Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Bljušt - lat. Tamus communis
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Bljušt - lat. Tamus communis

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
bubamara1 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 04 Ožujak 2011
Status: Offline
Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bubamara1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Bljušt - lat. Tamus communis
    Objavljeno: 04 Ožujak 2011 u 12:04
Ovih dana saznala sam da korjen bljušta liječi reumu i artritis.Nalazi se u brdima iznad Velike kraj Požege.Dali tko ima iskustva u ovom načinu lječenja bolnog artritisa.
U proljeće izdanci se kuhaju i služe za čišćenje organizma ,vrlo je zdrav u prehrani.

Sjemenke i korjen otrovni.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Tanja 20 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Pridružen: 20 Siječanj 2011
Status: Offline
Bodovi: 294
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Tanja 20 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2011 u 17:23
Evo ja nešto našla o toj biljci i načinu pravljenja lijeka.
Inače čula sam za to ali nikada zapravo nisam imala priliku se susresti s njim.
Opis: To je trajna biljka povijuša s debelim mesnatim i teškim korijenom (rizom); iz njega raste tanka, 3 - 4 m duga stabljika koja se penje po drveću. Korijen je iz vana sivocrn, na prijesjeku bijel, ljepljiv, neugodnog mirisa i ljutoga, gorkog okusa. Listovi su srcoliki i šiljati, na dugim peteljkama. Iz pazusaca listova izlaze cvatovi sitni, zelenkasto-žućkasti cvjetova. Plod je jajolika, sivocrvena, sjajna boba.

Sadrži: škrob, sluz u kojoj se nalazi oštri i veliki kristalni kalcijeva okusa, te steroidne saponozide.

Bere se: cvijet ljeti, u doba cvatanja, a korijen u jesen.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Svijež korijen lijek je protiv reume, išijasa i krstobolja. Bolno se mjesto može njime natrljati, ili se pospe naribanim korijenom i privije na 5 minuta, ili se masira naribanim korijenom koji se moči 12 sati u alkoholu (konjaku). Odma nakon skidanja povoja ili nakon masaže, namaže se to mjesto mašću ili lanenim uljem, a u nuždi i mlijekom, da se ne pojave plikovi i rane. Nakon prve primjene tog lijeka na tom mjestu jako peče i svrbi, ali to nakon 10 min. prestane. Ako je koža prije masaže bila znojna, dakle pore proširene, lijek ulazi dublje u kožu pa jače svrbi i peče. Nastrugan korijen ostranjuje tamne podočnjake i modrice od podlivene krvi ako se na ta mjesta privije triput po 3 do 5 minuta. Bljušt je otrovan! Njegov sok izaziva jako povračanje i proljev. Mnogi su i život izgubili zbog neznanja. U slučaju nezgode treba liječniku reci da je upotrebljen bljušt, kako bi znao dati protuotrov. Zbog toga je bolje uzeti neko drugo neopasno, a možda i bolje sredstvo protiv reume, išijasa i krstobolje.
"Velika srca vole, dok mala traže da budu voljena"
Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 04 Ožujak 2011 u 19:36
Tanja, slažemo se s tobom. S bljuštom se nije za igrati.
Na vrh
Mikica View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 25 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 3024
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2011 u 07:34
Dakle ja ne znam da li govorimo o istoj biljci ali mi biljku koju zovemo bljušt beremo kada i divlje šparoge i pripremamo isto kao i šparoge te se toga dobro najedemo.
Na vrh
arim View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 16 Ožujak 2009
Lokacija: Vinkovci
Status: Offline
Bodovi: 1377
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje arim Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2011 u 08:48
očito ne govorite o istoj biljci
Na vrh
OTOK View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Pridružen: 26 Rujan 2008
Status: Offline
Bodovi: 13777
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje OTOK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2011 u 09:09
Mislim da se ipak radi o istoj biljci.

