Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Povrće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Ljekovite povrtnice
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Ljekovite povrtnice

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
misty-da View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 02 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3544
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje misty-da Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Ljekovite povrtnice
    Objavljeno: 06 Ožujak 2010 u 13:45
U ovo široko područje najbolje je krenuti polako, ne zanemarujući znanja i stavove narodne medicine koja je prošla najduži "klinički test" u ljudskoj povijesti.

Prije nego i započnemo ovu temu, dobro će svima doći mali savjet. Danas se može nabavljati ekološki uzgajano povrće, no ono je često preskupo. Postoji način, jednostavan i efikasan, kako svako povrće možete osloboditi od štetnih sastojaka, pesticida i otrova koji se koriste u uzgoju. Prije pripreme povrće namočite u vodu kojoj ste dodali šaku (najbolje krupne) morske soli. Natrijev klorid vezat će za sebe otrovne i štetne sastojke koji se nalaze u povrću. Ostavite povrće u takvoj vodi sat vremena i isperite ga običnom tekućom vodom. Nakon ovog postupka povrće će biti "ekološkije" od onog ekološki uzgajanog koji kupujete, jer čak i najpažljiviji uzgajivači ekološkog povrća ne mogu utjecati na činjenicu da se u obližnjim povrtnjacima koriste kemijska sredstva koja kroz zemlju, ili vodu (kišu) mogu stići do njihovog brižljivo čuvanog povrtnjaka.

Iako je povrće baza zdrave prehrane mnogima je objed "prazan" ako uz njega nema mesa. Upravo teška prehrana, ako sadrži i dosta pečenih sastojaka (krumpiri, pohano meso...) može skratiti život, tvrde liječnici.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
misty-da View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 02 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3544
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje misty-da Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2010 u 14:36
Češnjak - bijeli luk

Od nečega treba početi, pa sam iz puno razloga izabrala baš bijeli luk. Prevenira mnoge bolesti, neke i potpuno liječi, a još od vremena grofa Drakule iz pensilvanijskih šuma, s pravom nosi epitet povrća koje nas štiti.



Od davnina su poznata gotovo nadnaravna svojstva ove biljke, ali i njene vrlo praktične mogućnosti uništavanja virusa, bakterija i gljivica, izazivača mnogih bolesti u ljudskom organizmu. Od antičkih vremena pa do Pasteurovog otkrića o njegovom antibakterijskom djelovanju, češnjak je bio simbol za zdravlje i dugovječnost.
Češnjak spada u porodicu Lilliaceae. Ljekoviti dio biljke predstavlja lukovica koja je podijeljena u više češnjeva.
Osnovni sastojak češnjaka predstavlja eterično ulje u kojem se nalazi aliin, alicin, dialiddisulfid, vinilditiin, enzim aliinaza, te vitamini A,B1,B2 i nikotinamid.
Iako se tijekom povijesti najznačajnijim svojstvom smatralo antibakterijsko djelovanje češnjaka, stoljećima istraživanja otkriveno je njegovo blagotvorno djelovanje na krv i krvne žile. Češnjak snižava "loš" LDL kolesterol, a povisuje "zaštitnički" HDL kolesterol, čime spriječava nastanak aterosklerotskog zadebljanja (plak), odnosno značajno smanjuje mogućnost nastanka ateroskleroze. Smanjuje i agregaciju trombocita i snizujući viskoznost krvi olakšava njen protok žilama. Odličan je dodatak terapiji kod povećanih lipida u krvi, te kao preventivna mjera za spriječavanje promjena na krvnim žilama uzrokovanih starenjem. Malo je visokotlakaša koji ne znaju da češnjak snižava krvni tlak, a normalne vrijednosti tlaka ne remeti, što je i razlog da ga nalazimo kao bitan sastojak u nekim lijekovima za snižavanje krvnog tlaka.
Bijeli luk usporava rast i opasne mikroflore u crijevima koja može izazvati poremećaje u probavi (proljev), a sigurno se najamanje jedno tisućljeće koristi za liječenje glista u crijevima.
Ali ovdje ne prestaje priča o ljekovitosti ove biljke, jer češnjak spada u jake antioksidanse oslobađajući nas od raznoraznih štetnih tvari i otrova koje kroz hranu ili dišući unosimo u organizam, budući stimulira jetrene enzime koji služe kao čistači otrova iz organizma.
"Što veća potrošnja luka to manji rizik od dobivanja karcinoma", tvrde kineski medicinari, a nakon desetak godina proučavanja, ovo potvrđuje i prof. dr John Milner, predstojnik odjela za prehranu Penn States College of Health and Human Development u SAD. A ljekovita svojstva imaju vodeni ekstrakt česnjaka, deodorirana forma u prahu i pasta od bijelog luka jer svi blokiraju djelovanje nitrita i morfolina, te se tako u organizmu spriječava stvaranje nitrozomorfolina tj. jake karcinogene tvari.
Promišljenom prehranom možemo se zaštiti od bolesti, a češnjak je svakako najbolja investicija u zdravlje.


