Početna stranica Početna stranica > Cvijeće - Forum o cvijeću > Trajnice
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Echinacea
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Echinacea

 Odgovori Odgovori Stranica  <1 456
Korisnik
Poruka
nuna View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 30 Siječanj 2008
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 812
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje nuna Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 22 Prosinac 2015 u 01:04
Ja sam ljetos dobila sjeme roze ehinacee.Posijala sam je i niknula je.Vidjet ću hoće li prezimiti,pošto su bile još mlade.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
janja-nja-nja View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao


Pridružen: 01 Studeni 2014
Lokacija: Predgrađe Zg-a
Status: Offline
Bodovi: 217
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje janja-nja-nja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Svibanj 2016 u 08:47
Ja sam ove godien u veljači sijala ehinaceu, ali ništa nije izraslo. Nema veze provjerena metoda kupovanja već uzgojene biljke  i ove godine kod mene će bit;)

Inače sam ih razmnožavala dijeljenjem korijena ujuesen.
Imala sam dvije godine prekrasna 4 grma bijele jednorednih latica.

Ovog proljeća orginalni grm iz kojeg sam dijelila je 'zalijepio za zemlju'. Mislila sam da ga jedu puževi kao prošle godine i da će narasti ali bit inizak 35 cm kao i uvijek kad ga puževi pojedu.

Onda sam uočila najružnije moguće žute 'mjehure' na listu, kao i deformaciju lista.
Odmah sam to počupala i pustila da naraste novo.
Međutim jučer sam gledala. Naraslo je novo lišće koje je sitno, ali svi pupovi su mutirali. Imaju tri sloja ovojnice oko latica koje će se otvorit umjesto jedne i na vrhu svakog pupa razvija se neki red  sitnih latica.

To je tako odvratno i neprirodno za vidjet da sam i to počupala jer mi se gadi.
Onda sam došla ovdje i što ću kad nitko od vas nikakve bolesti i probleme ne spominje.
Morala sam guglat. 

Ehinacea ako je starija od dvije godine podložna je virusnim oboljenjima.
Virusna oboljenja su neizljevčiva.
Cvjetovi su zelene boje i deformirani.
Često na 'sredini' između latica koje su zelene ( ne bijele, roze ili žute) naraste lišće ili nekakva odvratna pijetlova krijesta ( drugi cvat, ali lišća).
Virusno oboljenje može prenositi skakavac, neuništivo je a širi se dijeljenjem zaražene biljke.


Eto, ja sam bila neznalica i skupo to platila ( nemam nijednu ehinaceu u cvatu niti ću imati ove godine dok ne kupim) pa stavljam ovo ovdje kao upozorenje naivnima poput sebe.

Ovo sam pokupila sa ruskog članaka nekog kemičara koji je opisao dva tipa virusnog oboljenja koja napadaju ehinaceje u Europi. Slike listova i odvratnih deformiranih i mutiranih cvjetova iz članka poklapaju se s prizorima iz mog vrta.

Uglavnom ehinace kod mene su imale rok trajanja tri godine.
Hvala Višni da ne prelazi na druge biljke ( još nisu skakavci počeli) jer kupila sam dosta novih biljki i to bi bio totalno poržavajuće da ih sve moram počupat. Doslovno bacanje novca bi to ispalo na kraju. Tko bi rekao da su trajnice tako mušičave biljke. 
Ispada da je manje muke s jednogodišnjim biljkama. Od njih nijedna mi nije obolila nikada.

Ja sam stvarno istraživala sve o svakoj vrsti biljke koju sam kupila i došla gledat ovdje što vi pišete.
Ali ove mutacije odvratne...nemam riječi.

Kao prevencija se spominje sijanje ahileje, mente i češnjaka oko ehinacea jer to skakavci ne vole.
ALi meni ništa jasno nije. Nit živim negdje gdje ima najezde skakavaca, znakove sam vidjela tek krajem travnja...stvarno sam užasno razočarana 'lošim zdravljem' trajnica.

