Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Egzotične vrste voća i povrća
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Egzotične vrste voća i povrća

 Odgovori Odgovori Stranica  <123
Korisnik
Poruka
 Ocjena: Ocjena teme: 1 Glasova, Približno 5,00  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije teme Opcije teme
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 03 Veljača 2014 u 23:40
Slanutak ili leblebija (lat. Cicer arietinum) – biljna vrsta iz porodice mahunarki (lat.Fabaceae). Slanutak je i povrtlarska kultura.

Opis

Slanutak je mahunasta, bjelančevinasta biljka i visokovrijedna namirnica za ljudsku prehranu. Sjeme je slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška, svijetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Nedozrelo sjeme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi grah ili grašak. U istočnim zemljama slanutak se melje u brašno i od njega se peku peciva ili se u određenom omjeru (10 do 20%) miješa s pšeničnim brašnom i peče kruh. Najpopularniji orijentalni specijalitet od slanutka su popečene sjemenke, koje se grickaju kao kokice ili sjemenke bundeve i suncokreta.

Sastav i hranjiva vrijednost

Biokemijski sastav slanutka sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17,4 do 23,3 posto bjelančevina, 53,5 do 63,6 posto ugljikohidrata, 4,1 do 5,5 posto biljnog ulja, 3,3 do 5,5 posto celuloze i 3,2 - 3,4 posto mineralnih tvari.

Mlade mahune slanutka nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa (stabljika, lišće, pa prema tome i mahuna) ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.

Slanutak je vrlo dobar izvor željeza, čak i kuhan slanutak sadrži duplo više željeza od jednake količine mesa. Količina kalcija također je visoka i udružena je s bjelančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju. Ako je u obroku zastupljena i žitarica, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Ima nizak glikemijski indeks.

Novija istraživanja koja su obuhvatila 19 različitih kultivara slanutka uzgajanih u stakleniku, pokazala su da je i lišće slanutka isto tako vrijedno pažnje, jer sadrži osim vitamina i značajnu količinu nekih minerala, pa tako može parirati kupusu i špinatu. Sadržaj kalcija, magnezija i kalija u lišću slanutka veći je nego u špinatu i kupusu dok je sadržaj željeza, cinka i bakra približno jednak.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi imati veliku važnost za zemlje gdje se slanutak i uzgaja, a to su prije svega Indija, Bliski istok,Srednji istok i Srednja Europa.


.

Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Veljača 2014 u 15:32

    SOLANUM QUITOENSE-NARANJILLA








Naranjila spada u porodicu solanacae(paradajza),tropska je biljka koja voli puno topline. Raste do visine 120cm daje jestivi plod kojem je okus sličan citrusima ima vrlo dekorativan srcoliki list koji može biti dosta velik. Plod se jede svjež, a od njega se rade jako ukusni sokovi jako popularni u J.Americi. Višegodišnja biljka koja raste relativno brzo. Voli sunčane položaje, preko ljeta je vani a zi mi se unosi unutra. Otporan je tek nešto sitno ispod 0 C, a nikako ne podnosi mraz.


Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Sunlight View Drop Down
Upravo klijam
Upravo klijam
Avatar

Pridružen: 14 Lipanj 2014
Lokacija: BiH
Status: Offline
Bodovi: 147
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Sunlight Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Lipanj 2014 u 20:17
U ponedjeljak mi dolazi sjeme hokaido tikve, bijele alpske jagode, stevije, goji bobica i kantalupe (navodno iznimno ukusne i slatke vrste dinje)
A za naredno proljeće sam rezervisala Liči paradajz (navodno ukusa poput trešnje), Cherooke ljubičasti paradajz i još jedan tamno plavo-ljubičastih plodova kojemu sam zaboravila naziv, te Tigrasti paradajz
Mozda se do proljeća pojavi još neka vrsta koja mi se svidi pa ću s vama podijeliti iskustva.

Inace mi je super ova tema, jeste da volim domaće vrste ali uvijek me prijatno obraduje kad uzgojim neku egzotičniju biljku Approve
Na vrh
alapas View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme


Pridružen: 10 Lipanj 2014
Lokacija: vrbovec
Status: Offline
Bodovi: 20
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje alapas Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 28 Lipanj 2014 u 20:48
goji bobice kod mene rastu kao lude
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  <123
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,203 sekundi.