Medonosno bilje |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 05 Kolovoz 2016 u 17:00 |
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
Sponzorirani linkovi | |
ekomed
Novo sjeme Pridružen: 25 Rujan 2013 Status: Offline Bodovi: 3 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Origano je medonosan to je provjereno...
|
|
Glikica
Cvjetni guru Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo moje zapažanje:
Prošle godine sam kupila origano i posadila ga u cvijetnjak, raslo je to nekako, ove godine sam ga u pol ljeta orezala i grane osušila ( bit će za pizzu i tople sendviče), s namjerom da ga još malo ove sezone ostavim i u jesen počupam i bacim. Nakon tog šišanja, bacio je stotine grančica koje su procvale ( neuglednim cvjetićima) , a ovih dana su na tim cvjetićima milijuni pčela. Dakle, sad mijenjam mišljenje i strategiju, te grmić origana ostavljam u cvijetnjaku do daljnjeg. Lijep vam pozdrav medoljupci ! |
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
tekel
Upravo klijam Pridružen: 15 Kolovoz 2013 Lokacija: Zg Status: Offline Bodovi: 112 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
u potpunosti se slažem,ali eto ko bi reko da ima i takvih biljki
|
|
schumy
Pustio korijenje Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tekel, ovo pitanje je postavljeno i na Apimondiji (svjetski kongres pčelarstva) u par navrata. Nije dokazano i potvrđeno da nektar biljaka čiji je sok štetan po čovjeka sadrži toksične supstance koje bi takav med isključile iz uporabe u normalnoj ljudskoj prehrani. Čak i zemlje (otoci napose) koji imaju značajne nasade rhodondrendona (otok Rodos-Grčka), ovakav med imaju u prodaji bez ikakvog problrma. Ipak ovi nasadi ne dominiraju u takvom postotku da bi se proizveo uniflorni med (med od iste vrste bilja). Moje je osobno mišljenje da se ovdje radi o bezrazložnom strahu jer ne postoji 100%-tno medobranje od ovakvih kultura, med je uvijek izmješan sa raslinjem koje je u cvatu i medi zajedno u određenom vremenskom periodu na pojedinom mikrolokaciji.... Pozdrav.............schumy |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
tekel
Upravo klijam Pridružen: 15 Kolovoz 2013 Lokacija: Zg Status: Offline Bodovi: 112 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
puno biljaka za koje nisam znao da su toliko korisne,vidim ima i iskusnih pčelara pa da postavim jedno pitanje,na netu sam jednom naišao na podatak da ako pćele posječuju rhodondrendon za svoju pašu med može biti otrovan za konzumaciju kod ljudi,malo me iznenadio taj podatak,dali je to moguče i postoji li možda i još neke biljke koje bi zapravo bile neprikladne na taj način.
|
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
zlatnica
|
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
schumy
Pustio korijenje Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Za nadolazeći vikend, predstavljam novu medonosnu biljku:
Jaglac obični (primula officinalis), jednog od 4 vjesnika nadolazećeg proljeća: Naziv: JAGLAC, JAGORČEVINA, JAGORČIKA, JAGLIKA,
JEGLIČ, VISOKI
Sl.1. Proljeće je na pragu....
Latinski
naziv: PRIMULA OFFICINALIS L. Jaglac, (jagorčevina, jagorčika, jaglika, jeglič, visoki jaglac, blijedožut), taj blijedožuti glasnik proljeća, vrlo je raširena vrsta velike biljne vrste koju svrstavamo u porodicu koju zovemo primulama. Porodica primula čini impresivnu brojku od oko 400 vrsta ove drage nam cvjetnice, koliko ih je rasprostranjeno u svijetu. Obično
se sve ove vrste na području gdje obitavaju nazivaju jaglac, jagorčevina ili primrose,
na engleskom jeziku, te obični jaglac (primula vulgaris) ili engleski jaglac,
da bi je razlikovali od drugih vrsta iz roda primula koje se također
nazivaju – jaglac. JAGLAC cvjeta u rano proljeće, od veljače
(2 mjesec) do svibnja (5 mjesec), i jedna je od šumskih biljki-cvjetnica koje
najranije cvjetaju u Europi. Engleski naziv za jaglac je primrose, a potiče od starofrancuskog primerose
ili srednjovjekovnog latinskog jezika prima rosa, što izvorno znači prva ruža.