Na vrh
makk View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 26 Siječanj 2010
Status: Offline
Bodovi: 1162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje makk Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2010 u 15:16
Odlična i jako korisna tema. Ja se trudim da kupujem (koliko je to moguće) "bio" voće i povrće. Ipak je to nedovoljno kad imamo na umu kakvo meso, mlijeko i mliječne proizvode, proizvode od žitarica ...itd. jedemo. Koliko antibiotika unesemo u svoje tijelo samo putem ishrane. Na žalost, ja sebi ne mogu priuštiti samo zdravu hranu.
Već mi je muka kad samo pomislim na to.
     (")
    (\|/)
   __L_
   \___/http://cvjetnaoaza.blogspot.com
Na vrh
misty-da View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 02 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3544
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje misty-da Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Ožujak 2010 u 08:25
Originalno poslano od člana makk makk napisao:

Odlična i jako korisna tema. Ja se trudim da kupujem (koliko je to moguće) "bio" voće i povrće. Ipak je to nedovoljno kad imamo na umu kakvo meso, mlijeko i mliječne proizvode, proizvode od žitarica ...itd. jedemo. Koliko antibiotika unesemo u svoje tijelo samo putem ishrane. Na žalost, ja sebi ne mogu priuštiti samo zdravu hranu.
Već mi je muka kad samo pomislim na to.
Pa zato sam na prvom postu i opisala taj postupak kako iz tretiranog povrća lako možemo dobiti čisto i potpuno ekološko povrće. Čak su mi rekli da se isto može primijeniti i na voće!
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Ožujak 2010 u 20:20
Naravno da se može primjeniti i na voće.Recimo,u kulinarstvu,kod upotrebe ,najčešće agruma,preporuča se gotovo svuda da se prvo namoče u slanu vodu i tek onda koristeWink
Ideja ti je super no,ako može,jedan prijedlog.Pošto već postoji dosta tema o povrću(mislim da češnjaka nema,ili nisam dugo tu bila),da te korisne informacije o svakoj vrsti staviš na temu ,ako je ima(o paradajzu pod temu paradajz,npr.).Da nebi bilo o jednoj biljci na 2-3mjesta.
Na vrh
misty-da View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 02 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3544
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje misty-da Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 08:12
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Naravno da se može primjeniti i na voće.Recimo,u kulinarstvu,kod upotrebe ,najčešće agruma,preporuča se gotovo svuda da se prvo namoče u slanu vodu i tek onda koristeWink
Ideja ti je super no,ako može,jedan prijedlog.Pošto već postoji dosta tema o povrću(mislim da češnjaka nema,ili nisam dugo tu bila),da te korisne informacije o svakoj vrsti staviš na temu ,ako je ima(o paradajzu pod temu paradajz,npr.).Da nebi bilo o jednoj biljci na 2-3mjesta.


