Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Sukulenti i kaktusi
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Supstrat za kaktuse
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Supstrat za kaktuse

 Odgovori Odgovori Stranica  <12345>
Korisnik
Poruka
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 31 Svibanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Veljača 2013 u 23:23
Gle,kupi si sombrero, sjedi pored njih i otpjevaj im nešto Wink
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Zelena_oaza View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 04 Srpanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 421
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Zelena_oaza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Veljača 2013 u 23:29
Pustala sam ja i mojim olijanderima Misu Kovaca da bi imali utisak da su na moru, ali dzaba...sad ozbiljno...sve ovo sto mi radimo je da im pruzimo priblizno iste uslove kao u prirodnom okruzenju, zar ne? Ima i ovdje u Beogradu supstrata raznih proizvodjaca, ja cu uzeti jedan dzak, na kraju krajeva mnogo je lakse nego sama da prikupljam, mijesam, tucam, sitnim...ovaj njemacki supstrat sto ja uzimam za balkonsko cvijece je extra. Vec sam pisala na jednoj temi d aimam balkon okrenut na jug, prekriven lexanom, przi sa svih strana ali zahvaljujuci tom supstratu ja imam cijelo ljeto cvijece. U komsiluku svima propadne kada nastanu vrucine ali kod mene ne. Supstrati su jako dobra stvar za sve biljke...smeta mi jedino sto su ovi za cvijece lagani, pa se sanducici sa petonijama znaju prevrnuti pri najblazem vjetru...
Na vrh
Mezcal View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 24 Siječanj 2013
Lokacija: Bgd
Status: Offline
Bodovi: 48
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mezcal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2013 u 00:39
Pozdrav svima! Pratim nekoliko meseci i ovaj forum, pa evo i da se oglasim malo, posebno u vezi Ca u supstratu, posto je to i mene dosta zanimalo ranije.

Mogu reci da ja dodajem Ca u supstrat. Naravno, ne za sve vrste, ali da za Astrofitume i Titanopsise (od jednog kaktusara sam cuo da se oni cak mogu gajiti u cistom gipsu - Titanopsisi).
Od prosle sezone kad pravim supstrat za Astrofitume, ja dodam kalcijum i cini mi se da im prija, od 10ak Astrofituma ni jedan nije stagnirao, a kamoli propao. Smatram da Ca sigurno ne steti Astrofitumima i Titanopsisima, na prolece bih dodao i Lofoforama, ali to cu jos da proucim.

@Pinus - Geohintonije i Ariokarpuse jos nemam u kolekciji, tako da za njih ne mogu nista da tvrdim, ali kad bih imao, vise bih se plasio vlage nego kalcijuma:)

Posto je na prethodnoj strani bilo reci i o hidrokulturi i kaktusima, samo da potvrdim da je to moguce. Vidjao sam Echinopsise gajene iskljucivo u hidrokulturi (bude toga na kaktusarskim izlozbama, nije nikakva retkost), samo je koren u vodi, a vrat i telo biljke se ne kvase. Biljka moze i tako da se gaji, ali meni to izgleda uzasno...i estetski i eticki. Ima li ista neprirodnije
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2013 u 10:10

Mezcal, dobro došao i ugodno se osjećao na Cif u.
Žena (učiteljica) mi je iz škole prije par godina donesla nekoliko kreda. Veselo sam ih ribao i dodavao supstratu za astofitume. Jednom poslije sam na SB-u čitao savjete Joce Cirkovića i vidio da od tog Kalcija nije bilo ništa. Znači samo Kalcij u ioniziranom obliku, npr. otopini Kalcij sulfata je upotrebljiv za kaktuse ako bi im bio potreban. Tu je poanta.Znači da su moji kaktusi i drugi sukulenti sasvim dobro rasli i bez kalcija. Nisu mogli do njega. Zato se još uvijek pitam dali je kalcij nužno potreban za zdravi rast većine meksičkih kaktusa ili ga oni za razliku od drugih kaktusa samo dobro podnose ?