Sl.2. Alpski jaglac (primula auricula) u svom prirodnom staništuje značajan izvor hrane za medonosnu pčelu.... JAGLAC je zeljasta, višegodišnja biljka, relativno niskog rasta. Naraste u visinu od 10 do 30 cm, s baznom rozetom listova, koji su dugi od 5 do 25 cm i široki 2 do 6 cm, sa neregularno nazubljenim rubom i obično veoma kratkim lisnom drškom. Cvjetovi su 2 do 4 cm u promjeru, pojedinačni na duguljastoj peteljci, svijetložuti, bijeli, rjeđe crveni ili blijedoružičasti. Cvjetovi su hermafroditni ali su heterogeni, pojedine biljke nose ili samo muške ili samo ženske cvjetove. Oplodnja cvjetova se može odvijati isključivo izmedu različitih cvjetova, tako da polenizacija sa muškog na muški cvijet, ili sa ženskog na ženski cvijet nije učinkovita, tj. nema nikakvog efekta. Sl.3. Ovako izgleda "stanovnik" prigorskih krajeva našeg zavičaja - visoki jaglac (primula elatior).. I – tu se umješala naša
pčela, koja upravo u ovo rano proljeće, tražeći svoj «kruh», koji se zove pelud, vrši neumornno oplodnju i produljuje
egzistanciju ove drage biljke, jaglaca, koja joj peludi daje u izdašnim
količinama. Ovo nije slučaj u blizini naseljenih
mjesta, gdje jaglac često bude meta prekomjernog branja i sakupljanja tako da
se danas može naći veoma malo prirodnih staništa jaglaca koja nisu ugrožena od
čovjeka. U svrhu zaštite ove biljke, u mnogim europskim zemljama doneseni su
zakoni kojima se apsolutno zabranjuje branje i sakupljanje jaglaca. Ovo je
najbolje iskazano u Engleskoj, gdje je u prošlosti, divlji jaglac bio udomaćen,
kako u prirodi, tako i kao njegovana vrsta u engleskim vrtovima u viktorijansko
doba. Međutim, danas se u Engleskoj jaglac isključivo uzgaja u vidu brojnih pripitomljenih
podvrsta. Zato – ne dopustimo da se to i nama dogodi! Sl.4. Prigorski i brdski krajevi imaju i ovakav varijetet jaglaca – Kitaibelov jaglac..... Kao biljka, koriste se listovi
u pripravcima kao kao povrće za kuhanje, za salatu i kao biljni čaj. Proljeće je uistinu vrijeme
kada se uz prirodu «budi» i čovjek, pa mješavinu cvjetova i korijena jaglaca
mnogi smatraju nezaobilaznim načinom korištenja jaglaca, uz dodatak listova
sljeza i stolisnika (hajdučice). Sl.5. Veselimo se ovakvim prizorima u prirodi, kada je svima jasno da zima nepobitno - odlazi..... |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
schumy super napisano
obožavam šafrane, maleni, skromni i krhki, a prelijepi, šteta što im je cvatnja kratka |
|
schumy
Pustio korijenje Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zahvaljujem, biti će još objava!
Schumy |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
dijana7566
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 25 Veljača 2011 Lokacija: Osijek Status: Offline Bodovi: 3643 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jako, jako zanimljivo. Zahvaljujem na trudu za ovako opširnim opisima.
|
|
Pozdrav iz Osijeka
|
|
schumy
Pustio korijenje Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Cikas, zahvaljujem, imaš lijepi "nick" - cikas-palma je meni najljepša vrsta palme, moja se teškom mukom održava na životu već 10-tak godina.... Navrati opet na ovaj podforumski ogranak, biti će tih napisa još! Pozdrav.....schumy |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
Cikas
Mladi grm ZLATNI DONATOR Pridružen: 20 Veljača 2011 Status: Offline Bodovi: 499 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
schumy... hvala ti na ovom opširnom opisu šafrana!
|
|
schumy
Pustio korijenje Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro jutro, objavljujem novu medonosnu biljku, - to je šafran, poznatiji ljubiteljicama ukrasnog cvijeća kao crocus (krokus). Rana je i nenadoknadiva medonosna biljka u rano proljeće za razvoj najboljih i najjačih pčelinjih društava...Iako najčešće cvate početkom ožujka, uslijed promjene općih klimatskih uvjeta u novije se vrijeme pojavljuje već početkom veljače, pogotovo ako je zima suha kao što je to slučaj ove godine....
