Početna stranica Početna stranica > Vrt - Forum o vrtovima > Moj vrt > Moj povrtnjak
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Otpadni Bio Enzim - Novi život za vaše biljke
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Otpadni Bio Enzim - Novi život za vaše biljke

 Odgovori Odgovori Stranica  123 51>
Korisnik
Poruka
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Otpadni Bio Enzim - Novi život za vaše biljke
    Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 18:02
 
 Dakle otvaram ovu temu isključivo vezanu za naslov teme koji sam kaže, Otpadni bio Enzim. 
 
   Kako sam se prva upustila u taj eksperiment, prva dobila povratne informacije od koga drugoga nego od svojih biljaka, tako sada samo mogu reći Hvala dr. Joean Oon koja je ipak najviše zaslužna za to vrlo korisno otkriće.Embarrassedsmile84










Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (2) Hvala(2)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 18:10

 
 Evo nadam se da će ovaj link biti vidljiv svima..EmbarrassedHeart  Čisto da se malo podsjetimo o čemu se radi...Embarrassed


Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator
Avatar

Pridružen: 06 Listopad 2010
Lokacija: Kvarner,Croatia
Status: Offline
Bodovi: 10501
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 23:20
Originalno poslano od člana gute Fee gute Fee napisao:

Procitala sam sve - od slova do slova ! Draga Monsti , imam ipak pitanje o seceru :
ja sam prije neki dan kupila ovdje smedji secer ali ne obojeni nego pravi od secerne trske 
(mi ga stavljamo u caj) . 
Da li on ipak ima neko vece znacenje nego obican secer ?

gute Fee - razlika između smeđeg šećera (pravog dobivenog od šećerne trske) i bijelog šećera je u količini minerala. Naime, smeđi sadrži puno više minerala i zato je preporuka da se on koristi.

Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator
Avatar

Pridružen: 06 Listopad 2010
Lokacija: Kvarner,Croatia
Status: Offline
Bodovi: 10501
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 23:24
Evo recept za pripremu otpadnog enzima, za brzi podsjetnik pa kad zatreba da ne lutamo previše:
Treba nam 1 dio smeđeg šećera, 3 dijela kuhinjskih otpadaka (voća, povrća) i 10 dijelova vode.

Slika
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 10 Siječanj 2014 u 00:21


    Evo ga, ovaj je pretežno od voćne baze......LOL još se moram cerekati.....



Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator
Avatar

Pridružen: 06 Listopad 2010
Lokacija: Kvarner,Croatia
Status: Offline
Bodovi: 10501
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 02:12
Originalno poslano od člana Andina Andina napisao:

Pravila sam danas savijaču od jabuka i oguljenu koru iskoristila za pravljenje bio enzima. Tome sam dodala i koru banane. Radila sam po receptu (1:3:10) i sve stavila u petlitrenu plastičnu bocu. Sad ostaje samo čekati rezultate. Međutim, zbunjuje me tekst u linkanom časopisu: na jednom mjestu piše da se boca čvrsto zatvori i ne otvara mjesec dana, a na drugom piše da treba svakodnevno ispustiti plin koji se stvara fermentacijom. Confused Što je točno?

Evo malo c/p  Izvor: SVJETLOST:

Tijekom postupka pravljenja enzima otpuštat će se vrlo jaki plinovi, stoga se savjetuje upotreba plastičnih posuda. treba, podrazumjeva se, koristiti čistu vodu.
Otpadni enzim veoma je lako napraviti: treba nam 1 dio smeđeg šećera, 3 dijela kuhinjskih otpadaka i 10 djelova vode.

Dr. Rosukon naglašava da je bolje koristiti smeđi šećer umjesto bijelog jer sadržava mnoštvo minerala. koristiti li više povrća od voća otopina će mirisati poput ukiseljenog povrća, ali ako koristite više kora od voća imat će vrlo ugodan miris. Zapišite si datum "proizvodnje".
Poslije 3 mjeseca otpadni enzim će biti spreman za upotrebu.

U prvih mejsec dana zatvarač posude će trebati svakodnevno otvarati zbog nakupljenog plina koji se stvara za vrijeme fermentacije. Sigurnosti radi, preporuča se da se koriste plastične posude. tijekom prvog mjeseca fermentacije otpuštat će se alkohol, pa kad otvorite posudu osjetit ćete miris alkohola. u drugom mjestu osjetit ćete kiselkast miris, karakterističan za ocetenu kiselinu. Uz mnoge spojeve minerala i vitamina, sastojci će se nastaviti razgrađivati i prirodno će naposljetku nastati otpadni enzim. 
Upravo zbog toga dr. Rosukon kaže da spravljenje treba trajati 3 mjeseca. Kad ste enzim napravili ne morate ga odmah iskoristiti. Možete ga držati godinama. godinu, dvije, tri ili čak i 10,20 godina.

