Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Lukovice i gomolji
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Dracunculus vulgaris
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Dracunculus vulgaris

 Odgovori Odgovori Stranica  12>
Korisnik
Poruka
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Dracunculus vulgaris
    Objavljeno: 27 Lipanj 2008 u 19:35

Fotosession bi bio primjereni reprint osjećaja i izazovno - uzvratna stavka na vizuelni podražaj gotovo svih vrsta iz porodice Araceae.

One su, naoko, neobične "ljiljanske" tvorevine egzotičnog i ekstravagantnog izgleda od kojih neke uistinu odudaraju od standarda klasične ljepote.

Arisaema, već spomenuta dragocjenost kolekcionara i zaljubljenika u nadrealno i posebno, ostaje na svojoj ljestvici extra vizure.

No, ne umanjujući prvotnoj sjaj, još je jedna sumanuto lijepa, ali u našim prostorima nedovoljno poznata voodoo fantazma - Dracunculus vulgaris ... Đavolji jezik, Crni zmaj..., ili jednostavno -  Voodoo ljiljan.

A kada ga gledate, shvaćate zašto se netko dosjetio nazvati ga upravo tako, s upravo tako mnogo inačica koji efektno i slikovito dočaravaju vizuelnu ezoteriju koja mami do besvjesti, istodobno  odbijajući s još jednom svojom osobitošću, a koja je zacijelo više nego igdje u biljnom svijetu zastupljena, s blago rečeno - smradom.

Bogohulno je i neprimjereno spominjati miris drugog cvijeća, ili Arisaeme, koju nezloćudno utrpah u koš s opakim razbijačicama njušnih osjetila, kad u nekim varijetetima ima čak ugodno privlačan, ili miris beznačajan za spomen.

No, ovaj, iz iste obitelji Araceae ima onaj nepriličan, tvrdokoran i krajnje neugodan vonj, kojega ću pobliže nešto kasnije opisati.

Stoga, svo cvijeće, ako sam vas povrijedila bilo kakvom sličnom osobnom opaskom – opraštajte mi!!!

 

Dracunculus vulgaris, egzotična i spektakularna biljka, ima nedaleko porijeklo.

Prirodno smještena u Mediteranskom podneblju, ponajprije otoka, dijelova Afrike i Azije, uzela je mah u svijetu kao egzotično, neuobičajeno i već spomenuto – van svakih kalupa, nemjerljivo biljno bogatstvo.

 

Visina s cvijetom, koja je na biljci prva i posljednja osnova oduševljenja, doseže cijelih 100 – 150  cm. Zna varirati, ovisno o uzgoju.

Premda je visoka, jednako je toliko i robusna, pa joj uglavnom nije potreban nikakav potporanj.

Dovoljno je otporna da može preživjeti zimske uvjete ako joj se ukaže primjerena pažnja - od same sadnje do brige tijekom zime.

Traži dobro drenirano i nezahtjevno, pH neutralno, alkalno, blago kiselinsko, pjeskovito ili obično vrtno, ali uistinu propusno i rahlo tlo.

Potreba za vodom je umjerena, no, redovita, tako da za vrijeme vrućih dana treba zasukati rukave i zalijevati je, naročito pri začetku cvatnje. Tijekom zimskog perioda neophodan je malč.

Sunce je prvotna odrednica koja blagotvorno djeluje na biljku, ali ni polusjena sa sunčanim razdobljima tijekom dana ne može uništiti taj čar cvatnje. Cvate krajem proljeća ili početkom ljeta.

 

Uz buđenje prirode, nakon dovoljno dugog zimskog sna, počinju nicati prvi svjetlo zeleni listovi prošarani bijelim uskim mrljicama. Lagano svijeni na rubovima i izrazito razdijeljeni, djeluju poprilično nježno naspram onoga što slijedi.

Iz njihova središnjeg sklopa izrasta čvrsta stapka s izgledom mrljave zmijske kože na kojoj se, nakon određenih faza, pojavljuje neopisivo fascinantan cvijet.

On ne zadivljuje samo svojim izgledom, nego i neuobičajenom veličinom i bojom od koje se nameću pojedina pitanja...

A kako ga opisati?!

Sličnošću s pojedinim Callama, ali je mnogo, mnogo veći, s dugim, grimizno crveno crnim jezikom ili kljunom, koji izlazi iz tamno purpurnog "grotla" nadvisujući čitavu biljku.

Spektakularnost je neosporna, a zapravo je čitava ta tvorba sastavljena od mnoštva muških i ženskih cvjetova skrivenih unutar duge izrasline.

