Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Razmnožavanje biljaka i cvijeća
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Afrička ljubičica-Saintpaulie-razmnozavanje listom
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Afrička ljubičica-Saintpaulie-razmnozavanje listom

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Edda View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam
Avatar

Pridružen: 30 Listopad 2007
Status: Offline
Bodovi: 78
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Edda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Afrička ljubičica-Saintpaulie-razmnozavanje listom
    Objavljeno: 14 Studeni 2007 u 13:54
Evo nesto sto sam pronasla za sve one koji (poput mene) smatraju ovo najjednostavnijom metodom razmnozavanja africke ljubicice:

Razmnožavanje iz lista

Sve Afričke ljubičice (Saintpaulie) se mogu razmnožavati iz lista, međutim pojedine podvrste mogu dobiti potomke koji nisu duplikat svojih roditelja tj. javiće se značajne razlike. Takav je slučaj kod himera. Sve ostale podvrste standardne, polumini, mini, trejler se mogu razmnožavati preko lista sa velikom sigurnošću da će potomci biti identični roditeljima ili sa vrlo malim varijacijama. Razmnožavanje afričkih ljubičica u cilju dobijanja istog varijateta se najčešće vrši preko lista (reznica). To je opšte poznata činjenica i po tome su Sentpaulije relativno jedinstvene po načinu razmnožavanja, s obzirom da u biljnom svetu to nije tako česta pojava.

Prilikom razmnožavanja preko lista trebamo obratiti pažnju na sledeće stvari:

1. Birati list sa biljke koji je svež i mlad ali potpuno oformljen i u punoj veličini. Zdrav, jedar i snažan list brže će pustiti koren i zakoreniti se nego stariji listovi. Najbolje je uzeti list iz srednjih redova krune. Listovi u donjim redovima su stari a oni bliže središtu krune nezreli tj. nepotpuno razvijeni.

2. Otkinuti (zalomiti) list blizu osnove stabljike biljke. Dovoljno je list malo pritisnuti nadole i on će se sam odlomiti na mestu gde treba. Zatim uzeti čist i oštar nož ili skalpel i iseći stabljiku lista na 3-4 cm od lista. Rez treba biti pod uglom od 45 stepeni u odnosu na stabljiku tako da rez prati prednju površinu lista (lice lista).

3. Pripremiti malu saksiju (posudu) koja ima sa donje strane dovoljan broj rupa. U dnu saksije može biti i krupniji pesak radi što bolje drenaže. U posudu staviti što rastresitiji supstrat. Najbolje je staviti dosta peska, perlita i malo treseta, treba da bude sto rastesitije i vazdusastije. Nakvasiti supstrat, napraviti rupu za list u zemlji (malim prstom, olovkom ili slično) i posaditi list, ne mnogo duboko, pod uglom tj. ne vertikalno uspravno, sa licem lista nagore.

4. Zaliti (ni previse, ni premalo) i prekriti kesom (obične potpuno providne za zamrzivac su ok) tako da je hermetički zatvorite. Kesa će održavati povećanu vlažnost a potrebno je da zemlju održavamo vlažnom mada ne mnogo natopljenom. Kesu povremeno skidamo i provetravamo.
Nije preporučljivo da se listovi zakorenjuju u vodi. Koren koji list pusti u vodi nije dovoljno jak i mora biti potpuno zamenjen kada se list presadi u zemlju.

5. Staviti list na svetlom mestu ali ne na direktnom suncu. Normalno je da za oko mesec dana list pusti koren a da bi se pojavio izdanak mlade biljke treba čekati još oko mesec dana. Period primanja zavisi od uslova ali i od genetičke predispozicije i može trajati od 2 do 6 meseca.

6. Izdanak (malac) se pojavljuje za oko mesec dana i raste u saksiji gde je i matičan list. Mlade biljke se odvajaju od matičnog lista kada ima 4 razvijena lista veličine oko 1-1,5 cm u prečniku, tj. kad je list oko trećine veličine odraslog lista.

7. Presađivanja nije tako komlikovana. Bitno je da se izvadi kompletna zemlja iz saksije a zatim polako rastrese zemlja i razdvoje mlade biljke, kojih može biti i više od jedne. Potrebno je da svaka mlada biljka bude sa svojim korenom.
Za ovu operaciju nije preporučljivo koristiti nož ili skalpel već to razdvajanje obavljamo rukama. Nož ili skalpel poseko bi koren i onda otežao primanje mladih biljaka.
Mlade biljke najpre presađujemo u manjim saksijama a posle određenog perioda u saksijama u kojima presađujemo odrasle biljke.
Ako su u pitanju vrste sa šatiranim listovima oni su kao mali najpre beli a potrebno je dosta vremena dok ne promene boju i pozelene. Gotovo je sigurno da sve mlade biljke neće preživeti i primiti se.

8. Matični list i mladi izdanci koji se ne mogu odvojiti od lista mogu se ponovo zasaditi. Matični list može dva, tri puta da se nanovo zasađuje. Postupak rasađivanja ponavljamo sve dok se matični list ne iscrpi i osuši.