Što je dulje razdoblje, to molekule postaju manje jer smjesa nastavlja fermentirati i razgrađivati se.
Kad su molekule manje imaju bolju sposobnost prodiranja.
Mi zagovaramo upotrebu otpadnog enzima jer se nadamo da ljudi mogu smanjiti količinu svojih kuhinjskih otpadaka tako da ih pretvore u nešto korisno, iskoristivo u svakodnevnom životu. Kao što smo naveli, postupak je više nego jednostavan. Ako taj enzim napravite kod kuće žohari, muhe i komarci zaobilazit će vas u širokom luku.

ŠTO JE POTREBNO UČINITI AKO ENZIMSKA OTOPINA NE FERMENTIRA KAKO TREBA?

Otpadni enzim nikad se ne može pokvariti, ma koliko dugo stajao. Kvari se jedino ako nisu zadovoljavajući uvjeti u kojima se enzim priprema ili je pogrešan postupak njegova spravljanja. U tom slučaju kako popraviti stvar?

 Ako vaš enzim počne jako zaudarat
i, poput trulih jaja ili izmeta, kako tomu doskočiti?
Vrlo jednostavno: dodajte jedan dio smeđeg šećera.

  • Na primjer, u bocu koja sadrži 1 litru vode, treba brzo dodati 100 g šećera. Smjesu dobro promiješajte, a poklopac zatim čvrsto zatvorite. nakon što ste bocu hermetički zapečatili više je ne otvarajte. mjesec dana kasnije, kad je otvorite vidjet ćete da se otopina "oporavila".

 U enzimskoj otopini ponekad se mogu naći crvi. Kako se to dogodilo?

  • Glavni razlog je taj što poklopac nije bio čvrsto zatvoren. kad je poklopac čvrsto zatvoren crva neće biti.

 Što ako se pojavi plijesan?

  • Dr. Rosukon kaže da je to samo ostatak mrtvih bakterija. Prije korištenja fermentirane enzimske otopine taj ostatak treba filtrirati, tak oda ostane samo enzimska otopina. Izdvojeni ostatak treba baciti u slivnik kako bi se pročistio otpadni sustav ili ga se može osušiti i koristiti kao gnojivo.

Osim toga, otopinu otpadnog enzima dr.Oon preporuča kao izuzetno djelotvorno sredstvo za čišćenje. Ona predlaže da se enzim razrijedi i pomješa s proizvodima za čišćenje kućanstva kako bi se povećala njihova djelotvornost. 

Također preporuča korištenje te otopine kao sredstvo za čišćenje povrća, kuhinjskih i zahodskih površina jer, kako kaže ona ima antibakterijska svojstva a odstranjuje i neugodne mirise i prljavštinu. Otpadni enzim ne samo da pomaže našem okolišu već je djelotvoran i u čišćenju masnih kuhinjskih podova i rublja zato što uklanja masne mrlje i nečistoće.

Također s njim možete čistiti voće i povrće. Dvije žlice tog enzima ubacite u korito sudopera ili posudu sa vodom i natapajte voće i povrće barem 30 minuta. Enzim će ukloniti sve pesticide i kemijske supstance.

Otopina otpadnog enzima može se koristiti i kao gnojivo budući da obogaćuje tlo. Poželite li koristiti taj enzim kao gnojivo jednostavno dodajte žlicu otopine na 1L vode te pošpricajte vaše biljke i tlo. Tako će se tlo prirodno pognojiti. Bogato će tlo privući gliste. Uz prisutnost glista vaše će biljke prirodno rasti i bujati. Sve je vrlo jednostavno i ne trebate trošiti novac na kupovinu skupih kemijskih gnojiva.

