Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Izrada eteričnih ulja
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Izrada eteričnih ulja

 Odgovori Odgovori Stranica  123 7>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Izrada eteričnih ulja
    Objavljeno: 04 Studeni 2016 u 23:19
Histrion je već rekao da treba vremena da se eterično ulje stabilizira.
Evo njegovih riječi:
Karikirano gledano parnom destilacijom "razbijete" eterično ulje na molekule.
Da bi se opet "složile" u pravo ulje potrebno je pustiti ih neko vrijeme da se stabiliziraju.

Vrijeme stabilizacije različito je za različite biljke ... ali u principu vrijedi: što više ulja (u %) sadrži kraće je vrijeme stabilizacije.

Ulje lavande možete koristiti 15-ak dana nakon destilacije ... ružmarina 30-ak dana ... dok ulje smilja morate pustiti najmanje dva mjeseca.

Sva ulja stabilizirajte na sobnoj temperaturi u tami.

Prema ovome treba čekati mjesec dana da se ulje ružmarina stabilizira.
Osim toga, ako se destilira mala količina bilja(ja mogu destilirati samo pola-1kg u svom ekspress loncu) količina et.u. je tako mala da ga uopće ne odvajam.
Destilaciju radim radi hidrolata.



Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Sonya View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 09 Listopad 2016
Lokacija: Istra
Status: Offline
Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sonya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Listopad 2016 u 22:05
Poštovanje Histrion, vidim da imate iskustva u pravljenju eteričnih ulja pa se nadam da ćete mi pomoći. Imam mali kućni destilator, pokušavam raditi e.u. od ružmarina. Sve izgleda dobro, ali na kraju ulje se rasprši u hidrolatu. Možete li mi reći u ćemu griješim.Nova sam u tome, to su mi prvi pokušaji. HvalaShocked
Na vrh
Sonya View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 09 Listopad 2016
Lokacija: Istra
Status: Offline
Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sonya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Listopad 2016 u 14:56
Pozdrav svima svima koji imaju iskustva u izradi eteričnih ulja. Imam mali kućni destilator za izradu ulja. Pravila sam eu ružmarina, ulje se nije diglo na površinu, već ostale raspršeno u hidrolatu. Ponovila sam par puta sa malim izmjenama ali uvijek isto. Da li mi može tko reci u čemu je problem hvala
Na vrh
arim View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 16 Ožujak 2009
Lokacija: Vinkovci
Status: Offline
Bodovi: 1377
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje arim Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Kolovoz 2016 u 15:39
Krasna tema,isčitavajući je može se puno toga naučiti,i ja bih sad htjela imati jedan lonac za destilaciju :) 

smile55
“Život je kao ogledalo: ako mu se namrštiš, namrštiće se i ono tebi; ali ako mu se nasmiješ, uzvratiće ti osmijehom.” – Vilijem Takerej
Na vrh
Ivona View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 09 Ožujak 2007
Lokacija: United Kingdom
Status: Offline
Bodovi: 192
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ivona Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Studeni 2015 u 17:13
Kako ti natice radiš e.u. 
Ja sam radila pomoću starog express lonca i nešto sam uhvatila ali nisam bila baš zadovoljna rezultatima. Ti? Kakva je tvoja proizvodnja?
Na vrh
natica View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 17 Listopad 2015
Lokacija: koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Listopad 2015 u 23:52
Bas steta da je ova tema zamrla.Ja imam dosta biljaka koje bih voljela upotrijebiti za proizvodnju e.u.za vlastite potrebe.Imam tri vrste lavande,kadulje,majcine dusice, timijana,smilja, pcelinje metvice, paprene metvice, mazurana,santoline...Posto sam napravila vec nekoliko tura sapuna u koje stavljam e.u.voljela bih da ih sama proizvedem.Ako je netko nspredovao po tom pitanju bilo bi korisno da o tome nesto napise.Pozdrav svakom tko svrati na ovu temu.
Na vrh
histrion View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 21 Veljača 2014
Lokacija: Istra
Status: Offline
Bodovi: 55
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje histrion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Studeni 2014 u 17:49
Parnom destilacijom klinčića dobili bi ulje koje sadrži previše eugenola te bi bilo toksično.
Klinčići se destiliraju vodenom destilacijom.

