Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Četinjače i zimzelene vrste
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Taxus ili tisa
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Taxus ili tisa

 Odgovori Odgovori Stranica  123 4>
Korisnik
Poruka
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Taxus ili tisa
    Objavljeno: 20 Lipanj 2008 u 13:04

Uronivši u slijed događaja koji su prethodili uređenju velikog prostora koji tada nije pokazivao niti tračak afiniteta prema kultiviranosti, a kamoli budućoj otmjenosti i urednosti, uz zemljište na kojem se trebalo formirati novo osmišljeno i arhitektonski prihvatljivije zdanje buduće vikendice, bludila je na vjetrometini zapuštena i na jednu stranu naherena zbog silovitog potira sjene bivše šume, već ovelika tisa, zacijelo posađena prije dvadesetak i više godina.

To snažno stablo je u čitavoj toj gunguli raslinja bilo idelistička zelena tvorba koja je u svako godišnje doba isijavala svojom neumornom svježinom.

S obzirom da su njene duge grane primjetno nabasavale na velike staklene plohe kuće, odlučila sam okrhnuti tu utažujuću ljepotu dozvolivši i zdanju i njoj samoj da lakše dišu.

Nije se pokolebala. Zelena, stasita, s mladim izbojcima nastavlja svoju neumornu povijest rastenja...

 

Tisa je oduvijek cijenjena zbog svojeg tvrdog kvalitetnog drveta koje je nekoć služilo u mnogim djelatnostima.

Od njenog debla su se izrađivale razni alati i drške, služila je kao drvo za izradu čamaca i lukova, korištena je za mnoge namjene u rezbarstvu, tokarstvu, te za izradu namještaja, podova i pokrova za krovišta upravo zbog toga što posječeno drvo čak ni nakon dvadesetak godina nema uobičajenu podlložnost truljenju, a posjeduje lijepa dekorativna svojstva.

S obzirom da raste sporo (radi čega je i kvaliteta drveta neupitna), može postići duboku starost.

Poznati su primjerci tise stariji od tisuću i više godina.

Doseže visinu do dvadesetak, a u promjeru obujam i od po nekoliko metara.

Tisa je uglavnom rasprostranjena u sjevernoj hemisferi, od Evrope, Azije, Kavkaza do sjeverne Amerike, preferirajući sjenovitija šumska područja s većom količinom vlage u zraku.

S obzirom da je u prošlosti uvelike sječena, u Hrvatskim staništima je gotovo iskorijenjena. No, Zakon o zaštiti prirode će možda pripomoći očuvanju te nedvojbene ljepote zimzelenog drva.

 

Tisa je poznata po svom lijepom stasitom habitusu i tamnozelenoj do zlatnožutoj boji iglica.

Kora joj je tanka crvenkastosmeđe boje koja se kod odraslijih primjeraka ljušti u manjim ljuskama.

Grane su duge vitke prepunjene otpornim iglicama, a na stablu se mogu zadržati mnogo godina nakon čega ih odbacuje i mijenja novoizraslima, no, uvijek je blistavog i bujnog izgleda.

Još jedna njena rijetka osobitost kao crnogorične vrste je što je u stanju i nakon sječe čitavoga stabla iz panja potjerati izbojke.

Primjer su novoizrasle mladice iz dijelova koje sam morala ukloniti ne bih li smanjila njezin razgranati obujam.

Izuzetno je pogodna za šišanje i oblikovanje, tako da njegovani primjerci s redovitim orezivanjem mogu nalikovati gustom zelenom zidu.

Zbog svoje se estetske vrijednosti često sadi u parkovima, ali i okućnicama, na što bi ljubitelje lijepog i funkcionalnog svakako trebalo potaknuti, ali i radi njenog postupnog izumiranja i znatne iskorijenjenosti.

 

Tisa je dvodomna vrsta. Cvjetovi se pojavljuju odvojeno na muškim i ženskim stablima.

Može se razmnožavati sjemenom i vegetativno, što sam i sama pokušala otrgnuvši veliki broj mladica s posječenih grana i posadila ih na sjenovito mjesto. Neke će se zacijelo ukorijeniti.

Jedna od negativnih osobitosti tise je što su svi njeni dijelovi, osim sočne, mesnate ovojnice ploda, otrovni. U iglicama i sjemenkama sadrži alkaloid taksin koji je koban za srce.

Međutim, ovojnica ploda ima neka svojstva od kojih se spravlja lijek protiv plućnih i drugih bolesti.