 Neka od testiranja otpadnog enzima:

- farmeri i uzgajivači V&P umjesto kemijskih gnojiva koriste otpadni enzim. Uočili su povećan urod, plodovi su ukusniji, a bilježe i mnogo manje slučajeva bakterijskih bolesti kakve inače napadaju usjeve. 
- pojava biljnih bolesti opada
- poboljšana kvaliteta tla
-teški metali itoksini poput oni iz kemijskih gnojiva se razgrađuju
-poboljšala se kvaliteta zraka


Na vrh
Davorka1969 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 12 Siječanj 2014
Lokacija: Planet Zemlja
Status: Offline
Bodovi: 37
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davorka1969 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 11:50
Pozdrav,
interesantna tema. Ja sam danas počela fermentirati jabuku i limetu sa smedjim šećerom. Moja "boca" je staklena tegla sa gumom i metalnim zatvaračem, kao za spremanje zimnice. Na zaj način mogu plinovi iz boce, ali kisik ne u bocu ( ne moram otvarati/zatvarati). Tako ja fermentiram zimnicu ( kiseli kupus, jabučni ocat i sl.). Mene ta otopina zanima kao zaštita povrća od pepelnice i drugih oboljenja. Do sada sam s uspjehom koristila sirutku i jogurt u istu svrhu, a negdje sam pročitala da ovaj enzim pomaze i protiv mravi. Njih imam dosta u vrtu, a oni brane lisne uši. Prve rezultate mogu očekivati tek za par mjeseci, a do onda imam dovoljno vremena napraviti zalihu enzima. Usporedo s tim sam nekidan započela i bokashi. Uskoro se moram "preseliti" u podrum, pomalo mi ponestaje mjesta u kuhinji
Davorka
Na vrh
Davorka1969 View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 12 Siječanj 2014
Lokacija: Planet Zemlja
Status: Offline
Bodovi: 37
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Davorka1969 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2014 u 15:22
Originalno poslano od člana monstera monstera napisao:

Ima još nešto što sam zaboravila reći. Za vrijeme ljetnih mjeseci, na mojem enzimu se pojavila kao neka opna ( gljiva, kultura,  slično kao Kombucha, no mekanog sadržaja i lako lomljiva ) na kraju sam shvatila da se to stvorio sloj koji štiti tekućinu od vanjskih utjecaja, vjerojatno mušice i sl...jer sam ih uglavnom mogla naći na površini te opne, a tekućina je ostala čista, tek tu i tamo poneka zalutala mušica. EmbarrassedSmile

Ha,ha,ha ! To je mormalno. Cijeli proces fermentacije od početka do kraja je gotovo isti kao i kod vina,tj. octa. Prvo je alkoholno vrenje - zato u svim upitama za enzim piše "ne otvarati bocu". Poslije tri mjeseca kad se pretoči, već u tom momentu dodje u kontakt sa zrakom / kisikom. Svaki puta kad se otvori boca udje i malo zraka. U tim momentima se počnu stvarati octene bakterije. Ta gljiva je samo znak da su kulture stabilne. Nju se moze bez problema kompostirati.
Na vrh
Camellia View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 23 Siječanj 2012
Lokacija: Dugo selo
Status: Offline
Bodovi: 6620
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Camellia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Siječanj 2014 u 20:48


Kao što vidite i kod mene je počela proizvodnja,jedna voćna,jedna povrtna.
Htjela sam neke detalje podijeliti s vama.Naime kante su oko 12-13 l i već drugi dan mi se dogodilo da je malo iscurilo van jer nisam stalno doma da dižem poklopac.Od prijateljice mama ovaj enzim radi već dvije godine pa mi je rekla kako su oni riješili problem.
Na vrh
Camellia View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 23 Siječanj 2012
Lokacija: Dugo selo
Status: Offline
Bodovi: 6620
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Camellia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Siječanj 2014 u 20:51


Probuši se poklopac,uroni se tanko crijevo i spoji u staklenku s vodom.Tako plinovi nesmetano izlaze.Bit je da se spriječi dotok zraka.
Na vrh
Camellia View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 23 Siječanj 2012
Lokacija: Dugo selo
Status: Offline
Bodovi: 6620
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Camellia Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Siječanj 2014 u 21:00


Oko crijeva je plastika da ne ulazi zrak(napravljeno onim pištoljem kojim se lijepe razni ukrasi).Tako nema mogućnosti da se pokvari.
Iskustvo gospođe koja ga preporučuje je da je puno bolji kad se radi u ljeto,tj.kad je toplije jer bolje i brže fermentira nego sad.Nadam se da sam nekom pomogla.
Na vrh
anabistrica View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar
4. Najljepši vrt - prijatelj životinja

Pridružen: 09 Studeni 2011
Lokacija: Marija Bistrica
Status: Offline
Bodovi: 4011
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje anabistrica Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 31 Siječanj 2014 u 00:41
Evo, napravila sam i ja jednu turu u kanti od farbe koju sam dobro oprala, a na poklopac je mm montiral vrelnjaču. Kantu držim u kuhinji na toplom i čekam da počne izlaziti plin. Nadam se da hoće.
Lepe ti je Zagorje zelene
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 27 Veljača 2014 u 09:59
     
                         Otpadni enzim - čudotvorna otopina

SVOJ OTPAD PRETVORITE U ZLATO!