Neozbiljni proizvođači eteričnog ulja klinčića proizvode ga ekstrakcijom ... to znači uz upotrebu otapala (koja uvijek u manjoj količini ostanu u ulju).
Ekstrakcijom se može dobiti čak do 20% ulja (iako to nije pravo eterično ulje). Destilacijom se može dobiti oko 0,8% eteričnog ulja. To znači ... iz kilograma klinčića destilacijom bi dobili oko 8 ml ulja.
Prije destilacije potrebno ih je grubo samljeti.

Ulje je potrebno koristiti umjereno.
U uljima za masažu ne smije biti više od 1% eteričnog ulja klinčića.
Ne smiju ga koristiti trudnice i osobe koje koriste lijekove za spriječavanje zgrušavanja krvi. Eterično ulje klinčića iritira kožu i veoma je agresivno na sluzokoži.

Pa ipak ... eterično ulje klinčića odličan je anestetik i anelgetik.
Na vrh
hana View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 05 Srpanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 4007
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Studeni 2014 u 20:45
Što bi se deslilo kad bi se destilirao klinčić? I za što bi to ulje bilo dobro?
"Chi pianta un giardino semina la felicità"

Amelia,It
Na vrh
histrion View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 21 Veljača 2014
Lokacija: Istra
Status: Offline
Bodovi: 55
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje histrion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2014 u 11:26
Stiže zima iako pogled kroz prozor ne ukazuje na to.
A zima uz sve ljepote donosi i zdravstvene probleme.

Odlično sredstvo za lakše disanje, iskašljavanje, izlučivanje bronhialne sluzi ... ali i za opuštanje mišića je - eterično ulje bora.

Najbolji je Pinus Mugo. Ali i ostali imaju (više ili manje) iste karakteristike.

Iglice bora sadrže oko 0,5% eteričnog ulja.
Postotak ulja je veći u iglicama gornjih grana i na stablima koja rastu usamljeno, a manji kod starijih grana. (Drugim riječima - potražite usamljeno stablo i naberite iglice na najvišim mladim granama).
Postotak ulja se poveća i ako iglice pustite nekoliko dana da se malo osuše.

U iglicama se nalazi i smola koja spriječava destilaciju ulja te je potrebno iglice "narezati" (što sitnije to bolje).

Recepti:
U 1 dl običnog ulja (bademovog, maslinovog ...) stavite 2-3 ml (50-ak kapljica) eteričnog ulja bora i time masirajte prsa i leđa (kod prehlade ili bronhitisa) ili razboljele mišiće.
U 2 dl vruće vode stavite 2-3 kapljice eteričnog ulja i inhalirajte.

Oprez !!!
Eterično ulje bora ne smije se koristiti kod bronhialne astme i magarećeg kašlja.
Na vrh
histrion View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 21 Veljača 2014
Lokacija: Istra
Status: Offline
Bodovi: 55
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje histrion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Listopad 2014 u 14:07
Povremeno provjerim ima li novih objava u ovoj temi ... svaki put me iznenadi koliko ljudi (poput mene) otvori temu ... ali me još više iznenadi da unatoč interesu nitko ništa ne napiše.

Da malo dopunim temu.

Jučer sam (jeftino) nabavio veću količinu crnog papara u zrnu da se "malo igram".

Pošto nigdje nisam pronašao podatak (iskreno rečeno - nisam ni tražio intenzivno) o vremenu destilacije destilirati ću u vremenskim intervalima sve dok količina ulja u zadnjem vremenskom intervalu ne padne pod 10% prosjeka.
Očekujem da će destiliranje trajati manje od dva sata.

Eterično ulje papra osim što fantastično miriše (obavezan je sastojak u parfemima*** koje volim) stimulira probavu, opušta mišiće i ubrzava krvotok.
Upravo ove zadnje dvije karakteristike vjerujem da će mi pomoći kod glavobolje. Naime zbog problema sa mišićima vrata i smanjenim protokom krvi u mozak imam česte glavobolje.

Količina ulja koju očekujem je oko 25 ml iz kilograma papra.

