Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Savjeti
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Ekstrakt morskih algi
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Ekstrakt morskih algi

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Ekstrakt morskih algi
    Objavljeno: 29 Siječanj 2009 u 01:54
Ima li netko iskustvo s upotrebom ekstrakta morskih algi kod uzgoja biljaka i dali znate gdje se takvi preparati mogu nabaviti?
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
Avatar
tata-mata foruma ©

Pridružen: 28 Siječanj 2007
Lokacija: Zlatna dolina
Status: Offline
Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2009 u 08:26
sorry sa ovim stvarno nemam iskustva
Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2009 u 08:41
Tekst je preuzet s neta!

U poljoprivrednoj proizvodnji uglavnom se koriste ekstrakti braon vrsta, kao što su Ascophylum nodosum, Ecklonia maxima i Durvillea potatorum,.
a u manjoj meri vrste roda Laminaria spp. i Sargassum spp.
U poslednje vreme postoje izveštaji koji ukazuju da i upotreba ekstrakata zelenih i plavih algi takođe može biti korisna.

Morske alge se u poljoprivrednoj proizvodnji koriste već vekovima. Nekad su se koristile same alge i to tako što bi se unosile u zemljište pre setve ili sadnje useva. Vremenom se počelo sa izvlačenjem ćelijskog sadržaja i pravljenjem preparata. U početku, ove preparate je pratila loša reputacija, i to najviše zbog dobijanja različitih rezultata u samoj proizvodnji, koji su često bili daleko od očekivanih.

Situacija na tržištu je danas malo drugačija i više se ne postavlja pitanje da li primena ovakvih preparata izaziva određene efekte u proizvodnji ili ne. Više se vodi računa o razlikama koji postoje među preparatima i kako i zašto oni deluju.

Ekstrakti koji potiču iz istog izvora, i pri čemu su prilikom ekstrakcije korišćene slične metode, mogu na kraju imati sličan sastav i mogu se smatrati istim.

Ekstrakti koji potiču iz različitih izvora, i pri čemu su prilikom ekstrakcije korišćene slične metode, ne mogu se smatrati istim osim ukoliko se ne dokaže da su isti.

Ekstrakti koji potiču iz istog izvora, i pri čemu su prilikom ekstrakcije korišćene različite metode, ne mogu se smatrati istim osim ukoliko se ne dokaže da su isti.

Zbog svega ovoga mora se biti oprezan kod davanja preporuka jer svaka generalizacija oko vremena i količina primene može dovesti do ispoljavanja slabijih rezultata od očekivanih. U primeni, ekstrakte morskih algi stoga ne treba mešati sa drugim ekstraktima algi.

Da li se ovi preparati mogu svrstati u đubriva?

Generalno, ne, iako se u početku na morske alge gledalo kao na organsko đubrivo. Istraživanja koja su usledila su pokazala da se efekti primene ovih ekstrakata, u pogledu povećanja rasta i prinosa, ne mogu pripisati samo prisustvu hranljivih elemenata. Prilikom primene, uočene su i druge prednosti korišćenja ovih preparata kao što je bolje usvajanje i translokacija hranljivih materija. Na primer, supstance koje sadrže morske alge, kao što su manitol i alginska kiselina, zbog svojih helatnih sposobnosti mogu poboljšati usvajanje i translokaciju hranljivih materija. Samo iz ovog razloga mnoge kompanije koje se bave proizvodnom đubriva u svoje formulacije namenjene za tretiranja preko lista dodaju ekstrakte algi. Takođe je uočeno da biljke bolje podnose stresne situacije, na primer pojavu niskih temperatura ili pojavu suše, zatim da pokazuju veću otpornost prema prouzrokovačima bijlnih bolesti kao i to da se plodovi mogu duže čuvati u svežem stanju.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.