Zato je i ova objava "just in time" tj. baš na vrijeme! Pogledajmo moje "štivo" zajedno...... Naziv: ŠAFRAN, KROKUS, KAĆUN, PROLJETNI ŠAFRAN, PITOMI ŠAFRAN Latinski naziv: CROCUS SATIVUS L. Engleski naziv: Crocus, saffron Sl. 1. Šafran u svome prirodnom staništu Šafran (krokus, kaćun, proljetni šafran, pitomi šafran) je otporna lukovičasta trajnica iz obitelji perunika (Iridaceae). Šafran je poznat kao najskuplji začin na svijetu. Kratka sezona cvata – tek tri sedmice u godini, kao i mukotrpno branje i dugotrajan proces proizvodnje čine ga skupljim od svih drugih začina. Iz svake lukovice šafrana u jednoj sezoni izraste dva do devet cvjetova ljubičaste do plave boje od kojih svaki ima narančasto-crveni tučak sa tri prašnika duljine od oko 3cm. Naziv "šafran" mu potječe iz perzijske riječi koja u prijevodu znači "budi žuti". Porijeklom je najvjerojatnije iz Grčke i sa Krete, pa mu latinski naziv "crocus" potječe po Grčkoj postojbini – otoku Krokos, gdje se i danas, uz Kozanis uzgaja. Prvobitna mu je postojbina – Grčka smještena u istočnom dijelu Mediterana, koji je u grčko-perzijskim ratovima bio stalno poprište ratnih sukoba, s jedne strane grčkih gradova-državica (Sparta, Atena, Solun...), a sa druge strane tvorca Perzijskog carstva Kira Velikog, kasnije Darija I. Velikog, (koji je sagradio novu prijestolnicu Perzije čuveni Perzepolis), pa je šafran vjerojatno prenesen na perzijski dvor, koji je u to doba bio raskošno sastajalište raznih kultura i gdje su kulinarske delicije bile prepoznate uporabom ovoga dragocjenog začina, koji svoju slavu pronosi iz tih pradavnih vremena do dana današnjeg. Danas mu se područje interesa čovjeka ograničava skoro isključivo na uporabu u kulinarstvu. Pronosi vrijednost kao najskuplji začin na svijetu, sa cijenom od oko 5 do 15 Eura po gramu! Godišnja proizvodnja u svijetu mu je oko 200 tona, najviše se uzgaja u Iranu (oko 180 tona), a ostali proizvođači nalaze se u "Mediteranskom prstenu", te su redom, Francuska, Španjolska, Maroko, Grčka (Krokos, Kozanis), Turska (Safranbol), Italija te dublje u Europskom kopnu - Austrija, gdje se uzgaja Panonski šafran. Kuriozitet je podatak da se za proizvodnju jednog kilograma ovoga začina, mora ubrati oko 80.000 do 150.000 cvjetova (*neki izvori govore i o 400.000!!), na površini od oko 1000 kvadratnih metara! Dnevno se može ručnim radom ubrati izmedu 60 do 80 grama. Šafran se uobičajeno koristi kod ribljih jela i jela s rižom u nekim nacionalnim kuhinjama. Francuzi ga neizostavno koriste pri spravljanju riblje čorbe (bouillabaisse), Španjolci njime obogaćuju paellu i arroz con pollo, piletinu s rižom. U Italiji je uobičajeno šafranom začinjati rižoto Milanese. Osim tih tradicionalnih jela šafran se izvrsno slaže s povrtnim i mesnim juhama, krompirima, pilećim mesom ili jelima s paprikom. Šafran cvate samo jednom u godini, u ožujku (3 mjesec), i to samo dva do tri tjedna, pa ako je nestabilno vrijeme, iskorištenje je ništavno i rod te godine propada. Koristi se samo tučak osušenog cvijeta (ženski spolni organ), koji je formiran u tri segmenta, koji su žuti i blago krajevima savijeni prema stapki. Muški dio cvijeta (prašnici), za kulinarstvo su neiskoristivi kao začin, a jedino pri uporabi otpuštaju žutu boju, dok je sam okus neprepoznatljiv. Danas je poznato više od 100 sorti šafrana, a prenesen je posredstvom čovjeka po cijelom svijetu. Većina ih cvate u veljači (2 mjesec) i ožujku (3 mjesec) cvjetovima u žutoj, bijeloj, ljubičastoj boji i raznim kombinacijama ovih boja koje čine varijetete koji se svake godine obnavljaju u još raznolikijim bojama, i to najviše posredstvaom – medonosne pčele, koja neumorno oprašuje ovu proljetnu cvjetnicu. Šafran kojega poznajemo iz prirode je crocus vernus, samonikla trajnica koje je obično svjetlije (bljeđe) ljubičaste boje i koja za pčelarstvo ima veću vrijednost od pitomog šafrana crocus sativus, koji je pitoma vrsta šafrana i kojega ljudi uzgajaju u gredicama oko svojih kuća i domova, te vrtlara koji se brinu za hortikulturu gradskih parkova u pojedinim gradovima. Šafran je visok do 