 

Paradoks je da ono što mami, također i neosporno odbija već spomenutim oštrim vonjem, a koji bi bilo moguće opisati kao mješavinu trulog mesa, gnoja i recimo, uginulog glodavca... UF! i UF! na kvadrat!

Moram priznati, niti malo podnošljiv miris za takvu zavodnicu s nazivljem muškog roda.

Sretna okolnost je što taj nepokolebljivi miris traje oko jedan dan, kada je biljka potpuno zrela, a luči se zbog privlačenja kukaca i muha radi polinacije.

Ta prava, okorjela "smrdljivica" svejedno ne gubi na svojoj popularnosti i fascinaciji.

Što je jedan dan naspram ovolike neobičnosti i goleme atrakcije koju nam daruje svojim ogromnim cvijetom.

Biljka nestaje prije zime, i poput Arisaeme joj je potrebno obilježiti mjesto rasta do sljedećeg proljeća kada započinje novi, začudni i ushićujući ciklus, i koja s vremenom još više dobija na svojoj vizuri i zadivljujućoj fizionomiji neuobičajenog.

 

Dracunculus vulgaris - slika je riječ...

Svi su Voodoo ljiljani - tu negdje, pa tako i moj... (Foto uzet s web-a).

 

 

 
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
hana View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 05 Srpanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 4007
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje hana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Lipanj 2008 u 20:31
a joj gdje se to može nabaviti? Pa od kud ih samo vadiš? Svaka ti čast....smile211
Na vrh
TILjO View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 11 Listopad 2007
Status: Offline
Bodovi: 546
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TILjO Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Lipanj 2008 u 21:02
I mene zanima odakle sve to crpiš... Fenomenalno je! Bravo za sve!
Na vrh
FranjicaZG View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 10 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 4567
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje FranjicaZG Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Lipanj 2008 u 22:07
Ej, pa to je ljepotica koju nam je pokazala Vera iz Zagreba, nisam stigla ugledati taj predivan cvijet ali sam je zapamtila po priči o nevjerojatno neugodnom mirisu.
OTC smile211učiteljice naša, hvala!
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Lipanj 2008 u 22:43
Dragi moji suučesnici u virtualnom cvjetoljubnom angažmanu - hanice i tiljo, moram vas znatiželjno priupitati - A jel čitate vi moje postove do kraja, ili vam okice prelete, onako lakih i prozračnih krila preko, istina, malo povećih tekstova, ali zato cjelovito izrecivih i jasnih storija o svemu o čemu je bila riječ...?
 
Kao prvo hvala na pozitivnim osvrtima.
 
Ja se zatekoh na toj planeti zvanoj "Biljka"..., i zvanoj onako kako si sam čovjek predoči zvanje nečega što mu je lijepa okosnica kroz život..., a što, po svemu sudeći, ni vama nije strano.
Možda je moja osobna percepcija malo snažnijeg intenziteta, a vizuelni sklop malo rafiniranije obrađen, pa se hvatam u koštac sa svime što mi stane na put...
No, kad je o biljkama riječ, i kad je riječ o ovim biljkama koje zaslužno predočih, riječ je o nečemu što upoznah i is čime se skustveno "družih", dakle, jednostavno rečeno - Imam ih, ili sam ih imala.
Uglavnom ovo prvo, jer (a naglasila sam to već), ne bih se usudila improvizirati sa činjenicama da ih ne poznajem koliko ih poznajem, ali uistinu, nikad dovoljno...
Stoga, ja ne izvlačim i ne "idejiziram" ideje, već ih usrdno predstavljam kako zaslužuju, a zaslužuju, svaka radi neke svoje osobitosti.
U cjelini - jedan rajski vrt... I što ćeš više!!!
 
Ovoga gospodina Dracunculusa imam već nekoliko godina.
Ne mogu se pohvaliti izdašnim napretkom zbog moje pohlepne glinaste zemlje i nemogućnosti konstantne njege, tako da nije pretjerano napredan, ali je vidljiv u svojoj težnji da stasava.
 
