Početna stranica Početna stranica > Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću > Zanimljivosti o cvijeću i biljkama
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Galerija horora!
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Galerija horora!

 Odgovori Odgovori
Korisnik
Poruka
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 20 Srpanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1031
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Galerija horora!
    Objavljeno: 19 Svibanj 2012 u 00:26
Koliko ste puta svjedocili da komunalci u vasem gradu izmasakriraju stabla ili da je to ucinio vas prvi susjed; svinjarijama tipa kaktusi sa naljepljenim ocima ili echeverie crvenih, plavih, zutih, srebrnih boja? Ogromno stablo posadeno u minjaturnom vrtu?!?  Stoljetne palme jedva izvukle zivu glavu zato jer nitko nije imao volju da ih zastiti?!? Stoljetno stablo posjeceno zbog jednog parkirnog mjesta?!?

Slikajte, navedite grad, postujte privatnost ali navedite da li se radi o nekoj fizickoj ili pravnoj osobi, gradskoj ili drzavnoj tvrtci - prijavite ovdje izivljavanja nad biljkama u nadi da ce se jednom stati na kraj takvim odvratnim zahvatima strucnih i nestrucnih osoba.

Dakle krenimo sa prijavama...
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
Avatar
tata-mata foruma ©

Pridružen: 28 Siječanj 2007
Lokacija: Zlatna dolina
Status: Offline
Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Svibanj 2012 u 16:29

odlicna ideja i tema... svakako se prikljucim :o))

Na vrh
Saline View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 19 Svibanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Saline Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Svibanj 2012 u 18:09
Tema je odličnaClap
Ajmo onda krenut s devastacijama na terenuThumbs%20Down možda nešto promijenimo u pozitivnom smislu.
Evo jednog tužnog primjeraAngry
Turističko naselje Valalta je zbog proširenja FKK kampa zatražilo dozvolu za sanaciju močvarnog područja jedne uvale, legalno devastirala ono što ni najgori neprijatelj prirode ućinio nebi!
Kako i stoji na službenim stranicama Grada Rovinja LINK

«VALALTA» ĆE "UREDITI" UVALU SALINE


Uz veliki kompleks turističkog naselja Valalta nalazi se zaštićeni spomenik prirode uvala i močvara Saline kojom upravlja Javna ustanova «Natura Histrica». S obzirom da je ekološka svijest u turista vrlo raširena,  turistička tvrtka Valata je odlučila istražiti floru i faunu i zaštititi uvalu. Stoga je danas održana konferencija za novinare kojoj su nazočili direktor Valalte Ivo Hrelja i direktorica Marketinga Tanja Marić te ravnatelj Natura Histricae Elvis Zahtila sa suradnicima Mirjanom Herak i Slavkom Branom.

- Županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenom prirodom upravlja sa 28  zaštićenih područja u Istri, među kojima je i područje Rovinja od uvale Saline do močvare Palud, izuzev područja starog grada. Prije dvije godine smo počeli s istraživanjem flore i faune močvare Saline i utvrdili da se ona sve više zatrpava muljem i smanjuje, čemu su krivi i zatrpani kanali. Na  zahtjev tvrtke Valalta Upravni odjel za održivi razvoj dao je dozvolu za čišćenje kanala kako bi se regulirane bujične vode i ujedno zaštitila flora i fauna ove močvare. Valalta je preuzela na sebe čišćenja tri kanala, postavljanje osmatračnice za ptice i informativnih ploča sa podacima o močvari, rekao je ravnatelj Natura Histricae dr. Elvis Zahtila.

Stručni suradnik ove ustanove Slavko Brana rekao je da je na području Salina pronađena ugrožena i strogo zaštićena biljna vrsta «morska brula» koja je nađena još samo u dolini Raše i Mirne i veoma je rijetka u našoj zemlji pa joj prijeti izumiranje.

Radovi na istraživanju i uređenju močvare Saline bit će dovršeni do kraja ožujka iduće godine, a nakon što se sanira i obnovi stara crkvica svijete Eufemije na istoimenom rtu kod uvale Saline i uredi cijela zona Punta Križa, cijelo će to područje našega grada zasjati novim sjajem.




