Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Vrtno cvijeće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Abeceda vrtnog cvijeća
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Abeceda vrtnog cvijeća

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Matko View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 15 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 181
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Matko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Abeceda vrtnog cvijeća
    Objavljeno: 26 Kolovoz 2010 u 20:20
Ajmo opisivati vrtne biljke - vrtno cvijeće po abecednom redu. Malo igre i malo djeljenja svoga znanja



Pa pocnimo:
Ageratum - ageratum houstonianum





Cvijeće koje je učestalo u vrtovima ,javnim parkovima i ustanovama. Zbog svoje zahvalnosti i jednostavnosti u uzgoju i svojih osobnosti koju daje nasadima gredicama, obrubim ili pak posudama u kojim je posadita vrlo je učestala kod nas.

Cvat je u obliku pahuljastih okruglica u grudicama koje nalazimo u najčešće u plavoj boji, a ima ih još i u ružičastoj i bijeloj boji. Naraste visine ovisno o sorti od 15 pa sve do 60 cm visoko. Cvate tijekom kraja proljeća pa sve do prvih mrazova kada biljka ugiba.

Sadi se na razmak od 20- 30 cm. I mogu se tako stvarati prekrasni prostrani cvjetni tepisi ili kao obrubi oko puteljaka u većim vrtovima ili parkovima. Izvrsna je u kombinaciji sa žutim kadificama, žutim ivančicama, iako se i lako uklapa i sa ostalim vrstama cvijeća u vrtu. Voli sunčana i polusjenovita mjesta sa redovitim polijevanje.


I kada cvijet o cvjeta što se vidi po promjeni boje cvijeta u smećkastu boju najbolje ga je ukloniti da se ističe njegov predivni cvijet.

Ageratum je poznati i još po imenima: Plavi čičak, Mirisna kunica, Plava zvjezdica i sl.
tko rano rani..... ne čini proljeće!!!
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Matko View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 15 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 181
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Matko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Kolovoz 2010 u 20:23
Begonija – lat. Begonia semperflorens
+




Grmolika biljka mesnatog, sjajnog lišća sa velikim brojem cvjetova. Cvjetovi su puni ili jednostavni u crvenoj, ružičastoj i bijeloj boji te listovi u zelenoj i izrazito tamnoj zelenoj boji.

Naraste visine 15 - 30 cm visine a cvate od travnja pa sve do mrazova i velikih hladnoća. Sadi se u razmacima od 20 cm na sunčana i polusjenovita mjesta od travnja do lipnja.

Biljka može izdržati velike vrućine i suše, što na prvi pogled ne izgleda zbog svojih mesnatih listova i stabljike. No ipak da se cvijeće ne bi mučilo, treba ga redovito polijevati i prihranjivati kako bi imala svoj sjaj i blistala u punom sjaju.


Prikladna je za kamenjare, gredice, obrube a zbog svoje izdržljivosti često se vidi i na grobovima naših bližnjih.Također možemo reći da je Begonija jedna od najizdržljivijih i zahvalnijih jednogodišnjih ljetnica u vrtu.

Od ostalih imena koje nosi cvijet Begonija : Decembri, Grabići, Kiseli, Ledeni, Masna koka, Dudići, Trešnjice i sl.
tko rano rani..... ne čini proljeće!!!
Na vrh
Matko View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao
Avatar

Pridružen: 15 Prosinac 2007
Status: Offline
Bodovi: 181
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Matko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Kolovoz 2010 u 20:31
Cinija – lat. Zinnia elegans




Cinija je jednogodišnji vrtni cvijet, i to jedan od najzahvalnijih, koji sadim u vrt. Porijeklo Cinije je toplih područja Amerike i Meksika. Svoje ime je dobila po poznatome njemačkom botaničaru Johannu Gottfriedu Zinnu. On je naime donio pridonio njenom rasprostiranju po našim krajevima. Cvijet Cinija je u Europu stigla sredinom 18 st. Te se vrlo brzo širi po svim njenim krajevima i svojom ljepotom uveseljava ljude.

Postoji oko dvadesetak osnovnih vrsta koje rasu u prirodi. Ali od 18 st. Pa sve do danas nastalo je puno novih vrsta, križanjem i razmnožavanjem osnovnih dvadeset vrsti. Naraste visine od 20 do 80 centimetara, ovisno o vrsti. Tako da ih dijelimo u tri skupine: patuljaste, srednje visoke i visoke.

Cvijet joj je predivan,vrlo izdržljiv i dugo ostane na stabljici, koja je isto tako tvrda i čvrsta. Cvijet joj može biti također raznolik, i to: jednostavan, polupun i pun. Također i u više različitih nijansi. Gotovo sve dugine boje su našle se u njenom cvijetu osim jedne!!! Ta jedna boja je plava, koje nema kod Cinija.