A gdje se može nabaviti?!
Eh, kako bih bila sretna kada bih mogla reći - Ima ih tu za kupiti, u Hrvatskoj!
Ali ja to ne mogu, jer znam da malo tko i zna da uopće postoji. Ako i zna, ili ih čak možda i posjeduje, obično nije upoznat niti s imenom, niti njegovim osobitostima, već to onako, od oka rješava...
Obično se to dešava s dobivenim reznicama ili cijelim biljkama.
I ja sam ovu dobila, ali sam se pravovremeno i pravovaljano informirala i ušla u taj svijet "čudnovatog biljnog kljunaša", pa sada, eto, mogu vama, dragi moji, predočiti ponešto iz tog čarobnog svijeta koga je sama najčarobnija ruka stvorila.
Tko se ne slaže samnom u ovom najzadnjem, neka se složi sa sobom..., i opet dobro..., ali samo neka voli to čemu posveti riječ i mnogi virtualni trenutak... I svijet će biti mnogo plemenitiji i ljepši..., zar ne!?
Pozdrav svima Smile
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Lipanj 2008 u 04:48
FranjiceZG, molim lijepo... I drugi put...
Na vrh
TILjO View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 11 Listopad 2007
Status: Offline
Bodovi: 546
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TILjO Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Lipanj 2008 u 15:26
Da ti budem iskren... Nešto pročitam, a nešto preletim.
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 19 Svibanj 2008
Lokacija: American Samoa
Status: Offline
Bodovi: 2922
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Lipanj 2008 u 23:28
OTC, pročitala sam članak za koji si dala link. Tamo su prekrasne slike tog cvijeta ali ne liče na onaj koji raste u našem vrtu, kao divlja biljka. MM ga uredno tamani jer su ga naučili da on privlači zmije, jer im je ugodno pokraj tog cvijeta.  Neki etnolog bi vjerojatno razvio neku teoriju o tome. Međutim Istarska varijanta Dracunculusa je bijele boje sa onim rogom zelene boje. Ili baš ja baš imam sreću da MM čupa ugroženu vrstu. 
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2008 u 21:14
Jesi li ti mislila na zmijinac ili kozlac!?
Meni je ta biljka uistinu lijepa (misliš li na onu s blago prošaranim listovima i izgleda cale?).
Jednom sam je vidjela čak na Hvaru, na sjevernijoj, vlažnoj strani ispod jednog hotela i htjela sam je iskopati. Nisam to učinila, no, njih, ima i u nekim kontinentalnim dijelovima Hrvatske.
Vjerojatno joj samo ime govori sve..., iako ima i nekih ljekovitih svojstava.
Ali on je minijatura naspram ogromnog neobičnog cvijeta Dracunculusa.
 
Dracunculus vulgaris je poseban i kod nas nezastupljen, i pripada kao i kozlac u arume.
A što se tiče zmija, očito da im nešto odgovara u vezi tih biljaka.
Mislim da sam negdje pročitala da i ovaj veliki nije loš u vabljenju tih nepoželjnih stvorenja...
Ali što se može, nešto se mora i eventualno otrpjeti... Nije baš sve tako crno, ako se razmišlja na drugačiji, pozitivan način.
Uređaj koji stvara vibracije zacijelo bi bio rješenje i za zmije, ako ih u okolini slučajno ima..., jer čudesnost ove biljke, (pa prema tome i tolerantnost na štošta), ne može nitko osporiti!
 
 
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 19 Svibanj 2008
Lokacija: American Samoa
Status: Offline
Bodovi: 2922
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2008 u 22:02
Upravo sma na taj mislila, kao malena kala. i, da ima prošarano lišće. Meni zmije ne smetaju. Rješavaju me manje poželjnih podstanara. Imamo 3 tužne kokice pa bi njihova hrana privukla one golog repa da ne njuše mačku i zmiju.
Čak sam i muža uspijela ubijediti.Wink
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 19 Svibanj 2008
Lokacija: American Samoa
Status: Offline
Bodovi: 2922
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2008 u 22:05
Da uvijek pol zaboravim. Na nekom siteu na netu sam našla slike baš lijepog, velikog i tamno crvenog, te piše da mu je prirodno stanište Balkan i Mediteran. U prirodi ga nikad nisam vidjela, a svojevremeno sam puno vremena provodila šećući livadama i šumama. Dosta pamtim, pa je to bilo kad su zrak i tlo bili čisti.
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2008 u 22:30
Ako si šetala dijelovima Grčke, Turske ili mediteranskih otoka (isključivo južnih, ne naših), mogla si naići na tako nešto, dakle, na onakvu "gromadu" od cvijeta Wink
Kod nas ih nema.
Kod nas obitavaju manji, skromniji arumi poput spominjanog zmijinca koji je isto tako na svoj način lijep i odlično bi se uklopio u vlažne, i ne isuviše osunčane dijelove uz jezerca.
Ako ti zmije ne smetaju (doduše, ne znam kakve se "motaju" oko tvoje okućnice, možda čak i ne!), zadrži tu lažnu calicu i uživaj u lijepom listu i privlačnom proljetnom cvijetu..
 