10 cm, u nadzemnom dijelu biljke a ima lukovicu (podzemni dio biljke), koja se, ako ostane u tlu iza cvatnje dijeli na 6 jednakih dijelova, tako da u prirodi, ako se ne devastira područje gdje raste, može za dugo, dugo godina osigurati prelijepe pejsaže ljubičastog saga koji razgaljuje dušu svakom ljubitelju prirode i najavljuje dolazak proljeća. Pojavljuje se odmah nakon snijega, čim vrijeme malo zatopli, pa iz zemlje niknu trubasti cvjetovi sa tučkom (njuškom) i prašnicima žute do crvenkaste boje. Sl. 2. Proljetni šafran – u rano proljeće šafran se počinje pojavljivati uvijek na svojim staništima u bezbrojnim varijacijama boja sa dominantnom "lila" bojom koja mu je zaštitni znak….. Šafran ima cvijet koji je zvonolikog oblika, sa šest latica, žutim tučkom i tri žuta prašnika. Listovi kod šafrana su dugački, uski, nenazubljeni, tamonozeleni sa prepoznatljivom bijelom razdjelanicom - linijom uzduž lista, list se pojavljuje nakon cvatnje. Voli sunčan ili polusjenovit položaj, te bogato i vlažno tlo. Razmnožava se diobom lukovice u jesen. Sl. 3. Proljetni šafran – crocus vernus, na proljeće oboji sjenovite proplanke u našim šumama bliedom ljubičastom bojom, najavljujući – proljeće. Doba zime, nepovratno je prošlo! Šafran je mednonosna i peludnosna biljka, koja pčelama daje u ovo osjetljivo godišnje doba "ni zime-ni proljeća" daje veće količine peluda, pa se u košnicama može par dana sa lijepim vremenom može naći dosta velik unos ovoga pčelinjeg "kruha". Nektara daje manje, gotovo neznatno, ali ima dostatno za prvi proljetni razvoj i kretanje legla u pčelinjem društvu... Sl. 4. U prirodi pčele posjećuju ovakve "kolonije" šafrana koji ih mami mirisom prijeko potrebnog nektara i – peludi... Šafran ne uspijeva u sjeni, voli svijetle prozračne šume i proplanke, ujutro se cvijet otvara a navečer zatvara. Vrlo je osjetljiv i ako je dan oblačan bez sunca, cvjetovi se neće otvoriti. Naprotiv kada se sunce počne pojavljivati, tj. na najmanji tračak sunca – šafran počinje otvarati cvjetove, pokazujući svoje unutarnje dijelove prelijepog cvijeta u kombinaciji žuto-ljubičastih nijansi boja, koje samo priroda može "osmisliti"...... Pozdrav........schumy |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
schumy
Pustio korijenje Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobro si to našla, ovo je "peticija razuma" pravih ljubitelja pčelarstva, samo kod nas u Hrvatskoj imamo mnogo "gluhih ušiju", tako da će se opet koplja lomiti oko tvrdnji......"da bi bili konkurentni u Europi, moramo upotrebljavati sintetička umjetna gnojiva i prihranu kultura preko lista (Laso, Gaucho, Poncho...)"....... To su komercijalni nazivi za najotrovnije preparate za tretiranje kultura u poljoprivredi na bazi neonikotinoida (kompliciran naziv za otrove na bazi nikotina....), koji u kombinaciji sa određenim fungicidima djeluju i do 1000 puta otrovnije i pogibeljnije za pčele od svih do sada poznatih.... Ove preparate je zabranila Engleska, Francuska, Nordijske zemlje, ali nažalost nakon svog gorkog iskustva u pomoru pčela i pogibeljnog djelovanja na populaciju pčela u tim zemljama nakon upotrebe ovih otrova... Osobno mislim da je vrijednije očuvati kukca koji oprašuje i do 80% kompletnog cvjetnog fundusa u Prirodi nego "trčati" za proizvodnjom 20-tak% veći prinos u hrani, koja je ionako zatrovana ovim malo prije pomenutim preparatima..... Pozdrav..........schumy |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Interesantno za pročitati, a možda se nešto i pokrene :
http://ziviselo.com/clanci/otvoreno-pismo-pcelara-ministru-poljoprivrede-hitno-zabranite-pesticide-na-bazi-neonikotinoida/ |
|
schumy
Pustio korijenje Pridružen: 26 Kolovoz 2011 Status: Offline Bodovi: 465 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Molim, volim kada pitate o "mome" području interesa pa ću objaviti i novih tema o kaktusima, po vrstama i po načinu uzgoja....
Pozdrav......schumy |
|
**za čistu prirodu i obilje pčelica
|
|
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
fala
|
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |