Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Egzotično grmlje i drveće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Clerodendrum thomsoniae
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Clerodendrum thomsoniae

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Clerodendrum thomsoniae
    Objavljeno: 15 Listopad 2009 u 14:49


Netipičan predstavnik roda klerodendruma, prvi se počeo gajiti kao sobna biljka i najrasprostranjeniji je među uzgajivačima biljaka.

OPIS BILJKE
Rod Clerodendrum obuhvata oko 400 vrsta biljaka poreklom iz tropskih delova Azije, Afrike i Južne Amerike. To su zimzeleno i listopadno drveće, grmovi i penjačice. Naziv Clerodendrum potiče od Grčkih reči cleros-sudbina i dendron-drvo, što u doslovnom prevodu znači drvo sudbine.

C. thomsoniae (sinonim C. Balfourii) poreklom je iz tropskih vlažnih šuma Gvineje, Konga i Nigerije. 1860. godine Britanski misionari su pronašli ovu biljku u tropskim šumama jugoistočne Nigerije, a ime je dobila u čast gospođe Thomson, žene sveštenika koji je mnogo godina živio među domorodačkim plemenima zapadne Afrike. To je brzorastuća, grmolika, drvenasta puzavica koja dostiže visinu od 4 m. Listovi su tamno zeleni, krupni, do 12 cm dugi, sa izraženom nervaturom, izduženo jajoliki sa oštrim vrhom. Postoji i varijetet sa žuto-zelenim listovima. Cvetovi su sakupljeni u pazušne rastresite cvasti, crvene boje, promera oko 2.5 cm, sa belim ili krem petočlanim čašicama. Nakon opadanja crvenih cvetova, čašice poprimaju lila nijansu i još dugo ostaju na biljci. Cveta u periodu od marta do juna, a po nekada i u jesen. U pogodnim uslovima može cvetati od polovine proleća do jeseni.

USLOVI USPEVANJA
Zahteva potporu, a forma se održava redovnim orezivanjem. U zimskom periodu delimično ili potpuno odbacuje listove i u tom periodu se retko zaliva, ali treba voditi računa da se zemlja potpuno ne osuši. Temperatura zimi od 12-18 stepeni, na što svetlijem mestu. Voditi računa da biljka nije blizu grejnih tela ili hladnih prozora jer dolazi do potpunog odbacivanja listova. U proleće na početku rasta presađuje se i obrezuje, tako da se ostavlja 1/3 do 1/2 dužine grana radi iniciranja grananja i obilnijeg cvetanja. Sadi se u bogat, humusni slabo kiseli supstrat (ph 5-6,5), sa dodatkom peska i obaveznim drenažnim slojem na dnu saksije. U periodu intenzivnog rasta zaliva se umereno, zahteva povećanu vlažnost vazduha i hraniva u zemljištu, naročito P i K koji utiču na bogatije cvetanje i odrvenjavanje mladih grana.

RAZMNOŽAVANJE
Poludrvenastim reznicama u proleće i leti pri temperaturi od 20-22 stepena, u supstratu sa većim udelom peska uz zagrevanje supstrata ili ožiljavanjem reznica u vodi. Mladim ponicima se redovno odstranjuju vrhovi radi postizanja grmolikog izgleda.
Semenom. Biljke dobijene iz semena cvetaju sledeće godine.

SAVETI
Proizvođači Clerodendruma tretiraju biljke inhibitorima rasta radi žbunastog izgleda, dok u sobnim uslovima grane brzo rastu i moraju se vezivati za oslonac. Nakon cvetanja grane se skraćuju na polovinu kako bi u jesen ponovo cvetao. Prevelike doze hraniva dovode do odumiranja vršnih delova biljke. Najjače letnje sunce može izazvarti pojavu ožegotina na listovima. U toku zime biljka odbacuje većinu listova.

BOLESTI I ŠTETOČINE
Bela leptirasta vaš, crveni pauk, grinje, štitaste vaši

život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
nbjelovu View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 30 Srpanj 2007
Status: Offline
Bodovi: 1582
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje nbjelovu Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Listopad 2009 u 20:09
Prelijep na slikama, vidjela sam ga u prirodi,nije me se dojmio. Imas li ga ti?
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/





Na vrh
voki View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 28 Ožujak 2007
Lokacija: Novi Sad
Status: Offline
Bodovi: 4264
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje voki Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Listopad 2009 u 15:54
Imao sam ga ali isti slučaj, prosledio sam ga dalje...
život je bajka koju sami pišemo...
Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 16 Rujan 2009
Lokacija: Rijeka
Status: Offline
Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 02 Svibanj 2011 u 14:57

Nema lišća i ne kreće pa neznam što mu je? Jeli još rano da krene?

Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.