Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Živice
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Sadnja zivice
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Sadnja zivice

 Odgovori Odgovori Stranica  <12
Korisnik
Poruka
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Lipanj 2011 u 19:56
E ne znam je li to forzicija, ali su grmovi prekrasni.
----

Spominjali smo fiksere dušika u tlu. Moj krumpir je posađen na mjestu di su bile mahune, i taj krumpir je nebo i zemlja naspram gdje nisu bile mahune. Odsjekla sam korjenje mahuna u jesen i pustila da strune u zemlji.

Vidim korist od toga pa pravim listu tih biljaka.

Pasiji trn, mahunarke, crvena djetelina, gavez, mišljakinja, vučika, mirisna grahorica, ukrasni grašak (lath yrusodoratus), žuti zvjezdan ( lotus corniculatus), ptičija grahorica (vica cracca), mišljakinja (stellaria graminea)
----

Dodaj Mile još poznatih biljaka na spisakSmile
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Drug Mile View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 22 Studeni 2010
Status: Offline
Bodovi: 58
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Drug Mile Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 17 Lipanj 2011 u 09:33
Originalno poslano od člana smrcko smrcko napisao:


Dodaj Mile još poznatih biljaka na spisakSmile


Nadam se da nećemo puno skrenuti s teme, tražio sam i nisam našao temu za raspravu o partnerstvu između biljaka u tom smislu, pa samo da ponovim što sam možda i pisao o živici koja fiksira dušik, jer dobar dio nižih biljaka si spomenula (gavez fiksira fosfor i kalij, ne dušik, prema mojim informacijama, i zato je idealna nadopuna fiksatoru dušika recimo djetelini).

Pasji trn sam tražio i još tražim, ne ostaje mi izgleda ništa drugo nego da kupim sadnice što sam htio izbjeći jer mi treba živica, a ne jedan-dva grma.



Dafina. Sadim ove jeseni svoju prvu živicu, jest da je biljka nekako rijetka, ali svoje sanice odgajam da budu grmovi (otkinuo sam im vrhove i počeli su se granati) i nadam se da će biti kakva takva zaštita od vjetra.



Elaeagnus x Ebbingei, srodnik dafine, u Rijeci sve popularnija živica (vidio na više mjesta u parkovima i vrtovima. Ne podnosi oštre zime pa ću za sad samo isprobavati s ovom biljkom.


Caragana Arborescens, meni je velika želja, našao samo u jednom rasadniku i skupo mi je da kupujem velike količine, možda da nagovorim da mi prodaju sjeme, ili mi daju popust na veću količinu, ili kupim par komada pa sam rasadim...


To je to što se tiče meni zanimljivih živica koje su i jestive, i štite od vjetra, fiksiraju dušik i podnose moju klimu, više-manje. Još bih dodao i običan bagrem, dosta ga ljudi ne vole jer je invanzivna biljka, ali ima hibride koji su pitome, ukrasne biljke. Valja provjeriti i za mimozu (accacia mimosa), nisam siguran fiksira li dušik, kao da mi je negdje u sjećanju da da. To je vrlo popularno stabalce u vrtovima, ne znam baš je li za živicu, ali u svakom slučaju može biti drvored.
Na vrh
Bobann85 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 12 Rujan 2013
Status: Offline
Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Bobann85 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2013 u 10:18
Vrlo popularno stabalce u vrtovima svim, pa tako i mojem...imam ga u velikim kolicinama.
Na vrh
Mare11 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2014
Lokacija: kontinent
Status: Offline
Bodovi: 22
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mare11 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Srpanj 2014 u 17:55
pitanjce... imamo ogradu pokraj susjeda, tlo je pokriveno pijeskom, a zemlja ispod je navoz svega i svačega. da li bi mi uspjela thuja smaragd na takvom tlu ili možda tisa? da li mi može netko dati prijedlog neke druge žive ograde koja bi uspjela na takvom tlu?
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Srpanj 2014 u 20:10
 Mare ako  želiš brzorastući u vrlo otpornu živicu , ja bih ti preporučila zeleni Eonymus... Thuje imam i sama koje su isto na tlu koje se sastoji od svega i svačega..rezultat nakon par godina bio je taj da smo dobar dio Thuja morali povaditi jer su se osušile i nagrđivale ono što je preostalo od " živice ". Pošto je jedan dio preživio i lijepo se razvio, osušene smo nadonadili novima... Znam zvuči glupo (nejednaka živica, no bolje i to nego osušena).Smile  ja sad s unutrašnje strane do susjeda pokušavam posaditi Eonymuse jer mi je dosta bolesne zavisti, pogleda i osjećaja kao da će netko svaki puta pucati u tebe dok te vidi...Ouch  Odavno je čovjek čovjeku postao vuk..nažalost..




Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Mare11 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 28 Travanj 2014
Lokacija: kontinent
Status: Offline
Bodovi: 22
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mare11 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Srpanj 2014 u 21:58
koliko vidim Eonymus je prekrivac tla/penjacica? mi imamo ogradu 1,2 metara visine ali to nije dovoljno visoko za penjanje.. 
da me krivno netko ne shvati, mi imamo stvarno jako dobre susjede (nadam se da se nece promjeniti) ali i jedni i drugi jako volimo boraviti van kuce a imamo terasu na istoj strani, pa zato i zelja da se posadi ziva ograda kako bi imali privatnosti i mi i oni. ali u svakom slucaju imamo jedna mala vratasca koja dijele nase dvoriste pa si idemo na kave =)
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,184 sekundi.