 

S obzirom na njenu čudnovatu dugovječnost i neobične osobitosti samog drva, u narodima je oduvijek postojalo uvriježeno mišljenje, i nazovimo praznovjerje, da onaj koji posjeduje tisu u blizini doma može mirno odahnuti jer njeno stablo tjera zle duhove.

Dijelovi tise su se nekada ušivali u komade dječje odjeće i umetali u rogove životinja kao preventivna zaštita od magije.

 

Kako bilo, tisa je, unatoč i uprkos svemu, i najposlije bez pretjerivanja, prekrasno vazdazeleno stablo lijepog habitusa, skladnih proporcija, malenih gustih iglica i ljupkih okruglih crvenih ili žućkastih plodova koje ga krase u kasno ljeto.

Ima mnogobrojne vrline, a posebno estetsku i dekorativnu, s mogućnošću oblikovanja po želji, što je veoma važno u uređenju manjih prostornih cjelina i vrtnih ambijenata.

Postoje različite vrste tise koje se razlikuju po načinu rasta i obliku, kao i mnogobrojni kultivari raznoliko nijansirani.

Ja sam ih posadila nekoliko, krasnih, neodoljivih i zahvalnih... Za budući tisućugodišnji rast...

 

Nekoliko kultivara tise raznolikog habitusa i boja ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Šeflera View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Lokacija: Stankovo
Status: Offline
Bodovi: 2274
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Šeflera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Lipanj 2008 u 14:05
OTC-otkrij tajnu - jel to napokon tvoj vrt ?!?!
Hoću vidjeti tvoje slikice! Ubi me ovo iščekivanje!!!!smile107 smile143
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Lipanj 2008 u 15:02
Zar misliš da ovakav vrt može izrasti u nekoliko godina!?
A tise rastu desetljećima da dosegnu ovu visinu.
 
Dobro slušaj... Ovo govorim samo jednom... (šalim se!)
Moj vrt ima nekoliko godina.
Stvoren je na prostoru bivše šume koju sam, dakle, u tom periodu morala ukloniti, svako deblo prebacivši preko vlastitih ruku kako bih bila sigurna u odabir pravih stabala što su ostavljena na njihovu i moju sreću.
To zahtjeva vrijeme i veliki napor. Ali upornost je pokretač svega. Ponajprije ljubav.
Zamisli vrt od nekoliko godina kontinuiranog rada i sadnje - u slijedu - kako se čistio prostor od nemoguće opisivog stanja
A biljke rastu kako im se prohtije, zeljaste brže, ali drvenaste - po izboru.
Stoga... malo strpljenja... pokazat ću i ja svoj započeti PROCES.
Ako te ubije iščekivanje, pa kako ćeš ga onda vidjeti...
 
... i dobro slušaj... moj vrt ima nekoliko godina...
Eto, rekoh to već drugi put... Enough for now!
Patience, patience please!
 
Na vrh
Šeflera View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 17 Siječanj 2008
Lokacija: Stankovo
Status: Offline
Bodovi: 2274
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Šeflera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Lipanj 2008 u 15:11
It is I, Leclaire!

Ne čujem dobrooooooo!!! smile40
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Lipanj 2008 u 16:55

smile222

It's OK!

Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Ožujak 2010 u 22:41
Tisa (Taxus baccata) je zbilja prekrasno drvo. Prošlu jesen sam posadio Taxus baccata Fastigiata Aueru. To je drvo sa prve slike koju je on the cloud postavila u početnom postu. Trenutno imam u svome, recimo pinetumu poprilično različitih primjeraka Tise. Auera (zlatna) mi je najdraža.

Ako netko želi pokušati Tisa se jednostavno razmnožava reznicama. Idealno vrijeme za to je kasno ljeto. Ne trebate hormon. Postotak uspješno ukorijenjenih biljaka je velik .


Taxus baccata "Fastigiata" Auera
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2010 u 18:31
On the cloud je tako puno toga rekla o Tisi, na tako lijepi poetski način. Žao mi je što je trenutno nema.

Njoj poklanjam sliku ove zagrebačke ljepotice. Visoka je približno 5m. i po mojoj procijeni starija od 40 god. to je kultivar Taxus Baccata Fastigiata