Ovo je bljušt o kojem govori Mikica



To su izdanci koji se jedu. Izdanci su jako slični divljoj šparogi, ali sama biljka nimalo ne sliči šparogi



Bljušt neki još zovu i kuke, a latinski naziv je tamus communis
Na vrh
Tanja 20 View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar
Kreator Cvijet.info enciklopedije

Pridružen: 20 Siječanj 2011
Status: Offline
Bodovi: 294
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Tanja 20 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2011 u 13:01
Ajd dobro :) ipak sam ja plavuša pa ne kužim, uglavnom možda je ipak nekome pomogao moj opis!!!
"Velika srca vole, dok mala traže da budu voljena"
Na vrh
Božikovine View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 13142
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Božikovine Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2011 u 14:02
Tanja tvoj opis je u redu i opisala si bljušt.
Mladi izdanci bljušta su jestivi no neka se javi onaj koji je jeo stari bljušt. Baš me zanimaju iskustva.
Na vrh
Mikica View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 25 Siječanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 3024
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mikica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2011 u 16:50
Mi beremo i bljušt i kuke i sve to potamanimo sa jajima.
Na vrh
arim View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 16 Ožujak 2009
Lokacija: Vinkovci
Status: Offline
Bodovi: 1377
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje arim Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2011 u 16:50
aaaa bljušt=kuke onda sam to jela,više volim sirov nego kuhan onda mi je gorak od sirovog niked nisam imala nikakvih posljedice baš ga je uživancija grickatWink
Na vrh
bubamara1 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 04 Ožujak 2011
Status: Offline
Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bubamara1 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2011 u 20:41
Izdanci bljušta ili kuka su sa šparogom super jelo.Budući da imam dovoljno vremena htjela bih je sa nekim potražiti po brdima oko Požege.Ako je netko iskusan krenimo u brda ,proljeće je a svježeg zraka i sunca dosta.
Na vrh
arim View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 16 Ožujak 2009
Lokacija: Vinkovci
Status: Offline
Bodovi: 1377
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje arim Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2011 u 21:10
Samo pazite na zmije,prije nego pružite ruku za ubrat udarite nekim štapomWink
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Ožujak 2011 u 21:12
...kod  nas  je  poceo....  mlade izdanke  bljusta  i  mi   zovemo  kuke....jedu  se  kuhane  ali  ne  treba  pretjerivati  u   kolicini...najbolje  mijesati  sa  sparogama...
...o  ovome  smo  pisali  u  temi   Jestivo  samoniklo  bilje...
Na vrh
Silvy View Drop Down
Trajnica
Trajnica
Avatar

Pridružen: 28 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 2406
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Silvy Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Prosinac 2011 u 14:06
Originalno poslano od člana Mikica Mikica napisao:

Mi beremo i bljušt i kuke i sve to potamanimo sa jajima.


Najviše volim pripremiti na salatu sa jajima, ali ipak sa malo više šparoga.
Mljaaacccc, još malo pa ćemo u berbu.

Inače, kad kuham šparoge popijem pola dl vode u kojoj su se kuhale. Pok. nona i
moji su mi rekli da je dobro za bubrege, ali u malim količinama.

Jednom sam brala šparoge i sagnem se po nju, a uz nju uz lišće izvire mala glavica zmijice, mislim da se sunčala mlada riđovkica. Nisam odustala, njoj sam lijepo rekla da se makne (sa malom grančicom) i ubrala šparogu.

Na vrh
Mira K View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 16 Rujan 2009
Lokacija: Rijeka
Status: Offline
Bodovi: 5574
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mira K Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Listopad 2013 u 14:02
Originalno poslano od člana Tanja 20 Tanja 20 napisao:

Evo ja nešto našla o toj biljci i načinu pravljenja lijeka.
Inače čula sam za to ali nikada zapravo nisam imala priliku se susresti s njim.
Opis: To je trajna biljka povijuša s debelim mesnatim i teškim korijenom (rizom); iz njega raste tanka, 3 - 4 m duga stabljika koja se penje po drveću. Korijen je iz vana sivocrn, na prijesjeku bijel, ljepljiv, neugodnog mirisa i ljutoga, gorkog okusa. Listovi su srcoliki i šiljati, na dugim peteljkama. Iz pazusaca listova izlaze cvatovi sitni, zelenkasto-žućkasti cvjetova. Plod je jajolika, sivocrvena, sjajna boba.