Evo moji Titanopsisi u supstratu bez Kalcija. Nekada bi bio a sada više nisam zadovoljan sa njihovim izgledom. Po mojoj ocjeni nisu dovoljno debeli i kompaktni. Nešto sam kriv sam, vjerojatno zbog nepravilnog zalijevana a možda je stvarno greška u supstratu. Sljedeći puta ću im staviti nešto gipsa u supstrat pa da vidim kako će reagirati.
Na vrh
Mezcal View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 24 Siječanj 2013
Lokacija: Bgd
Status: Offline
Bodovi: 48
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mezcal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2013 u 11:45
Hvala na dobrodoslici Pinus:)
Iz neke moje prepiske sa J.Cirkovic, razumeo sam da je Ca iz krede ili ljuske jajeta samo tesko dostupan biljci i sporo deluje, sto ne znaci da ne deluje uopste ili ikad. Gips bi, tako, trebalo da je najbolji i najefikasniji nacin da dodamo Ca. J.C. je i pisao kako se napravi taj gips, mozda si vec i citao, pa da ne dosadjujem.

Ja nisam nikad dodavao samu kredu, nego sam kupovao 'minerale za ptice' u ZOO radnjama. Znam da zvuci blesavo, ali unutra ima dosta kalijuma, fosfora, kalcijuma,a sastoji se od kvarca, krede, ljuske jajeta, zeolita...ni jedan od tih sastojaka ne steti, a poveca poroznost. Tako da sam to koristio, nadajuci se da su biljke bar mrvicu od toga uspele da absorbuju kroz koren.
Cist gips (po recepturi J.Cirkovica) sam dodao jednom Titanopsisu, on dosta dobro izgleda, zbijen je, ima izrazenu teksturu i boje, ali mozda i zato sto ga retko zalivam + stoji na jako svetlom mestu + supstrat 50% sitni i krupniji kvarc, dodatak gipsa... Mislim, bas ga drzim onako skrto i strogo. Leti bi takodje trebali da miruju.
Mozes probati da kupis 1 mali holandski Titanopsis i dodas mu puno gipsa, pa prati napredak, mozda je steta da experimentises sa starijim biljkama.
Ja imam jos jedan Titanopsis koji raste u obicnom tresetu (podnose oni i 0%Ca)...zdrav je, ali gubi prirodne karakteristike i to mi nije to.
Svidja mi se taj tvoj manji Titanopsis, ima dobru formu, bice jos bolji kad ga opali sunce na leto.

A da li je Ca nuzno potreban ili ga neki samo dobro podnose - pa ja mislim da nuzno potreban nije, ali je pozeljan (ako postoji nacin da izimitiram prirodno zemljiste dodavanjem Ca, onda zasto da ne). Za A.Capricorne sam citao da njemu najvise treba Ca, navodno zbog jacine i gustine bodlji. Myriostigmi je kao, najmanje potreban, ali ja dodam svima, pa kako im bude.

I jedno pitanje, nevezano za Ca.
Da li pravite drugacije supstrate za jos neke vrste, npr. kiselije zeljiste?
Voleo bih da cujem sto vise nacina za dobijanje kiselog supstrata? Sta dodajete?
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2013 u 14:07
Kiseli anorganski supstrati i kako ih zamiješati ? To se i ja pitam. Uz pomice i zeolit koji nije teško nabaviti u mojoj okolici htio bi probati i dijatomejsku zemlju (kiselgur) kao dodatak za kisele supstrate. Čitam na   Wikipediji - klikni da se voda koja stoji u kiselguru zakiseli od pH 3,8 do 4,8. Istovremeno da je Dijatomejska zemlja i odličan insekticid. Ako bi i pola od toga bilo istina to bi bilo odlično. Samo za sada ne znam gdje da kupim dijatomejsku zemlju.

Treset ne volim, preko ljeta je prva liga smeta me što preko zime nakon zalijevanja predugo (nepotrebno) ostaje vlažan.

U Vrtnariji Rogaška (moja okolica) upotrebljavaju dušičnu kiselinu za dekalcifikaciju i snižavanje pH vode.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2013 u 20:45
U Njemačkoj je ponuda supstrata za kaktuse izvanredna. Kakteen Hagee - klikni, prodaje Dijatomejsku zemlju   45 litara / 38,5 € plus poštarina. Sada samo ne znam kako da gledam na tu cijenu. Dali je to i Nijemcima skupo ili su naša primanja tako malena pa mi to izgleda kao da prodaje poludrago kamenje . Navodi podatak pH 5,5.
Na vrh
mali kaktus View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
DONATOR

