Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Uređenje i planiranje vrta
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - što oko sjenice?
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


što oko sjenice?

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
macak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 25 Veljača 2008
Status: Offline
Bodovi: 841
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: što oko sjenice?
    Objavljeno: 26 Travanj 2008 u 22:27
Upravo završavamo šesterokutnu sjenicu. Prednja i stražnja strana sjenice nek bude isklučena iz savjeta jer je stražnja okrenuta susjedu i tamo je pecara, a prednja je ulaz. Dakle imam dvije strane koje trebam zasaditi, koje se sastoje od po dvije stranice (ako kužite, jer je sjenica šesterokutna). Gledano od kuće lijeva strana dobiva sunca, recimo neka lagana polusjena, tamo sam kupila 3 ruže penjačice crvene boje sympathie. Desna strana je više u hlade (i baš ta strana je prema ulici). Tamo imam hortenziju penjačicu i u planu mi je bršljan, njega mislim uzeti direktno iz prirode da budem sigurna u prezimljavanje. Mislila sam još u podnožju penjačica urediti malu stazicu s cvijećem, da ne rastu baš iz trave. Kako bih uredila tu stazicu, koje biljke, pogotovo ovaj dio prema ulici? Stazicu bih usku, okolo je travnjak i voćke. I koliko brzo zapravo raste bršljan?
Svi savjeti su dobrodošli, nadam se da ste me skužili. Hvala!
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Travanj 2008 u 22:34
U početku bršljan sporo raste, ali kad se " ugnijezdi" onda postaje korov....Postoji tema na forumu -  Bršljan....Tongue
Na vrh
macak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 25 Veljača 2008
Status: Offline
Bodovi: 841
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Travanj 2008 u 22:38
Ja za sad volim te "korove", tek učim pa mi oni najbolje idu. A od njega očekujem da mi zatvori te dvije stranice prema ulici, bit će zaštita od vjetra i susjeda, a hortenzija će cvjetati i mirisati (nadam se). Idem tražiti tu temu!
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Travanj 2008 u 08:42

Macak,slažem se sa manči u svezi bršljana no znam i o čemu ti pričaš kad veliš da voliš te korove.Problem sa bršljanom će nastati za par godina,kad se on toliko raširi da ga više ne možeš kontrolirati,a za tih par godina ćeš ti postati pravi majstor pa ćeš htjeti saditi zahtjevnije biljke. Ne znam jel ti bitno kako je preko zime(vjerojatno nije jer ne koristite sjenicu).Zašto,uz tu hortenziju,ne posadiš clematis.Ne mogu si predočiti koliko je to veliko no staviš u sredinu hortenziju i sa svake strane po jedan clematis,neka se isprepliću.Imaš onih koji ranije cvatu i onih koji kasnije cvatu,pa tako kombiniraš.On brzo raste,već će ti ove godine ,ako ga sad posadiš,lijepo narasti.Super je biljka za početnike jer gotovo ništa ne traži.

Vidjela sam kod jedne kuće puzavi pajasmin,predivan je. ljudi su ga posadili  pred ulaz uz neke stupove i sad imaju krasan zid od njega.On,kod njih,sad cvate.Ne znam puno o njemu no kod njih je na istoku.Znači samo jutarnje sunce.
Što se stazice tiče,to zavisi koje biljke voliš,hoćeš trajnice ili jednogodišnje.Visoke ili nešto niže.
Kako veliš da si početnik,probaj sa  jednogodišnjim biljkama.Ako bi nešto nisko,stavi tagetes,idealan je jer brzo raste,cijele godine cvate,trpi i jako visoke temperature.
Na vrh
macak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 25 Veljača 2008
Status: Offline
Bodovi: 841
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Travanj 2008 u 22:05
Kod mene nema vručine, većinom je to svijetla polusjena i s druge strane hlad. Sviđa mi se i to što bi bršljan ostao zelen preko zime.
Jedna stranica sjenice je dugačka 2,60m, znači sa svake strane dva puta toliko. Za sad sam mislila u hlad posaditi vodenike, s još nečim, nešto s ukrasnim lišćem. Čitala sam da je na uskim gredicama najbolje kombinirati par biljaka i ponavljati ih. Za ovu drugu stranu, sunčaniju još ne znam. Vjerojatno kadife jer njih imam posvuda, nekako su mi prirasle srcu.
Ajde dajte mi još ideja. Po mogućnosti biljčica koje se nađu na tržnici.
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Travanj 2008 u 22:23

Za gredicu,stavi one vrtne begonije.

Ne mogu se sjetiti nečeg sa ukrasnim lišćem no evo jedne jednostavne kombinacije.Od niskih staviš ili te begonije ili niske kadife a svakih pola metra,ili malo duže, grm ivančice-stablašice. E sad,možeš kupiti već formiran grmić ili ga sama formiraš no onda kod kupnje gledaj da ti je glavna grana lijepa ravna.Sad sam se tih ivančica sjetila(pogodne su za sunčana mjesta i za hladovinu) no možeš i neki drugi cvijet tako formirati.

Tako će ta,recimo ivančica,biti malo iznad ovih kadifa i neće jena drugoj smetati.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,281 sekundi.