San svake domačice - višenamjensko sredstvo za čišćenje koje je potpuno prirodno, ekološko, neotrovno, bez sintetskih kemikalija i - najbolje od svega - može se napraviti kod kuće, od kuhinjskih otpadaka.

Slika

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Ali, mnogi koji su napravili i koriste se tim sredstvom zaklinju se u njegovu izvanrednu učinkovitost. Ovo čudesno sredstvo za čišćenje doista je jednostavno napraviti: kuhinjski otpaci (ostatci voća i povrća) stave se u plastičnu posudu s vodom i smeđim šećerom te se sve skupa ostavi da fermentira 3 mjeseca. 
Smeđa octena otopina koja pritom nastane je otpadni enzim, a pri korištenju se razrjeđuje sa vodom (omjer 1:1000) a prema mnogobrojnim svjedočanstvima čini čuda.

NA GOTOVO ČUDESTAN NAČIN OTPADNI ENZIM PROČIŠĆAVA NAŠU ZEMLJU

Slika

1. On pročišćava naš zrak: tijekom katalizacije stvara Ozon (O3) i ne samo da ubija bakterije nego povećava i količinu kisika u zraku te uklanja neugodne mirise.

2. Održava zahod čistim: otpadnim enzimom možete ispirati zahodsku školjku jer on sprječava začepljenja i uništava štetne bakterije te razgrađuje svu prljavštinu i nakupljene masne taloge.

3. Održava čistim i naš dom: on je antiseptik. podovi prani vodom u koju ubacite dvije žlice zaista bivaju čisti. ubija bakterije te odbija komarce, žohare i štakore.

4. Održava čistom i kuhinju: razblaženom otopinom otpadnog enzima možete čistiti štednjak, pečnicu, posuđe. Djelotvorno čisti i najtvrdokornije mrlje. 

5. Održava čistim i odjeću: odjeću natapajte u vodi s malo dodanog otpadnog enzima. neutralizirat će škodljive, kemijske deterđente, a postupak pranja čini lakim te omekšava rublje. Tako oprana odjeća biti će zaista čista jer, kao i kod posuđa, otpadni enzim uklanja i najtvrdokornije mrlje.

6. Čisti i povrće: kad perete voće i povrće u vodu za pranje dodajte manju količinu otpadnog enzima zato što ispire pesticide i čini plodove sigurnim za jelo :)

7. Za njegu kože i za deterđente: razblaženu otopinu otpadnog enzima (1:10) dodajte šamponima, gelovima za tuširanje, perilicama za suđe i deterđentima. on, naime, neutralizira škodljive kemijske otrove u komercijalnim deterđentima. Spriječava kožne alergije. Tijelo natapajte u vodi s dodanim otpadnim enzimom: on će vas osloboditi kožnih problema i učiniti vašu kožu mekom poput svile. Otpadni enzim nemojte razblažavati vrućom vodom jer prevelika toplina uništava enzime.

8. Za njegu kućnih ljubimaca: razblaženom otopinom otpadnog enzima možete prati svoje kučne ljubimce jer on uklanja krpelji. Otopinom pošpircajte psećju kučicu jer otpadni enzim neutralizira vonj kućnih ljubimaca, a i njegovo će krzno biti gušće!

9. Za održavanje vozila: manju količinu otpadnog enzima možete dodati u vašu bocu s vodom namjenjenu hlađenju motora. Rashladit će motor, produžiti mu vijek trajanja, a ako otopinom pošpricamo unutrašnjost automobila otpadni će enzim neutralizirati neugodne mirise.

10. Prirodno gnojivo: razblaženi otpadni enzim (500-1000 puta) može poslužiti za zaljevanje biljaka, cvijeća, i drveća te kao izvrsno gnojivo, pomažući rastu biljaka. Jalovo tlo zalijevajte tri mjeseca za redom i kvaliteta tla će postati očita.

11. prema najnovijim izvještajima, otpadni enzim čak može zaštiti zatvorene prostore od elektromagnetskog i drugog štetnog zračenja (od mobitela, računala, bežičnog telefona, uređaja itd.)
I posljednja napomena: kad bi svatko koristio enzim i kad bi svako kućanstvo pretvorilo svoj otpad u taj blagotvorni enzim time bi se pridonjelo širenju kolektivne svijesti o potrebi zaštite našeg ozona. Živjeli bismo u čistom, nezagađenom okolišu.
Hrana nebi sadržavala toksine iz tla (recimo, iz chemtraila) te iz korištenih pesticida, a tlo bi bilo bogato hranjivim tvarima.

