Početna stranica Početna stranica > Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću > Drveće
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Crni orah
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Crni orah

 Odgovori Odgovori Stranica  <12
Korisnik
Poruka
sadnice View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 07 Studeni 2012
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sadnice Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Ožujak 2013 u 09:22
Usporedba običnog i crnog oraha.

Vidi se da se lako može po listu prepoznati koji je koji.
Prvo oblik lišća koji je drugačiji:
http://imageshack.us/a/img803/8365/crnivsobiniorahlie.jpg

Usporedba hranjivih vrijednosti običnog i crnog oraha:
http://imageshack.us/a/img42/7938/orahhranjivevrijednosti.jpg

Vrijednosti su dosta slične, obje vrste su jako hranjive i zdrave.

Bez obzira na hranjiva svojstva crnog oraha i dalje smatram da se on prvenstveno uzgaja radi debla, vrlo visoke cijene postiže, brzo raste, otporan je, gusto se sadi, a naravno postoji i mogućnosti dodatne zarade od ploda. Ali kod ploda mora se uzeti u obzir da se značajno teže čisti.

Crni orah je pravo rješenje za zapušteno zemljište. Njegovo lišće ima puno junglona i zbog toga trava puno manje raste ispod crnog oraha, tako da kada se krošnje spoje više nema potrebe za košnjom.

To je jako važno kada planirate ulaganje. Korijen kako se širi također uništava konkurenciju (ako se pojavi) sa junglonom. Tako da ono što inače raste u nasadima drugih vrsta drveća (trnje), ovdje toga nema.

Znači, u početku relativno mala ulaganja, onda malo održavanja, i onda čekanje (uz jedno do dvije prorede) da debla narastu i u visinu i u širinu, a gustim sklopom smo riješili problem bočnih grana.h grana.

Naravno treba koliko-toliko održavati nasad dok se krošnje ne spoje, a nakon toga....čekati "pravu" mirovinu.

http://imageshack.us/a/img805/7532/sadnicecrniorahsadnja.jpg
http://imageshack.us/a/img577/9366/crniorahkolovoz.jpg
http://imageshack.us/a/img692/7888/crniorahizbliza.jpg
http://imageshack.us/a/img441/7660/crniorah3.jpg
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
AAlex View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 26 Rujan 2013
Status: Offline
Bodovi: 1
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje AAlex Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 26 Rujan 2013 u 20:53
Originalno poslano od člana sadnice sadnice napisao:




Najopasnije bolesti / štetnici crnog oraha
- rak crnog oraha ili tisuću rakova crnog oraha - uzrokuje je oštećenje koje uzrokuje jedna vrsta "bube" koja truje deblo ispod kore crnog oraha. Posljedice su "katastrofalne".
Nametnik i bolest koju uzrokuje je prisutan u Sj. Americi, te je najveća opasnost kod nasada crnog oraha. Do sada nije bila prisutuna u RH, a niti u Europi (barem ne nešto značajno).
To je najveća opasnost, koja se pojavila 2003 u Sj. Americi, a od 2008 je "priznata" kao najveći problem kod uzgoja crnog oraha.


- gusjenice - isto tako u Sj. Americi gusjenice su prije bile najveći štetnik (ali puno manja šteta nego od te bube). One bi jele lišće crnog oraha.
Osobno, to nisam nikada doživio, niti vidio, tako da koliko mi je poznato takva vrsta gusjenice ne postoji kod nas






Pozdrav svima

Nasledila sam oko 100 stabala oraha, stari oko 25 godina, o kojima se niko nije preterano brinuo sem prvih godina kada su bili mali....  i sada nisu nešto plodonosni pa me interesuje ko ima više iskustva ako mi šta može reći o šansama da se orah "popravi".

Stabla nisu preterano velika ali ok, a radjaju vrlo malo, tačan podatak nemam jer ih uglavnom neko i pokrade, ali reći da nema ni par kila po stablu je dovoljno malo, bar je toliko ostalo, pokoja kila po stablu...

Prošle godine sam ih prvi put videla i čini mi se da ih je napala upravo bubica gore sa slike, mala oko 3mm, braon boje, duguljasta tako.. isto izgleda :( ali definitivno da im nešto jede lišće a verovatno i plod dok je mali

Da li neko zna šta se može uraditi u tom slučaju ako je u pitanju ta bubica?