Sadi se u proljeće i početkom ljeta u Vaš vrt, nakon što nestane opasnost od mraza. Posadite ju na sunčano mjesto u bogatu zemlju. Tako da biljka može cijelo ljeto cvasti, sve do listopada kada biljka odumire od velikih hladnoća i mraza. Pogodna je za sadnju u gredice, kamenjare, cvjetne posude. visoke vrste sadite u pozadinu mješovitih gredica i prirodnog vrta, koje vam mogu poslužiti i kao rezano cvijeće za vašu vazu u vrtu ili kući.

Biljku treba redovito zalijevati tijekom vrućih dana, te prihranjivati svakih 14 dana sa tekućim gnojivo, iako nije nužno. Također ocvale cvjetove redovito optrgavati i uklanjati, kako se biljka ne bi nepotrebno umarala i trošila svoju energiju u stvaranje sjemena, nego u nove cvjetove.
tko rano rani..... ne čini proljeće!!!
Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
Avatar
tata-mata foruma ©

Pridružen: 28 Siječanj 2007
Lokacija: Zlatna dolina
Status: Offline
Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Rujan 2010 u 13:42
Dalija - Georgina
 
 
Dalija ili Georgina kako se u narodu još zove je vrtna gomoljasta biljka. Koja je stigla u Europu iz dalekog Meksika  tek krajem 18 stoljeća. Prvi stanovnici koji su je vidjeli gomolje Dalije mislili su da je povrće a ne cvijeće.Tek je Andreas Dahl otkriju svu ljepotu njenih cvjetova, te je po njemu cvijet i dobio ime. 

 Postoje mnogobrojne vrste i sorte Dalije. Negdje se spominju čak i brojke od 20 000 vrsti tog predivnog cvijeća. Ali prve sorte sa neobičnim cvjetovima nastale su početku 19. stoljeća. I od tada nastaje veliko zanimanje za nju. I od tada su nastale križanjem nevjerojatne cvjetne kombinacije.

dalija6.jpgRazlikujemo ih po visini, obliku cvijeta i veličini cvijeta:
Po visini se razlikuju: ima ih niske i visoke. A narastu niske od 20 cm do visokih koji postignu i visinu od 150 cm.
Po obliku cvijeta Daliju dijelimo na : jednocvjetne, prstenaste, božur Dalije, peonijaste, dekorativne, loptaste, pomponaste, kaktusaste, polukaktusaste, anemonaste.

 I po veličini cvijeta dijelimo ih na: minijaturni do 10 cm, mali 10-15 cm, srednji 15-20 cm, veliki 20-25, divovski preko 25 cm. A rekord je cvijet velik čak 53 cm.

  dalija5.jpgOdabir mjesta na kojem će biti posađena, najbolji je izbor tamo gdje nema cijeli dan sunca. Iako će izdržati i na suncu cijeli dan. Jer je iznimno zahvalna i izdržljiva biljka, koja puno daje a malo traži za uzvrat. Treba je jednino preko ljeta i za vrijeme velikih vrućina redovito polijevati vodom i osigurati joj dovoljnu vlagu. Te za vrijeme cvatnje, što je od početka do prvih mrazova, dva puta mjesečno dodati malo tekućeg gnojiva.

 

 Gomolj sadimo na dubinu od 7-10 cm u zemlju i na razmak od 30 cm. niže vrste ,dok one više  od 50 do100 cm.  Ili posadite gotove sadnice biljke kupljene u vrtnim centrima ili tržnicama. Te uz visoke sorte prilikom sadnje treba postaviti odmah i štap koji će služiti kao potporanj biljci.

dalija8.jpgNakon što biljka ocvate i ugine, što se dešava poslije prvog jačeg mraza, biljku treba odrezati na visinu od 10 – 15 centimetara od tla. Nakon toga biljku treba iščupati iz zemlje i staviti ih tako da stabljika bude okrenuta prema dolje i sušiti 3 tjedna. Nakon toga gomolj spremiti na hladno i mračno mjesto, i pokriti ih sa tresetom, novinskim papirom ili sitnim komadima kore.

 Prikladna je za sadnjuu : vrtove, cvjetne gredice, pojedinačno ili u većim skupinama. Vrlo često nas pogled na Daliju podsjeća na bakine vrtove, tako da je vrlo lijepo za vidjeti u prirodnim ili seoskim vrtovima. Dok se nove sorte vrlo dobro mogu  ukloniti i u suvremene vrtove.

Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.