DR. JOEAN OON: Ozelenimo Zemlju otpadnim enzimom!

Slika
Razrijeđenu otopinu otpadnog enzima, dr. Joaen oon koristi, za pranje povrća.


jedna od najzasluženijih osoba za upoznavanje javnosti s blagodatima otpadnog enzima je veganka i pobornica zaštite okoliša iz Penanga u Maleziji, dr. Joean Oon. Ona je ravnateljica penanškog centra za naturopatiju i zaštitu obitelji, predavačica iz međunarodnog kineskog društva za prevenciju raka, a često govori o temama iz domene zdravlja te o postizanju unutarnjeg mira. 
Dr. oon je također odana supruga i majka triju krasnih djevojčica. Godine 2006. dr.Oon je otputovala na Tajland kako bi studirala alternativnu medicinu od dr. Rosukon Poompanvong, naturopatkinje i organske poljoprivrednice. Za izuzetna dostignuća na polju organske poljoprivrede ta agrarna inovatorica (dr. Rosukon) dobila je 2003. godine priznanje tajlandskog Regionalnog ureda UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Dr. Rosukon aktivno se bavi istraživanjem enzima više od 30 godina, ustvari ona je "tvorac" otpadnog enzima. 
Otpadni enzim je organska otopina nastala jednostavnom fermentacijom ostatka svježeg voća i /ili povrća, smeđeg šećera i vode.
Dr. Rosukon kaže da fermentacija stvara prirodne lance proteina, mineralnih soli i enzima. Na temelju svojih istraživanja Rosukon tvrdi da otpadni enzim smanjuje globalno zatopljenje jer katalitički proces tijekom nastajanja otpadnog enzima generira plin ozon, O3, koji smanjuje količine ugljičnog dioksida u atmosferi i teških metala u bolacima koji "zarobljuju" toplinu.

Budući da u gradovima ne možete zasaditi mnogo drveća, možemo koristiti ovu organsku materiju, i to tak oda je stavimo u čvrsto zatvorenu posudu (bez pristupa zraka) u koju dodamo smeđi šećer i vodu. Za trajanje fermentacije cijelo vrijeme se otpušta kisik, što je isto kao da ste posadili 10 stabala.

tehniku pripremanja otpadnog enzima dr. Oon je naučila od dr. Rosukon te je, vrativši se u Penang, počela zagovarati njegovu upotrebu. Dr. Oon smatra da je od velike važnosti da svako kućanstvo napravi taj enzim te da ga izljeva u odvodne i kanalizacijske sustave, što bi doprinjelo pročišćavanju oceana i rijeka od toksina.
Dr. Oon kaže da 1 litra otopine otpadnog enzima može pročistiti do 1000 litara kontaminirane riječne vode.

Kod upotrebe standardnog deterđenta on se ustvari obavije oko masnoće. kad se obavijene čestice masnoće isperu niz slivnik one se ponovno skupe, tvoreći masni sloj koji nazivamo masnim talogom koji je, naravno, pun masti i koji bi trebalo odstranjivati "lopatama". Ak ose ne ukloni začepit će slivnike i uzrokovati poplavu. Sustavi odvodnje i kanalizacije biti će preplavljeni.

Dodamo li malo enzima deterđentu za čišćenje on će rastvoriti masnoću u manje čestice, a mikroorganizmi iz zraka dodatno će ju oksidirati i razgraditi. Dakle, budemo li rewdovito koristili otpadni enzim u slivnicima se neće nakupljati talozi masnoće i neće dolaziti do začepljenja odvodnih sustava u našim domovima, a slivnicima će nesmetano teči čista voda.

Tijekom postupka pravljenja enzima otpuštat će se vrlo jaki plinovi, stoga se savjetuje upotreba plastičnih posuda. treba, podrazumjeva se, koristiti čistu vodu. Otpadni enzim veoma je lako napraviti: treba nam 1 dio smeđeg šećera, 3 dijela kuhinjskih otpadaka i 10 djelova vode.

