Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Krastavac - Cucumis sativus
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Krastavac - Cucumis sativus

 Odgovori Odgovori Stranica  123>
Korisnik
Poruka
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Krastavac - Cucumis sativus
    Objavljeno: 03 Srpanj 2007 u 15:38
Krastavac spada u familiju Cucurbitaceae, gde pripadaju još i dinja, lubenica, tikva, bundeva. Krastavac je odličan diuretik, a koristi se i za ublažavanje oticanja ruku i nogu. Veliku primenu krastavac ima i u kozmetičkoj industriji. Poreklo ove biljne vrste je Indija. Preko Egipta i Grčke proširio se u Evropu. Krastavac sadrži više jabučne kiseline od limunske koja mu daje karakterističan ukus.
Krastavac je toploljubiva biljka. Za nicanje mu je potrebna temperatura od 15-tak stepeni, a optimalna temperatura za rast je oko 25 stepeni.Nema velike zahteve za svetlošću pa se uspešno gaji i tokom zime u plastenicima i staklenicima i pored visokih biljaka koje prave senku. Zahteva visoku vlažnost zemljišta i zraka pa se najbolji rezultati postižu pri uzgoju između visokih biljaka (npr. kukuruza) koje stvaraju povoljnu mikroklimu. Osetljiv je na vetrove i nedostatak vode kada mu plodovi postaju gorki. Gaji se na površini zemlje ili na špaliru. Odlično reaguje na stajnjak, a od mineralnih đubriva (gnojiva) treba dodati 80-100 kg/ha N, 80 kg/ha P i 120 kh K u obliku K-sulfata.
Pored običnog krastavca (cucumis sativus) gaji se i Zapadnoindijski krastavac (Cucumis anguria) koji ima male ovalne plodove dužine oko 5 cm sa izraštajima na površini u obliku mekanih bodlji.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
andrea01 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 29 Svibanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 5238
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje andrea01 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2007 u 19:39
Ne mogu, a da ne podijelim s vama dogodovštinu prije par trenutaka odigranu... Da, mislite se pa zbog čega baš tu na temi od krastavaca, ali kad pročitate znat ćete zašto!

Imam 2 dječice, dečko - 8g i curica -6g, Slučajno je curica ugledala krastavac na radnoj plohi, odrezala si koru i počela mazati lice. Ja onako zbunjena "Kaj to delaš? Pa, hoću da imam lijepu kožu lica, mama! To ti se radi sa ovako."

Vidite kako reklame utječu na moju malu ljepoticu... Tongue


Ažurirao andrea01 - 03 Srpanj 2007 u 19:39
Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
Avatar
tata-mata foruma ©

Pridružen: 28 Siječanj 2007
Lokacija: Zlatna dolina
Status: Offline
Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Srpanj 2007 u 19:41
reklame s tv Thumbs%20Down
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Srpanj 2007 u 07:48
Neće joj naškoditi krastavac, ali ipak je to premlada koža za neke tretmane. Krastavac ima u sebi jabučnu i limunsku kiselinu koje čiste kožu. Inače reklame na TV-u ispiraju mozak i mladima i starima, a deca su željna znanja i sve oko sebe upijaju kao spužva. Kada sam ja bio beba, sestra koja je starija od mene 2 godine mi je sva leđa isekla sa onim okruglim točkićem za rezanje testa, vidila na TV-u, pa htela da joj brat ima šarena leđa...
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
andrea01 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 29 Svibanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 5238
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje andrea01 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Srpanj 2007 u 08:06
LOL
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Srpanj 2007 u 08:13
Kada sam ovo pisao setio sam se da imam negde semena od prošle godine od Zapadnoindijskog krastavca (Cucumis anguria). Samo moram da ga pronađem i da posejem. Odlični su za flaše, neobičnog izgleda i više liče na kesten nego na krastavac.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Srpanj 2007 u 22:49
Pa ajmo onda o dinji,lubenici,tikvi i bundevismiley_158
LUBENICA
lubenica je jednogodišnja suptropska i tropska  biljka kojoj stabljika naraste 3-4m
Poldovi su najčešće okrugli ili ovalni i zeleni ili prugasti.
Potrebna temperatura je od 25-30 a mogu se uzgajati vani ili pod staklom.Tlo treba biti pješčano-ilovasto a prije sadnje ga treba dobro pognojiti stajskim gnojem i osnovnim gnojivom.
Siju se početkom proljeća pod staklo a kad narastu 15ak cm.presade se
van ,čim prođe opasnost od mrazeva.
Vlagu u tlu ćete zadržati slojem malča ili ako se na gredicu postavi folija u kojoj se probuše rupe i zasade lubenice.
Svaka dva tjedna dodati tekuće hranjivo sve dok ne  se ne počnu plodovi razvijati.
Kada su izdanci oko 2m treba vrh otkinuti da se razgrana.
 Zrele lubenice,ubrane,na temperaturi  od 10-12 stupnjeva mogu izdržati 14-20 dana.
Lubenica je zrela ako odzvoni kada se po njoj kucne.
Na vrh
proljeće View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 29 Veljača 2008
Status: Offline
Bodovi: 7005
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje proljeće Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2008 u 13:32
Ti sveznalice...
Na vrh
trantinchica View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam
Avatar

