Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Uređenje i planiranje vrta
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Mali voćnjak na vrhu brda
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Mali voćnjak na vrhu brda

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
Drug Mile View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 22 Studeni 2010
Status: Offline
Bodovi: 58
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Drug Mile Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Mali voćnjak na vrhu brda
    Objavljeno: 26 Svibanj 2011 u 14:21
Nisam se pristojno do sad ni predstavio, iako sam već ponešto piskarao, pa sam mislio bolje da me predstavi moj plan uređenja ovog vrta.

Živim u Rijeci a imam teren u Gorskom kotaru, gdje planiram izgraditi malu oazu za svoju obitelj, sve skupa nekih 5000 m2 ali za sad se bavim jedino manjim dijelom od nekih 900 m2. Ovaj teren je na samom vrhu brda, pogled je vrlo lijep ali vjetrovi će sasvim sigurno omesti mnoge moje planove.



Teren je odmah uz lokalnu cesticu i ulazi se autom kako sam označio strelicom. Tu je nekako i najviši dio, sami vrh brda, i tu sam si izgradio malu kućicu (označeno četverokutom) u debeloj hladovini ispod nekih jasena i grabova. Na ulazu je i veliko stablo kruške koje isto meni pripada, iako se malo naginje i kod susjeda.

Nedavno sam veći dio površine zasadio bobičastim voćem, kupine i maline po cijeloj duljini uz rub terena, a po sredini ribiz, ogrozd i aronija. Od kruške prema lijevo (sjeverna strana vrta) sam zasadio i 3 murve (dud) i 3 višnje, u planu je sadnja još nekoliko voćaka po cijeloj površini vrta, da malo natkrije bobičasto voće ali da ga ne zasjeni previše. Osim toga, ništa drugo još nije napravljeno a u planu je svašta.

Planiram prvo sve ograditi, djelomično zbog divljači jer je ovo usred šume i tuda neprestano divljač prolazi, ali najviše sbog vjetra. Navodno dobar vjetrobran štiti od vjetra do 10 puta onoliko koliko je visok, znači moja ograda od 2 metra bi trebala štititi od vjetra do 20 metara iza sebe. Planiram gradnju nečega poput ove ograde:



Materijala imam na pretek, samo treba vremena. Ali zato sam napravio kućicu, da mogu provesti godišnji tamo i praviti ogradu LOL

Eh da, ograda mi treba i za oslonac za kupine i maline, koje mislim vezati uz nju kako budu rasle. Ograda sama po sebi nije nešto trajna, pa kako ne bih morao svakih par godina raditi novu, mislim saditi živicu s unutarnje strane. Kako bude živica rasla, pomalo ću krčiti kupinu i malinu tj. rasađivati ću ju i sadnice ću saditi na drugi teren (druga strana ceste) u klasičan voćnjak. Biljke za živicu sam dosta dugo tražio, ako ste primjetili sve što sam do sad posadio je jestivo tako da sam htio da mi i živica bude jestiva. U porodici Elaeagnus ima dosta jestivih biljaka koje odlično podnose orezivanje i koriste se kao zaštita od vjetra i kao živica, neke od njih su vrlo otporne na niske temperature, a sve fiksiraju dušik u zemlji odnosno gnoje zemlju. Imao sam neku ideju sadnje mješovite živice od različitih grmova iz ove porodice, ali do sad sam uspio jedino rasaditi Dafinu (Elaeagnus Angustofilia). Krenuti ću s njom, a pokušati rasaditi i druge njene rođake za koje nisam siguran kako će podnositi ove goranske zime.

U konačnici se nadam transformaciji vrta u tzv. šumski vrt (npr. http://www.youtube.com/watch?v=vBShBeC1f-Q). Za šumski vrt su važni slojevi biljaka, znači drveće, grmlje i pokrivači tla sve na jednom mjestu, te čim veća biološka raznolikost. Cilj je samoodrživost, što mi je bitno jer mi vrt nije pred kućom nego ga mogu posjećivati u najboljem slučaju samo za vikende. Znači vrt koji će samostalno preživljavati, razvijati se i donositi plodove bez nekog velikog ljudskog utjecaja.

Od aktualnih radova, u tijeku je dovršetak te kućice za povremeni smještaj i držanje alata, nakon kojeg ide košnja trave na većem terenu. Sijeno ću koristiti za malčiranje vrta, nadam se da će biti dovoljno za učinkovito prekrivanje cijelog vrta sijenom, ako ne pokriti ću koliko budem mogao, ili budem dovukao nešto lišća iz šume. I onda kreću radovi na ogradi, nadam se.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
dijana7566 View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

DONATOR

Pridružen: 25 Veljača 2011
Lokacija: Osijek
Status: Offline
Bodovi: 3643
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dijana7566 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2011 u 14:45
Dobro došao i budi vrijedan!
Na vrh
smrcko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši ljubimac u vrtu 2018

Pridružen: 17 Lipanj 2008
Lokacija: Teška planina
Status: Offline
Bodovi: 18305
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje smrcko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2011 u 18:33
Djelimo slične probleme i možemo nešto jedni od drugih naučiti. Mi takođe odlazimo samo vikendom i to jedan dan, oboje radimo i još nemamo gdje spavati tako da se to svodi na taj jedan dan.

Dobra je informacija da vjetrobran štiti 10 puta visinu ograde, znači kod mene bi bilo 15-tak metara. Stavili smo ogradu koja ima ulogu zaštite od sunca, one pletene ograde od plastike. Guste su i visoka je 1.5metar, ujedno dobijam si neku zaštitu i od pogleda.
U planu je i ograda od vrbe, ali je pitanje kako će mladice završiti naglo je zatoplilo i ne izgledaju baš najbolje. Treba ih što ranije posaditi.

I mi smo uz ogradu onu pletenu plastificiranu posadili  maline, nadamo se da će narasti visoke da  prave bar neku zaštitu.

Želim ti puno uspjeha Thumbs%20Up, i izvještavaj nas o napretkuSmile
Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
Na vrh
gospina trava View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 11 Svibanj 2010
Status: Offline
Bodovi: 5954
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gospina trava Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Svibanj 2011 u 21:55
Druže Mile to ti lijepo izgleda. Meni bi ljepše zvučalo pošto si iz Gorskoga Kotara Druže Ljubo.

Ali nema veze, glavno da si ti nama vrijedan.

Dobro došao.

Na vrh
Drug Mile View Drop Down
Nedavno posijan
Nedavno posijan


Pridružen: 22 Studeni 2010
Status: Offline
Bodovi: 58
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Drug Mile Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Svibanj 2011 u 09:33
Hvala na dobrodošlici. Da, vjetrobran bi idealno trebao propuštati 40% vjetra a odbijati 60%, tada je najučinkovitiji i tada štiti područje 10Xvisina, a navodno se učinak zaštite još osjeti na 20Xvisina. Ako blokira 100% vjetra kao recimo betonski zid, onda se iza njega stvaraju vrtlozi i ono o 10Xvisina ne vrijedi.
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,219 sekundi.