Dakle sve su nakon suhe zime i onda 9 tjedna zaredom kiše obolile od nečega. Sve do jedne.  Djevojačko oko, crvena gailardia, astilbe, ehinacea, mamuzica....ma neću ni nabrajat dalje.  Iskreno rzamišljam da više nijednu od tih biljki u životu ne uzgajam jer ovo je strašno. Kao djeca i vodene kozice.

Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Svibanj 2016 u 01:21
Echinaceu se sije tako da se sjeme posipa po površini vlažne zemlje i onda se teglica prekrije najlonom da spriječi isparavanje. Svaki dan se najlon podigne na par minuta, a ako je potrebno malo se pošprica površina zemlje sa sjemenkama.
Ja sam ove godine sijala prvo tako da sam sjeme prekrila sa malo zemlje i nije mi ništa niknulo. Onda sam ostatak sjemena posijala po zemlji i skoro je svaka sjemenka proklijala. Sada su već porasle i posađen su u vrt.

Na isti način sam sijala i krizanteme.
Na vrh
janja-nja-nja View Drop Down
Već proklijao
Već proklijao


Pridružen: 01 Studeni 2014
Lokacija: Predgrađe Zg-a
Status: Offline
Bodovi: 217
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje janja-nja-nja Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 25 Svibanj 2016 u 12:33
Ma, bila sam oprezna i sačuvala sjemena 'u slučaju', ali što ako opet nakon tri godine deformiraju se i mutiraju?

Bojim ih se sijat uopće sad kad sam vidjela kako izgledaju kad navrše tri godine:/

Htjela sam ih utisnut  u zemlju napola ( glave s sjemenom) u veljači, ali sam se bojala da ne smrzne i ne strune. Onda sam sjeme stavila plitko u zemlju ( posuda). Ali tad je već bio gotovo početak ožujka.

Tako da sumnjam da će povirit nešto jer kasnije sam čitala da im treba niža tempreatura (zima) prije klijanja.
Ma, jadne biljke. Prvo suha zima, onda tropsi ožujak, kišovit travanj. Poludjele su. Samo vučika, đurđice i veronicastrum uživaju  u svemu tome, ostale se muče.




Na vrh
NinettA View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 27 Listopad 2010
Lokacija: Fiume
Status: Offline
Bodovi: 1030
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje NinettA Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Kolovoz 2016 u 01:28
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (2) Hvala(2)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Kolovoz 2017 u 20:53
Zadnjih godina su echinacee postale hit u istraživanju novih hibridnih kultivara različitih boja i oblika cvijetova te različite visine. Naročito se radi na novim nižim kultivarima. Nadala sam se da su u međuvremenu "izmislili" i nove niže kultivare u raznim bojama koje se mogu razmnožavati sa sjemenom i da se od tog sjemena dobije ista biljka kao i majka od koje sjeme potiče.
Vođena tom nadom naručila sam zimus nekoliko različitih hibridnih kultivara, posijala, uzgojila i doživjela da su sve odreda procvjetale roza bojom kao pramajke od kojih su potekle, a ne kao hibridina majka od koje sjeme potiče.

Već sam pisala o sijanju echinacea, samo sam tom prilikom propustila napisati da je klijavost sjemenja echinacea vrlo varijabilna i može biti jako loša ako ne prođu vrijeme vlažne hladnoće pri čemu se uništi dormantnost (mirovanje) sjemenja. Dormancijom sjemenja biljka se štiti da sjeme ne nikne u neprilično doba i onda mlada biljka propadne. Od dosta trajnica pa tako i od Echinacee sjeme treba proći period vlažne hladnoće koji prolazi u prirodi kroz jesen i zimu kako bi sjeme izašlo iz faze mirovanja i kada se steknu klimatski uvjeti normalno niknulo.
Zato echinaceu ako sijemo u vrt trebamo posijati u jesen na površinu zemlje i posuti malo zemlje po sjemenju. Kroz zimu će vlaga i hladnoća uništiti dormantnost sjemenja i ono će u proljeće kada dođu uvjeti za nicanje niknuti. U vanjskim uvjetima echinacea niče slabije nego u kućnim uvjetima.

