Izrada eteričnih ulja |
Odgovori | Stranica <1234 7> |
Korisnik | |
histrion
Nedavno posijan Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U prosjeku ovu temu svaki dan otvori (i pročita) 40 ljudi ... to znači (bar se meni tako čini) da je velik interes.
Istovremeno ... na svakih 20 dana (govorim o prosjeku od dana kad je tema otvorena) netko objavi tekst. 800 pogleda za jedan upis ??!!?? Otkrivajući svijet mirisa i djelovanja eteričnih ulja svakim danom sam sve više oduševljen. Sve što znam o eteričnim uljima i hidrolatima naučio sam (nažalost najčešće) na greškama vjerujući na netu objavljenim informacijama. Da ne bi i drugi učili na greškama svo stečeno znanje spreman sam podijeliti. Kao što sam u sličnoj temi napisao (pa mi je moderator obrisao tekst) ... u proizvodnji i uporabi nema mistike. Alkemija i proizvodnja ulja odnosno hidrolata nemaju ništa zajedničko.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
histrion
Nedavno posijan Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
@ Nelissa
U principu su svi destilatori isti ... Na prvi pogled rekao bih da je vaš 20-litarski - što znači oko 3 kg bilja. Samo su tri stvari koje morate znati: biljke ne smiju biti u dodiru s vodom, kotao mora biti pun do vrha i voda u kondenzatoru mora biti uvijek hladna. To je sve. Ako želite možete me kontaktirati i na e-mail (edgar.prso@gmail.com) p.s. - Prošli vikend sam u običnom kotlu za rakiju destilirao bejturan (slatki pelin - Artemisia Annua L.). |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zapravo je isti kao kotao za peć rakiju, samo što je mali.Morao bi funkcionirati.
Jeste li probali? |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
Nelissa
Novo sjeme Pridružen: 18 Rujan 2014 Lokacija: Split Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/zacinsko_i_ljekovito_bilje/destilator_za_etericna_ulja_1/73987.aspx -
otkrila video kako staviti slike- Hvala Cvijet info! Ovako izgleda moj destilator za izradu eteričnih ulja |
|
Nelissa
Novo sjeme Pridružen: 18 Rujan 2014 Lokacija: Split Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Poštovanje Histrion. Upravo sam pročitala ovu vašu objavu i zainteresirana sam za vaše savjete.
Postala sam jednu objavu, ali još imam problem da naučim postati fotografije, pa dok to ne naučim još ne mogu objaviti fotografiju. Bit ću zahvalna na vašoj pomoći kad budete imali vremena. Pozdrav, Nela |
|
Nelissa
Novo sjeme Pridružen: 18 Rujan 2014 Lokacija: Split Status: Offline Bodovi: 8 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima! Zovem se Nela, zanima me sve o biljkama, a pošto sam i aromaterapeut posebno me zanima i proizvodnja eteričnih ulja. Dobila sam na poklon destilator za eterična ulja zanatske izrade i nisam baš sigurna u njegovu djelotvornost pošto funkcionira po sistemu vodenog dihtunga.
Željela bih postati foto destilatora za eterična ulja kako bih zamolila one iskusnije u ovoj temi za neke savjete. Nova sam na forumu pa nemam baš iskustva sa postanjem fotografija. Nažalost ne otkrivam alat preko kojeg mogu postati fotografije. Molim za pomoć Nela |
|
Tanja2002
Novo sjeme Pridružen: 01 Srpanj 2014 Lokacija: Vukovar Status: Offline Bodovi: 1 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pozdrav svima... Postovana Hoya, Danas sam citala ovu temu i naisla na Vas post. Cini mi se dosta zanimljiv, pa sam odlucila da se registrujem. Zanima me da li biste mi rekli kako se kako se odvajate ulje od tekucine? Hvala Vam unapred. |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Puno hvala na iscrpnom i jasnom odgovoru.
|
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
histrion
Nedavno posijan Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Iako se na slici ne vidi volumen lonca na slici iznosi 10 litara. To znači da je dovoljno velik da u njega stane 3 kg cvjetova lavande ili 2,5 kg ružmarina.
Rešetka u ekonom loncu smanjila ti je volumen na 2/3 . To znači da bi za istu količinu bilja morala imati ekonom lonac od 15 litara. Tlak u običnom loncu iznosi toliko koliko iznosi tlak zraka izvan lonca. Ako na poklopcu ekonom lonca napraviš rupicu napravila si običan lonac. Voda zakuha pri 100 stupnjeva na nadmorskoj visini nula metara pri tlaku 1,013 atmosfere (1013 hektopaskala). Ventil na ekonom loncu regulira tlak u unutrašnjosti. Ako je ventil napravljen za 1000 mbara nadtlaka voda će zakuhati kod 120 stupnjeva. To je fizika - zakoni termodinamike. Na onoj objavljenoj slici vidi se (u kutu) lijevak za odjeljivanje. Sav hidrolat i ulje ulijem u lijevak ... pustim nekoliko minuta da ulje "ispliva" na površinu ... najprije isputim hidrolat, zatim onaj kritični dio (malo) hidrolata i (malo) ulja (to koristim za izradu sapuna) i na kraju samo ulje. Na žalost ne mogu ti pokazati sliku preuređenog lonca za kuhanje nad parom jer koristim kupljen destilator (ali ti mogu na pp poslati skice kako bih ja to uradio). |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Histrion što si ovo podijelio s nama.
Ima tu i poneka nejasnoća.Napr. kako ovo omogućava destilaciju veće količine bilja?Mislim da omogućava toliku količinu koliko bilja stane u gornji lonac.A to baš i nije neka količina.Ja u svom express loncu mogu staviti samo 1/2 kg bilja i pustim da mi isteče samo pola litre hidrolata sa eteričnim uljem jer ga ne odvajam. I bilje se u mom loncu ne dodiruje vode jer unutra ima jedna rešetka na koju stavim bilje umotano u finu mrežicu koja ga drži na okupu i ne dopušta padanje u vodu. Nije baš točno da nema pritiska u loncu, itekako ima. Volila bih viditi ( na slici ) tvoju verziju ovog destilatora jer ova nam slika ne govori puno. I da nam objasniš kako odvajaš eterično ulje od hidrolata.Hvala. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
histrion
Nedavno posijan Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Upravo destiliram bor.
Ovih dana u Puli fantastično cvjeta .... more je žuto od cvjetnog praha. Za destilaciju nije potreban ekonom lonac. Tlak u loncu iznosi 0 (nula) milibara iznad zračnog tlaka jer je cijev koja vodi iz lonca na drugoj strani otvorena (i tlak je izjednačen). Osim toga biljke ne smiju biti potopljene u vodi (u loncu) jer se u vodi otope i dijelovi biljke koje ne želimo imati u ulju. Najjednostavniji način destilacije kod kuće je u loncu za kuhanje nad parom. To su ona dva lonca od kojih je jedan običan, a drugi ima perforirano (izbušeno) dno. Poklopac na slici nije dobar ... mora biti takav da se držač može skinuti i u nastalu rupu se ugura čep (najbolji su oni plastični od butelja). Koroz čep se probuši rupa u koji se gurne cijev. Druga mogućnost je da pronađete star poklopac i probušite rupu promjera cijevi. Sistem za kondanziranje nastale pare i ulja je isti kao kod već opisanih sistema. Samo još jedna "mala tajna". Spoj između lonca, preforiranog lonca, poklopca i cijevi mora biti takav da ne propušta paru. To postignemo tako što dvije žlice raženog brašna pomiješamo s malo vode i dobivenom pastom namažemo spojeve. Ako negdje na spoju vidimo da izlazi para dodamo još malo paste. Ovakav destilator nam omogućava destiliranje veće količine bilja ... ali ono što je najvažnije spriječava dodir vode i biljke. |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa podijeli.Uvijek ima zainteresiranih..
|
|
histrion
Nedavno posijan Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pročitao sam sve što je u ovoj temi napisano ...
S većim se dijelom slažem ... ali ima nekoliko postova koji su ili laž ili glupost ili nepotrebno kompliciranje. Ako još ima zainteresiranih za destilaciju kod kuće (u improviziranim destilatorima) biti će mi zadovoljstvo podijeliti iskustvo. |
|
desert rose
Trajnica Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro nam došao histrion, želim ti puno uspjeha u uzgoju i preradi te se nadam da ćeš se družiti s nama i izvještavati nas o napretku!
|
|
histrion
Nedavno posijan Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala, hvala. Dosadilo mi je da mi pod imenom eterično ulje prodaju sintetiku i neke čudne mješavine ... pa sam odlučio za sebe (i prijatelje) proizvoditi svoje ulje. Ove godine planiram uzgojiti i destilirati lavandu, ružmarin, kadulju, timijan i bejturan. |
|
desert rose
Trajnica Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2547 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovo izgleda predobro... kao da je dio inventara nekog čarobnjaka!
|
|
histrion
Nedavno posijan Pridružen: 21 Veljača 2014 Lokacija: Istra Status: Offline Bodovi: 55 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nov sam na forumu ... pa za prvi post samo pozdrav i jedna slika
[/quote] Moj destilator. |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovo je poboljšana verzija moga home-made destilatora za dobivanje eteričnih ulja i hidrolata.Moj sin je napravio preinake na kondezatoru i sada hidrolat nesmetano putuje.
Količina et. ulja je zanemariva jer je količina bilja koja stane u lonac mala.Ali hidrolati su vrhunski zato jer destilaciju ne razvlačim unedogled nego od 1 kg bilja izdestiliram manje od 1l hidrolata (optimalno je 1kg/1l ). Veliki proizvođači razvuku destilaciju beskonačno dok ne izvuku i posljednju kap et. ulja ali zato hidrolat bude blaga vodica. |
|
Milan.J:F:
Novo sjeme Pridružen: 13 Rujan 2012 Status: Offline Bodovi: 1 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Koga zanima proizvodnja eteričnih ulja i biljnih ekstrakata neka izvoli pitati...
Rado ću odgovoriti na sv apitanja vezana za tehnologiju, pogotovo ako to nekog zanima sa profesionalnog aaspekta. |
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja bih ipak gledala porijeklo i nacin dobivanja tog ulja.Ono bi moralo biti hladno prešano i nerafinirano i ako je moguće iz eko uzgoja a to sve poskupljuje ulje.Ali ipak, ne trošimo na litre kantarionova ulja.
Ja ga pravim od svog maslinovog ulja, od maslina koje uzgajam uglavnom ekološki i koje hladno prešam, za koje posjedujem i certifikat extra djevičanskog maslinovog ulja.Takvo me nije strah stavljati na kožu i piti ga u ljekovite svrhe. |
|
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|
Odgovori | Stranica <1234 7> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |