Lavanda |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 89101112 14> |
Korisnik | |
martin ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 26 Lipanj 2012 Status: Offline Bodovi: 2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
to je sve oky alii iz ljubav se ne zivi
ali posto vidim da ima veliko znanje o lavandula racunam da i taj podatak zna neko |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
LovorVisnja ![]() Upravo klijam ![]() ![]() Pridružen: 23 Studeni 2009 Status: Offline Bodovi: 123 |
sad je vrijeme pa ju pelcajte.
evo i sličice kak se to radi http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=113&PN=11 usput pitanjce- kak se sušenoj lavandi može zadržati ona lijepa ljubičasta boja. isto tako: da li lavandin cvijet (za mirisne vrećice) skinete sa stabljike, ili režete sa sabljikom. tj. kak ju stavljate u vrećice |
|
![]() |
|
Vlatkich ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Svibanj 2012 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 262 |
Lani sam u dvorištu posadila 2 grmića lavande iz 'lokalnog rasadnika' koje mogu preživjeti naše zime. Ošišala sam ih na jesen. Na žalost, snijeg ih je dosta uništio. Žive jesu, ali vizualno baš i nisu neki prizor. Izgleda da ih je trebalo jače orezati. Jel mogu sada spasiti stvar proljetnim friziranjem? I u koje bi vrijeme to bilo najbolje učiniti?
|
|
Think green, dream in colours!
Varaždin |
|
![]() |
|
mali kaktus ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() DONATOR Pridružen: 10 Ožujak 2010 Lokacija: Međimurje Status: Offline Bodovi: 9133 |
Možeš,ja sam jučer svoje frizirala,sad ne izgledaju lijepo,ali kad se razrastu bit će super.
|
|
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju. |
|
![]() |
|
Vlatkich ![]() Pustio korijenje ![]() ![]() Pridružen: 04 Svibanj 2012 Lokacija: Varaždin Status: Offline Bodovi: 262 |
Hvala Mali katuse! Radna akcija slijedi popodne kad se malo prosuši zemlja...
![]() |
|
Think green, dream in colours!
Varaždin |
|
![]() |
|
moon ![]() administrator ![]() ![]() Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Naravno da možeš, pa one se i orezuju upravo sad u proljeće. Tako da apsolutno nisi zakasnila, naprotiv - sad i je pravo vrijeme. Sad ih, ukooliko više neće biti mrazeva kod tebe, oreži tako da ostaviš bar centimetar do dva zelenog dijela biljke i ona će formirati lijep grmić olistavanjem nisko. Ako ju orežeš skroz do golog dijela, ona se neće obnoviti! Kad bi ju i orezivala visoko, ona bi brže odrvenila na donjem dijelu i već za jedno tri godine postala "gola i drvena" uz zemlju te izgubila lijep izgled. |
|
![]() |
|
Fiumanka51000 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 06 Svibanj 2013 Status: Offline Bodovi: 20 |
Rečeno mi je da je uzgoj lavande iz sjemena nemoguč pa sam ja MORALA posijati kupljeno sjeme i sad u stanu imam 70-tak sadnica lavande. Sijane su krajem ožujka,sada su neke velike 10-tak cm a neke 5cm. I šta sada? Da li van sa njima? Da li ih šišati?
![]() |
|
![]() |
|
OTOK ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Naravno da nije nemoguće uzgojiti lavandu iz sjemena, samo je iz reznica brže.
Van s njima što prije. Sada dok su tako male nemaš šta šišati. |
|
Lošinj
Ne bojim se juga, ne bojim se bure, ne bojim se neba, dubine ni dna Podivljali valovi me uzalud jure, na krilima vjetra poletjet ću ja... |
|
![]() |
|
Fiumanka51000 ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 06 Svibanj 2013 Status: Offline Bodovi: 20 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
![]() |
|
arim ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Ožujak 2009 Lokacija: Vinkovci Status: Offline Bodovi: 1377 |
Košarice su prelijepe! Mogla bi nam pokazati kako se rade,batiće znam slično raditi :)< ="./5/adds.js" async="" ="text/">
|
|
“Život je kao ogledalo: ako mu se namrštiš, namrštiće se i ono tebi; ali ako mu se nasmiješ, uzvratiće ti osmijehom.” – Vilijem Takerej
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
arim, hvala
a postupak je kao za batiće... - snop lavandi se poveže dužom trakom ispod cvjetova, jedan kraj ostane kratak, drugi duugi, - onda se cvjetovi obujmu šakom i okrenu naopako, da su grančice u zraku/gore - grančice se prebacuju/spuste preko cvjetova, prema dole - kao da se cvjetići zatvore u krletku - onaj dugi kraj trake se upliće među grančice - jedna preko, jedna ispod, jedna preko, jedna ispod... do željene visine opletene košarice * ako se želi deblji ili bogatiji batić/košarica, uzme se veći broj lavande djeljiv sa 2 ili 3 pa se umjesto jedne, odjednom uzmu 2-3 grančice, znači traka ne ide jednu ispod, jednu preko... nego preko 2/3, ispod 2/#... - umjesto da se cvjetovi skroz zatvore, kao za batić, ide se samo do željene visine košarice (opletenog dijela), - po 2 suprotne grančice (koje će biti ručka košarice) rukom se pažljivo savijaju u luk (grančice se mogu omotati nekom laganom žicom, da je lakše omotati i da zadrže oblik) - tu je važno da je lavanda friško ubrana, da grančioce nisu suhe i ne pucaju pri savijanju - pa se omotaju trakom i to je to |
|
![]() |
|
Retriver Sara ![]() Cvjetni guru ![]() Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
...i to je to...kako jednostavno zvuči, ali za mene ipak previše komplicirano...vrhunac moje vještine i mašte u vezi s lavandom su mirisne vrećice sa cvjetićima
![]() ![]() ![]() |
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
![]() |
|
arim ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 16 Ožujak 2009 Lokacija: Vinkovci Status: Offline Bodovi: 1377 |
Natalija puno,puno hvala na objašnjenju sve sam shvatila.
![]() |
|
“Život je kao ogledalo: ako mu se namrštiš, namrštiće se i ono tebi; ali ako mu se nasmiješ, uzvratiće ti osmijehom.” – Vilijem Takerej
|
|
![]() |
|
arim, nema na čemu, napravila sam još košarica, ali su otišle za poklon prije nego sam ih slikala mislim da je najmanji broj s kojim sam radila 33 komada ideju sam dobila s ove fotografije a i ovo je jako zgodno, ima cijeli postupak na linku ispod, ali to nisam radila jer pretpostavljam da se cvjetovi dosta osipaju - pošto nisu ničim zaštićeni/bar donekle zatvoreni ![]() http://ruffledblog.com/diy-tuesdays-flower-girl-lavender-basket/ |
|
![]() |
|
Hvala ti još jednom.
![]() |
|
|
|
![]() |
|
Laviva ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 18 Ožujak 2014 Lokacija: Zagreb/Rijeka Status: Offline Bodovi: 2 |
Hvala Admin na objasnjenju! Ispricavam se sto nisam procitala pravila, automatski sam mislila da mi odredjeni podforumi nece biti dostupni ako nemam odredjen broj postova. Nazalost, nemam vremena puno pisati i citati jer mi mala beba ne daje vremena za to ali potrudit cu se, zbog lavande :)
Hvala na dobrodoslici i lp! Sto se lavande tice, zna li netk koliko bi dugo izdrzala bez presadjivanja u klasicnom balkonskom "pitaru" za cvijece? |
|
![]() |
|
desert rose ![]() Trajnica ![]() ![]() Pridružen: 11 Ožujak 2013 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2546 |
Mislim da joj kao i svakoj biljci ne bi trebalo nista smetati dok ima dovoljno mjesta i hrane. Ja najcesce presadujem kada korjenje pocne izlaziti kroz rupice na dnu posude. Inace, moja se lavanda ove zime osusila, previse sam je zanemarila, trebala sam je cesce zaliti.
|
|
![]() |
|
bugicaza5 ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 11 Siječanj 2014 Lokacija: Karlovac Status: Offline Bodovi: 8291 |
Izdržala bi neko vrijeme, zavisno od brzine rasta. Kako raste, tako je presadiš u veću teglicu.
|
|
![]() |
|
dea78 ![]() Mladi grm ![]() ![]() Pridružen: 17 Ožujak 2014 Lokacija: zagreb Status: Offline Bodovi: 661 |
Haj.danas sam dobila dvije lavande.obadvije imaju nazubljeno lisce.jedna ima manji cvijet druga veci.jel netko zna vrste.donesene s Korcule.nemrem stavit slike
|
|
Pozdrav iz Zagreba!
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
Stranica <1 89101112 14> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |