Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Čičoka- gomoljasti suncokret (helianthus tuberosus
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Čičoka- gomoljasti suncokret (helianthus tuberosus

 Odgovori Odgovori Stranica  <12
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 30 Srpanj 2009
Lokacija: Hrvatska
Status: Offline
Bodovi: 12480
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Prosinac 2009 u 13:02
i ja sam čula kako je korijen ili gomolj što već je,ove naše domaće koja raste po livadama i uz rubove šume, zdrav za konzumiranje,ali nisam probala
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
floraifauna View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam
Avatar

Pridružen: 21 Svibanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 110
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje floraifauna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Prosinac 2009 u 11:14
baš me zanima kakve su za jesti...još nisam probala
Na vrh
ljubica087 View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan
Avatar

Pridružen: 07 Travanj 2009
Status: Offline
Bodovi: 30
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ljubica087 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Travanj 2009 u 15:40
I ja sam posadila čičoke,super su sirove a i djeca mi vole.Još ih nisam probala kuhane , valjda će bit dobre,a vidim da imaju i lijepi žuti cvijet.
Na vrh
Mamaa View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 07 Veljača 2009
Status: Offline
Bodovi: 4461
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mamaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2009 u 20:03
a ja ju grickam cijelo vrijeme sirovu, dobra mi i obrađena raznorazno- slijedeći tjedan pećem savijaču od čičokeWink
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 16 Veljača 2008
Lokacija: .
Status: Offline
Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Ožujak 2009 u 19:22
Malo upozorenje: čičoku obožavaju voluharice, tako da nije pametno saditi ju negdje uz povrtnjak, jer će privuči čopor voluharica u vrt. Najbolje ju je posaditi negdje dalje od vrta i tako odvratiti voluharice dalje od vrta s čičokom - a ona ionako jako bujno raste i uvijek će ostati dovoljno za vas, koliko god ova gamad pojela. Nikako ju nemojte pokušati pohraniti preko zime negdje nutra na duže vrijeme jer će brzo zagnjiliti - uvijek ju svježu iskapajte iz vrta.
Ono što je super kod čičoke je što se za razliku od krumpira može jesti i svježa, npr ribana za salatu.
Koliko god zdrava i hranjiva bila, ja se niako ne mogu priviknuti na njen okus, kod mene ju papaju samo voluhariceLOL
Na vrh
Mamaa View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 07 Veljača 2009
Status: Offline
Bodovi: 4461
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mamaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Ožujak 2009 u 22:56
Čičoka ili jeruzalemska artičoka spada u obitelj suncokreta, stoga ju amerikanci “od milja” zovu sunchoke. Iako bi iz naziva mogli naslutiti da potječe iz Jeruzalema i ima veže s artičokom, niti jedno ni drugo nije točno. Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike odakle je stigla u Europu početkom sedamnaestog stoljeća. Raste u gomoljima koji su izrazito nepravilnih oblika, što otežava guljenje. Imaju blagi, slatkast okus i koriste se pri pripremi juha, variva, složenaca ili služe kao inovativna zamjena za krumpir.

Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike, a smatra se da ju je u Europu donijeo Francuski istraživač Samuel de Champlain koji ih je pronašao na Cape Cod-u 1605. godine. Opisao je kako imaju okus koji podsjeća na artičoke, što možda opravdava njihov uvriježeni naziv (Jeruzalemska artičoka). Jeruzalem u imenu vjerojatno potječe od iskrivljene talijanske riječi girasole (tal. suncokret), budući da čičoka spada u obitelj suncokreta. Druga teorija kaže da Jeruzalem u imenu zapravo dolazi od iskrivljene riječi Terneuzen, grada u Nizozemskoj iz kojeg je čičoka donesena u Englesku 1616. godine.

Porodica:glavičoka-asteraceae
Čičoka pripada postojanim vrstama suncokreta. Naraste do visine do tri metra i nosi više, samo 4-7cm širokih cvjetnih glava. Uz to što je bujna ukrasna ili vrtna biljka i živica uz ogradu, čičoka je izdržljivo cviječe za rezanje i čuvanje u vazama, prikladna i z auzgoj u povrtnjaku. Zbog snažnog razmnožavanja podzemnih dijelova nije prikladna za uzgoj na gredici s trajnicama. Biljka od rujna nosi crveno-smeđe do svjetložute cvjetove.
Klima i stanište: nema posebnih zahtjeva s obzirom na temp i stanište. Pogodna su mjesta na kojima uspijeva i suncokret.
Tlo:dobro usitnjena, prozračna tla s dobrom odvodnjom, jer ne podnosi zadržavanje vode
Sjetva i presađivanje: kako gomolji čičoke podose temp i do -30  na otvorenome se mogu saditi od studenoga pa do sredine travnja. Kasnija sadnja smanjuje prinos. Moguć je jednogodišnji ili višegodišnji uzgoj
Njega i gnojidba: tlo je potrebno pripremiti dubokim prekapanjem i obilnim dodavanjem organskog gnojiva -zrelog komposta, odležalog stajskog gnoja ili suhe tvari stajskog gnoja. U proljećže treba redovito uništavati korov oko biljaka
berba: gomolje iskopavati od studenog. Kako su gomolji otporni na hladnoću mogu ostati u tlu i preko zime, te ih se vadi prema potrebi
primjena i skladištenje: gomolji se vrlo brzo isušuju, te ih je najbolje čuvati u zemlji. Upotrebljavaju se poput krumpira, pirjani, kuhani ili pečeni. Neki je pripremaju kao šparogu, cvjetaču ili korabicu. Gomolj je ukusan i sirov, okus mu podsjeća na orahe.
 
Slično kao krumpir, i čičoka je izvrstan izvor kalija, a pola šalice svježe čičoke zadovoljava 20 % dnevnih potreba za kalijem. U istih pola šalice čičoke nalazi se tek 57 kcal, 1,5 grama bjelančevina, 1,2 grama vlakana. Čičoka je izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline te vitamina B1 i B2.

Ipak, najznačajniji nutricionistički plus krije se u visokom udjelu inulina, neprobavljivog ugljikohidrata koji posjeduje prebiotički učinak, odnosno povoljno djeluje na crijevnu mikrofloru. U 100 g čičoke nalazi sečak 11 – 14 g inulina. Samo za usporedbu, utvrđeno je da Europljani dnevno unose od 3 do 11 g inulina putem prehrane.

Nutritivna vrijednost u 100 g sirove čičoke:

Energetska vrijednost: 73 kcal

Ugljikohidrati: 17.4 g

Prehrambena vlakna: 1.6 g

Masti: 0.0 g

Bjelančevine: 2.0 g

Beta karoten: 12.0 mcg

Vitamin C: 4.0 mg

Vitamin E:0.2 mg

Vitamin K: 0.1 mcg

Vitamin B1 0.2 mg

Vitamin B2: 0.1 mg

Vitamin B3: 1.3 mg

Vitamin B6 0.1 mg

Folat: 13.0 mcg

Pantotenska kiselina: 0.4 mg

Kolin: 30.0 mg

Kalcij: 14.0 mg

Željezo: 3.4 mg

Magnezij: 17.0 mg

Fosfor: 78.0 mg

Kalij: 429 mg

Natrij: 4.0 mg

Cink: 0.1 mg

Bakar: 0.1 mg

Mangan: 0.1 mg

Selen: 0.7 mcg

Čičoka je namirnica pogodna za prehranu dijabetičara jer inulin ima glikemijski indeks jednak nuli, odnosno ne potiče izlučivanje inzulina. Preporučuje se i osobama izloženim riziku od kardiovaskularnih bolesti jer inulin pridonosi sniženju ukupnog kolesterola i lipida u serumu.

Izvor: Walter Herman: Fruit garden i gastro članak o čičoki
Slike su s neta
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.