Slika

Dr. Rosukon naglašava da je bolej koristiti smeđi šećer umjesto bijelog jer sadržava mnoštvo minerala. koristiti li više povrća od voća otopina će mirisati poput ukiseljenog povrća, ali ako koristite više kora od voća imat će vrlo ugodan miris. Zapišite si datum "proizvodnje".
Poslje 3 mjeseca otpadni enzim će biti spreman za upotrebu.
U prvih mejsec dana zatvarač posude će trebati svakodnevno otvarati zbog nakupljenog plina koj ise stvara za vrijeme fermentacije. Sigurnosti radi, preporuča se da se koriste plastične posude. tijekom prvog mejseca fermentacije otpuštat će se alkohol, pa kad otvorite posudu osjetit ćete miris alkohola. u drugom mjestu osjetit ćete kiselkast miris, karakterističan za ocetenu kiselinu. Uz mnoge spojeve minerala i vitamina, sastojci će se nastaviti razgrađivati i prirodno će naposljetku nastati otpadni enzim.
Upravo zbog toga dr. Rosukon kaže da spravljenje treba trajati 3 mjeseca. kad ste enzim napravili ne morate ga odmah iskoristiti. Možete ga držati godinama. godinu, dvije, tri ili čak i 10,20 godina :).
Što je dulje razdoblje, to molekule postaju manje jer smjesa nastavlja fermentirati i razgrađivati se.
Kad su molekule manje imaju bolju sposobnost prodiranja. Mi zagovaramo upotrebu otpadnog enzima jer se nadamo da ljudi mogu smanjiti količinu svojih kuhinjskih otpadaka tak oda ih pretvore u nešto korisno, iskoristivo u svakodnevnom životu. kao što smo naveli, postupak je više nego jednostavan. Ako taj enzim napravite kod kuće žohari, muhe i komarci zaobilazit će vas u širokom luku.

ŠTO JE POTREBNO UČINITI AKO ENZIMSKA OTOPINA NE FERMENTIRA KAKO TREBA?

Otpadni enzim nikad se ne može pokvariti, ma koliko dugo stajao. Kvari se jedino ako nisu zadovoljavajući uvijeti u kojima se enzim priprema ili je pogrešan postupak njegova spravljanja. U tom slučaju kako popraviti stvar?
Ako vaš enzim počne jako zaudarati, poput trulih jaja ili izmeta, kako tomu doskočiti?
Vrlo jednostavno: dodajte jedan dio smeđeg šećera.
na primjer, u bocu koja sadrži 1 litru vode, treba brzo dodati 100 g šećera. Smjesu dobro promješajte, a poklopac zatim čvrsto zatvorite. nakon što ste bocu hermetički zapečatili više je ne otvarajte. mjesec danakasnije, kad je otvorite vidjet ćete da se otopina "oporavila".
Slika
Dodavanjem otpadaka agruma otpadni enzim će imati ugodan miris

U enzimskoj otopini ponekad se mogu naći crvi. Kako se to dogodilo?
Glavni razlog je taj što poklopac nije bio čvrsto zatvoren. kad je poklopac čvrsto zatvoren crva neće biti. 

Što ako se pojavi plijesan?
Dr. Rosukon kaže da je to samo ostatak mrtvih bakterija. Prije korištenja fermentirane enzimske otopine taj ostatak treba filtrirati, tak oda ostane samo enzimska otopina. Izdvojeni ostatak treba baciti u slivnik kako bi se pročistio otpadni sustav ili ga se može osušiti i koristiti kao gnojivo. osim toga, otopinu otpadnog enzima dr.Oon preporučava kao izuzetno djelotvorno sredstvo za čišćenje. Ona predlaže da se enzim razrijedi i pomiješa s proizvodima za čišćenje kućanstva kak obi se povećala njihova djelotvornost. također preporučava korištenje te otopine kao sredstvo za čišćenje povrća, kuhinjskih i zahodskih površina jer, kako kaže ona ima antibakterijska svojstva a odstranjuje i neugodne mirise i prljavštinu. Otpadni enzim ne samo da pomaže našem okolišu već je djelotvoran i u čišćenju masnih kuhinjskih podova i rublja zato što uklanja masne mrlje i nečistoće.
Također s njim možete čistiti voće i povrće. Dvije žlice tog enzima ubacite u korito sudopera ili posudu sa vodom i natapajte voće i povrće barem 30 minuta. Enzim će ukloniti sve pesticide i kemijske supstance.
Otopina otpadnog enzima može se koristiti i kao gnojivo budući da obogaćuje tlo. Poželite li koristiti taj enzim kao gnojivo jednostavno dodaze žlicu otopine na 1L vode te pošpricajte vaše biljke i tlo. tako će se tlo prirodno pognojiti. Bogat oće tlo privući gliste. uz prisutnost glista vaše će biljke prirodno rasti i bujati. Sve je vrlo jednostavno i ne trebate trošiti novac na kupovinu skupih kemijskih gnojiva.