Mada još nisam sve pročitala (trebat će za to zbilja još puno vremena) uočila sam da postoji više tema na povrću, ali mislila sam da je ipak dobro otvoriti temu gdje bi se pisalo samo o ljekovitim svojstvima povrća EmbarrassedConfused
Na vrh
minimode View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 23 Siječanj 2009
Status: Offline
Bodovi: 1418
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje minimode Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 11:34
Misty jako dobra tema, nadovezala bih se na ovu priču o luku, mislim da vrijedi ako se odnosi samo na domaći luk, jer ovaj što ga kupujemo po trgovinama je kineski a klimatski uvjeti i tlo u kojemu raste vrlo dobro poznajemo, dakle kemijski kontaminirano da ne kažem zatrovano... e sada da li taj i takav luk uopće pomaže zdravlju ili?
....u posljednje vrijeme uopće nema domaćeg luka kojega je bilo na tržnicama u naših bakica za kupiti, moraš imati dobru "vezu" da bi dobio domaći luk. (eto još jedne ideje za hrv. brand)
....neki će kazati: a domaći uzgoj? pa i samo sjeme što ćemo ga negdje kupiti za uzgoj je već genetički modificirano, itd. itd... u nedogled; sada mi pada na pamet Kodeks Alimentari, mislim da ga je netko već postavio ovde na forumu pod. zanimljivi tekstovi, pa eto pročitajte; jaaaaako zanimljiv tekst- da ti pamet stane!
 
Misty samo naprijed, dobronamjerni iskorak...
«Ljudi se doživljavaju previše ozbiljno. To je nasljedni grijeh. Da su se pećinski ljudi više smijali, vjerovatno bi svjetska povijest drugačije izgledala.»
O. Wilde
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Ožujak 2010 u 20:13
Naravno,Misty,bez loših namjera je taj prijedlog bioWink.
Samo ti piši,bitno da je tekst dobar,a tvoji su svi dobri i nadasve zanimljivi te poučniHug
Na vrh
misty-da View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 02 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3544
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje misty-da Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2010 u 08:42
Mrkva

Mrkva spada u rijetko povrće čija se ljekovitost ne smanjuje nikakvom termalnom obradom. Možete je kuhati, pirjati ili peći, ona je i dalje vrijedan i koristan lijek protiv mnogih bolesti! Njezin poznati beta karotin postojan je ma koliko je kuhali, a kuhanjem ga organizam čak lakše i brže apsorbira!
Pojačava imunitet pa time smanjuje virusne i bakteriološke infekcije. Budući štiti arterije, smanjuje opasnost od moždanog udara i angine pektoris. Štiti oči i poboljšava vid. Smanjuje kolesterol u krvi, a novija istraživanja potvrđuju da preventivno djeluje i kao zaštita od nekoliko vrsta karcinoma, najviše onih koji se javljaju na želucu i crijevima. Efikasno smanjuje i pojačanu želučanu kiselinu!


Na vrh
misty-da View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 02 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3544
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje misty-da Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2010 u 09:02
Peršin - petrusimul



Zbog specifičnog okusa, peršin najčešće koristimo kao začinsko bilje u različitim varivima, a u dalmatinskoj kuhinji, u kombinaciji sa usitnjenim češnjakom,nezamjenjiv je dodatak u pripremi školjaka, riba i rakova. Uz maslinovo ulje, kombinacija usitnjenog češnjaka i peršina, koju dodajemo nakon termalne prerade hrane, najzaslužnija je za za epitet koji dalmatinska kuhinja s pravom nosi - najzdravija. No ove sitne, ukusne i aromatične listiće rijetki koriste kao prirodan lijek, a kod nekih tegoba je gotovo nezamjenjljiv!
Iako sadrži visoki postotak vitamina "C" i "B" i obilje minerala, kalij, kalcij, željezo, magnezij i mangan, te eterična ulja i nekoliko vrsta korisnih kiselina, najviše se cijene njegove osobine kao diuretika.
Budući pomaže izlučivanje vode iz organizma preporuča se kod oboljenja bubrega, upale prostate, pri otežanom mokrenju u slučajevima oticanja, naročito nogu, te otklanja nadutost od plinova, reumatizma, artritisa, gihta, debljine i celulita, a svježe zdrobljeno lišće protiv bolova u uhu i zubobolji.
Ukoliko ste odlučili smršaviti pa jedete "kao ptičica" a na vagi vam kile ne odlaze – čudite se što se to dogodilo? Na početku vaše kure organizam "gomila" više vode i naravno – kilogrami ne odlaze. Žene, u želji da što prije smršave često uzimaju diuretike. No, čim prestane terapija diureticima, u tijelu se ponovno zadržava više soli koja pak veže više vode nego ranije.

