Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Pastrnjak
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Pastrnjak

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Nickless View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 04 Travanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 159
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nickless Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Pastrnjak
    Objavljeno: 26 Lipanj 2008 u 11:00
Evo nakon samo nekih 3 mjeseca shvatio sam da sam zasijao pastrnjak, a ne peršin Confused
 
Ima li netko kakva iskustva s tim povrćem? Zanima me prije svega kada se vadi i da li se može smrznuti?
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
anitnom View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 05 Lipanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 32
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje anitnom Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Lipanj 2008 u 13:38
Nemam iskustva, ali ovo znam iz literature.
Korjen treba skupljati u jesen i zimu, samo od mlade biljke jednogodišnje biljke prije nego se razvije stabiljka(stariji korjen navodno je otrovan). Takav korjen se skuha u vodi slanoj i koristi kao mrkva (juhe, salate, variva), a može se raditi i pire  i umak. Čak se pržani korjen koristio i kao zamjena za kavu.
Mladi listovi su bogati C vitaminom i koriste se kao dodatak juhama i drugom povrću.
U jesen se plodovi mogu koristiti i kao začin, poput recimo kopra.
Na vrh
katruža View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 12 Kolovoz 2007
Status: Offline
Bodovi: 787
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje katruža Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Lipanj 2008 u 14:50

Sijem ga svake godine jer ga volim. Već sada mladi korijen stavljam u juhu, zajedno sa mrkvom i peršinom, a kasnije kad je debliji ponekad ga narežem i pečem u pečnici na maslacu -može i s krumpirom, dodajem ga u variva, u grah .... Mislim da ga trošim čak više nego mrkvu.

Lišće ne koristim. Na jesen, oko polovice iskopam i stavim u podrum ,a pola ostavim vani, pa ga koristim na proljeće, čak je i bolji ako malo promrzne.
Na vrh
Nickless View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 04 Travanj 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 159
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nickless Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Lipanj 2008 u 15:08
Hvala na idejama, dobro da ga nisam počupao kako mi je bilo na pameti Tongue
 
Još jedno pitanjce, da li se može jesti sirov?
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Lipanj 2008 u 21:58
Može se jesti sirovo, pirjano ili kao začin za juhu. I lišće se koristi za začin, možeš jedan korijen posaditi najesen u teglu pa na prozor, tako cijele zime imaš svježe lišće. Inače punu veličinu postiže tek od listopada, otporan na mraz, a skladišti se kao mrkva.
Na vrh
dugokosa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 07 Svibanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 886
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dugokosa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Lipanj 2008 u 22:18
lišće ti nije tako aromatično ko korijen ali možeš ga bez problema dodavati i stavljati u jelo ,ja volim malo korijena naribati sirovog u salate
sutra je novi dan
Na vrh
hoya View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 26 Rujan 2008
Lokacija: rijeka
Status: Offline
Bodovi: 6572
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hoya Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Studeni 2008 u 21:39
Ovo je moj pastrnjak. I ja ga koristim više nego mrkvu, a do parije par godina nisam znala što je to. Nezamjenjiv je ! 
 
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
Na vrh
Cvijetomanijak View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar
*moderator - povrća

Pridružen: 31 Svibanj 2011
Status: Offline
Bodovi: 496
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cvijetomanijak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Veljača 2012 u 13:38


Drugi nazivi : paškanat, jelinjak, mrkvica


OPIS
Dvogodišnja biljka koja naraste do 1m, šuplje, rebraste, žljebaste, razgranate stabljike. Neparno perasti listovi jajoliki ili lancetasti, na rubu nazubljeni, sjedeći razdijeljeni na 3-7 dijelova, s obiju su strana sjajni, a odozdo fino dlakavi. Listovi su na gornjem dijelu stabljike reducirani u rukavcu. Cvjetovi zlatnožute boje tvore štitove na dugim peteljkama. Plod je eliptičan, 7mm dug i 3-5 mm širok, s uskim krilima na rubu. Podzemni dio je jako vretenasti bjelkasti korijen.

UZGOJ
Raste na livadama, uz putove, rubove šuma, proplanaka, a uzgaja se plantažno i u vrtovima.Da bi uzgojili pastrnjak potrebno je duboko propusno tlo,kako bi se korijen moga razviti.Te najbolja  pH vrijednost tla da bude oko 6,5.Nije zahtijevan sto se tiče topline te se moze ostavljati na polju tokom zime.

Uzgaja se pretezito iz sjemena.Sijeme klija 10-15 dana te se sjetva vrši od ožujka na dobinu od 2 cm ,te na razmak od 25 cm.Najbolje ga je sijati gusto zbog slabe klijavosti ,te nakon nicanja prorijediti ga dok je tlo vlažno.Rasadjuje se kad biljka dostigne velicinu od 10 cm .

Takodjer ga je dobro saditi uz luk ,kako ga nebi napala mrkvina muha.

Dobri susjedi: rajčica,korabica,mrkva,rana salata,luk,poriluk

Pastrnjak dugi bijeli glatki - Dug, stožast i bijeli korijen
možemo iskopavati cijelu zimu.