U kućnim uvjetima moramo na umjetni način odglumiti zimu i to se zove stratificiranje sjemena. Za echinaceu se to napravi na slijedeći način: Sjeme se moči u vodi 10 minuta i onda se stavi između vlažnog toaletnog papira (ili u vlažan pijesak) i sve se stavi i zatvori u najlon vrećicu. Drži se u frižideru na 4 - 5 st. celzijusa jedno 4 - 5 tjedana. Tada se sjemenke izvade, posiju se na površinu vlažne zemlje, malo pospu sa prosijanom zemljom, ali vrlo malo jer je sjemenkama potrebno svjetlo da bi niknule. Sve se malo pospreja vodom, pokrije prozirnom najlon folijom i stavi na svijetlo mjesto (ne izloženo direktnim sunčevim zrakama). Svaki dan otkriti najlon da se prozrači i po potrebi se malo pospreja vodom jer površina i sjemenke moraju biti konstantno malo vlažne. Tu treba imati mjeru jer ako se previše vlaži bit će mokro, a tada sjemenke mogu istruniti. Za klijanje je potrebno da posude budu na jedno 20-tak st. celz. Kada biljke niknu, najlon se više ne stavlja, ali se i dalje redovito održava vlažnost zemlje pazeći da se pri špricanju ili zalijevanju izbjegava vlaženje biljaka.
Klijavost sjemena tako posijane echinacea je izuzetno velika i meni je niknula većina posijanog sjemenja. Kada malo porastu, presadnice se rasade u lončiće gdje rastu sve dok se ne steknu uvjeti da se posade u vrt (kada prođu zadnji mrazovi).
Ukoliko sijete echinacee u siječnju, možete očekivati da će procvjetati u istoj godini, malo kasnije od echinacea koje su od ranije rasle u vrtu.
Echinacee koje kasnije sijete cvjetat će tek slijedeće godine.

Čitajući više o echinaceama sakupila sam slijedeće podatke: 
- sjemenom se razmnožavaju i dobijaju biljke iste boje samo roza i bijele echinacee purpuree.
- hibridni kultivari su uglavnom patentirani i njihovo razmnožavanje je ilegalno. Proizvode se u manjim količinama i vrlo su skupi (u SAD-u neki kultivari koštaju i 15 - 20 dolara po biljci).
- hibridni kultivari se razmnožavaju dijeljenjem korijena biljaka, reznicama i putem kulture tkiva (mikro reznice uzete u sterilnim laboratorijskim uvjetima. 
- navodno se i od kultivara "PowWow Wild Berry" (koji ima tamno roza boju cvijeta i niži je rastom) mogu iz sjemena uzgojiti biljke takve boje i visine. Imam kupljenu odraslu biljku i baš ću probati posijati na zimu pa ću vidjeti da li je to istina.
- čitala sam da kultivar "Dopelldecker" daje od sjemena biljke istog cvijeta, samo se na "krunicu" latica mora čekati godina - dvije dana.
- čitala sam da se kultivari "Cheyenne spirit" kojih ima u više boja isto mogu razmnožavati sjemenom i da će izrasti biljke u raznim bojama u kojima se pojavljuju od tog kultivara. Ja imam crvenu "Cheyenne spirit" koju sam kupila kao odraslu biljku i posijala sam od nje sjeme. Od stotinjak biljaka koje su niknule iz sjemena kada su izrasle i procvjetale - bile su sve roza, samo su bile dvije žute (to mi je javila jedna osoba kojoj sam poklonila dio sadnica). Dakle, možda i nikne koja u boji, ali iz moga iskustva vidite koliki je to postotak.
- čitala sam i da postoji još jedan kultivar (ne sjećam se više imena) koji se isto pojavljuje u više boja i koji se navodno može razmnožavati sjemenom te da se dobiju biljke različitih boja. Moram i to potražiti i isprobati.
- činjenica je da mnogi hibridni kultivari daju sterilno sjeme, ali većina njih daje sjeme koje ima klijavost i koje niče - samo biljke koje izrastu su obične roza.