I bilo koji savet ako ko ima, je dobrodošao, hvala unapred!

Kako nemam mnogo informacija o tim orasima, takodje bih bila zahvalna ako bi mi neko napisao odakle da počnem (ako uopšte ima nade), kako da saznam detalje o njima konkretno, koji su bitni, kako bih mogla da pristupim nekim merama da se oni izleče i poboljšaju, jednom rečju vrate u život ??  Koja su vrsta i slično?  Svaki savet je koristan :)
Na vrh
sadnice View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 07 Studeni 2012
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sadnice Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Listopad 2013 u 13:35
Što se tiče zaštite običnih oraha moj prijedlog bi bio za početak da ih sada u jesen/zimu prekrečite (bijelite). To bi bio prvi korak.

Drugi korak je u rano proljeće stabla prskati sa bakrenim sredstvom, recimo sa CUPRABLAU - Z.

Na taj način ćete se riješiti većeg dijela napasnika i raznih bubica, bakterija i slično.

Ovo dvoje vas financijski jako malo košta, jedno vrijeme i nešto sitno za kreč i sredstvo.

Ako se to ne napravi štete će svake godine biti sve veće.
Na vrh
sadnice View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 07 Studeni 2012
Status: Offline
Bodovi: 16
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje sadnice Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Siječanj 2014 u 14:52
Nasad oraha, sadnice, raspored sadnje, održavanje nasada, potrebno vrijeme za sadnju, cijena sadnica, cijena sadnje su sve stvari o kojima osoba treba razmišljati prije sadnje nasada.

Ukoliko se sve napravi kako treba nasad može izgledati kao na slikama koje ovdje pokazujem.

Ono što je sigurno da cijena drveta u RH je u prosjeku 2-3 puta niža od cijene istog drveta (podjednake kvalitete) u recimo Italiji, Austriji, Njemačkoj.

Za očekivati je da će u godinama koje dolaze cijene ići gore, te će se (nadam se) onemogućiti rušenje šuma kako se tko sjeti, i prodaja vrijednih šuma u bescjenje.

Sa druge strane isplativost ulaganja u sadnju jednog nasada crnog oraha se može izračunati, te je visoka.
Cijene sadnica su (realno) niske.
Rad (ukoliko se i plati nekome da pripremi zemljište, ili napravi sadnju) isto nije skup (u odnosu na npr. susjedne zemlje).
Zemljište (poljoprivredno) je još uvijek u većem dijelu lako dostupno (može se kupiti za razumne novce).
Puno zemljišta se ne obrađuje, i šteta je da stoji, kada se može iskoristiti za nešto plemenito.

Osobno smatram da je šteta ako imate neko zemljište, pa makar i 1000m2 neiskorišteno. Bolje je tamo posaditi 100 sadnica crnog oraha što vas košta npr. 1.000 kn, i potrošite 2 dana na sadnju nego da ostavite još jednu godinu da raste trnje, ili da ga iz godine u godinu morate samo kositi, održavati. Ovako vrijednost zemljišta raste, pa makar nasad i samo minimalno održavali.

Na slikama koje slijede možete vidjeti kako izgleda nasad crnog oraha na nešto većoj površini.
Crni orah smo sadili na razmak 3x3 metra.

Crni orah je sađen na taj razmak iz razloga da se može međuredno obrađivati sa malčerom širine 2,7 metara. 
Znači tako da se bez ikih problema može sa traktorom i malčerom prolaziti kroz nasad.

Ukoliko je netko zainteresiran za sadnice neka mi se javi (mail: [email]sadnicehr@gmail.com[/email] ili na telefon: 098/137-2403)

Što se tiče sadnje većih nasada postoji mogućnost dogovora i oko same sadnje (usluga sadnje), što bi uključivalo razmjeru terena, bušenje rupa, postavljanje kolaca, sadnja sadnica crnog oraha, te po potrebi i postavljanje zaštita protiv zećeva, srna (kao što su postavljene na nasadu crnog oraha kojeg prikazujem).

Ljudi, vrijeme je super za sadnju, tko ima zemljište na koje može posaditi sadnice neka mi se javi, neka napravi sadnju crnog oraha što prije.

Sretno!

Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <12
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,156 sekundi.