*** - koliko sam shvatio pravilno se kaže parfem iako se trgovina u kojoj ih prodaju naziva parfumerija. Zar ne bi onda morali reći parfum??? Tongue
Na vrh
Nelissa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 18 Rujan 2014
Lokacija: Split
Status: Offline
Bodovi: 8
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nelissa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2014 u 17:52
Histrion

Zaista sam vam zahvalna na informacijama kojima me obasipate. Vjerujem da će i drugim članovima foruma koje interesira ova tema, dobro doći. Smile
Kapilarni termometar ću svakako potražiti čim prije-to je još jedna korisna praktična informacija.
U vezi ove tabele sa temp.vrelišta koju sam priložila, čini mi se da sam pogrešno razumjela o kakvoj temp.vrelišta se radi Sad vidim da se tu misli na temp.vrelišta samog eter.ulja.
O eteričnim uljima sam dosta toga učila u školi za aromaterapiju, ali uglavnom o njihovoj primjeni, također i o čuvanju u tamnim staklenim bočicama i druge detalje koji su bitni za primjenu i čuvanje eteričnih ulja. U školi smo obrađivali načine proizvodnje eteričnih ulja, ali detalje tehnološkog procesa prema vrsti bilja, nismo obrađivali.
Što se tiče smilja, prema svim izvorima koje sam pronašla, smilje se bere svježe i trebalo bi se destilirati u roku 24 sata i da, istina je da se bere  sa stabljikom, nije neophodno da budu samo cvjetne glavice. Svjesna sam da za 1 kg et.ulja treba oko 1 tona biljke smilja - ne pucam na velike količine, jer nemam te mogućnosti, ali onoliko smilja koliko mi raste oko kuće, ću iduće godine požnjati, i probati destilirati u kotlu. Znam, bit će to mala količina, ali će me jako razveseliti, također i hidralat. Big smile
Na vrh
histrion View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 21 Veljača 2014
Lokacija: Istra
Status: Offline
Bodovi: 55
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje histrion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2014 u 09:15
Karikirano gledano parnom destilacijom "razbijete" eterično ulje na molekule.
Da bi se opet "složile" u pravo ulje potrebno je pustiti ih neko vrijeme da se stabiliziraju.

Vrijeme stabilizacije različito je za različite biljke ... ali u principu vrijedi: što više ulja (u %) sadrži kraće je vrijeme stabilizacije.

Ulje lavande možete koristiti 15-ak dana nakon destilacije ... ružmarina 30-ak dana ... dok ulje smilja morate pustiti najmanje dva mjeseca.

Sva ulja stabilizirajte na sobnoj temperaturi u tami.

Ulja obavezno držite u tamnim staklenim bočicama.
Ako koristite bočice u kojima su bili sokovi ili neke druge tekućine provjerite otpornost poklopca. Eterična ulja tope neke plastike!!!
Na vrh
histrion View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 21 Veljača 2014
Lokacija: Istra
Status: Offline
Bodovi: 55
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje histrion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2014 u 09:03
Temperaturu vode u kotlu ne morate gledati ... morate je čuti.
Šalim se. 
Voda u kotlu mora cijelo vrijeme lagano ključati da bi proizveli dovoljno pare.

Temperatura vrelišta pojedinih ulja vama je nepotreban podatak. Ulje lavande hlapi i kod sobne temperature, ali bi kod temperature 220 stupnjeva ključalo i proizvodilo maksimalnu količinu pare 

Malo fizike:
Vrelište je temperatura kod koje se parni tlak neke tekućine izjednači s tlakom okoline.

Vrelište vode je oko 100 stupnjeva ... ali ste primjetili da voda intenzivno proizvodi paru i kod 50 stupnjeva ... i da lokvica vode ishlapi i kod temperature 20 stupnjeva. 

Ako pogledate tabelu ... glavni sastojak lavande je linalil acetat ... kod 100 stupnjeva parni tlak linalila je oko 12 mmHg - ali je parni tlak vode kod iste temperature 750 mmHg. Zbrajanjem ta dva parna tlaka dobivamo više od 760 mmHg što znači da smo prešli točku vrelišta mješavine ulja i vode.

Drugim riječima: idealna temperatura pare u sunčanom danu (visok zračni prisak) u Splitu (nadmorska visina nula) je 96-97 stupnjeva, a ako je vani nevera nekoliko stupnjeva manje. Smile

Ako nabavite kapilarni termometar pokušajte održavati temperaturu biljaka na više od 90 stupnjeva.
Na vrh
histrion View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 21 Veljača 2014
Lokacija: Istra
Status: Offline
Bodovi: 55
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje histrion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Listopad 2014 u 08:24
Proizvodnja eteričnog ulja nije nova grana alkemije ... stoga ne smijete vjerovati svemu što pišu "alkemičari".

Smilje se žanje zajedno sa stabljikama (nije potrebno odvajati cvjetiće). Za litar ulja trebalo bi vam oko 3 tone svježih cvjetova ... odnosno tonu osušenih. Ja sam ove godine smilje brao na Osorščici kad je već bilo gotovo suho. Iako je bilo već gotovo suho sušio sam ga još dodatnih sedam dana (cijelo vrijeme u hladu). Smilje lako "zakuha" što znači da ga morate sušiti na velikoj površini da svaki cvijet ima dovoljno zraka. 
Najbolje ga je brati u one mrežaste vreče za krompir. Jedna vreča suhih cvetova dati će vam oko 5ml ulja. 

Kod onih 25 minuta mislio sam od trenutka kad priteče prva kap iz kondenzatora.
Temperaturu bilja dobro je znati. Najbolje rješenje za vas (pošto je zaptivanje poklopca vodom) je kapilarni termometar.

OPREZ. Žica koja povezuje temperaturnu sondu i "sat" je ustvari tanka cijev - što znači da je ne smijete savijati pod oštrim kutom. 
Kad je kotao gotovo pun na sredinu kotla u biljke gurnite sondu i "žicu" oblikujte po kanalu kojeg ćete napuniti vodom.
Kapilarni termometar u rasponu od 50 do 100 stupnjeva košta od 70 do 120 kuna.
Na vrh
Nelissa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 18 Rujan 2014
Lokacija: Split
Status: Offline
Bodovi: 8
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nelissa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2014 u 18:32
@Histrion

Ispričavam se na kasnom odgovoru. Bila sam na otoku , gdje nemam dostupnost internetu.
Naravno, za početak sam koristila ono što mi je bilo najdostupnije, a to je lavanda iz mog vrta na Visu. Zaboravila sam spomenuti da je lavanda koju sam destilirala u 8-mjesecu bila ubrana također u 8.mj., zbog čestih kiša i vlage, a i moje odsutnosti sa otoka nisam je stigla ubrati kroz 7.mjesec.
Tako da baš i nije bila najbolji materijal za destilaciju, pošto se cvijet osušio na grmu.Ermm
Al to smo svjesno napravili jer nam je za prvi put cilj bio isprobati kotao, saznati kako radi i sve što ide uz to.
Hvala za ovaj savjet o prosušivanju bilja prije destilacije. To sam već čula, al nisam bila sigurna u to.   Smile
Vrlo je korisna informacija u vezi smanjivanja volumena i većeg postotka eteričnog ulja u posušenoj biljci.
Osim kadulje na Visu mogu ubrati i ružmarina kojeg ima poprilično i tradicionalno se destilira , mirte, zatim u vrtu imam  dosta geranija - Pelargonium graveolens kojeg sam ciljano zasadila, muškatne kadulje, komorača, smilja( za smilje baš nije poželjno sušenje, koliko sam saznala,  treba se destilirati u roku 24 sata od branja cvjetnih glavica). Tako da materijala imam, pa kad opet odem na Vis, krenut ću u branje kadulje po viškim brdima i pokušat opet isprobat kako destilator  radi. Vrlo mi je korisan vaš savjet o vremenu destilacije, ne bih sama zaključila da je dovoljno 25 minuta da sve bude gotovo. Nadam se da ću uspjet to sve uredit i postić potrebnu temperaturu da bi se destilacija obavila. Nakon teorije trebam se uhvatit prakse.
Još me muči pitanje - kako znati kolika je postignuta temp.u kotlu pošto nemam pokazatelj temperature, na str. Plantagea / http://www.plantagea.hr/dev/dobivanje-etericnih-ulja/
naišla sam na ovu tabelu

Molekula

Eterično ulje bogato molekulom

Temperatura vrelišta

pačulol

pačuli

140 °C

?-pinen

bor

155 °C

1,8-cineol

eukaliptus globulus

176-177 °C

linalol

ružino drvo

198-199 °C

linalil acetat

lavanda

220 °C

geraniol

palmarosa

230 °C

timol

timijan ct. timol

232 °C

karvakrol

mravinac

237 °C

cinamaldehid

kora cimetovca

248 °C

eugenol

klinčićevac

254 °C

i zaista se pitam kako ću bez termometra znati kolika  je temp.vode u kotlu. ? Možda će biti moguće instalirati termometar na kotao? Mislite li da je to moguće?