- Čitala sam da novi kultivari ponekad žive svega par godina i da su skloni deformacijama, iako su echinacee inače otporne trajnice dugog životnog vijeka (obično 10-tak godina). Moje obične roza i bijela "Whitte swan" su stare 10-tak godina, a kultivar "Cheyenne spirit" ima jedno 5 godina i jako dobro se drži.
- kod Echinacea purpurea treba voditi računa da rastu u propusnoj zemlji i na položaju gdje se nezadržava voda. U protivnom će vrlo brzo uginuti. Dnevno mora imati najmanje 6-7 sati sunca. Podnosi i šareni hlad, ali na takvom položaju često izraste puno viša nego je uobičajeno.

Napomenula bih da bi forumaši koji objavljuju određene slike i podatke o biljkama trebali navesti i da li su (i u kojim uvjetima) sami uzgojili biljku ili su ju kupili kao odraslu biljku. Na ovoj tem se to vrlo očito pokazalo jer je trebalo proći par godina da se utvrdi da prekrasni kultivari nisu uzgojeni doma u vrtu iz sjemena već  da se radi o kupljenim hibridima od kojih poklonjeno sjeme nije moglo dati biljke slične matičnoj biljci. Postoji određena odgovornost onih koji otvaraju teme - da prouče biljku o kojoj će otvoriti temu, da o njoj nešto napišu i tek onda da stave slike. Bilo bi korisnije i spriječile bi se mnoge zablude kao što je ovdje bila zabluda uzgoja hibridnih kultivara iz sjemena.

Mnogi nisu upućeni u činjenicu da se od takvih hibridnih kultivara ne mogu dobiti identične biljke pa kupuju sjemenje i onda se osjećaju prevareni. Da, radi se o prevari jer oni koji prodaju sjeme dobro znaju da ni sami ne mogu iz tog sjemena dobiti taj kultivar.

Veliki sam ljubitelj echinacea jer su zaista lijepe, zahvalne, dugocvjetajuće trajnice čiji cvijetovi traju po nekoliko tjedana. Jako zavidim Josipi koja ima kanal nabave biljaka iz Njemačke, jer se preko interneta ne mogu kupiti (ne šalju ih u Hrvatsku). Možda s vremenom i naši vrtni centri uvezu koji takav kultivar.


 
Na vrh
Ante00 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam
Avatar

Pridružen: 19 Prosinac 2012
Lokacija: Iza duge
Status: Offline
Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ante00 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Kolovoz 2017 u 22:46
Odlican post... bravo za trud... moja iskustva sa sijancima echinacea su vrlo slicna..ugl. bez obzira na sortu na kraju budu roze.. bijele i jednom zuta... zuta se pojavila u mixu sjemena slovenske sjemenarne nabavljene u Pevecu.. Tako da ih vise ne sijem vec razmnozavam dijeljenjem...a nove sorte kupujem... mijenjam i sl.. prve sam nabavio u vrtlariji Kalici.. perema mom iskustvu prekomjerna susa steti im koliko i vlaga.. ali kada dodu na lokaciju kaj im odgovara traju godinama...
Na vrh
josipa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 13 Prosinac 2008
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 992
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje josipa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Listopad 2017 u 20:52
. Kod mene su ehinacee još uvijek aktuelne. Evo jedna junska sličica iz mog vrta  za pozdrav svim ljubiteljima pupavica.

Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Listopad 2017 u 22:07
Josipa, kada vidim tvoje Echinacee uvijek se oduševim jer su prekrasne. Očito je da si ih nabavila iz inozemstva jer kod nas takvih kultivara nema. Ove pune kao pompon su posebne, naročito volim crvene ili narančaste. 
Na vrh
Nisa View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar
Najljepši cvijet u cvijetnjaku 2017

Pridružen: 16 Ožujak 2013
Lokacija: Drinovci
Status: Offline
Bodovi: 3089
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Listopad 2017 u 22:38
Ovakvu ljepoticu imam i ja, ali nije ni blizu raskošna kao tvoja, tvoje su nenadmašne
Samo Bog može činiti nemoguće, ali ti možeš činiti moguće.
Na vrh
josipa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 13 Prosinac 2008
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 992
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje josipa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 23 Listopad 2017 u 23:32
 Cimicifuga jeste ja sam sve svoje nabavila iz Njemačke .
 Nisa ovo je Honey day.
Evo još jedna naranđasta ona je malo viša od ostalih ali ima najkrupniji cvijet i naj intenzivniju boju.