. . . . . . .
Na vrh
Lantana View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 31 Listopad 2008
Lokacija: Bol
Status: Offline
Bodovi: 6857
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Lantana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2010 u 20:57
Pinus ja obožavam sve crnogorice, ali za bor je mali vrt, a ove manje vrste mi ne uspjevaju. Rekli su mi da je to zbog vapnenastog tla. Da li je ova tisa mekanih iglica, jer sam jednu takvu vidjela kod nas i u zadnjih 7-8 godina narasla je 1 metar, a to bi mi odgovaralo, a ima i reznica Wink.
život je more
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Ožujak 2010 u 21:44
Da ova Tisa sa gornje slike ima izuzetno mekane iglice. Za male vrtove je pogodna Taxus baccata "Fastigiata" Auera. Sporo raste,( 7- 8 cm –god) ima uski habitus, dobro podnosi orezavanje. U stvari sve Tise dobro podnose orezavanje. Konačna visina koju dosegne je ipak impresivna jer Tise dugo žive 1000 god. i više.
Ja trenutno imam zakorijenjenih 30 mladih reznica. Od svih četinjača tise se najjednostavnije razmnožavaju. Dovoljno je da krajem ljeta otkineš reznicu i zapikneš u zemlju za cvijeće, te skloniš sa sunca na sjenovito mjesto i održavaš vlažnim. Evo još jedna Tisa koju vlasnik svake godine orezuje. Kraj ove često prolazim.

. . [/IMG]
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Rujan 2010 u 22:10
Tisa…. lat.Taxus baccata – Hrvatski prijevod - „otrovni plodovi“ .
Što nije potpuno točno. Sluzasto, slatko meso oko otrovnog sjemena nije otrovno ali nije ni posebno ukusno.
Prošlu jesen sam posadio 20 sadnica Tise. Izabrao sam samo ženske biljke iz razumljivih razloga. 1. Ljepše su 2. Ne izazivaju alergiju
I evo godinu dana poslije nagrade. Sve su pune crvenih bobica!

. . .
Na vrh
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 11 Svibanj 2010
Status: Offline
Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Rujan 2010 u 06:20
Tisa je predivna. Gdje ste kupili sadnice? Ja sam se malo interesirala i našla sam tek u jednom privatnor rasadniku u Lici.
Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Rujan 2010 u 08:06
GT, kad ćeš ići prema Bjelovaru, u Rovišću skreni prema Žabljaku i posjeti rasadnik familije Bengez. Mislim da ćeš se oduševiti.
Na vrh
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 11 Svibanj 2010
Status: Offline
Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Rujan 2010 u 09:52
hvala
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Rujan 2010 u 19:29
g.t….Sadnice sam kupio u Rasadniku Zrinjevac Jankomir a nešto u rasadniku MBM Lučko . Zavisno od kultivara. Točno prije godinu dana. Ako se odlučiš za živicu od Tise po mojem je u tom slučaju najbolji izbor kultivar Taxus baccata media Hicksii . Zašto ? Zato što sama po sebi raste u obliku grma i najjednostavnije je sa njim formirati gustu kompaktnu živicu.
Samo pazi Tisa raste sporo, puno sporije od Tuje i nije primjerna za visoke ograde.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Rujan 2010 u 23:24
Tisa (ove moje su od Taxus Baccata Fastigiate 5 metarske sa gornje slike) se jednostavno razmnožava reznicama. Postotak uspješno ukorijenjenih je veliki.



[
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2010 u 00:11
Pinus ono sa crvenim bobicama je Taxus baccata -Common Yew ili nije?
Jako lijepo stablo, šteta što je minimalna zimska tolerancija - 17 stepeni.

Došla sam do par sjemenki te vrste i stavila u vrt. Hoće li naklijati?Smile
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2010 u 13:52
One dvije tise sa crvenim bobicama su Tise Taxus baccata. Rijeći Taxus baccata kada prevedeš sa latinskog na Hrvatski znače:“ otrovni plodovi“. Dali znaš da su Tise jedine četinjače koje imaju plodove. Tisa na gornjem postu lijeva slika za koju pitaš je kultivar Taxus baccata media Hicksii a na desnoj slici Taxus bacata Fastigiata.
Jedna od razlika između ta dva kultivara je oblika habitusa. Media Hicksii raste u obliku grma a Fastigiata ima uspravnu stupastu rast. Navela si podatak da Tise izdrže samo -17 C, što mislim da nije točno .   Ove dvije moje Tise sa slike ispod posta su starije od 10 g i nekoliko puta su proživjele zimu od – 25 C bez ikakvih posljedica.
Ako Tisu želiš razmnožiti učini to sa reznicama. Skoro svaka se primi, ne trebaš nikakve hormone. Razmnožavanje kultivara tisa sa sjemenom nije moguće. Razmnožavanjem iz sjemena dobiješ osnovnu vrstu . cijeli proces je zahtjevniji i sporiji.

Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2010 u 22:05
Originalno poslano od člana Pinus Pinus napisao:

Navela si podatak da Tise izdrže samo -17 C, što mislim da nije točno .   Ove dvije moje Tise sa slike ispod posta su starije od 10 g i nekoliko puta su proživjele zimu od – 25 C bez ikakvih posljedica.