Odličan savjet za čišćenje kotla. Nažalost, do bukve ću trebati poći dalje od primorskog pojasa. Na Visu, a i bližoj okolici Splita je baš i nema. Pošto nam je bakreni lonac u drugom pokušaju destilacije zagorioEmbarrassed, čišćenje sam obavila sa sodom bikarbonom i alkoholnim octom, te limunovim sokom. Uspjela sam ga očistiti bez mehaničkih oštećenja. Na jednoj int.stranici sam našla da se bakreno posuđe fino da očistit sa kečapom, pa sam na kraju upotrijebila i kečap i zaista su zablistale bakrene stijenke lonca.Star
Hvala i na receptu za kupku. Koristit će u zimskom periodu, a i sada za jačanje imuniteta.

Sad nestrpljivo čekam da opet odem na Vis i ponovo isprobam kotao, a do tada ću raditi na teoretskom učenju , te prema vašim vrlo korisnim savjetima.
Lijep pozdrav i do slijedećeg puta Smile


Na vrh
histrion View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 21 Veljača 2014
Lokacija: Istra
Status: Offline
Bodovi: 55
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje histrion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Rujan 2014 u 00:22
@ Nelissa

Na početku dok učite (na vlastitim greškama - poput svih ostalih) koristite biljke kojih ima u vašoj okolini dovoljno i koje sadrže dosta ulja.
Veoma zahvalna biljka koju možete brati i destilirati tokom cijele godine (% ulja naravno nije konstantan) je kadulja.
Prije destilacije ostavite je nekoliko dana da se malo osuši. Postotak eteričnog ulja vezan je na suhu tvar što znači da sušenjem "podižete" % ulja i smanjujete energiju potrebnu za destilaciju.
Nakon tri-četiri dana sušenja (ne na suncu) u destilator će vam stati gotovo tri puta više (cca 1,5 kg - a to je cca 4 kilograma svježe ubrane kadulje). Vrijeme destiliranja u tom će slučaju biti kao kod lavande 20+25 minuta i dobiti ćete (sad u jesen) oko 20 ml ulja.

Recept: kilogram grube morske soli, 5 ml eteričnog ulja kadulje, šaka suhih cvjetova lavande, po želji i na vrhu noža boje za jaja (samo toliko da sol poprimi malo boje) ... sve dobro promiješati. Jedino što vam još treba je kada puna tople vode (kg soli dovoljno je za 5 velikih kada).

p.s. - u prošlom sam vam postu zaboravio napisati. Najbolje sredstvo za čišćenje kotla je pepeo listopadnog drveća (najbolja je bukva) i malo finog riječnog pijeska. Ako imate osjetljivu kožu zaštite ruke rukavicama.
Na vrh
Nelissa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 18 Rujan 2014
Lokacija: Split
Status: Offline
Bodovi: 8
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nelissa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2014 u 10:57
Histrion

Nipošto me niste zatrpali informacijama, naprotiv sve što ste napisali mi jako znači.
Posebno ovaj dio o vremenu kuhanja i temperaturi. Svjesna sam da je 8 sati predugo vrijeme i da je sve trebalo biti gotovo za manje od 2 sata, ali...neiskustvo, nepovoljni uvjeti, pomalo strah od prejake vatre jer su nas zaplašili sa pričama o zagaranju kotla. Doduše, upravo to nam se i desilo sa drugom turom koja je trebala bit popravni od prve ture. Ouch
Eh, da ...voda nakon prve destilacije je bila posve smeđa...znači da je temperatura bila niska, jer smo u  prvoj turi baš dosta biljke sabili. U drugoj je bilo više rastresito i pojačale smo vatru, pa je na koncu zagorilo. Ermm
Svakako, hvala vam na ovim savjetima. Kad opet budem u prilici isprobati kotao,  objaviti ću rezultate.
Na greškama se učimo, pa je dobor  i objaviti sve te greške kako bi i drugi početnici znali što ne treba raditi.
Puno hvala, lijep pozdrav, Nela

Na vrh
histrion View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 21 Veljača 2014
Lokacija: Istra
Status: Offline
Bodovi: 55
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje histrion Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2014 u 07:30
Originalno poslano od člana Nelissa Nelissa napisao:


... želim učiti i naučiti ...