Neka od testiranja otpadnog enzima:

- farmeri i uzgajivači V&P umjesto kemijskih gnojiva koriste otpadni enzim. Uočili su povećan urod, plodovi su ukusniji, a bilježe i mnogo manje slučajeva bakterijskih bolesti kakve inače napadaju usjeve. 
- pojava biljnih bolesti opada
- poboljšana kvaliteta tla
-teški metali itoksini poput oni iz kemijskih gnojiva se razgrađuju
-poboljšala se kvaliteta zraka
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Odgovor Odgovor
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (2) Hvala(2)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 18:10

 
 Evo nadam se da će ovaj link biti vidljiv svima..EmbarrassedHeart  Čisto da se malo podsjetimo o čemu se radi...Embarrassed


Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 18:15
 
Ono što želim reći, ova tema će biti isključivo za moja i vaša ( bar onih koji su se skupa samnom odvažili i onih koji će se tek odvažiti napraviti ovu tekućinu ) saznanja i iskustva kako Enzim djeluje na biljke, a naravno to ćete ovdje podijeliti sa svima nama.EmbarrassedHeartThumbs Up

 Naravno dobro je da se i slikice prilože ovdje..EmbarrassedThumbs Up








Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 18:24
 Pošto nemam sad trenutno previše vremena opširno pisati o tome, reći ću samo da ova tekućina ne znači samo život za zdrave biljke, nego sam primjetila da napola mrtve biljke vraća u život...to znači one koje su već totalno u "otpisanima", samo u par navrata zalijevanja istih i iznenadit ćete se....EmbarrassedThumbs Upsmile84 Ugodno naravno...EmbarrassedSmile




Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 18:42
 
Uz sve ovo prenosim i pozitivne učinke na cvijeću moje mame koja kaže da joj je bijeli božićni kaktus, otkako ga zalijeva Enzimom već treći puta cvjetao...nažalost nisam bila tamo, pa ne mogu priložiti slikice, ostaje samo da mi povjerujete na riječ.Smile
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
ajama View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 30 Siječanj 2012
Lokacija: slavonija,
Status: Offline
Bodovi: 5957
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ajama Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 19:01
drago mi je da si otvorila ovu temu.danas sam prvi puta zalila sobne biljke enzimom iz ''monsterine kuhinje''.nadam se napretku.
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 19:41
 Ajči, želim ti puno uspjeha , a biljčicama da zablistaju ! smile186smile84smile78


Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
moon View Drop Down
administrator
administrator
Avatar

Pridružen: 06 Listopad 2010
Lokacija: Kvarner,Croatia
Status: Offline
Bodovi: 10501
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje moon Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 19:58
Upravo sam pročitala tekst koji si linkala. Čini se nevjerojatno, tako jednostavno s toliko mogućnosti. Valjalo bi isprobati. Taman ima toliko vremena da se napravi prvi otpadni bio enzim do proljeća. 
Na vrh
administrator View Drop Down
administrator
administrator
Avatar
tata-mata foruma ©

Pridružen: 28 Siječanj 2007
Lokacija: Zlatna dolina
Status: Offline
Bodovi: 6910
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje administrator Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 20:04
Prepisujem Moon i kažem čini se nevjerojatnim i svakako vrijedno za isprobati.

Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 20:24
 
Šefe, Moon ja ću vam samo reći ne isprobati, nego se odmah baciti na posao i napraviti...Zar vam treba još dokaza, ja još moje biljke nisam ubila....eno ih napreduju, neke sporije , neke brže, vjerojatno kako kojoj treba vremena..EmbarrassedHeart Nije ovo nikakav trik, ni reklama, ovo je stvarno život za biljke, probajte, ništa ne košta, trud je minimalan, a rezultati će itekako biti vidljivi... Naravno očekujem vas ovdje s izvješćem ! Embarrassedsmile186smile84




Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 20:31
Originalno poslano od člana moon moon napisao:

Upravo sam pročitala tekst koji si linkala. Čini se nevjerojatno, tako jednostavno s toliko mogućnosti. Valjalo bi isprobati. Taman ima toliko vremena da se napravi prvi otpadni bio enzim do proljeća. 
 