I ja ću si ga jednom nabaviti. Mislim da sam ga vidjela u šumi u blizini moje vikendice.
Stoga, (a najbolje u proljeće), u šetnju..., i dašak čiste prirode "utopiti" u svoj vrtni ugođaj!!!
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 19 Svibanj 2008
Lokacija: American Samoa
Status: Offline
Bodovi: 2922
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2008 u 23:14
Malo skromniji jeste, ali još uvijek lijep. A što se zmija tiče, doduše, jedan poskok je tužno skončao pod kosilicom, doduše slučajno, ali uglavnom su        one koje ovdje zovu "gad". Moslim da je to vrsta smuka, i mislim da se on više boji mene nego ja njega.
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Srpanj 2008 u 07:10
Smukulja ima podosta oko velikih okućnica, ali one nisu otrovne.
Velike su i ne baš zgodne na prvi pogled..., moram priznati ni na jedan pogled, ali čine dobro, pa eto, toleriramo njihovo prisustvo ako već znamo kakva su roda...
No, riđovke i poskoci..., eh, oni slobodno iš!!! iz mog prostora. Ne bih im bila dobrovoljni sustanar ni u kojem pogledu.
A sada dosta o zmijicama. Dracunculus je mnogo primamljivija tema...
 
And by the way - Happy birthday!!!
 
 
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 19 Svibanj 2008
Lokacija: American Samoa
Status: Offline
Bodovi: 2922
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Srpanj 2008 u 07:41
Originalno poslano od člana on the cloud on the cloud napisao:

Smukulja ima podosta oko velikih okućnica, ali one nisu otrovne.
Velike su i ne baš zgodne na prvi pogled..., moram priznati ni na jedan pogled, ali čine dobro, pa eto, toleriramo njihovo prisustvo ako već znamo kakva su roda...
No, riđovke i poskoci..., eh, oni slobodno iš!!! iz mog prostora. Ne bih im bila dobrovoljni sustanar ni u kojem pogledu.
A sada dosta o zmijicama. Dracunculus je mnogo primamljivija tema...
 
And by the way - Happy birthday!!!
 
 


Hvala najljepša, mada nisam sigurna da li uopće znam napisati tako veliki broj.
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Srpanj 2008 u 08:27
Ma kakav veliki broj!
Čovjek ima onoliko koliko mu ono unutarnje JA nalaže, a ako si duhom mlad brojka je zanemariva.
Stoga, sretno u toj lijepoj zreloj mladosti!!!
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 19 Svibanj 2008
Lokacija: American Samoa
Status: Offline
Bodovi: 2922
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Srpanj 2008 u 09:05
Ma pokušavam se truditi, oduvijek su mi išli na živce npr. oni koji počinju "ova današnja omladina.." pa pokušavam pristojno biti reumatična.
Na vrh
on the cloud View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 24 Ožujak 2008
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 258
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje on the cloud Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Srpanj 2008 u 10:18
Tako je! Od "kuknjave" ma o čemu nema nikakve koristi...
Stoga svi mi, (jer svi idemo lijepim korakom naprijed, ne unatrag), gore glavu i dostojanstveno u koštac s vremenskim kasom da ga mudrim galopom pravovaljano preteknemo i ne dopustimo jadikovkama da nas "omantaju", kad je toliko lijepih stvari koje opčinjavaju i čine život vrijednim... Jer čaša je napola puna, a ne napola prazna sve dok mi tako percipiramo.
 
Ugodan ti dan želim, a ja se danas opet vraćam tamo gdje je dio i mog lijepog, mada napornog i trenutno izuzetno radnog vremenskog kolača - svoj veliki vrt!
 
Na vrh
natalija View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 15 Prosinac 2007
Lokacija: zadar
Status: Offline
Bodovi: 5452
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje natalija Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Travanj 2009 u 08:12
nedavno sam dobila gomolj ove biljke - kupljen u hrvatskoj
i baš se spremam posaditi je - u teglu

javim vam ishod, a nadam se da će biti pozitivan

što se tiče privlačenja zmija... ne volim ih tj. bojim ih se za razliku od mm i mpk - mlađe, morati ću vam staviti jednu sliku tu
kozlaca i mi imamo u dvoru, ali prvi put čujem da ga sumnjiče za privlačenje zmija - mislim da su se ta dva predstavnika flore i faune slučajno zatekla na istaom području pa ih odmah osumnjičili da nešto mute
Na vrh
vera4 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 19 Svibanj 2008
Lokacija: American Samoa
Status: Offline
Bodovi: 2922
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vera4 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Travanj 2009 u 13:37
Natalija, meni je livada puna dracunculusa, ali godinama nismo vidjeli zmiju, otrovnu ili ne. Mislim da je prošlo barem 10 god.  U međuvremenu smo očistili teren od stijena i kamenja, te nasuli dolac i vjerojatno je to bilo značajnije za puzavce nego biljčica.
Ne znaš da ti je dosta dok ti nije više nego dosta (ne odnosi se na hranu nego puno ozbiljnije)
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  12>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.