Nakon te "sanacije" močvarno područje je u cijelosti devastirano, flora i fauna koja je tamo obitavala više ne postojiThumbs%20Down samo je kamp dobio novi broj parcela za fkk goste, a prirodu tko ferma....
Naravno, ulaz u kamp je strogo zabranjen novinarima i svim ljudima dobre volje koji nisu gosti kampa.
Živjela privatna prčija obitelji Hrelja
Ovako je bilo nekad... danas e tamo zabranjen pristup, ali nadam se dda će i te fotografije osvanuti na net-u

 

 





Na vrh
dado_84 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 20 Srpanj 2009
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 1031
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje dado_84 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 19 Svibanj 2012 u 22:21
Nisam znao za tu strahotu. Sva su mocvarna stanista (bilo kakve vrste) na u vecini zemalja zasticene Ramsarskom konvencijom, te ako je opravdana sumlja za devastaciju, to treba prijavati nadleznim tjelima. Mocvarna stanista su izvor zita i mjesto gdje zivi nevjerojatan broj bilja i zivotinja. Osobno mislim da Natura Histrica nebi dopustila devastaciju tog prirodnog stanista a pogotovo ne gosp Brana. Ukoliko Valalta nije vlasnik uvale nema sto zabranjivati pristup.
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
Na vrh
Saline View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 19 Svibanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Saline Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2012 u 00:08
Kome prijaviti, koja korist od svega toga?
Krimosi koji su to učinili, platit će prije ili kasnije neku kaznicu i to je to, jer u prvobitno stanje više ne vrati ni Bog otac :((( a vrijednost svake i najmanje parcele za kamp kućicu, tamo vrijedi zlata, tako da je kazna sitnica i sve je privedeno svrsi....legalno:((


Thumbs%20Down
Na vrh
Saline View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 19 Svibanj 2012
Status: Offline
Bodovi: 3
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Saline Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Svibanj 2012 u 00:11
Originalno poslano od člana dado_84 dado_84 napisao:

Ukoliko Valalta nije vlasnik uvale nema sto zabranjivati pristup.

Tamo je ulaz dozvoljen samo za personal i goste kampa, svi ostali STOP!
Na vrh
bebolina View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Srpanj 2011
Lokacija: Selendra b.b.
Status: Offline
Bodovi: 12672
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bebolina Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Siječanj 2013 u 12:58
Horor na pulskoj riviThumbs%20Down
 

O najnovijem ekocidu u Puli javnost je danas izvijestila Zelena Istra. Na pulskoj rivi posječeno je, kako navode, šest zdravih stabala na potezu od Lučke kapetanije prema Karolini. 

- Tek što smo pomislili da je Grad Pula završio s uništavanjem i rušenjem zdravih i stoljetnih stabala na pulskoj rivi, ponovno smo se prevarili ili, bolje rečeno, ponovno smo bili u zabludi.

Dragi sugrađani, danas 18. siječnja 2013. godine oko 8 sati ujutro, posječeno je još 6 zdravih stabla na pulskoj rivi i to na potezu od Lučke kapetanije Pula prema Karolini.

Naravno i ovaj smo put na poziv zabrinutih građana izašli na teren i, nažalost, još jednom bili svjedoci brutalne gradske politike. Zašto brutalne? Odgovor možemo potražiti u mjesecu travnju protekle godine kada je prvi put najavljeno rušenje 200 godina starog austro-ugarskog drvoreda koji se protezao od glavnog ulaza u pulsko brodogradilište Uljanik do Lučke kapetanije Pula. Izgovori vladajućih, nadležnih i inih subjekata bili su razni, možemo slobodno reći dvosmisleni.

Od onih da smetaju građanima Pule koji žive na rivi i koji se konstantno bune da im stabla zaklanjaju svjetlost, preko onih da su bolesna, ustvari da nisu bolesna nego da su uništena tijekom radova na rivi do toga da smetaju prolazu građevinske mehanizacije ili postavljanju novog asfalta i nogostupa.

Gospodo, odlučite se ili dogovorite prije nego što izađete u javnost, jer na ovaj način gubite povjerenje svojih građana.

Kao što mnogi znaju Zelena Istra tada je pokrenula inicijativu u kojoj smo zamolili građane da iskažu svoje mišljenje o rušenju stabala putem e-maila koja smo potom poslali gospodinu Damiru Prhatu, pročelniku Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, s nadom da će rušenje stabala biti odgođeno. I doista, dana 12. travnja 2012. godine, gospodin Prhat je u svoj izjavi za medije rekao da stablima treba dati još jednu šansu.

Nažalost, i ovaj se put ona stara poslovica - obećanje ludom radovanje, obistinila! Nakon dva mjeseca, točnije 27. lipnja 2012. godine, Odsjek za zaštitu okoliša Grada Pule, izdao je rješenje da će 44, (ali ne i 50 gospodo, iako je sada manje važno, porušena su sva), stoljetna stabla crnike, visoka i do 15 metara na pulskoj rivi ipak biti posječena. Rečeno, odobreno, učinjeno.

Naravno, za svoja (ne)djela ponovno su građani Pule dobili "logično" objašnjenje, citiramo voditeljicu gradskog pododsjeka za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture Tamaru Plec: "Na mjestu ovih dosad srušenih stabala bit će posađeno 58 stabala druge, za ovaj prostor adekvatnije vrste Acer pseudoplatanus 'Globosum' (kuglasti javor) i preko 700 ukrasnih grmova, penjačica i pokrivača tla tj. puzavica prema projektnoj dokumentaciji izrađenoj u ožujku 2012. godine."

Dakle, kad sve zajedno zbrojimo s današnjim je danom na pulskoj rivi posječeno 50 stoljetnih stabala crnike, autohtone vrste koja uživa rasti i nuditi hlad u primorskom dijelu Hrvatske i Istre, pa tako i Pule, kako svojim sugrađanima, tako i inozemnim turistima i posjetiteljima našeg grada. Jednostavno rečeno, svima.

Danas smo ponovno kontaktirali gospođu Tamaru Plec koja nam je potvrdila da rušenje današnjih 6 stabala podliježe onoj istoj dozvoli iz mjeseca lipnja 2012. godine. Na pitanje što će biti s preostalim stablima koja rastu na potezu od Lučke kapetanije Pula do kružnog toka na Punti, odgovor gospođe Plec glasio je otprilike ovako: "Ta neće biti rušena, jer radovi staju kod Karoline. Ta stabla ne damo!" Ista nam se i opravdavala da je i ovih posljednjih 6 stabala bolesno. Ali nije, zdrava su to stabla, što se može vidjeti i na fotografijama koje prilažemo uz ovo priopćenje.

Što reći ili ne reći više. Ostaje samo jako pitanja koja ćemo postaviti u nadi da će se netko udostojiti na ista i odgovoriti:

1. Ako ostala ne damo, zašto ste dosad dali 50 stoljetnih stabala na rivi?

2. Zašto su ista imala manje sreće od preostalog drvoreda ili onoga koje ste namjeravali posjeći na pulskom bulevaru, ali ste ipak odustali i pronašli bolje rješenje - sačuvali ih?

3. Kako ćete na isto mjesto posaditi 58 novih stabala i 700 grmova kad tim područjem ide novi kolnički trak i nogostup? Dakle, beton i asfalt u kojemu ništa ne raste, a vjerujemo, ne može se ni posaditi?

4. Ako ćete ipak iznaći načina da na ISTO mjesto posadite novih 58 stabala, zašto je onda ovih 50 stoljetnih i zdravih posječeno? Zar nije očito da onda ipak nisu smetala? Znate li da stablima ne istječe rok trajanja s godinama, dapače, imaju još veću vrijednost, a s godinama i dobivaju na svojoj ljepoti?

5. Hoćemo li ponovno biti svjedoci vaše pogreške, kao što je bila ona kada ste tvrdili da treba posjeći 15 stabala (borova) na pulskoj zaobilaznici, što ste, naravno, i učinili da biste nakon određenog vremena shvatili da to nije trebalo biti učinjeno?

6. Zašto je kuglasti javor autohtonija vrsta od crnike, tko o tome i na koji način odlučuje?

7. Zašto dajete obećanja za koja i sami znate da neće biti ispunjena?

Pitamo se kojim riječima možemo zaključiti ovo priopćenje i može li se uopće zaključiti? Pokušat ćemo vam prenijeti riječi jednog gospodina iz Delnica koji se našao jutros na rivi kada smo snimali rušenje posljednjih zdravih stabala na pulskoj rivi. Njegove riječi glasili se otprilike ovako: Ne mogu ovo ni gledati, oni ne znaju što čine. Ja sam odrastao među stablima i šumom. Oni ne znaju što znači uništiti stablo koje raste 100 i više godina. Boli me srce kad ovo gledam."

Dragi naš Delničane, slažemo se sa svakom vašom konstatacijom, osim s ovom oni ne znaju. Točan bi navod bio: ONI NE ŽELE ZNATI!, navodi Zelena Istra. (iPress)


 
 

Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovara, a fukara se obogati.   I. Andrić
Na vrh
 Odgovori Odgovori
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,266 sekundi.