 Neki dan sa spremila već 4. turu . Jedna je već potrošena, druga sad nedavno istekla ( rok odstajanja )  treća je namjenjena za piće,  četvrta je spomenuta ( napravljena nedavno )...LOL

  


Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
ajama View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 30 Siječanj 2012
Lokacija: slavonija,
Status: Offline
Bodovi: 5957
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje ajama Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 20:59
nakon što sam danas upotrijebila enzim na sobnim biljkama osjetila sam nekakav kiselkasti miris.šutjela sam da ukućani ne komentiraju.srećom nemaju tako dobar nos kao ja.sada nakon nekoliko sati cijela kuća miriši na nekakvu svježinu i miris je vrlo ugodan
-poslije igre i kralj i pijun idu u istu kutiju-
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 21:00
 Spomenut ću još nešto...slobodno možete koristiti bijeli šećer, jer smeđi šećer je isto što i bijeli, nema nikakvu veću nutritivnu vrijednost,  ni kvalitetu, niti je zdraviji, ima samo veću cijenu, a u biti je obični obojani šećer.....Osim ako baš stvarno ne želite kupiti neki skupi smeđi šećer ( šećerna trska ) od provjerenih Bio i Bio trgovina gdje ćete platiti 1kg možda nekih 50-60kn ili možda i više. Smile


Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Pustolovka View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka
Avatar

Pridružen: 05 Srpanj 2010
Lokacija: Bosna i Hercego
Status: Offline
Bodovi: 3162
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (1) Hvala(1)   Citiranje Pustolovka Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 21:10
U pravu si za "smedji" secer.I moji su ured gotovi za manje od mjeseca i spremni ua vrt.
Trud je uzaludan, ako se priroda protivi.

Seneka
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 21:17
 Da Ajči, to je taj miris, mora mirisati na voćnu ili povrtnu kiselinu, jer kad je pokvaren miriše na pokvarena jaja, što nažalost govori da nije ispravan...ali ima lijek i za njega.  Ne baca se već mu se dodaje naknadno kila šećera i produžuje proces na još mjesec dana....tada se tekućina oporavlja i vraća joj se povrtni ili voćni miris ( octena kiselina )  Ne znam da li si pročitala jer dok zalijevaš svoje biljke s njim, zapravo radiš veliku korist i sebi, cijeloj svojoj obitelji  i napravila si veliki korak za naš planet....Zalijevajući biljke, generira se  Ozon ( O3 )  i otpušta se ogromna količina kisika u atmosferu..

 Također čišćenje kućanstva, pranje rublja i sl. istim, ima istu namjenu,a kuća će odisati prozračnošću i svježinom. Odjeća će postati mekša, a ako se dodaje u gelove i šampone poništava sve kemijske otrove u istima...također vrijedi i za kupljeno voće i povrće, opere se Enzimom i nema straha od otrova..








Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Miranda View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 06 Studeni 2013
Status: Offline
Bodovi: 1263
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Miranda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 21:40
Odlučila sam na proljeće obradovati svoje biljke enzimom. Sad prikupljam informacije i tražim kantu s dobrim poklopcem. Imam i par pitanja. Može "obična" voda iz vodovoda ili destilirana? Jel problem ako se koristi ovo voće iz trgovina,pristiglo tko zna od kud i tretirano tko zna čime?

Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 21:45

 Miranda draga, običnih 10l vode, 3kg otpada ( naravno voćnog ili povrtnog sastava ili može oboje, ništa ne smeta ) i 1kg šećera. Ako baš nemaš ništa domaće ( iako bi bilo bolje) od voća ili povrća, poslužit će ti i kupovno, ionako Enzim štetne kemikalije poništava.



Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
Miranda View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 06 Studeni 2013
Status: Offline
Bodovi: 1263
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Miranda Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 21:56
Ok draga,hvala! Proučila sam recept,jedino ove dvije stvari mi nisu bile baš jasne. Jedino domaće što mogu nabavit su jabučice s "podstanarima". Nema veze, dodatni proteini!Wink
Na vrh
monstera View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 24 Kolovoz 2011
Lokacija: Croatia
Status: Offline
Bodovi: 11895
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje monstera Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 22:18

He,he,he smješni su mi ti " podstanari " ma nije bitno da li s njima ili bez njih, bitno je da sadržaj koji ćeš staviti stajati nije truo...inače ne bude dobro..LOLLOL





Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
Na vrh
gute Fee View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar
ZLATNI DONATOR

Pridružen: 23 Lipanj 2010
Lokacija: tu i tam
Status: Offline
Bodovi: 7699
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje gute Fee Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Siječanj 2014 u 23:08
Procitala sam sve - od slova do slova ! Draga Monsti , imam ipak pitanje o seceru :
ja sam prije neki dan kupila ovdje smedji secer ali ne obojeni nego pravi od secerne trske
(mi ga stavljamo u caj) .
Da li on ipak ima neko vece znacenje nego obican secer ?
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 51>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,217 sekundi.