SAVIJETI
  • Divlji pastrnjak treba dobro poznavati, da se na zamijeni s otrovnom kukutom i trubeljkom, kojima je nalik.
Na vrh
Zeleni dašak View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 02 Ožujak 2012
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zeleni dašak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Travanj 2012 u 16:04
Nije baš da sam ljubitelj peršina i pastrnjaka, a i ne razlikujem ih .. =) ... ali za one koji vole pastrnjak i žele ga saditi .. vjerujem da će biti od pomoći .... ;)

 

Engleski naziv: Parsnip; Latinski naziv: Pastinaca sativa L.;

Pastrnjak je stara kulturna biljka, dobivena je od samoniklog pastrnjaka. Uzgaja se za preradu i to pretežno za sušenje. Dvogodišnja je biljka te u prvoj godini sazrije zadebljali korijen sličan peršinu, ali krupniji. Najčešće je stožastog oblika, krem bijele boje, glava ima do 10 cm promjera, a može doseže težinu i do 500 g. Na skraćenoj stabljici nalazi se rozeta jednostavno perastog dlakavog lišća, koja je bujnija i krupnija od peršina. U drugoj godini razvije bujnu i razgranatu cvjetnu stabljiku sa štitastim cvatovima. Brzo gubi klijavost, pa je najbolje koristiti jednogodišnje sjeme.

Agroekološki uvjeti

Temperatura

Za vegetativni rast optimalne su temperature od 16 - 18 °C, ali raste i pri 4 °C. Visoke temperature usporavaju rast, no na njih je otporan. U kontinentalnoj klimi može prezimiti na otvorenom. Za prijelaz u generativnu fazu treba dulje razdoblje nižih temperatura. (1 - 10 °C).

Voda

Ima dubok korijen i može se koristiti vlagom iz dubljih slojeva tla, pa se na aluvijalnim tlima uz rijeke može uzgajati i bez navodnjavanja. Ravnomjerna opskrba vodom osigurava dobar prinos i dobru kvalitetu.

Tlo

Najbolje uspjeva na srednje teškim tlima, ilovastim ili ilovasto-pjeskovitim, neutralne reakcije (pH 6,5 - 7,0). Na većim površinama za preradu uzgaja se, u kontinentalnom području, u dolinama rijeka.

Agrotehničke mjere

Plodored

Ne smije se sijati na istu površinu najmanje 4 godine. Zbog duge vegetacije uzgaja se kao glavni usjev, najbolje nakon strnih žitarica što omogućuje dobru pripremu za ranu sjetvu pastrnjaka. Vadi se kasno u jesen, pa nije dobra pretkultura za proljetne usjeve.

Obrada tla

Jesensko oranje je potrebno obaviti na 25-30 cm dubine. Prije sjetve tlo se gnoji kompleksnim NPK-gnojivima u omjeru 10:20:30. Po potrebi se dodaje vapno, budući da su biljke uzgajane na kiselom tlu sklone raku. Pastrnjak dobro raste uz grašak i salatu, uz uvjet da nije u sjeni.

Gnojidba

Zbog velikog kapaciteta rodnosti i velike lisne mase pastrnjaku treba osigurati dovoljno hraniva. Uz gnojidbu s 220 kg dušika, 150 kg fosfora i 300 kg/ha kalija te uz sklop 250 000 biljaka/ha postignu se prinosi od 45 t/ha.

Sorte

Najveći izbor kultivara pastrnjaka ima Engleska i skandinavske zemlje, a u nas se uzgajaju Dugi bijeli i Podravkin bijeli, koji se ubraja u polu duge. Dužina korijena mu je 20 - 30 cm, a promjer u glavi do 10 cm. Prednost im je što se lakše vade.

Sjetva / sadnja

Zbog duge vegetacije prednost ima rana sjetva u ožujku i do sredine travnja. Sije se u redove uz razmak 40 - 50 cm, a razmak u redu treba biti oko 10 cm, uz planirani sklop od 200 000 - 250 000 biljaka/ha. Treba koristiti sjeme proizvedeno prethodne godine što bolje klijavosti, da se izbjegne nejednako nicanje i nepravilan raspored biljaka u redu. Potrebno je 2 - 4 kg sjemena/ha. Pastrnjak sporo niče.

Njega nasada

Tijekom vegetacije međuredno se kultivira, dok se ne zatvore redovi. U sušnom razdoblju 2 - 3 navodnjavanja mogu osigurati dobar prinos.

Berba i skladištenje

Puna tehnološka zrelost pastrnjaka nastupa tek u kasnu jesen. Može se vaditi i ranije, kada je zadebljali korijen veličine peršina i koristiti se za proizvodnju i prodaju u svježem stanju. Na većim površinama vadi se kombajnima za mrkvu ili šećernu repu. Prinosi mogu biti do 50 t/ha. Ako se ne stigne izvaditi na vrijeme, može ostati u tlu i vaditi se tijekom zime ili u rano proljeće, prije nego što protjera novo lišće.

Zdrav, suh i neoštećen korijen pastrnjaka može se skladištiti za kasniju preradu u trapovima ili podrumima. Optimalna temperatura skladištenja je 0 °C uz relativnu vlažnost zraka oko 95 %.

Na vrh
dorakukec View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 27 Lipanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dorakukec Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2013 u 10:50
Ja sam jučer posijala pastrnjak u teglu , zalijala, pokrila folijom i stavila na ormar. Hoće li to biti dobro?
Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
DONATOR

Pridružen: 10 Ožujak 2010
Lokacija: Međimurje
Status: Offline
Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Veljača 2013 u 13:43
Neznam zašto si sijala u teglu,pastrnjak se sije u zemlju isto kao mrkva,kad prođe opasnost od mrazeva.
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.
Na vrh
dorakukec View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 27 Lipanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 4
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dorakukec Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Veljača 2013 u 14:09
Da mi prije nikne pa da ga presadim van u zemlju.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.