Procenat primljenih listova kod ljubičica je vrlo veliki i kreće se oko 95%, ako zadovoljimo osnovne uslove.

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
Hele View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 28 Rujan 2007
Status: Offline
Bodovi: 684
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Hele Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 14 Studeni 2007 u 18:44
To je stvarno iscrpno i pomaže. Super.
Na vrh
Arwen View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 02 Listopad 2007
Status: Offline
Bodovi: 1192
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Arwen Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Studeni 2007 u 12:37
hvala edda!
smile78
Na vrh
aglaja View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 11 Listopad 2007
Status: Offline
Bodovi: 561
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje aglaja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Studeni 2007 u 14:20
Hvala Eddi.

I pozivam Hanu, Shashu, TeaK, nbjelov… koje imaju puno lepih ljubica, da obogate ovu recepturu svojim iskustvom i komentarima.

Evo, mene buni ovo pod tackom 7. Presadjivanja. Tu se preporucuje da se svaki dobijeni list zasebno presadi. Ja sam mislila da proces razmnozavanja zavrsava sa pojavom mladica. Maticni list propada i odstranjuje se, a mladice ostaju zajedno.

Za mene je novum i ova stvar pod tackom 8. Gde se tvrdi kako je maticni list sposoban za nekoliko uzastopnih razmnozavanja.

Po ovoj recepturi, od jedne reznice dobijamo i do 12 novih ljubicica!

Ukratko, zanima me kako kod vas tece proces razmnozavanja africke ljubicice.

Poz.
Aglaja
Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Studeni 2007 u 21:30
Na ovaj način nisam nikada sadila tako da ne znam.Nisam nikada ni odvajala list koji sam pelcala od mlade biljke.Kad je mlada biljka niknula samo sam tako ostavila a stari list se s vremenom osuši.Možda se i može više puta istim listom razmnožavati no ne vidim potrebe.Ionako se ljbičice brzo razrastu i uvijek ima listova za razmožiti(eventualno ako netko hoće odjednom puno  istih biljkaka).
Kad smo kod lista,ja UVIJEK uzimam najstarije listove(naravno da moraju biti zdravi),tj.najdoljnje,za razmnožavanje.Ovdje piše da oni nisu dobri,ne znam,no meni su dobri.
I ovo sa razmnožavanjem u vodi...hmm ne radim to često no svaki list koji je korjenje u vodi pustio taj je i brzo potjerao mladu biljku.
Tako da se nebi ni sa tim djelom složila.
Što se zemlje tiče,možda je bolje saditi u određenu zemlju,ili mješavinu,no isto tako je ok i svaka druga zemlja.Osobno,sadim u onu koju imam prvu pri ruci.
Na vrh
tibor View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 26 Rujan 2007
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 726
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje tibor Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Studeni 2007 u 22:29
Slazem se sa Shashom.
uvijek uzimam najdonje listove.
Na vrh
dina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 22 Ožujak 2007
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 5073
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 16 Studeni 2007 u 18:17
Ja svoje listove obicno stavim u vodu da puste korjencice a onda u zemlju
Voli vjeruj i daj ali pazi

koga ,kome i šta...
Na vrh
Arwen View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 02 Listopad 2007
Status: Offline
Bodovi: 1192
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Arwen Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2007 u 00:12
ovako izgleda list ljubice što ga držim u vodi


da sadim il još čekam?

Na vrh
shasha View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 25 Ožujak 2007
Status: Offline
Bodovi: 11064
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje shasha Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2007 u 09:27
Arwen,ja takve sadim.Ako imaš volje i koji list viška ostavi ga duže u vodi.Naime,on će sad brzo potjerati listiće u vodi.Na samom vrhu kod korjenčića.E sad,sve je to ok no to treba posaditi onda.Sam list je dosta krhak i treba ga nježno saditi a zamisli kako su tek ovi mladi.Ako sad sadiš,trebaš polako i nježno zasaditi da korjen ne oštetiš no neće biti problem ako zasadiš koji mm.dublje,no kad listiće potjera treba sam vrh korjena posaditi,Tu se zna oštetiti mladi list jako često.
Na vrh
TeaK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 12 Rujan 2007
Status: Offline
Bodovi: 3272
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje TeaK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2007 u 13:51
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Arwen,ja takve sadim.Ako imaš volje i koji list viška ostavi ga duže u vodi.Naime,on će sad brzo potjerati listiće u vodi.Na samom vrhu kod korjenčića.E sad,sve je to ok no to treba posaditi onda.Sam list je dosta krhak i treba ga nježno saditi a zamisli kako su tek ovi mladi.Ako sad sadiš,trebaš polako i nježno zasaditi da korjen ne oštetiš no neće biti problem ako zasadiš koji mm.dublje,no kad listiće potjera treba sam vrh korjena posaditi,Tu se zna oštetiti mladi list jako često.



tako to i kod mene biva.... Ako imam volje sadim, ako ne ostanu duže i uspjevaju....
Na vrh
Arwen View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 02 Listopad 2007
Status: Offline
Bodovi: 1192
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Arwen Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Studeni 2007 u 15:48
ostavit ću ga još koji dan i prvo slobodno popodne ide u pitar

Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,211 sekundi.