Napravite sami jednostavan napitak - operite vezicu peršina, usitnite je, prelijte s 3 dl hladne vode, poklopite i pustite stajati 8 sati. Zatim tijekom dana malo-pomalo pijte tu tekućinu. Ovo je najbolje raditi kao proljetnu kuru, osim što ćete uspješno smanjiti nakupljenu vodu u organizmu, opskrbit ćete se i neophodnim vitaminima i mineralima (termalnom obradom se svi ljekoviti sastojci peršina značajno smanjuju). Sprovodite ovu kuru 3 tjedna (svakodnevno!) i budite strpljivi: hranom je bilo lako zaokružiti se, postati ponovno vitak malo je teže. LOL
Na vrh
misty-da View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 02 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3544
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje misty-da Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Travanj 2010 u 09:12
Brokula - za duži život!



Ova je zdrava biljka nepravedno na lošem glasu kao neukusna, iako konzumiranje samo 100 grama brokule na dan smanjuje rizik od raka. Sadrži i velike količine vitamina - antioksidanata - A, C i E. Brokula može usporiti oštećenje tvari izazvano slobodnim radikalima koji dovode do starenja i pojave brojnih bolesti.
Puna je kalcija i magnezija nužnih za jake kosti, zube, nokte, živce, te željeza koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
U novije doba znanstvenici su istraživanjem spoznali da sok dobiven od brokule koji su dodavali stanicama raka može pomoći da čak 95 posto njih odumre. Ova je povrtnica na vrhu top-liste zelenog povrća koje potiče apoptozu, odnosno proces uništavanja zloćudnih stanica. Sadrži i sastojke sulforane, prirodne biljne "kemijske materije" koja joj daje prepoznatljiv okus i može potaknuti samouništenje stanica koje bi se mogle pretvoriti u rak.
Redovito uzimanje brokule posebno je korisno i u prevenciji raka dojke koji je povezan s viškom ženskih hormona estrogena. Sastojci tog povrća tzv. indoli ubrzavaju metabolizam estrogena pa ostaje manje hormona za hranjenje receptora na zloćudno promijenjenim stanicama dojke.
U žena koje jedu velike količine hrane bogate folnom kiselinom manja je i vjerojatnost pojave raka grlića maternice ili pluća. U mnogome olakšava i probavu, a jedan obrok sadrži 3,6 miligrama vlakana odličnih za probavni sustav.
Pomaže dijabetičarima pri regulaciji šećera u krvi, jer jedan obrok od, primjerice, 140 grama brokule sadrži 22 mikrograma kroma (10 puta više nego bilo koja druga biljka) koji je poznat kao dobar regulator šećera u krvi.

(izvor: Snježana  Rajačić)
Na vrh
mrvicaaa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 23 Travanj 2010
Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mrvicaaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2010 u 11:43
CVJETAČA (KARFIOL) PDF Ispis Email

Cvjetača je nekada smatrana povrćem za siromašne, a danas je, zahvaljujući bogatstvu nutritivnih sastojaka, opet pronašla svoje mjesto u zdravoj prehrani. Doduše, možda nije najredovitija namirnica, ali jedna od omiljenijih i rado viđenih na našim tanjurima pogotovo u zimskim mjesecima u kombinaciji s krumpirom ili rižom, kao zdravi obrok ili prilog jelu. 

Djelotvorne tvari

Cvjetača (karfiol) ima malu kalorijsku vrijednost tj. na 100 grama sarži 25 kcal, ali je zato veliko bogatstvo bioloških tvari čini jednom od zdravijih namirnica. Cvjetača sadrži: folne kiseline, B vitamina koji su metabolizmu usko surađuju s vitaminom B12, koji je nužan za rast stanica i stvaranje krvi. Također sadrži 14 različitih minerala i elemenata u tragovina, te 18 različitih aminokiselina (elemenata bjelančevina).

