Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Vrtno cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Pomoć kod bolesti i uzgoja
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Pomoć kod bolesti i uzgoja

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 456
Korisnik
Poruka
Free View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 18 Travanj 2010
Lokacija: Međimurje
Status: Offline
Bodovi: 5914
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Free Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 30 Srpanj 2015 u 13:19
vinogradari bi bili sretni da vinograd pošpricaju jednom godišnje i da loza ostane zdrava !!  Al takvih rješenja nema....naši vinogradari  špricaju vinograde svakih 10-15 dana...ovisi što se pojavljuje u vinogradu !!! 

a Miro....najbolje ti je oboljelu grančici ili grozd....odnijeti u poljoprivrednu apoteku i onda ti oni vele što je za problem i predlože adekvatno liječenje !!!
Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode



Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
janja-nja-nja View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao


Pridružen: 01 Studeni 2014
Lokacija: Predgrađe Zg-a
Status: Offline
Bodovi: 217
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje janja-nja-nja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2016 u 19:12
Malo sam guglala i čini mi se kao da je jedan od tri žbuna  coreopsisa grandiflore u cvijetnjaku obolio od neke vrste kloroze. Ima li netko iskustva s liječenjem tog oboljenja ili nekog sličnog gdje listovi se pretvore u neku čudnu svijetlozelenu  boju i biljka ostane mali žbun dok ostale narastu.

Još jedan je sa strane počeo oboljevat, pa bi ga htjela hitno spasit.
Nikad nisam imala ovakvih problema s cvijećem ne znam otkud ovo. Proljeće je, nema nikakvih nametnika osim mrava u blizini i pokoje pčele te puno puževa golaća. Ne razumijem što se događa.


Grmovi su prezimili s prizmenim listovima koji su ostali cijeli zimu 'normalne boje' i još su im narasli novi sa strane. Dva grma su se razgrmila strašno, a jedan je pozelenio i ostao iste veličine kakve je u veljači poslije snijega i bio. Još jedan grm je krenuo zeleniti a ostatku cvijeća ništa nije u toj gredici.  
Zna li netko što se događa?
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 13 Kolovoz 2013
Lokacija: BiH
Status: Offline
Bodovi: 1086
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2016 u 19:30
Janja, to mi lici na crvenog pauka Disapprove Je li list kao sav tačkast?
Otkini par listova pa pregledaj donju stranu, ima li kakvih siiiiitnih ličinki i fine paučine. Ovo je ozbiljan nametnik i moraš brzo reagovati da ti sve ne pokosi. Taj ne bira. Za detaljnije informacije izguglaj još.

Ako ti se čini da nije to, onda bi moglo biti neko gljivicno oboljenje.


Na vrh
janja-nja-nja View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao


Pridružen: 01 Studeni 2014
Lokacija: Predgrađe Zg-a
Status: Offline
Bodovi: 217
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje janja-nja-nja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2016 u 00:27
 
lijevo je normalni list od zdravog grma, desno od oboljelog. vidite kako je čudne boje.




poleđina oboljelog lista, nema fine paučine ni crvenih pauka ali cini se kado da ima nekih sitnih licinki. to sam vidjela samo na ovim listovima pri zemlji. na gornjim i srednjim listovima nema nikakvih licinki ali su svejedno ovako ruzno zeleni i pucaju kad ih uhvatis, inace je lisce 'zilavo', ne da se otkinut tako lako ni prelomit osim ako nisu oni deblji glatki sjajni listovi u pitanju.

Tata je jučer špricao nekim sredstvima za ruže cijelu tu gredicu, aličitala sam da samo akaricid pali. Što je tu sad istina, pomaze li samo taj akaricid i nista drugo? Kako to da ga nema na crocosmijama, anemonama, narcisima, violama i tulipanima u toj gredici?

Na vrh
janja-nja-nja View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao


Pridružen: 01 Studeni 2014
Lokacija: Predgrađe Zg-a
Status: Offline
Bodovi: 217
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje janja-nja-nja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Svibanj 2016 u 23:18
Stvarno sam na rubu živaca s ovim oboljenjem coreopsisa.
Prskala sam cijelu gredicu Demitanom i još nekim sredstvima nakon što sam rukom iskidala sve listove koji nisu normalne boje. Kao i novi rast.
Činilo se kao da je sve u redu. Ali su pale kiše pa sam prije tri dana ponovila prskanje.
Međutim, kiša je jučer oprala sredstvo...i sad sam otišla i vidjela da su nikli novi istovi i da su oept sviejtlozeleni i da kvrcaju jer je ta štetočina isisala sok iz lista.
I primjetila sam na par listova paučinu:(((((
dakle, ipak se radi o crvenom pauku.

Proširilo se na čak i na moj jedini grm crvenog helenija *šmrc, šmrc*.

Što da radim, žao mi počupat i bacit koreopsis jer samo što nije procvjetao (osim zadnjeg grma koji je očito kupljen zaražen *ljuta*) 
a helenij mi je već stradao preko zime i imam samo taj jedan jedini *tužna*

Ne mogu vjerovat da su mi prodali zaraženo cvijeće. Nikad ni ujednom dijelu vrta nisam u zadnjih 17 godina vidjela crvenog pauka. Ništa osim crnih točki na ružama ali i to sam dobila od susjede koja je  kupila zaražene ruže pa je i mene 'počastila' jer ta oboljenja 'putuju' tlom.


Može li se spasiti bar helenij?!
Molim vas da savjetujete nešto osim bacanja helenija i koreopsisa.
Za sve je kriv ovaj grm, da sam ga bar počupala iz korijena. Ali pojma nisam imala da je obolio..mislila san da će narasti sa strane nove grane i da ću ove počupat *naivna*
Na vrh
kacunak View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 13 Kolovoz 2013
Lokacija: BiH
Status: Offline
Bodovi: 1086
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje kacunak Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Svibanj 2016 u 13:14
Brzo u apoteku po akaricide, za CP insekticidi ne djeluju. Kazi trgovcu da je za crvenog pauka.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 456
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.