Pridružen: 10 Ožujak 2010
Lokacija: Međimurje
Status: Offline
Bodovi: 9133
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mali kaktus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Veljača 2013 u 21:18
Skupo,skupo....mislim da je i njima to skupo.
Nigder lepše kak je vu Međimurju
kam se zglednem ružice mi cvetaju.
Na vrh
Mezcal View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 24 Siječanj 2013
Lokacija: Bgd
Status: Offline
Bodovi: 48
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mezcal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Veljača 2013 u 18:51
Pinus, prvi put cujem za dijatomejsku zemlju, malo sam prozujao po netu, stvarno zvuci super sve sto pise. U nekom vidu sluzi i za ljudsku i zivotnjsku upotrebu, za ciscenje od parazita, otud je mozda i dobar insekticid kad se stavi u supstrat.
Ni kod mene to nema da se kupi (Hidroponika, polj.apoteke i sl.), ali imaju preparate za snizavanje pH vrednosti. Njih nisam nikad koristio, ako neko jeste - voleo bih da cujem iskustva.
Npr. 'HESI pH Minus', rasvara se u vodi kojom zalivamo supstart, sadrzi 38% Azotne kiseline (je li to Dusicna kiselina koju upotrebaljavaju kod tebe?). Kako bi to delovalo na Melokaktus, npr??
Pinus, citam da posebno pominjes pumice i zeolit kao dodatak...Ja njih dodajem u skoro svaki supstrat, cisto da ga popravim, ali mislim da oni ne mogu da snize pH.(?)
Treset moram da dodam u kiselije supstrate (nemam sta drugo), ali slazem se da je nepouzdan...zimi je OK, jer nista ne zalivam, ali tresetni supstrati su mi kriticni u prolece i jesen kad nakisne, pa se susi danima, uzas.
I da li mozda znas jesu li borove iglice i mrvljena kora efikasni za snizavanje pH? Jesi li mozda koristio?
Krajem 3.meseca idem u Cesku, pa cu tamo bas pogledati imaju li dijatomejsku zemlju. Nadam se da cena nece biti kao u Nemackoj:))
Ustvari ne znam sta da mislim o toj ceni, ispada malo preko 1 eur po litri. Cak je i obicna zemlja za kaktuse (SUBSTRAL) skuplja od toga, po litri je 1,20 eur, sto je cist bezobrazluk. Srecom, pa nisam bio odusevljen tom zemljom, lol.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Veljača 2013 u 20:46
Originalno poslano od člana Mezcal Mezcal napisao:

. . . . Azotne kiseline (je li to Dusicna kiselina koju upotrebaljavaju kod tebe? . . . .
Dušična kiselina – Azotna kiselina, vidim da nisi baš siguran što je to – ajde KLIKNI pa vidi.

Mezcal, vjerojatno nisam prava adresa za savjete o melokaktusima. Istina je da imam nekoliko melića. Ali do sada nisam primijetio da bi bili osjetljivi na pH tla.

Originalno poslano od člana Mezcal Mezcal napisao:

Pinus, citam da posebno pominjes pumice i zeolit kao dodatak...Ja njih dodajem u skoro svaki supstrat, cisto da ga popravim, ali mislim da oni ne mogu da snize pH.(?)

I ja tako mislim. Supstrate radim sam i htio bi problematiku supstrata razumjeti. Nije mi jasno kako idu ove dvije stvari zajedno. Čitam npr. za pomice , zeolit, a neki puta i za kiselghur da su to inertni materijali. A istovremeno napišu za pomice reakciju pH 6,5 – 7,0 a za zeolit pH7,0 – 8,0. E sada kako može biti istovremeno tvar inertna, (ja to čitam da ne sudjeluje u kemijskim reakcijama) a istovremeno da poveća za 10 puta broj hidroksidnih iona, recimo zeolit na pH 8 ? Znam da malo znam ali te dvije stvari mi ne idu zajedno.
Mezcal što nisi klikno na linkove koje sam dao za pomice i zeolit. Tamo lijepo pišu i njihove kemijske reakcije. Kako ti to komentiraš?

Pogledaj ove Čehe - klikni. Prodaju Diskokaktuse od 2 – 3 € po komadu. A ja nemam niti jednog. Dali ti imaš koji diskokaktus u kolekciji? Htio bi sa jedno desetak različitih vrsta diskokaktusa upotpuniti zbirku ovo proljeće. Čitam da diskokaktusi obožavaju kisele supstrate. Mislim da bi oni u dijatomejsku zemlju pasali kao tata na mamu. Ne može bolje.

Razlog zašto me trenutno zanimaju kiseli anorganski supstrati su acidofilni pahipodiji.   Pahići i treset , preko ljeta je sve OK. Problem mi je ostatak godine . Pahiće zalijevam kroz cijelu godinu a treset mi ostaje nakon zalijevanja predugo vlažan kada su pahipodiji u pitanju. Zato mislim da bi kakav mineralni kiseli supstrat bio bolje rješenje za pahiće nego treset . Recimo kiselghur – dijatomejska zemlja.
Na vrh
Mezcal View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 24 Siječanj 2013
Lokacija: Bgd
Status: Offline
Bodovi: 48
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mezcal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Veljača 2013 u 10:45
Pa sad si me zbunio tim reakcijama za pomice (6,5-7) i zeolit (7-8 pH), koliko sam citao ranije, obe stvari su neutralne (7), razumeo sam da niti snize niti povise pH. Prosto se koriste za popravku nekih drugih osobina zemlje. Ali mozda i nije bas tako...
Za vermikulit sam citao nesto slicno - da je pH neutralan (7), a izaziva alkalnu reakciju, pa sam od njega odustao davno:/
Inspirisan sad ovim sto si napisao, pogledao sam malo po netu, na jednom mestu sam nasao da zeolit zaista smanjuje kiselost zemljista (pominje se u vinogradarstvu, ali radi se o ogromnim kolicinama koje se sipaju u sadno mesto).
Ne znam sad, mozda ipak i zeolit da izbacim iz kiselih supstrata ubuduce.
Linkove za pomice i zeolit nisam video, gde si ih postavio?

E, a te Cehe iz Hradeca znam, preko jedne FB grupe su reklamirali katalog jos jesenas. Ja sam im pisao 1.1., pitao sam ih vezano za papirologiju - fitosanitarni cert. i CITES dozvole (jer u suprotnom ja ne mogu legalno da narucim:( ), nisu mi nikad odgovorili. [IMG]smileys/smiley36.gif" align="middle" />
Inace imaju zaista ogroman izbor biljaka, a i cenovno su OK.
U vezi Diskokaktusa - ja ih nemam, mozda se jednog dana upustim u to, sad sam zamislio da od proleca sirim kolekciju Ariokarpusima, Strombokaktusima, Obregonijama, kad se zasitim mozda dodje na red i Disko:)
A informacije o kiselijim supstratima rovarim uglavnom zbog Melokaktusa, Ferokaktusa, par vrsta Gymnosa.
Acidofilni Pahici zvuce bas izazovno, mogu misliti koliko je tesko postici dovoljnu kiselost, svaka ti cast ako uspevas.
Na vrh
Pinus View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 4559
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Pinus Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 09:30
Originalno poslano od člana Mezcal Mezcal napisao:

Za vermikulit sam čitao nesto slicno - da je pH neutralan (7), a izaziva alkalnu reakciju

Kako im to ide zajedno: pH 7 i alkalna reakcija ?

Originalno poslano od člana Mezcal Mezcal napisao:

Linkove za pomice i zeolit nisam video, gde si ih postavio?

U Vetisi (klikni) kupujem supstrate: Ponuda kvalitetna a cijene ugodne (klikni) : pomice , zeolit, obrati pažnju na pH.
Na vrh
11111 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 12 Ožujak 2012
Status: Offline
Bodovi: 2457
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 11111 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 11:13
Originalno poslano od člana Glikica Glikica napisao:

ZO,kad kažeš blagokisela, ja podrazumjevam da je bez kreča. Sterilizirana zemlja ne treba, al neću u to ulaziti, bar ne sada i ovdje, ako treba možemo i tu temu potegnuti. Pijesak u supstratu? Nikako ! Ili tek vrlo malo.A kaktus kao hidrokultura ? Zanimljivo, moram ti vjerovati na riječ, a mogu pokušati i sama pa se uvjeriti ili razuvjeriti.






Ja uvik stavim pjeska kad sadin kaktuse
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže
Na vrh
11111 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 12 Ožujak 2012
Status: Offline
Bodovi: 2457
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 11111 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 11:23
Originalno poslano od člana Triša Triša napisao:

Ja stavim jedan dio sitnog pijeska, jedan vrtne zemlje, a jedan nekog supstrata za kućno bilje, za sada se pokazalo dobro.



ja radin točno isto ovako....na dno stavin kamenčiće iz vrtla ili one sa plaže (male oblutke-prije ih prokuham)..... Pinus ...jel triba šta još nadodavati ??
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 31 Svibanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 12:09
Ružo, i kod mene je bilo svakakvih kombinacija supstrata, i još uvijek ima, ali vrijeme je da se, bar ja, prijeđe na tzv. moderne supstrate. Što ne znači da ove naše stare mješavine nisu i dalje dobre i upotrebljive.
Pijesask mi je presitan, radije koristim sitni šljunak (0-4 mm), s njim postižem bolju prozračnost supstrata, lakši protok vode.
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
11111 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 12 Ožujak 2012
Status: Offline
Bodovi: 2457
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 11111 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 13:03
hvala....molin te napiši što je to moderan supstrat.....što ,koliko,čega i gdje ima za kupiti...hvala....pa ću i ja probati ako nije komplicirano tj ako je to za nas malene amatere
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže
Na vrh
Glikica View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 31 Svibanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 6512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Glikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 15:38
Ružo, ne bih se htjela izletavati sa ničim, ja tek eksperimentiram. Kad budem imala konkretne rezultate, javim, pa kakvi god oni bili.

...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
Na vrh
Mezcal View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 24 Siječanj 2013
Lokacija: Bgd
Status: Offline
Bodovi: 48
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mezcal Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 17:37
Ma, svaki je supstrat dobar ako mu se osigura dobra propustljivost, znaci da ne zadrzava vlagu. Da li se stavi perlita, zeolita, ovoga onoga...u pitanju su nijanse. Ne utice presudno.
Meni se i bastenska zemlja dobro pokazala (kod mene je ilovacasta), bolje nego kupovna koja zna biti premasna ili tresetasta ili sfagnumasta ili spora za susenje itd. Sta sve nisam nalazio unutra:|
Mislim da je ipak malo prejak supstrat 1/3 pesak, 1/3 bastenska zemlja i 1/3 kupovna. Retko kom kaktusu treba bas toliko kaloricno.
Ako je supstrat dobro propustan sloj kamencica na dnu i nije neophodan, a ako je kaktus u posudi sa tanjiricem ja bih obavezno stavio sloj kamencica, da supstrat ne povuce vodu ukoliko se nakupi u tanjiricu (npr. posle letnjih pljuskova).
@11111 - Kamcici sa plaze su slani, pa obrati paznju da budu bas jako jako dobro oprani pre nego sto zavrse u saksiji.
Pesak stavaljam i ja i krupniju i sitniju granulaciju. Ako imam kvarcni - super. Ako nemam - onda obican gradjevinski, samo uvek sterilizujem.
@Glikica - Zemlju ne sterilizujem ni ja. Na visokim temperaturama gubi hranljive materije, a kako je stavljam manje od 60% bitno mi je da ostane nesto hrane u njoj. U toku zalivanja ionako sve tretiram fungicidima i insekticidima, ako je i bilo napasnika u zemlji, posle su gotovi:)   
@Pinus - Pogledao sam linkove, nemam objasnjenje za pomice i zeolit - kako spuste/povecaju pH, ako su neutralni. Isto to radi i vermikulit.
Trebao bi jedan dobar kemicar:D Raspitacu se kod mene da li neko moze da mi pijasni te stvari, ako ista jos saznam, javim.
Vetisa je dobro snabdevena, koliko vidim. Super ti je ta trgovina za nabavku;)
Na vrh
11111 View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 12 Ožujak 2012
Status: Offline
Bodovi: 2457
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje 11111 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 18:49

Mislim da je ipak malo prejak supstrat 1/3 pesak, 1/3 bastenska zemlja i 1/3 kupovna. Retko kom kaktusu treba bas toliko kaloricno.




koji ti omjer staviš cc
što roditelji izdišu to djeca udišu ...oni su naša slika..naše najdraže i najljepše cvijeće....pozzz od Ruže
Na vrh
Klimatis View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 20 Rujan 2010
Status: Offline
Bodovi: 1360
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Klimatis Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2013 u 19:31
Mene zanima kojim vrstama kaktusa radite posebnu mješavinu??
Znam da astrići vole puno pijeska i šljunka, neki ovo , neki ono. Pogotovo vezano za kemijske elemente. U nekim knjigama sam vido da se stavlja i fermentirani-odstajali stajski gnoj.


Ja miješam pravi humus sa pijeskom, i sitnim agregatom 0-4mm, nešto poput perlita ili onog sitnog za staze. Dodam još zemlje iz vrta i crljenice . Neki rastu u mješavinama sa kupovnom zemljom već puno godina i ne bune se. U to kako sam građevinar, i imam stalno agregate pod nosom, stavljam i riječni agregat 4-8m u zemlju, a dno ovisi o veličini tegle barem 1 cm svih većih granulacija, bez pijeska.

Otkad nam čovjek dovozi pravi humus u vrećama više kaktusima ne stavljam kupovne supstrate.Ilovače imam u vrtu a crljenicu donosim sa mora.
Neka se sve zeleni
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12345>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,305 sekundi.