Masnih tvari ima minimalno, te je stog razloga idealno dijetno povrće. Naprimjer vvitamin B5 koji se nalazi u cvjetači, pomaže proizvodnju kortizola u tijelu. Iz te tvari organizam stvara kortizon koji je važan za ublažavanje upala i održavanje imuniteta. 

Ljekovita svojstva 

a)      cvjetača je idealno dijetno povrće, radi minimalne količine ugljikohidrata i bogatstvo vlaknastih tvari

;b)      cvjetača je izvrstan diuretik;

c)       pomaže kod tegoba s bubrezima i mjehurom;

d)      doprinosi izgradnji zdrave crijevne sluznice;

e)      važna je za rast i obnavljanje stanica;

f)       potiče izgradnju krvi;

g)      održava razinu hranjivih tvari u svim tjelesnim stanicama;

h)      jača imuno sustav i djeluje preventivno protiv infekcija i upala;

i)        djeluje na smanjenje krvnog tlaka;

j)       najbolje preventivno sredstvo protiv raka debelog crijeva. 

Kupovina 

Prilikom kupnje cvjetaču provjerite da je tvrda, jako svijetla i čvrsta jer samo takova sadrži najviše vitamina. Cvjetača koju možemo nabavljati u kasnu jesen i tijekom cijele zime, dolazi, osim s naših područja, iz južne Europe.

 Priprema 

Najuobičajen način pripreme je kratko kuhana (3-4 min.) u slanoj vodi te prelivena prezlima na maslacu. No, cvjetača se može kombinirati i s krumpirom i rižom, te sa sirom (umjesto prezla koristiti parmezan)!. Od začina najbolja je malo slana, ali također može joj se dodati papar i nariban muškatni oraščić, što joj daje poseban tek.Može se konzumirati topla ili hladna, te kao glavno jelo ili prilog.  

Uppt, studeni, 2009./M.V.

VIDI

Na vrh
mrvicaaa View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 23 Travanj 2010
Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje mrvicaaa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Travanj 2010 u 11:45
Slanutak
Sjeme slanutka je od davnina često korištena mahunarka. Izgledom sliči plodu graška osim što je slanutak malo veći i nema baš pravilan kuglast oblik. Sjeme slanutka nalazi se u kratkoj, dlakavoj komuški, koja najčešće sadrži jednu do dvije sjemenke. Boja sjemenki može biti krem, žuta, smeđa, zelena ili crna. Slanutak se najčešće uzgaja u tropskom, subtropskom i umjerenom pojasu pa tako uspijeva u Indiji, Srednjem Istoku, Mediteranu, sjevernoj Americi, Meksiku, Argentini, Čileu, U.S. i Australiji.

Postoje dva tipa sjemenki slanutka, Kabuli i Desi.
Kabuli tip- sjemenke su svijetle boje i uspijevaju u umjerenom pojasu.
Desi tip- sjemenke su tamnije boje i uspijevaju u subtropskom pojasu.

Za ljudsku prehranu koristi se svježe lišće, sjemenke i klice. Lišće se priprema kao i špinat a bogato je vitaminima i mineralima. Sjemenke se mogu kuhati, pržiti, ili se melju u brašno a mogu se koristiti i kao zamjena za kavu. Klice su bogate proteinima i koriste se za salate.

Zdravstvene blagodati

Zbog relativno visokog sadržaja prehrambenih vlakana, slanutak može pomoći u zaštiti od pojave raka debelog crijeva i konstipacije. Novije studije pokazuju da je slanutak, zbog najvećeg sadržaja saponina, najbolja mahunarka za sniženje kolesterola. Redovito konzumiranje snižava kolesterol za 7% pa se tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Koristi se kod glavobolja, upale grla i prehlada.
Mljevene sjemenke se koriste kao maske za lice i za liječenje prhuti.Također se vjeruje da slanutak ima i afrodizijska svojstva. Lišće slanutka primjenjuje se u liječenju bronhitisa i kod uganuća zglobova.