Sadrži: škrob, sluz u kojoj se nalazi oštri i veliki kristalni kalcijeva okusa, te steroidne saponozide.

Bere se: cvijet ljeti, u doba cvatanja, a korijen u jesen.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Svijež korijen lijek je protiv reume, išijasa i krstobolja. Bolno se mjesto može njime natrljati, ili se pospe naribanim korijenom i privije na 5 minuta, ili se masira naribanim korijenom koji se moči 12 sati u alkoholu (konjaku). Odma nakon skidanja povoja ili nakon masaže, namaže se to mjesto mašću ili lanenim uljem, a u nuždi i mlijekom, da se ne pojave plikovi i rane. Nakon prve primjene tog lijeka na tom mjestu jako peče i svrbi, ali to nakon 10 min. prestane. Ako je koža prije masaže bila znojna, dakle pore proširene, lijek ulazi dublje u kožu pa jače svrbi i peče. Nastrugan korijen ostranjuje tamne podočnjake i modrice od podlivene krvi ako se na ta mjesta privije triput po 3 do 5 minuta. Bljušt je otrovan! Njegov sok izaziva jako povračanje i proljev. Mnogi su i život izgubili zbog neznanja. U slučaju nezgode treba liječniku reci da je upotrebljen bljušt, kako bi znao dati protuotrov. Zbog toga je bolje uzeti neko drugo neopasno, a možda i bolje sredstvo protiv reume, išijasa i krstobolje.
 
Jučer sam bila na marunadi u Lovranu i neki par prodavao korijen bljušta lil Tamus communis. Prezentacija je bila na licu mjesta .... Jedna gospođa je rekla da ga koristi 30 godina ...alternativna medicina i da je jako zadovoljna.
 
Na papiru  koji se dobije uz korijen sve nešto piše o načinu primjene, ljekovitosti...
 
Neznam smijem li napisati potpisano ime na papiru? Ipak neću... ako nekoga zanima napisat ću na pp a osoba je iz Petrinje..
 
Molim da mi netko potvrdi ili ospori sve gore napisano, trebao bi mi kao lijek za mamu a i za mene..
 
Rijeka

Na vrh
arim View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 16 Ožujak 2009
Lokacija: Vinkovci
Status: Offline
Bodovi: 1377
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje arim Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Listopad 2013 u 12:18
A toliko se priča o otrovu ali od kada znam za sebe mi smo to u proljeće brali i jeli nikad nikome nije dilo ništa,kuhan je malo gorak a  sirovih sam se najela neznam i ja koliko nikad ništa,govorim o cijetu-kukama.Na žalost o ljekovitosti korijena ništa neznam.
Evo koliko vidim zaštićena vrsta 
“Život je kao ogledalo: ako mu se namrštiš, namrštiće se i ono tebi; ali ako mu se nasmiješ, uzvratiće ti osmijehom.” – Vilijem Takerej
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Listopad 2013 u 00:53
Da, mladi izdanci nisu otrovni.Ukusni su i mi ih ovdje na jugu beremo i jedemo u proljeće skupa sa šparogama.
Otrovne su bobice (crvene ) ali i stara biljka i korijen.
Znam o kojemu se gospodinu radi, ide po sajmovima i prodaje taj korijen za bolne zglobove, reumu , išijas.Znam i jednu gospođu, strankinju koja redovito dolazi ovdje na ljetovanje koja je to upotrebljavala i kaže- spasila se.
Vjerujem da pomaže ali ipak treba biti na oprezu.
Budući da ga ovdje kod nas ima dosta a bolnih zglobova, reume i sl. također ne fali, isprobat ću taj lijek na sebi pa ako se više ne budem javljala, znat ćete što mi se dogodilo.
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.