenzije se ne sade tjekom ljeta, nego kako i svaki drugi grm u jesen i maksimalno do pocetka proljeca. Trece sve hortenzije koje se nalaze na trzistu, rascvijetane pocetkom proljeca su forsirane (a da ne spominjem da nikad nisu ni osjetile dasak hladnoce) - prirodno doba cvatnje je ljeto. Cetvrto biljke posadene u cisti treset tesko se ukorijenjuju zbog previse veliki strukturnih i svojstvenih razlika izmedu treseta i normalne zemlje (zato ja moje biljke nikad ne sadim u cisti treset) - a to sprecava da se korijen siri izvan tresetne grude u okolnu normalnu zemlju, sto rezultira time da je biljka stalno zedna.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator
Avatar

Pridružen: 06 Listopad 2010
Lokacija: Kvarner,Croatia
Status: Offline
Bodovi: 10501
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2012 u 13:32
Sklanjanjem kontejnirane hortenzije u zatvoren prostor samo joj dajete veću šansu da se uništi. Zašto komplicirate - hortenzija je biljka koja je za van i podnosi minuse i na kontinentalnom i na primorskom dijelu Hrvatske.
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 15 Prosinac 2007
Lokacija: zadar
Status: Offline
Bodovi: 5452
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2013 u 15:27
meri-en dobro nam došla Smile

lijepo ti se oporavila kupljena, a reznice su ti super Clap

moja crvena je ogromna, nisam ni ja baš načisto kako točno orezati, ako ti nije velika i stara, i ne trebaš je orezati, ako je, onda bi bilo dobro svaku treću granu, da se prorjedi i potakne rast novih izboja, da se pomladi

ali glavno je da je orežeš u pravo doba, najbolje nakon cvatnje, najkasnije u jesen, jer ono što skineš u zimu ili proljeće, na tim granama ti neće cvjetati, skineš zametnute pupove

http://www.hanabayflowers.com/hydrangea.html


Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Lipanj 2016 u 18:09
Odgovor na pitanje sa teme Razgovor uz kavu:
Bugice, tvojim hortenzijama je zemlja očito presuha. 
Već sam naziv biljke Hydrangea (grčki znači vodena) ukazuje na to da ta biljka ima velike potrebe za vodom. Ako položaj na kome je posađena hortenzija nije po prirodi vlažan, treba ju redovito zalijevati, naročito prvih godina poslije sadnje dok ne razvije dublje korjenje. Ljeti, za velikih vrućina dobro ju je i dva puta dnevno zaliti.

A tlo u kome će  hortenzije dobro napredovati treba biti rahlo, imati u sebi dosta organskih tvari i što je najvažnije uvijek mora biti malo vlažno sa dobrom drenažom.

Kupljena plava hortenzija s vremenom će postati roza ukoliko ju nisi posadila u kiseli supstrat i ukoliko ju ne budeš prihranjivala gnojivom koje sadrži aluminijev sulfat. Dobro ju je zalijevati i sa kišnicom što pomaže da se tlo održi kiselim, a zakiseljavanju tla će pomoći i dodavanje borovih iglica i drugih četinjača u tlo oko hortenzije.
Hortenzije je uputno povremeno zaliti vodom u koju se doda željezo da se spriječi međužilna kloroza (žućenje) lišća.

Moram napomenuti da ja svoje hortenzije nikako ne mogu dobiti da poplave. Naime, posadio ih je prije puno godina bivši vlasnik vikendice i uz sva moja nastojanja da zakiselim tlo na žalost moju nema uspjeha. A obožavam plave hortenzije (kao uostalom i drugo plavo cvijeće). Isto tako, svake godine im dodam željeza, no unatoč tome povremeno se tu i tamo na nekom grmu pojavi kloroza.

Zato je bitno kod sađenja bilke iskopati što veću rupu i opskrbiti biljku adekvatnom zemljom.
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 22 Ožujak 2007
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 5073
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Travanj 2007 u 17:43
mislim da one najbolje uspjevaju onda kad imaju malo sunca koje zalazi znaci gdje im nije puno toplo
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Travanj 2007 u 21:29
I ja sam ove godine dobila hortenziju i svi koji je imaju vele da u hladu treba biti.Ja sam je tako i posadila,probaj i tiWink
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Travanj 2007 u 07:55
Hvala, gde sam je posadio samo ujutro ima sunca, tako da mislim da će joj odgovarati. Kada potera na stablu mlade izboje dužine 5-6 cm, taj zeleni deo se otkine i posadi. Stalno se zaliva i jako se lako ožili na taj način.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2260
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Travanj 2007 u 18:30
Originalno poslano od člana voki voki napisao:

Hvala, gde sam je posadio samo ujutro ima sunca, tako da mislim da će joj odgovarati. Kada potera na stablu mlade izboje dužine 5-6 cm, taj zeleni deo se otkine i posadi. Stalno se zaliva i jako se lako ožili na taj način.


Dugo vremena sam pokušavala hortenziju  održati na teraci ali mi nije nikako uspjevala biti zelena s velikim listovima, već je bila skoro pa izgorila.
Hortenzija voli sjenovito mjesto , i to uglavnom sjevernu stranu. Voli jako vlažnu zemlju zato se i lako zakorjenjuje. Moja prijateljica ima crvene hortenzije već dugo godina, prekrasni su grmovi visoki skoro 1,5 m i više.Nalaze se u sjeni iza kuće, pa i nisam sigurna dali sunca uopće tamo ikad i ima. Možda malo kroz jutro. Par tih reznica je zasađeno kod moje mame i hladu i za sada izgledaju super!! Ubacit ću sličicu kad procvjeta.
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 22 Ožujak 2007
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 5073
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2007 u 20:28
ma nije bitno ona se moze uzgojiti i u basti u koju nikako ne dolazi sunce kao moja npr jer je u osjenu a kuce su sa strana posaljem slike za koji dan
Na vrh
lana2 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar
DONATOR

Pridružen: 21 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 4717
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lana2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Travanj 2007 u 10:06
Koliko znam hortenzija voli sjenovito mjesto. Sunce je sprži. Voli i dosta vode ako je žedna odmah joj klonu listovi.
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 22 Ožujak 2007
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 5073
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Svibanj 2007 u 08:50
Neki dan sam iz baste uzela jedno mladicu i stavila je u vodu da je ozilim
naravno sa grancicom vrbe
pa me interesuje dali je neko ovako uspio da ozili hortenziju ili je odmah sadite?
kod mene su u basti vec godinama a iskreno nemam pojma kako ju je nana posadila
Na vrh
Nina View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 30 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 233
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2007 u 00:09
moja mama ih je odmah sadila i "primile" bi se
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 22 Ožujak 2007
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 5073
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Svibanj 2007 u 11:28
ja cu iskopati jos jedno u odmah cu je posaditi a aovu drugu cu pustiti da se ozili
hvala Nina
Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2260
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Svibanj 2007 u 18:16
Evo ih dina i u podrumima i izgledaju savršeno...
Kao tepih....Heart


Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Svibanj 2007 u 07:53
Najbolje je uzeti zeleni dio izdanka, koji još nije odrvenio i posaditi odmah u zemlju, dobro zalivati i prima se 100 %, Ja imam crvene hortenzije i razmnožavam ih u proleće sa zelenim reznicama. Zelene izbojke otkinem rukom do drvenastog dela i zasadim. Može i sa starijim reznicama ali tada im je potreban duži period za ožiljavanje.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 22 Ožujak 2007
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 5073
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Svibanj 2007 u 14:02
hvala vam na savjetima
nadam se da ce se moji uspjeti oziliti i primiti
Donata tvoje slike me uvijek oduseve
Na vrh
Nina View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 30 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 233
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Lipanj 2007 u 17:08
ja nikako ne mogu skužiti kako hortenziju pravilno "ošišati", tj. malo bih je oblikovala i skratila, ali da mi cvjeta iduće godine. na par mjesta sam čitala kako , ali ja to ne kužim, koje grane i kad treba odrezati?
 
Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2260
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Lipanj 2007 u 20:02
Originalno poslano od člana Nina Nina napisao:

ja nikako ne mogu skužiti kako hortenziju pravilno "ošišati", tj. malo bih je oblikovala i skratila, ali da mi cvjeta iduće godine. na par mjesta sam čitala kako , ali ja to ne kužim, koje grane i kad treba odrezati?
 


Evo savjeta :

Hortenzije se krajem zime nikako ne smiju drastično orezivati...
Dovoljno je KRAJEM VELJAČE odstraniti eventualno smrznute izdanke i stare cvijetove ( iako ni to nije prijeko potrebno....)
Radikalna rezidba ne dolazi u obzir jer ona gotovo u potpunosti eliminira cvatnju tijekom ljeta.

Nina evo sličica jedne hortenzije koja nije uobičajena Hydrangea cinerea...Heart



Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 22 Ožujak 2007
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 5073
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Lipanj 2007 u 17:52
Donata ovo je prelijepo
Na vrh
Donata View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2260
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Donata Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Lipanj 2007 u 22:23
Da stvarno je prelijepa i dobila sam reznicu pa sam je posadila kod mame jer meni jednostavno za nju na teraci nema hlada..Cry


Na vrh
Nina View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 30 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 233
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Lipanj 2007 u 22:59
donata, hvala
nisam znala za ovu vrstu, prvi put je sad vidim i moram reći da je predivna i neobična
Na vrh
angi View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 02 Travanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 1139
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje angi Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2007 u 08:34
Hydrangea cinerea je čarobna Star
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Lipanj 2007 u 09:51
to bi jaaaaaHugHeart
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 38>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,281 sekundi.