U najnovije vrijeme ispituje se mogućnost da slanutak zamjeni široko primjenjivanu soju, čiji su proteini prisutni u 60% procesirane hrane te u velikom broju farmaceutskih preparata. Razlog tome je sve veći posart alergija na proteine soje te velika upotreba GM soje.
Na vrh
misty-da View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 02 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3544
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje misty-da Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2010 u 07:08
Kupus

S obzirom na visoki postotak vitamina, minerala i ljekovitih tvari koje sadrži, kupus se uistinu premalo konzumira. Iako je svaku biljku najbolje koristiti sirovu i neprerađenu, pa je salata od glavatog kupusa  najpreporučljivija, kupus sačuva skoro sva svoja svojstva i kad ga kiselimo. Jedan od najboljih preventivnih lijekova protiv prehlade i gripe je rezani kiseli kupus začinjen sa češnjakom i maslinovim uljem, a to je i vrlo ukusan prilog većini jela. Zbog visokog postotka mliječne kiseline, kiseli kupus je ljekovit kod bronhitisa, lijenih crijeva, išijasa, bolesti krvnih sudova i reumatskih bolesti. Juha u kojoj se kuha kupus, spriječava prehladu, gripu i pročišćava dišne puteve.
Kupus je u narodnoj medicini poznat po još nečemu. Iz tijela izvlači upale i bolove. a minerali iz njega odlična su građa za istrošene kosti i hrskavicu. Za ovakve probleme kupus ne jedemo, nego njegove listove stavimo na kožu i ostavimo da djeluje cijelu noć. Kožu prije toga namažemo uljem, ili čistom (bez soli!) svinjskom mašću.
Kod akutnog bronhitisa ili upale pluća, nagnječimo malo "žile" na donjoj strani lista kupusa, namažemo prsi uljem ili mašću i stavimo list tako da je na koži njegova donja strana, najbolje uvečer, ujutro ćete primijetiti kako je tijelo izvuklo iz kupusa sve potrebno, list će biti skoro osušen. Kod bronhitisa je preporučljivo i inhalirati paru dok se kuha kupus.
Kod problema sa istrošenom hrskavicom, kostima ili kostoboljom, postupak je isti. Nagnječeni list kupusa, stavlja se na prethodno namaznu kožu i drži se cijelu noć. Kod ovih problema kura traje 21 dan, a rezultati su čudesni! Osobno poznajem osobu koja se zbog istrošenih kostiju kukova i zdjelice podvrgla ovakvom tretmanu. Prije tretmana mogla je napraviti tek nekoliko koraka s hodalicom, i spremala se za invalidska kolica. Nakon tri ponovljena tretmana, s međusobnim pauzama od tjedan dana, normalno hoda, a štap koristi radi sigurnosti.
Energetska i nutritivna vrijednost
Kupus je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrijednosti (24 kcal na 100 g), a prosječno sadrži: 92,52% vode; 1,21% proteina; 0,18% masti i 2,3% dijetetskih vlakana.

Najviše su zastupljeni: vitamin C (42 mg na 100 g) i beta-karoten (provitamin vitamina A), a zatim slijede minerali: kalij, željezo, magnezij, sumpor i bakar. Male količine natrija te povoljan odnos kalcija i fosfora osiguravaju maksimalno iskorištavanje kalcija u organizmu.
Na vrh
misty-da View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 02 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3544
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje misty-da Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2010 u 07:14
Artičoka



Artičoka (lat. Cynara scolymus, obitelj Asteracea/Compositum) je biljka koja raste diljem primorskih krajeva Europe, osobito Italije i Francuske i uz obale Tihog oceana. Stoljećima je bila cijenjena kao skupocjena delicija za bogate i privilegirane. Vrlo dugo, čak do početka 20. stoljeća, smatrano je kako je artičoka jak afrodizijak. Koristila se i za liječenje kroničnih upala jetre, vodenih bolesti, a poslije i kod šećerne bolesti (dijabetesa) i ateroskleroze. Tridesetih godina prošloga stoljeća već je bilo poznato da ekstrat lišća artičoke utječe na razinu kolesterola u krvi. Devedesetih godina prošloga stoljeća provedena su brojna znanstvena istraživanja na sveučilišnim klinikama u Tźbingenu i Hamburgu koja su potvrdila dotadašnja mišljena o djelotvornosti te iznimne biljke.