Samo 5?? Izgleda veći. 
Ako je cjelokupni volumen kotla 5 litara to bi značilo da možete destilirati oko kilograma bilja.
Litar vode je malo premalo ... ja bih dodao još pola litre.
Plamenik sigurno nije prejak ... posebno ne na početku kad vam je potrebna velika količina pare da ugrijete biljke. Vodu u kotlu morate cijelo vrijeme čuti kako kuha ... temperatura biljaka mora biti oko 90 stupnjeva. Ako vam temperatura biljaka padne pod 90 para će se kondenzirati na biljkama i cijediti natrag u vodu. Nakon destilacije preostala voda mora biti gotovo čista - ako je smeđa znači da imate premalu temperaturu ili premalo bilja.
Biljke ne možete previše stisnuti ... što ih više stisnete to je bolje.
Ako stavite 1,5 litara vode i u preostali prostor lavandu (3,5 litara) to bi moralo biti oko kilograma bilja. Iz toga bi morali dobiti oko 0,5-0,6 litara hidrolata i ovisno o sorti lavande od 12 do 30 ml eteričnog ulja (znači tri one male bočice).
8 sati kuhanja je 10 puta previše. Mislim da bi u vašem kotlu vrijeme grijanja moralo biti oko 20 minuta i vrijeme destilacije (od trenutka kad priteče prva kap) oko 25 minuta. U tih 45 minuta dobiti ćete oko 95% svog ulja koje postoji ... daljna destilacija samo će vam razrijediti hidrolat i pokvariti miris, a ulja ćete dobiti 20-ak kapi (jedan mililitar) više. 
Kotao je vodom koja se nalazi u onom kanalu oko poklopca dovoljno zatvoren (kanal mora biti pun do vrha ... prije provjerite da li je onutrašnji rub kanala viši od vanjskog). Problem su vam spojevi cijevi. Spojeve ćete najbolje zatvoriti "paštetom" od raženog brašna. U šalicu stavite žlicu brašna i dvije-tri žlice vode te miješajte da dobijete masu gustu poput paštete. Time namažite sve spojeve kroz koje bi mogla izlaziti para. Nakon destilacije osušenu masu namočite vodom, pustite pet minuta da se "opusti" i jednostavano operite spojeve da su potpuno čisti za slijedeću destilaciju.

Nadam se da vas nisam zatrpao informacijama ... ako nešto nisam dovoljno jasno napisao pitajte.

Na vrh
Nelissa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 18 Rujan 2014
Lokacija: Split
Status: Offline
Bodovi: 8
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nelissa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2014 u 15:22
@Fermina-Daza
Da, zapravo to jest  umanjeni kotao za peći rakiju s razlikom što uz ovaj ide i inox sito koje se stavlja u lonac u kojem se kuha biljni materijal. Voda je ispod sita, a iznad se stavi bilje. Zapremina lonca je 5 lit.
Probali smo, ali nije baš bilo uspješno , zapravo treba još namjestiti neke detalje, bolje naučiti, i vjerujem da će drugih puta biti bolji rezultati Smile


Na vrh
Nelissa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 18 Rujan 2014
Lokacija: Split
Status: Offline
Bodovi: 8
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nelissa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Rujan 2014 u 15:15
@histrion
Hvala vam na odgovoru i spremnosti za pomoć.
Destilator čiju sliku sam objavila ima zapreminu 5 litara. Još trebam nabaviti odgovarajući plamenik, jer ovaj koji imam je izgleda prejak za ovako malu količinu.
Uz bakreni lonac ide i inox sito na koje se stavlja biljni materijal, a voda je ispod sita i ulila sam oko 1 l vode-do visine sita. Za prvo probno korištenje koristila sam lavandu i napunila je do vrha, te još sabila (možda i previše?) - nisam mjerila težinu, nego koliko je stalo do vrha.
Nakon 8 sati kuhanja uz loše uvjete (neadekvatan plamenik, vjetrovito pa se plamen gasio), te neiskustvo kod rukovanja, iscijedilo se oko 2 dcl hidrolata, a ulja baš i nismo vidjeli-možda u tragovima. Nepovjeriljava sam prema ovom sistemu vodenog dihtunga, nekako mi se čini da bi to ipak bilo bolje da je lonac u kojem se kuha bolje zatvoren. Također i spojevi bakrene cijevi od lonca do kondezatora idu na taj vodeni dihtung i tu je baš procurilo nešto prije nego je otišlo u kondezator. Voda u kondezatoru je bila posve hladna cijelo vrijeme.
Eto, želim učiti i naučiti više, pa ću vas vjerovatno kontaktirati na mail. Hvala na tome.
Lijep pozdrav. Smile
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 7>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,297 sekundi.