Na vrh
korijenko View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 27 Kolovoz 2008
Lokacija: Hrvatska
Status: Offline
Bodovi: 6701
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje korijenko Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Listopad 2017 u 09:39
Pozdrav Josipa, ne znam da li se sjećaš ali pred par godina si mi poslala sjemenke nekoliko vrsta tvojih echinacea..... sve sam posijala. Gro njih nije niti niknuo a ono što je, cvalo je oskudno i ne onako kako bi trebalo biti i brzo su mi prošle preko zime.
Valjda stvarno te hibride treba direktno kupovati od vrtlarija. U vrtu imam purpureu Magnus ( kupljenu davno u Mađarskoj) uvijek je lijepa i jako otporna i White Swan (dobila od forumašice) isto krasna i zdrava sadnica....
Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža

(zgora Opatije)
Na vrh
vila2 View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 27 Travanj 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 904
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje vila2 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Listopad 2017 u 12:37
Predivne su sve smile94
Nego da se vratim na post od janje- nja- nje, stvarno sam se od srca nasmijala na njezine opise mutiranih biljaka... Imam roza ( običnu) Ehinaceu već godinama i nisam primjetila nikakve deformacije na njima... Jedino sam primjetila da je jedna malo drugačija od drugih, malo niža i kao da ima tamniji cvijet... Ona mi svaki put prva i procvate a ne nalazi se na najosunčanijem položaju.. Baš ću ju rasaditi da vidim kako će se ponašati na drugoj lokaciji...


Što sam? Tko sam? Ja sam samo sanjar...
Na vrh
josipa View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm
Avatar

Pridružen: 13 Prosinac 2008
Lokacija: Bosnia Hercegovina
Status: Offline
Bodovi: 992
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje josipa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Listopad 2017 u 16:35
Pokusavala sam i ja sijati ali sve budu roze jednostavne .Lako one nicu i jako su otporne ali kazem procvjetaju drugu godinu roza boje ..Korjenko tad ni ja nisam znala ovo sto sada znam .??
Na vrh
Cimicifuga View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
Najljepši vrt 2017

Pridružen: 11 Studeni 2009
Lokacija: Velika Gorica
Status: Offline
Bodovi: 5167
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Cimicifuga Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Listopad 2017 u 19:52
Curke drage, pročitajte moj gornji dugi post i naučit ćete sve o ovome što ste sada napisale pa će vam biti jasno zašto od sjemena hibrida dobijete samo roza echinacee.
Na vrh
Nisa View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar
Najljepši cvijet u cvijetnjaku 2017

Pridružen: 16 Ožujak 2013
Lokacija: Drinovci
Status: Offline
Bodovi: 3089
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Nisa Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 24 Listopad 2017 u 22:52
Sijala sam velike količine ehinacee zbog ljekovitosti korijena i niknule su u izvrsnom postotku, snažne i otporne biljke, naravno roze, takve su mi i trebale. Međutim, naručila sam iz Mađarske mix ehinacea (5 komada) i platila solidan iznos i svih pet je bilo rozih, kakvih imam napretek. E, to me razbjesnilo. Znam da iz sjemena neće niknuti nikakav mix, ali ako ga ciljano kupiš, očekuješ barem mix bijelih i rozih, a ja sam se nadala i još kojoj boji.
Samo Bog može činiti nemoguće, ali ti možeš činiti moguće.
Na vrh
Ante00 View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam
Avatar

Pridružen: 19 Prosinac 2012
Lokacija: Iza duge
Status: Offline
Bodovi: 103
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Ante00 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Studeni 2017 u 21:40
Nekoliko fotki od proslog ljeta...


http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/vrtno_cvijece/ehinacea_1/90949.aspx - </a>

http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/vrtno_cvijece/ehinacea_2/90950.aspx - </a>


Na vrh
macorka View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm


Pridružen: 02 Travanj 2012
Lokacija: Koprivnica
Status: Offline
Bodovi: 512
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje macorka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Veljača 2020 u 10:45
Prošle godine sam nabavila sjeme.Probat ću ih posijati.Nadam se da će mi nešto niknuti.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <1 456
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,188 sekundi.