Pridružen: 27 Veljača 2008
Status: Offline
Bodovi: 100
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje trantinchica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Svibanj 2009 u 21:07
kupila sam na placu sadnice krastavaca..u teglici su bile po tri biljcice..super su izgledale..posadila sam ih kako treba i to po pravom vremenu..dakle,ono kad su kise padale..cula sam da je tad najbolje saditi..i to je bilo prije par dana..i super su izgledali a danas sam otisla vidjeti i vec ih je pola povenulo Unhappy zasto?jel kisa bila prejaka pa ih dotukla ili sam ih prerano posadila?
bitno je ocima nevidljivo,samo se srcem dobro vidi..
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Svibanj 2009 u 21:52
Krastavci kupljeni na placu su uglevnom uzgojeni u plastenicima, u toplim uvjetima, pa je to šok za njih kad su posađeni van na hladnije, a i nisu baš ljubitelji presađivanja. Jedino što možeš učiniti je ih zalijevati svaki dan da lakše podnesu presađivanje, a moja je preporuka ubuduće ih sijati - sad je upravo vrijeme za sjetvu krastavaca, a biljke posijane direktno van su otporne i prilagođene vanjskim uvjetima i jako brzo napreduju.
Na vrh
trantinchica View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam
Avatar

Pridružen: 27 Veljača 2008
Status: Offline
Bodovi: 100
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje trantinchica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Svibanj 2009 u 00:35
a eto,bas sam posijala tam na mjestu gdje su ovi uvenuli..druge godine znam-bolje sjeme nego sadnice..Wink
bitno je ocima nevidljivo,samo se srcem dobro vidi..
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Srpanj 2009 u 15:10

Ovo je Cucumis anguria ili Zapadno indijski krastavac
evo kako izgleda plod
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Listopad 2009 u 10:33
Dali netko ima iskustva sa cijepljenjem krastavca na podlogu od bundeve?
Na vrh
crniblace View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 20 Ožujak 2010
Lokacija: Yugoslavia
Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje crniblace Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 05 Travanj 2010 u 19:24
Odgovor svima koji sade krastavce:

Sadite ih uvek po1 komad u odžake u koji ste prethodno stavili jedno pola kofe pregorelog stajnjaka + 1/3veštačkog đubriva KAN-a i 2/3 veštačkog đubriva NPK i to izmešati sa tim stajnjakom pa tek onda posaditi krastavce stim paziti da im koren ne dođe u dodir sa veštačkim đubrivom.

Njega ne saditi nikad pre 1 maja na otvorenom, jer je veoma zahtevan za toplotom(pogotovo koren) i ako ga sadite onda ga zaštitite noću i danju- kada su hlacni dani sa plastičnim džakom od veštačkog đubriva koji ste navukli na 2-3 pobodena kolca okolo krastavaca.

Ujutru morate pomeriti ili odići malo od zemlje taj džak da ih ne bi izgorela velika toplota  kada sunce ugreje...

Idealna temperatura za uzgoj je od  25-27 stepeni celzijusa pa do 33.


A za ovaj zapadno indijski krastavac koga mi ovde zovemo indijski, odličan je za REUMU - lično sam ga koristio, i plodovi se iscede u 1 ili 2 litra rakije
-10 ,20 komada i služi ISKLJUČIVO za MAZANJE obolelog mesta-ne sme se piti jer može da otruje nekog!

A i koristi se za lečenje obolelih sinusa i koristi se na ovaj način:
Skuva se kamilica ,procedi i sipa u onu malu šoljicu za tursku kafu od 1deci, i u to se iscedi od ploda krastavčića 2-3kapi nikako više jer može doći do gušenja za visoko-alergične osobe i pipetom ubaciti prvo u jednu nozdrvu pa u drugu i to isto tako do 2-3kapi.

Doći će do kijanja, slinavljenja, ali i ja sam ga koristio i koristiti ga nekoliko puta -sve zavisi od oboljenja i osobe i izlečićete se.

Toliko od mene i pozdrav.
Na vrh
miholjac18 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 22 Ožujak 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 8
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje miholjac18 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Travanj 2010 u 21:30
ja posijem vijek prije 1 maja to napolju i bez folije i toliko gnojiva,i uvijek je dobro samo kada dođe srpanj dobije plamenjaču i počme se  sušit a nesnijem špricat jer ga berem a da špricam pa čekam karencu prođe pol mjeseca
Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Travanj 2010 u 07:39
10. 04. svake godine sijem krastavce u baštu i uvek dobro uspevaju.
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Travanj 2010 u 08:56
Sijanje krastavaca na otvorenom ne radi se svugdje u isto vrijeme - to zavisi o kraju gdje se sije. Osim toga i sam položaj vrta je bitan - jedno je sijati na recimo zaštićen južni položaj, a drugo na hladniji, sjeverniji položaj.

Ja sam nekoliko godina isprobavala kod sebe u Vukomeričkim goricama, gdje mi je vrt na sjevernom, hladnijem položaju.

U vrt sam sijala u drugoj polovici travnja, a rezultati su zavisili od vremenskih uvjeta pojedine godine. Kada je proljeće bilo toplo sa ujednačenim temperaturama, onda su lijepo nikli i lijepo napredovali. Međutim, kada je proljeće bilo pravo proljeće - sa naglim izmjenama toplih dana i hladnih noći, hladne kiše, ponekad i jutarnjeg mraza - tada su krastavci teško ili nikako nicali, a ako su niknuli, unatoč zaštiti sa flisom, rijetki su preživjeli. Tako sam morala kasnije podsijavati (pa su ti naknadno posijani krastavci na kraju bili bolji od onih ranije posijanih).

Da ne budem na milosti i nemilosti majke prirode, sada sijem krastavce u stanu, u veće teglice. Krastavce, (buće i dinje) posijem 15. travnja. U svaku teglicu posijem jednu "kućicu" krastavaca (4 - 5 komada), držim ih na toplom i sunčanom mjestu, početkom svibnja ih iznesem u vrtni priručni plastenik na privikavanje i nakon 10-tak dana posadim cjelokupne "kućice" sa zemljom na gredice u vrtu.

Prošle godine sam zapisala da sam prvu berbu krastavaca imala 25. lipnja, a bilo ih je još krajem kolovoza i početkom rujna kada sam ih na kraju počupala.

Inače, zadnje dvije godine sijem krastavce GEMINI 7 F1 - vrstu koja je otpornija na neke boleštine koje inače napadaju krastavce.




Na vrh
katruža View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 12 Kolovoz 2007
Status: Offline
Bodovi: 787
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje katruža Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Travanj 2010 u 15:04

Evo što sam ja naučila o krastavcima od mame i drugih starijih:

-uvijek sijati na Markovo, tj.25. travnja
-dobro je ako imaju malo zaštite od vjetra-npr .kukuruz uz njih
-zemlja ne smije biti previše i predugo mokra-sjemenu to ne odgovara, onda ne nikne-još ni sad točno ne znam što znači , ali rekli su da sjeme ode "v mlečec" 
- kasnije treba dosta vode , no ne po listovima zbog plamenjače
-odkidati -pincirati vrhove
-između krastavaca sijati bosiljak i kopar
-guliti ih od peteljke prema vrhu da se gorčina sa vrha ne prenosi po cijelom plodu
 
Na vrh
Andrej View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 08 Svibanj 2009
Status: Offline
Bodovi: 399
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Andrej Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Srpanj 2010 u 02:22
Proslo je gotovo mjesec dana od zadnjih slika pa evo par brzopoteznih:

Kako je pocelo prziti sunce tako krastavci naocigled bujaju


Cvjetova kao u prici


Crystal Lemon krastavac u punom sjaju. Doista tesko ne pada na zeludac ali je nevjerojatno bodljikav pa ga uoci branja nekoliko puta predem s koznom rukavicom:


Inace jako ukusan krastavac MarketMore vrlo lako pobjegne kontroli pa se ukusan primjerak ako ostane dan-dva dulje na stabiljci podupla i postane prilicno gorak:

Ovakav je u savrsenoj fazi


A ovakav par dana kasnije kada je gotovo nejestiv


Nevjerojatno sladak SpaceMaster u svojoj najukusnijoj fazi:


Armenian White, bijele boje i naraste preko metra je zapravo tikvica s okusom slicnim krastavcu, a vec se i po samom rastu ploda vidi da je drukciji:


Svakodnevni "ulov":
Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke, a sve sto sam pametnog znao reci o njima je vec visestruko ponovljeno u ovoj temi
Na vrh
sunceeee View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 22 Kolovoz 2010
Lokacija: Hrv. zagorje
Status: Offline
Bodovi: 1634
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sunceeee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Kolovoz 2010 u 23:28
Pozdrav andrej! Molim te da napišeš s čim,ako uopće to radiš, tretiraš krastavce i kada, jer se meni jako brzo osuše listovi, samo sve požuti i osuši se. Tako da znam za iduću godinu, molim pomoć!Smile
Nemoj da te život inpresionira, inpresioniraj ti njega!   Život je san - učini ga stvarnim! (Majka Tereza)
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.