Ej, nisam mislila da su  Tise do - 17, nego samo vrsta Taxus baccata (Common Yew).Wink

Taxus baccata (Common Yew)
Hardiness
: UK - fully hardy; North American hardiness zones 7 to 8
Zone 7a: to -17.7 °C (0 °F)
 Zone 7b: to -14.9 °C (5 °F)

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:VuO7o8qPPQwJ:www.enjoy-your-garden.com/shade-tolerant-trees.html+Taxus+baccata+Common+Yew+%2B+temperature+zone&cd=6&hl=en&ct=clnk

Znam da većina Tisa podnosi zonu 4 ( Zone 4a: to -34.4 °C (-30 °F) i Zone 4b: to -31.6 °C (-25 °F))

Tu i tamo kupim informacije , upotpunjavam i ispravljam vašim mišljenjima i iskustvom = dobar rezultatWink

Provjeravam , jer mi je teren na 750 metara nadmorske visine, sa dosta oborina, jako vjetrovito i najniže temperature su išle ispod - 20  . Žive ograde nisu jeftine, te želim najbolji odabir i da ne pogriješimWink

Do reznica one Tise, od ove što sam uzela sjemenke, više ne mogu doći  to je bilo u slučajno usput.smiley4392.gif

Evo i tu na stranici, koju nam je Lora darovala, imaju neke informacije o Tisama . U biti za pregrš biljaka se mogu naći osnovne informacije, a da se ne mora prekopavati net ( nekad brzinskiWink). Još da je mogu koristiit, kad griješim, pri kupovini u dućanu.LOL
http://www.mobot.org/gardeninghelp/plantfinder/Alpha.asp?start=T&end=T
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2010 u 22:21
Pošto se razumiješ u ove ogradice imam pitanje i zamolbu za dobar savjet.

Trebala bi planirati živu ogradu za bar 20 metara, za dio terena koji neće biti izložen građevinskim radovima i uništavanju. Već iduću godinu bi na proljeće planirala neku ogradicu.

Visina bi trebala biti bar 1.2 jednog dana kolika je visina pletene plastificirane ograde. Ideja o Tisi mi se jako sviđa.
Do sada  grmovi koje imam na terenu su listopadni ( lovorvišnja i još neki). Moguće što su mlađe biljke odbace listove i jako kasno se zazelene, te mi se to ne sviđa kao živa ograda cijelom dužinom, stavila sam ih više kao dekoraciju u dio koji mi nije bitno da zaklanja pogled.

Ali ova duža ograda bi imala svrhu:
- smanjiti udar vjetra ( znači da mu se može suprotstaviti, a da ne po legne trajno )
- da nije preskupa (kad bi se sadio nasad od 20 metara), mogu i uzeti male sadnice te čekati da narastu ( sad ako čekanje nije 10 god., bojim se da ne odlepršam sv. Petru a ne vidim moju ograduLOL)
- da podnosi i oko - 25
- tlo je pjeskovito , sa primjesom kamena ( mogu ga obogatiti)
- da mu ne otpadnu listovi pa da 7 mjeseci ili više namam živu ogradu
- i jako bitna stvar je da ne bude preširoka, recimo oko 40 cm

Što bi bio tvoj savjet i izbor.Embarrassed
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Listopad 2010 u 23:40
Po meni je najljepša živica od Tise ali istovremeno zahtjeva i dosta vremena za uzdržavanje. Osim Tise sviđa mi se i živica od Thuje ocidentalis Smaragd . Ona nešto brže raste i nije zahtjevna za uzdržavanje. Problem je što svako ima svojeg slikara i ono što je meni lijepo ne mora biti nekom drugom.
Uvijete koje si postavila za svoju živicu su gledajući u cjelini vrlo teški za ispuniti. Širinu živice od 40 cm a da bude istovremeno lijepa možeš postići jedino sa Tisom, možda još Šimšir ali on je dosta skup i još sporije raste. Širina živice od Thuje ocidentalis Smaragd bez orezivanja je nešto veća ali istovremeno zahtjeva normalno vlažno tlo. ( pijeskovito tlo ?)
Link koji si postavila po meni nije korektan. Pogledaj ove podatke sa tvog linka: Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' (Golden Irish Yew)
Form: tree
Foliage: evergreen
Hardiness: UK - fully hardy; North American hardiness zones 7 to 8
Iz iskustva znam da moja Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' (Golden Irish Yew) izdrži zimske temperature od – 25 C bez problema. Podaci sa neta nisu nužno točni.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 4>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,297 sekundi.