Ljekovitost artičoke poznata je već stoljećima, a potječe od gorkih specifičnih tvari u lišću i korijenu, koje imaju posebnu aromu i sadrže djelotvorne tvari što potiču jetru na brže protjecanje žuči. Sadrži gorke tvari (npr. cinaropirkin), aromatične karboksilne kiseline (npr. cinarin), flavonoide (naročito luteolin) i razmjerno mnogo vitamina A.

U spisima tradicionalne medicine govori se da čaj lišća artičoke vraća tek, pomaže pri probavi masti, stimulira mokrenje, liječi jetru i žučni mjehur, odstranjuje iz krvi mokraćnu kiselinu (ureu), otrovni produkt poremećene izmjene tvari u tijelu, liječi žuticu, kongestiju i cirozu jetre. Pomaže i u slučaju oboljele slezene, pijeska u bubrezima, gihta, reume, podagre i oteklina od vodene bolesti. Starijim ljudima pomaže osobito u slučaju azotemije, tj. trovanja otrovima vlastitog tijela koje uzrokuju oboljeli bubrezi, zastoj mokrenja i slično.
Intenzivna znanstvena klinička ispitivanja potvrdila su ljekovito djelovanje ekstrakta artičoke i produbila spoznaje o toj dragocjenoj biljci.

Neke znanstveno potvrđene koristi artičoke:

snižava razinu LDL-a ili lošeg kolesterola na račun razine HDL-a ili dobrog kolestrola
ima diuretičke sposobnosti - korisna je kod oboljenja bubrega
poboljšava protok žuči i funkcije jetre - korisna kod ciroze jetre
pomaže kod žgaravice, osjećaja kruljenja u crijevima, osjećaja nadutosti, bolova u trbuhu
pomaže kod mučnine, povraćanja, proljeva
ima snažan antioksidativni učinak
mobilizira energetske rezerve
štiti jetru od toksina i infekcija
djeluje protektivno (zaštitno) na jetrene stanice
stimulira regeneraciju (obnavljanje) jetrenih stanica.

Autor:
Marina Gradinac, dr. med.
Na vrh
misty-da View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 02 Ožujak 2010
Status: Offline
Bodovi: 3544
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje misty-da Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2010 u 07:17
Cikla



Cikla je korisno i iznimno ljekovito povrće koje se može upotrebljavati tijekom cijele godine.
Prosječan kemijski sastav cikle računato na 100 g svježe namirnice: voda 88 g; proteini 1,5 g; masti 0,1 g; ugljikohidrati 9,4 g i vlakna 2,5 g. Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice.
Cikla je lako probavljiva namirnica. U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Važno je istaknuti da cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12.
Važna je i prisutnost vitamina B1, B2, B6, C, folata i pantotenske kiseline; iako ne u velikim količinama. Odličan je izvor folata (27% od RDA na 100 g) i dobar izvor mangana (16% od RDA na 100 g), kalija (10% od RDA na 100 g) i vlakana (11% od RDA na 100 g).
Cikla sadrži i jod. Prisutnost joda ciklu čini dragocjenom u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja; stoga se preporučuje i starijim osobama.
Zbog sadržaja selena cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma.
Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.
Ciklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije.
Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna.
Ciklu možete konzumirati bilo u kojem obliku bez ikakvih nepovoljnih posljedica i ograničenja, lako je probavljiva i ne utječe negativno na sekreciju želuca.
Zahvaljujući prisutnosti antocijana koji cikli daju crvenu boju, utječe na obnavljanje krvi, suzbija rast stanica tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja. Osim toga, betain i betanin iz cikle pomažu u učvršćenju krvnih žila, reguliranju krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetara, a jačaju i obrambeni sustav organizma.
Višestruko ljekovito djelovanje cikle na ljudski organizam u kombinaciji s vrlo pristupačnom cijenom predstavlja pravu blagodat za zdravlje dostupnu svima.

Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference

Uz gore navedene podatke, napomenula bih još nešto. Sok od cikle je glavni sastojak Brojsovog eliksira u terapiji izgladnjivanja, koja se provodi i na bolesnicima u svim fazama karcinoma. Osim ovog eliksira i uvinog čaja, pacijenti ne uzimaju nikakvu drugu hranu puna 42 dana, što najbolje govori o tome da su u cikli sadržani gotovo svi elementi potrebni za našu ishranu.

Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 16 Rujan 2009
Lokacija: Rijeka
Status: Offline
Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 13 Prosinac 2010 u 02:17
Ja sam pročitala ovu informaciju pa mislim da nam može koristiti:
 
Ideja je toliko jednostavna i realizacija jeftina, da ne vidim razloga zašto ne bi probali.



Ovako ide priča:

Dok je vladala velika gripa 1919. koja je ubila 40 miliona ljudi, bilo je familija čiji nijedan član se nije razbolio. Neki doktor je zapisao da su te kuće imale jedan zajednički faktor: u svim sobama gdje su se ljudi okupljali imali su košare u kojima su držali po nekoliko glavica neoljuštenog crnog luka. Netko je otkrio ovaj zapis i kasnije testirao tokom neke velike epidemije. Pošto je uspiješno djelovalo, odnijeli su jednu glavicu korištenog luka na laboratorijsku analizu. Unutra su otkrili niz različitih bakterija i virusa. Zaključeno je da je crni luk (kapula) služio kao prečistač zraka, mamac za mikroorganizme, tako da je jednostavno usisao sve njih u sebe i tako zaštitio ljude.


Pretpostavljam da ga ponekad treba promijeniti i pri tome koristiti rukavice, odnesti ga direktno do kontejnera izvan kuće.

Ne treba se nadati da će o ovome ikada pisati u novinama, da će biti preporučeno od liječnika. Suviše je jeftino i nikome ne donosi lovu.


Na vrh
proljeće View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 29 Veljača 2008
Status: Offline
Bodovi: 7005
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje proljeće Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Travanj 2012 u 14:24
Originalno poslano od člana Mira K Mira K napisao:

Ja sam pročitala ovu informaciju pa mislim da nam može koristiti:
 
Ideja je toliko jednostavna i realizacija jeftina, da ne vidim razloga zašto ne bi probali.



Ovako ide priča:

Dok je vladala velika gripa 1919. koja je ubila 40 miliona ljudi, bilo je familija čiji nijedan član se nije razbolio. Neki doktor je zapisao da su te kuće imale jedan zajednički faktor: u svim sobama gdje su se ljudi okupljali imali su košare u kojima su držali po nekoliko glavica neoljuštenog crnog luka. Netko je otkrio ovaj zapis i kasnije testirao tokom neke velike epidemije. Pošto je uspiješno djelovalo, odnijeli su jednu glavicu korištenog luka na laboratorijsku analizu. Unutra su otkrili niz različitih bakterija i virusa. Zaključeno je da je crni luk (kapula) služio kao prečistač zraka, mamac za mikroorganizme, tako da je jednostavno usisao sve njih u sebe i tako zaštitio ljude.


Pretpostavljam da ga ponekad treba promijeniti i pri tome koristiti rukavice, odnesti ga direktno do kontejnera izvan kuće.

Ne treba se nadati da će o ovome ikada pisati u novinama, da će biti preporučeno od liječnika. Suviše je jeftino i nikome ne donosi lovu.


 
Ovo je točno!!!
 
Prije dvije godine moj bivši šef se vratio iz UK i donio informaciju ( pročitao u njihovim dnevnim novinama) da je crveni luk jako zdrav za sprečavanje napada virusa. Tako da smo jedno izvjesno vrijeme u uredu imali oguljene glavice crvenog luka ( bila je sezona gripe) i smrdilo je užasno, ali se nitko od nas nije razbolio!!!
 
Znači, točno je da uništava sve viruse. Smile
 
 
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,343 sekundi.